Лабораторна робота №9 Визначення коефіцієнта тертя

Про матеріал
Мета: визначити коефіцієнт тертя дерева по дереву та дослідити залежність сили тертя від сили тиску. Обладнання: дощечка(трибометр), дерев’яний брусок з отворами для тягарців і петлею, лабораторний динамометр, набір тягарців вагою 1Н кожний.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лабораторна робота № 9. Визначення коефіцієнта тертя ковзання

Номер слайду 2

Мета: визначити коефіцієнт тертя дерева по дереву та дослідити залежність сили тертя від сили тиску. Обладнання: дощечка(трибометр), дерев’яний брусок з отворами для тягарців і петлею, лабораторний динамометр, набір тягарців вагою 1 Н кожний.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Згадаємо!

Номер слайду 6

Хід роботи1. Розмістивши вертикально динамометр , переконайтесь, чи покажчик динамометра знаходиться на нульовій позначці.2. За допомогою динамометра виміряйте вагу бруска. 3. Переконайтесь за допомогою динамометра , що вага кожного тягарця дорівнює 1 Н.

Номер слайду 7

Хід роботи4. Покладіть брусок на горизонтально розміщену дощечку . На брусок покладіть один тягарець.5. Прикріпіть до бруска динамометр і якомога рівніше тягніть його вздовж дощечки.6. Покладіть на брусок другий, а потім третій тягарець, щоразу вимірюючи силу тертя. Результати запишіть до таблиці.

Номер слайду 8

{16 D9 F66 E-5 EB9-4882-86 FB-DCBF35 E3 C3 E4}№ досліду Сила тертя. Fтр , НВага бруска з тягарцем, Р, НКоефіцієнт тертя дерева по дереву, μ123

Номер слайду 9

Хід роботи7. Обчисліть коефіцієнт тертя за результатами кожного досліду та визначте його середнє значення за формулою: μ=(μ1+μ2+μ3)/3. Результати обчислень запишіть у таблицю.

Номер слайду 10

Додаткове завдання1. Повторіть дослід , але брусок тягніть не широкою, а вузькою стороною з поліетиленовою плівкою . 2. Порівняйте коефіцієнти тертя в обох випадках і зробіть висновок.3. Результати запишіть у таблицю.

Номер слайду 11

{16 D9 F66 E-5 EB9-4882-86 FB-DCBF35 E3 C3 E4}№ досліду Сила тертя. Fтр , НВага бруска з тягарцем, Р, НКоефіцієнт тертя дерева по дереву, μ123

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Розробки уроків
Інкл
До підручника
Фізика 7 клас (Сиротюк В. Д.)
До уроку
§ 29. Тертя. Сили тертя. Коефіцієнт тертя ковзання
Додано
24 лютого
Переглядів
308
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку