Лабораторна робота
«Визначення питомої теплоти плавлення речовини»
Мета роботи: експериментально визначити питому теплоту плавлення льоду.
Обладнання: калориметр, термометр лабораторний, вимірювальний циліндр (мензурка), склянка, вода, лід.
Основні поняття: кількість теплоти, питома теплота плавлення.
Теоретичні відомості
Хід роботи
1. Наливаю у калориметр = 0,1 кг води .
2. Вимірюю її температуру. Вона складає ___ оС.
3. Вкидаю висушений лід в калориметр. Його температуру 0 оС.
4. Перемішую суміш, чекаю поки лід розтане; вимірюю температуру суміші. Вона складає ___ оС.
5. Вимирію масу льоду мензуркою. Вона складає кг.
6. Обчисліть кількість теплоти, що віддає вода: .
Обчислюю кількість теплоти, шо приймає лід: .
7. Порівняйте отримані результати. Зробіть висновок.
8. Знайдіть для льоду з рівняння теплового балансу експериментально.
9. Результати вимірювань і обчислень занесіть у таблицю:
=Дж/кг; tл= 0 oC;
,м3 |
tв, oC |
mл, кг |
tк, oC |
mв, кг |
, Дж/кг |
, Дж/кг |
|