ЛЕГО-конструювання, як один із засобів творчої гри

Про матеріал

Мета роботи полягає у використанні на заняттях конструктора LEGO для підвищення якості навчання, ефективності роботи педагога, активності дітей під час навчального процесу, підвищенню успішності. Застосування LEGO-цеглинок дає позитивні результати при засвоєнні навчального матеріалу, допомагає оволодінню здатності приймати і зберігати цілі і завдання навчальної діяльності, пошуку засобів їх здійснення, сприяє засвоєнню способів вирішення проблем творчого та пошукового характеру. Цеглинки LEGO є наочно-образними моделями тих інтелектуальних операцій, які здійснюються в ході навчальної діяльності. Використання конструктора LEGO дозволяє вчитися граючи і навчатися в грі, яка є найважливішим супутником дитинства. В ході заняття з конструктором LEGO, підвищується комунікативна активність кожної дитини, формується вміння працювати в парах, в групі, відбувається розвиток творчих здібностей, підвищується мотивація до навчання.

Перегляд файлу

«LEGO-конструювання, як один із засобів творчої гри»

 

АНОТАЦІЯ: прищепити інтерес до знань, здатність їх отримувати, спираючись на цікавий і в той же час змістовний матеріал.

Мета роботи полягає у використанні на заняттях конструктора LEGO для підвищення якості навчання, ефективності роботи педагога, активності дітей під час навчального процесу, підвищенню успішності. Застосування LEGO-цеглинок дає позитивні результати при засвоєнні навчального матеріалу, допомагає оволодінню здатності приймати і зберігати цілі і завдання навчальної діяльності, пошуку засобів їх здійснення, сприяє засвоєнню способів вирішення проблем творчого та пошукового характеру. Цеглинки LEGO є наочно-образними моделями тих інтелектуальних операцій, які здійснюються в ході навчальної діяльності.

Використання конструктора LEGO дозволяє вчитися граючи і навчатися в грі, яка є найважливішим супутником дитинства. В ході заняття з конструктором LEGO, підвищується комунікативна активність кожної дитини, формується вміння працювати в парах, в групі, відбувається розвиток творчих здібностей, підвищується мотивація до навчання.

ІГРИ З ВИКОРИСТАННЯМ КОНСТРУКТОРА LEGO

Конструктори LEGO на сьогоднішній день є незамінним матеріалом для занять у дошкільних установах. У нашому дитячому садку LEGO використовується практично на всіх видах занять. Для педагогічного процесу LEGO-технологія цікава тим, що, базуючись на інтегрованих принципах, об'єднує в собі елементи гри та експериментування. Ігри з LEGO виступають засобом дослідження та орієнтації дитини в реальному світі.

Діти навчаються з моменту народження. Вони торкаються предметів, беруть їх в руки, пересувають і в такий спосіб досліджують світ навколо себе.

Для дітей віком від трьох до шести років основою навчання є гра, в процесі якої малюки починають наслідувати дорослих, пробувати свої сили, фантазувати, експериментувати. Гра надає дітям величезні можливості для фізичного, естетичного і соціального розвитку.

Молодша група

За методикою в молодшій групі роль ведучого завжди бере на себе дорослий, так як діти ще не можуть розподілити свої ролі в грі. Для дітей молодшої групи педагог вибирає найпростіші гри. Метою ігор є закріпити колір (синій, червоний, жовтий, зелений, білий) деталей конструктора LEGO, форму (квадрат, прямокутник).

Гра «Розклади за кольором»

Мета: Закріпити колір деталей конструктора LEGO.

Матеріал: цеглинки LEGO синього, червоного, жовтого, зеленого, білого кольорів 2 x 2, 5 коробок відповідного кольору.

Хід гри:

Діти по команді ведучого розкладають цеглинки LEGO по коробочках відповідно до кольору.

Гра «Передай цеглинку»

Мета: Розвивати координацію руху.

Матеріал: 1 велика цеглинка LEGO.

Хід гри:

Ведучий заплющує очі. Діти стоять у колі і за командою ведучого: «Передавай», швидко передають цеглинку один одному. Коли ведучий скаже: «Стоп», він відкриває очі. У кого з дітей виявився цеглинка, той стає ведучим.

Середня група

Діти вже знають колір деталей, форму. Тому ігри трохи ускладнюються. Діти вчаться працювати за картками із кольоровим зображенням. Метою гри є навчатися користуватися картками, запам'ятати назви деталей конструктора LEGO, розвивати увагу, швидкість, координацію рухів, мислення.

Гра «Розклади деталі по місцях»

Мета: закріпити назви деталей конструктора LEGO.

Матеріал: коробочки, деталі конструктора LEGO 2х2, 2х4, 2х6, дзьобик, лапка, овал, півколо.

Хід гри:

Дітям даються коробочки і конструктор, розподіляються деталі на кожну дитину по дві. Діти повинні за короткий час зібрати весь конструктор. Хто все збере без помилок той і виграв.

Гра «Знайди споруду»

Мета: Розвивати увагу, спостережливість, уміння співвіднести зображене на картці з моделями споруд.

Матеріал: коробка з картками, моделі споруд.

Хід гри:

Діти по черзі дістають з коробки картку, уважно її роздивляються, називають, що зображено і шукають серед запропонованих моделей споруд. Той хто помиляється, бере іншу картку.

Гра «Незвичайний капелюх»

Мета: Розвивати спритність, координацію руху.

Матеріал: велика цеглинка LEGO.

Хід гри:

Дитина кладе на голову цеглинку LEGO. Інші діти дають їй завдання. Наприклад, пройти два кроки, присісти, підняти одну ногу, постояти на одній нозі, покружляти. Якщо дитина виконала три завдання і у неї не впала цеглинка з голови – вона виграла і отримує приз.

Старша група

Діти старшого дошкільного віку в іграх більш самостійні і можуть взяти на себе роль ведучого. В іграх розвиваються колективізм, пам'ять, мислення.

Гра «Таємнича торбинка»

Мета: Вчити відгадувати деталі конструктора на дотик.

Матеріал: конструктор LEGO, торбинка.

Хід гри:

Ведучий тримає торбинку з деталями конструктора LEGO. Діти по черзі беруть одну деталь і розпізнають її на дотик. Після витягують з торбинки і всім показують.

Гра «Назви і побудуй»

Мета: Вчити працювати в колективі. Закріпити назви деталей конструктора LEGO.

Матеріал: конструктор Лего «Дупло».

Хід гри:

Ведучий кожній дитині по черзі дає деталь конструктора. Дитина називає і залишає у себе. Коли у кожної дитини буде по три деталі ведучий дає завдання придумати, побудувати і презентувати з усіх деталей одну споруду.

Гра «Побудуй, не розплющуючи очей»

Мета: Вчити будувати з закритими очима. Розвивати дрібну моторику рук, витримку.

Матеріал: плата, конструктор LEGO.

Хід гри:

Перед дітьми плата і конструктор. Діти закривають очі і намагаються що-небудь побудувати. Перемагає той, чия споруда буде цікавішою та оригінальнішою.

Гра «LEGO-подарунки»

Мета: Розвивати інтерес до гри, увагу, пам'ять.

Матеріал: ігрове поле, чоловічки на кількість гравців, гральний кубик – одна сторона з цифрою один, друга з цифрою два, третя з цифрою три, четверта хрестик – пропускаємо хід, LEGO-подарунки.

Хід гри:

Діти розподіляють чоловічків між собою. Ставлять їх на гральне поле. Кидають по черзі кубик і рухаються за годинниковою стрілкою. Коли перший чоловічок пройде весь круг. То він виграє і дитина вибирає собі подарунок. Гра продовжується поки всі подарунки не розберуть.

Гра «Запам'ятай розташування»

Мета: Розвивати увагу, пам'ять.

Матеріал: набір конструктора LEGO, плати за кількістю гравців.

Хід гри:

Ведучий будує, яку-небудь споруду не більше восьми деталей. Протягом невеликого часу діти запам'ятовують конструкцію, потім споруда закривається, і діти намагаються по пам'яті побудувати таку ж. Хто виконає правильно, той виграє і стає ведучим.

Майстер-клас з логіко-математичного розвитку дошкільників засобами конструктора LEGO
«Математичний LEGO-калейдоскоп»

Мета: Удосконалювати вміння вихователів:

  • Впроваджувати в систему освіти інноваційні методи та сприяти розкриттю творчого потенціалу дітей дошкільного віку через гру.
  • Розвивати комунікативні навички, здатність мобільно мислити й аналізувати.
  • Бути майстерними, творчими і цікавими дітям.
  • Використовувати конструктор LEGO не лише як матеріал для конструювання, а як універсальний матеріал, який можна інтегрувати в різні види діяльності дошкільників для їх особистісного розвитку, зокрема логіко-математичного.

Завдання:

  • Вчити надавати й приймати допомогу, спільно аналізувати ситуації й діяти злагоджено, брати на себе відповідальність за прийняття рішень.
  • Виховувати дружні взаємини під час спільної діяльності.
  • Розвивати спеціальні здібності та вміння, що далі знадобляться для досягнення успіху в організації певного виду діяльності з дітьми.

Матеріал: демонстраційний: презентація «Математичний LEGO-калейдоскоп», торбинка з цеглинками конструктора LEGO за кількістю учасників.

Роздатковий: конструктори LEGO, моделі для відтворення, картки із зображенням цифр та предметів.

Тривалість: 40 хвилин

Хід майстер-класу:

І. Організаційний момент (2 хвилини)

Шановні колеги! Я рада вітати вас на майстер-класі «Математичний LEGO-калейдоскоп». Сподіваюсь, що результатом сьогоднішньої нашої зустрічі буде не тільки ознайомлення з новими цікавими формами роботи, а також позитивні емоції. Адже конструктор LEGO це передусім кольорова, цікава і весела гра, здатна захопити як дітей, так і дорослих.

Насамперед розподілимось на підгрупи. Для цього нам стане в нагоді ось ця торбинка. Як ви вже, мабуть, звернули увагу, на кожному столику стоять імпровізовані вази з квітами. Зараз кожен з вас дістане з торбинки цеглинку конструктора LEGO і за її кольором займе місце за столом згідно того як колір обраної цеглинки співпадає з кольором серединки квітки. Отже, будьте уважні і займайте свої місця.

ІІ. Повідомлення теми та мети майстер-класу (3 хвилини)

Наш сьогоднішній майстер-клас «Математичний LEGO-калейдоскоп» присвячений використанню конструктора LEGO на заняттях з логіко-математичного розвитку [слайд 1]. Пропоную ознайомитись з метою [слайд 2] та завданнями даної проблеми [слайд 3].

ІІІ. Теоретична частина (5 хвилин)

Актуальність даної теми полягає в тому [слайд 4], що формування логіко-математичної компетенції дошкільників є досить складним завданням. Адже обсяг знань, які мають засвоїти діти, – значний. І просто вимагати від них запам’ятовувати й повторювати певні речі – спосіб не дієвий і не приносить задоволення ні самим дошкільникам, ні педагогам.

[слайд 5] Досягти бажаного результату й викликати в дошкільників позитивні емоції, бажання працювати, експериментувати і досліджувати дає змогу використовувати в ігровій діяльності дітей різноманітних комплексів і матеріалів для логіко-математичного розвитку, зокрема набори LEGO.

[слайд 6] Підвищенню якості навчання, ефективності роботи на занятті, активності дітей під час навчального процесу, залученню їх до системно-діяльнісного підходу, підвищенню успішності сприяє застосування під час навчального процесу конструктора LEGO. Конструктори LEGO як підтримку процесу навчання використовуються з 2004 року, що дозволяє зробити висновок, що дійсно конструктор LEGO служить зручним інструментом і дозволяє легко долати ряд типових труднощів при вивченні дошкільниками навчального матеріалу.

[слайд 7] Застосування LEGO-цеглинок дає позитивні результати при засвоєнні навчального матеріалу, допомагає оволодінню здатністю приймати і зберігати цілі і завдання навчальної діяльності, пошуку засобів її здійснення, сприяє освоєнню способів вирішення логіко-математичних завдань. Цеглинки LEGO є наочно-образними моделями тих математичних операцій, які діти проводять в ході навчальної діяльності.

[слайд 8] Використовувати для сприяння логіко-математичному розвитку дошкільників саме конструктор LEGO найдоцільніше тому, що він об'ємний, тож дитині зручно його тримати й маніпулювати ним. [слайд 9] А його яскравість викликає у дітей позитивні емоції. Даний конструктор містить різнотипні за формою деталі – квадратні й прямокутні, деталі зі скосами та заокругленнями. Використовувати конструктор LEGO можна у різних вікових групах. Варіюючи при цьому складність завдань відповідно до віку і потреб дітей. Важливим також є те, що використання LEGO в освітньому процесі дає змогу дотримуватись принципу «від простого до складного» не лише протягом навчального року, а й у межах однієї вправи.

[слайд 10] Використання LEGO-підтримки на заняттях з математики дозволяє педагогу:

  • Показати як утворюються числа, порівнювати їх.
  • Знайомити дітей з арифметичними діями і сприяє формуванню обчислювальних навичок.
  • Познайомити зі складом числа і закріплювати його.
  • Знайомити з геометричними фігурами.
  • Розвивати логіку і мислення.
  • Розвивати пізнавальні процеси та комунікативні навички.
  • Розвивати дрібну моторику рук, орієнтування в просторі і на площині.
  • Виховувати акуратність і чіткість у роботі.

IV. Практична частина (30 хвилин)

1. Шановні колеги! Всі ми різні, але нас об’єднує любов до дітей і прагнення завжди залишатися цікавими і майстерними педагогами. Чи дійсно ми такі? Давайте перевіримо. Я пропоную на деякий час уявити себе дітьми, налаштуватися на хвилю позитиву і пограти.

Та для виконання першого завдання вам знадобляться ваші педагогічні знання.

Вправа «Вправні педагоги»

Мета: Розширити розуміння впливу логіко-математичних вправ з використанням конструктора LEGO на дошкільників. Виховувати інтерес до заняття. Розвивати уміння зосереджувати увагу.

Матеріал: торбинка з цеглинками конструктора LEGO 7 кольорів (за кількістю столиків).

Хід вправи:

Ведучий по черзі виймає з торбинки цеглинку. Ті учасники, у яких колір обраної цеглинки співпадає з кольором серединки квітки по черзі називають:

  1. З чим у них асоціюється конструктор LEGO.
  2. На які пізнавальні процеси впливає конструктор LEGO.
  3. Які математичні знання та вміння розвиває конструктор LEGO.
  4. На які психічні процеси впливає конструктор LEGO.
  5. В яких видах діяльності дошкільників можна використовувати конструктор LEGO.
  6. Які спеціалісти дошкільного закладу можуть використовувати в своїй роботі конструктор LEGO.
  7. На яких заняттях, крім математичних, можна використовувати конструктор LEGO.

2. А тепер перейдемо безпосередньо до конструктора LEGO.

Вправа «Запам'ятай і побудуй»

Мета: Вчити розрізняти деталі конструктора LEGO за формою, кольором, кількістю штирів. Виховувати спостережливість та наполегливість під час виконання завдання. Розвивати пам'ять, увагу.

Матеріал: цеглинки різних кольорів, модель яку потрібно відтворити.

Хід вправи:

Для виконання даної вправи кожна підгрупа обирає одного з учасників (Хто вище зростом, той і виконує вправу).

Учасник уважно дивиться на модель, запам’ятовує її, після чого ведучий ховає модель. Протягом хвилини необхідно відтворити побачене. Виграє підгрупа, яка першою впорається з завданням.

3. LEGO – це перш за все конструкторська гра, а яке конструювання без будівельного матеріалу, який потрібно доставити на будівельний майданчик.

Гра «Вантажники»

Мета: Вчити співвідносити цифру з кількістю. Виховувати бажання та вміння працювати в команді. Розвивати наочно-дійове та образне мислення.

Матеріал: зображення вантажної машини, торбинка з цифрами від 1 до 10, цеглинки конструктора LEGO.

Хід гри:

Ведучий пропонує кожній підгрупі обрати цифру від 1 до 10. Учасникам необхідно завантажити машину відповідною кількістю цеглинок, в залежності від обраної цифри.

4. Вантаж успішно доставлено, тож приступаємо до будівництва.

Вправа «Творимо, будуємо, вимірюємо»

Мета: Вчити порівнювати величину предметів за допомогою «мірки», вимірювати споруду шляхом збільшення кількості деталей. Розвивати конструктивні навички.

Матеріал: цеглинки конструктора LEGO, макет багатоповерхівки.

Хід вправи:

На кожному столику лежить макет багатоповерхівки (на кожному столику різний). Ведучий пропонує учасникам відповісти на запитання, а потім виконати завдання і перевірити свою відповідь.

Скільки кубиків потрібно, щоб побудувати таку саму багатоповерхівку як задана?

Скільки кубиків потрібно, щоб побудувати багатоповерхівку на 2 кубики вище (нижче), ніж задана? (Таку задачу можна розв’язувати кілька разів, щоразу змінюючи кількість кубиків.)

Скільки кубиків потрібно, щоб побудувати багатоповерхівку вищу (нижчу), ніж задана?

5. Гра – це завжди перетворення. Будемо ж дотримуватись цієї дитячої традиції у наступній грі.

Гра «LEGO-перетворення»

Мета: Закріплювати назви геометричних фігур. Виховувати інтерес до заняття, терплячість та наполегливість під час виконання завдання. Розвивати творчу уяву, асоціативне мислення.

Матеріал: цеглинки конструктора LEGO, картки із зображенням різних предметів.

Хід гри:

Ведучий пропонує учасникам викласти з цеглинок конструктора LEGO будь-яку геометричну фігуру. Після виконання завдання учасникам пропонують обрати картки з предметами, які можна співвіднести із викладеними геометричними фігурами.

6. Діти неперевершені чарівники. Вони з легкістю перетворюють будь-що на невеличке диво. Зараз і ми створимо щось незвичайне.

Вправа «Чарівні сходи»

Мета: Закріплювати назви цифр. Вчити співвідносити цифру з числом, виконувати завдання за алгоритмом, рахувати в прямому і зворотному порядку. Виховувати наполегливість та цікавість до занять. Розвивати образне мислення, вміння порівнювати, узагальнювати, класифікувати.

Матеріал: цеглинки конструктора LEGO, цифри від 1 до 10.

Хід вправи:

Учасники викладають числовий ряд від 0 до 5 або від 5 до 10. Над кожною цифрою за пропозицією ведучого вони викладають число цеглинок, відповідне цифрі. Виходять сходи з чотирма сходинками. Далі ведучий пропонує побудувати такі ж сходи, щоб спускатися вниз на протилежну сторону.

Ускладнення:

  1. Порахуйте, скільки сходинок йде вгору, скільки сходинок йде вниз.
  2. Порахуйте, скільки деталей в кожному ряду.
  3. Пронумеруйте сходинки знизу вгору і зверху вниз.
  4. Порахуйте, з якого боку більше сходинок.

7. В деяких сьогоднішніх завданнях були присутні елементи змагання, але не дивлячись на це, ми один колектив. Продемонструвати це я пропоную у заключній командній грі. До вашої уваги: попередній рекорд належить колективу ДНЗ № 9 міста Херсон і складає 15 секунд.

Гра «Гаряча цеглинка»

Мета: Вчити знімати психологічну напругу. Виховувати вміння працювати в команді. Розвивати спритність, вправність, увагу.

Матеріал: цеглинка конструктора LEGO 2х2.

Хід гри:

Усі учасники стають в одну шеренгу і за командою ведучого передають її з одного кінця шеренги в другий, при цьому ні разу не впустивши її. Брати цеглинку кожен учасник має лише однією рукою (лівою).

V. Підсумок (2 хвилини)

Шановні колеги! Треба пам'ятати, що математика – один з найбільш важких навчальних предметів, але включення цікавого матеріалу в заняття з математики дозволяє утримувати інтерес дітей. І саме це створює умови для підвищення емоційного ставлення до змісту навчального матеріалу, забезпечує його доступність і усвідомленість. Щоб дитина дошкільного віку навчався в повну силу своїх здібностей, потрібно намагатися викликати в неї бажання до навчання, до знань, допомогти дитині повірити в себе, у свої здібності. При використанні на математичних заняттях конструктор LEGO діти з великим інтересом займаються, краще запам'ятовують побачене і почуте, адже вони емоційно залучені до заняття.

Дякую за увагу і активну участь. До наступної зустрічі.

Конструктор LEGO в театралізованій діяльності
дітей дошкільного віку

«Театр – це чарівний світ.
Він дає уроки краси, моралі і моральності.
А чим вони багатші, тим успішніше
йде розвиток духовного світу дітей»
Б. М. Теплов

Все життя дітей насичене грою і кожна дитина мріє зіграти свою роль. Навчити дитину грати, брати на себе роль і діяти, разом з тим допомагаючи їй здобувати життєвий досвід, – все це можливо здійснити за допомогою театру. Особлива роль належить театру у вирішенні завдань пов'язаних з вихованням та розвитком дошкільника.

Театр в дитячому садку навчить дитину бачити прекрасне в житті і в людях, зародить прагнення самому нести в життя прекрасне і добре і таким чином розвинутися всебічно. Конструювання також тісно пов'язане із всебічним розвитком дитини. Ось чому я вважаю доцільним використовувати конструктор LEGO в театралізованій діяльності дітей.

Даний конструктор був обраний не випадково, тому що LEGO в перекладі з данської – «розумна гра», а найголовніше, що це яскравий, барвистий, поліфункціональний матеріал, який має великі можливості для пошукової діяльності дітей.

Конструктор LEGO має переваги в порівнянні з металевим і дерев'яним:

  1. Різноманітність – велика кількість деталей: цеглинки, кубики, фігурки людей і тварин.
  2. Своєрідність кріплень: кріплення відбувається майже без фізичних зусиль, але досить міцно: споруди мобільні, стійкі.
  3. Деталі міцні, легкі, яскраві, не травматичні, привертають увагу дітей.
  4. Свобода у виборі матеріалу, сюжету, оригінального використання деталей.
  5. Розвиток мовлення, що особливо актуально для дітей з її порушеннями.

Конструкції з LEGO є гарним матеріалом для театралізованих ігор, в яких ігрові дії обумовлені сюжетом і зміст обраного літературного твору, казки також є елементи творчості.

У дитини з'являється можливість створити власний образ колобка або вовка, наділити свій персонаж тими якостями, якими він забажає. Природно, що дітям необхідна допомога педагога в оволодінні не тільки театралізованою грою, а й у створенні LEGO-персонажа. Для цього використовуються методи показу іграшки, картинки, надання цілеспрямованої допомоги, бесіда.

Згодом діти починають створювати цікаві споруди і декорації, передаючи своє ставлення до них, вибирають різні LEGO-елементи для окремих частин тіла героїв, підкреслюючи їх індивідуальні якості. Наприклад, в роботі над образом вовка з казки «Колобок» дитина використовує цеглинки і кубики синього кольору. Вовк вийшов не злий, а добрий. На запитання: «Чому в тебе такий добрий вовк?» дитина відповідає: «А він колобка, не з'їв!»

В іншому випадку дві дитини створюють макети дерев для декорації: одна дитина прикріпила гілки LEGO-цеглинки в різні боки і споруда вийшла тривимірною, інша – зробила крону, що нагадує трикутник зі зрізаною верхівкою.

Театралізовані ігри зі створеними LEGO-персонажами дуже подобаються дітям: вони створюють умови для розвитку мовлення, творчості, сприятливо впливають на емоційну сферу дитини. І народжуються казки: Жила була коробка… Так починається казка про деталі конструктора LEGO. Потім казка «Де ми будемо жити?» Про те, як правильно скріплювати деталі.

Казки «Як зібрати машину», «Як зробити жирафу», де відбувається показ і коментування дій з LEGO- елементами.

Казки «Доброго ранку!», «Хто як подає голос», «На добраніч!». Заключна казка про те, що треба прибирати всі деталі конструктора на місце.

Казки допомагають формуванню у дітей життєвого досвіду, знань про навколишній світ, виникають цікаві задуми, розвивають уяву.

Герої казки, виконані своїми руками, допомагають дитині розкрити свої індивідуальні особливості. LEGO сприяє баченню світу у всіх його барвах, що сприяє розвитку дитини. Конструюючи за словесним описом і за допомогою наочного матеріалу діти вчаться справлятися зі складними, поетапними конструкціями.

Вибір конструктивної задачі визначається ігровою проблемною ситуацією: придумуванням героїв і театралізацією LEGO-казки. Але спочатку педагогу доцільно викликати дитячу цікавість до даного процесу – самому придумати декілька маленьких казок сама і запропонувати дітям їх обіграти. Так як самі елементи і тим більше з'єднані деталі можуть з легкістю перетворюватися у що завгодно (будинок людини, замок, печеру) на очах у дітей оживає казка.

Дітям дуже подобається придумувати своїх казкових героїв, адже це неодмінно призведе до придумування власного сюжету і обігравання його в години дозвілля, об'єднуючись, показувати свою виставу одноліткам.

Використання конструктора LEGO в театралізованій діяльності сприяє наступному:

  1. Створенню умов для розвитку творчої активності дітей (розвитку здібностей, спонуканню до імпровізації засобами міміки, інтонації).
  2. Забезпечує умови для взаємозв'язку театралізованої діяльності з іншими видами діяльність у єдиному творчому процесі (конструювання, дозвілля, музичні заняття).
  3. Сприяє самореалізації кожної дитини та створенню сприятливого мікроклімату, поваги до особистості маленької людини.

Отже, за допомогою використання конструкторів LEGO театралізована діяльність дітей стає більш цікавою, розвивається інтелектуальний і творчий потенціал дітей, самостійність виконання і передача образу казкових персонажів, взаємодія в колективі і узгодження, уява, мовлення, а також особистісні якості.

ВИСНОВКИ

LEGO – одна з найвідоміших і поширених нині педагогічних систем, яка широко використовує тривимірні моделі реального світу в предметно-ігровому середовищі в процесі навчання та розвитку дитини дошкільного віку.

Для наборів LEGO характерні висока якість, естетичність, незвичайна міцність, безпека. Широкий вибір цеглинок і спеціальних деталей дає дітям можливість будувати все, що душі завгодно. Конструктори LEGO – це цікавий матеріал, стимулюючий дитячу фантазію, уяву, формуючий моторні навички.

Конструктор LEGO можна використовувати для вирішення завдань освіти і виховання, психокорекції та діагностики за наступними напрямками:

  • Як засіб активізації пізнавальної діяльності у дошкільнят.
  • Для розвитку зорового сприйняття і просторового орієнтування.
  • В корекційній роботі з дітьми із загальним недорозвиненням мови.
  • В корекційно-розвиваючій роботі з дітьми в процесі формування сприйняття величини, кольору, форми, орієнтації в просторі, розвитку зорової уваги, пам'яті.
  • В діагностичній та терапевтичній роботі.
  • Як тестову методику для з'ясування особистісної проблеми дитини.
  • Під час корекційно-розвиваючих занять з дітьми, що мають проблеми спілкування з однолітками.

Сучасна педагогіка з дидактичної поступово стає розвиваючою. Це означає, насамперед те, що не тільки психологи, але й педагоги-практики починають усвідомлювати та бачити результати своєї виховної та освітньої діяльності у всебічному розвитку особистості кожної дитини.

Отже, використання конструкторів LEGO в навчально-виховному процесі дозволяє в цілому підвищити рівень комунікативної компетентності дітей, формує уявлення дітей про навколишній світ, та їх відношення до тієї або іншої проблемної ситуації, сприяє навичкам активної та творчої колективної взаємодії, розвитку творчого потенціалу дітей і підвищенню рівня їх соціальної адаптації.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Варяхова Т. Зразкові конспекти з конструювання з використанням конструктора ЛЕГО // Дошкільне виховання. – 2009. – № 2. – С. 48-50.
  2. Давидчук А.Н. Розвиток у дошкільнят конструктивного творчості. – М.: Гардарики, 2008. – 118 с.
  3. Ємельянова І.Є., Максаєва Ю.А. Розвиток обдарованості дітей дошкільного віку засобами легоконструювання і компьютерно-ігрових комплексів. – Челябінськ: ТОВ «Рекпол», 2011. – 131 с.
  4. Комарова Л. Г. Будуємо з LEGO (моделювання логічних відносин і об'єктів реального світу засобами конструктора LEGO). – М.: лінк-ПРЕС, 2001.
  5. Конструюємо: граємо і вчимося Lego Dacta // Матеріали розвиваючого навчання дошкільнят. Відділ ЛЕГО-педагогіки, ІНТ. – М:., 2007. – 37 с.
  6. Кузьміна Т. Наш ЛЕГО ЛЕНД // Дошкільне виховання. – 2006. – № 1. – С. 52-54.
  7. Куцакова Л. В. Заняття з конструювання з будівельного матеріалу в середній групі дитячого садка. – М .: Фенікс, 2009. – 79 с.
  8. ЛЕГО-лабораторія (Control Lab): Довідковий посібник. – М.: ІНТ, 2008. –150 с.
  9. Лурія А. Р. Розвиток конструктивної діяльності дошкільника // Питання психології, 2005. – С. 27-32.
  10. Лусс Т.В. Формування навичок конструктивно-ігрової діяльності у дітей за допомогою ЛЕГО. – М.: Гуманітарний видавничий центр ВЛАДОС, 2003. – 104 с.
  11. Петрова І. ЛЕГО-конструювання: розвиток інтелектуальних і креативних здібностей дітей 3-7 років // Дошкільне виховання. – 2007. – № 10. – С. 112-115.
  12. Рикова Є.А. LEGO-Лабораторія (LEGO Control Lab). Навчально-методичний посібник. – СПб, 2001, – 59 с.
  13. Фешина Є.В. Лего конструювання в дитячому садку: Посібник для педагогів. – М.: Сфера, 2011. – 243 с.
  14. http://www.int-edu.ru/
  15. http://www.lego.com/ru-ru/
  16. http://education.lego.com/ru-ru/preschool-and-school

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Харькова Людмила Валеріївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Харькова Людмила Валеріївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
3 січня 2019
Переглядів
22524
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку