Лекція 1_Вступ до курсу "Географія: країни та регіони"

Про матеріал
Презентація до лекції "Вступ до курсу "Географія: країни та регіони" План 1. Що вивчає курс «Географія: регіони і країни». 2. Пізнавальна та конструктивна роль країнознавства у сучасному світі. 3. Регіони світу (за класифікацією ООН). 4. Глобалізація як провідна тенденція розвитку сучасного світу. 5. Джерела знань про регіони та країни світу. 6. Сучасна політична карта світу та окремих регіонів. Головні об’єкти політичної карти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема лекції: Вступ до курсу “Географія: країни та регіони”Курс «Географія: регіони і країни”Вступ

Номер слайду 2

Складові курсу. Вступ. Тема 1. Європа. Тема 2. Азія. Тема 3. Океанія. Тема 4. Америка. Тема 5. Африка. Тема 6. Україна в міжнародному просторі

Номер слайду 3

Питання лекції1. Що вивчає курс «Географія: регіони і країни». 2. Пізнавальна та конструктивна роль країнознавства у сучасному світі.3. Регіони світу (за класифікацією ООН). 4. Глобалізація як провідна тенденція розвитку сучасного світу. 5. Джерела знань про регіони та країни світу. 6. Сучасна політична карта світу та окремих регіонів. Головні об’єкти політичної карти.

Номер слайду 4

1. Що вивчає курс «Географія: регіони і країни» Курс 10 класу вивчає регіони й країни як основні одиниці сучасної соціально-політичної організації світу, що складаються з різних, але взаємопов’язаних елементів.

Номер слайду 5

2. Пізнавальна та конструктивна роль країнознавства у сучасному світіКраїнознавство – наука, яка комплексно вивчає країни і регіони світу, досліджує, систематизує й узагальнює дані про їхню природу, населення, внутрішні просторові відмінності.

Номер слайду 6

Запитання. Яке значення, на вашу думку, має географічне країнознавство?

Номер слайду 7

3. Регіони світу (за класифікацією ООН) ООН виділяє 5 макрорегіонів світу: Європа, Азія, Австралія та Океанія, Америка, Африка, які поділяють на субрегіони

Номер слайду 8

Номер слайду 9

4. Глобалізація як провідна тенденція розвитку сучасного світу Глобалізація - процес перетворення світового господарства в єдиний ринок товарів, послуг, капіталу, робочої сили та технологій

Номер слайду 10

Географія провідних головних міст (альфа-міст)

Номер слайду 11

5. Джерела знань про регіони та країни світу. історичні документи архівів, статистичні щорічники, довідники, енциклопедії, періодичні видання, художня література, інтернет-ресурси, наукові та науково-популярні видання, книги, карти і атласи,географічні карти.

Номер слайду 12

6. Сучасна політична карта світу та окремих регіонів. Завдання. Пригадайте, що відображає політична карта світу?

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Головні об’єкти політичної карти. На сучасній карті світу нараховують близько 240 держав (194) і територій

Номер слайду 15

Територія – це частина земної поверхні, що має певні просторові межі та географічне положення. Країна – територія з визначеними кордонами, заселена певним народом, яка в політико-географічному аспекті може мати державний суверенітет або бути залежною. Держава – суверенне політичне утворення, яке здійснює свої повноваження на певній території через діяльність особливої системи органів і організацій. Залежні території (колонії) – країни, що перебувають під владою іноземних держав. Вони позбавлені політичного суверенітету та економічної самостійності. Протекторат або асоційована держава – перехідна форма між статусом колонії і суверенної держави, при якій менша країна, формально зберігаючи незалежність, довіряє більшу частину своїх повноважень більшій країні. Невизнані та частково визнані країни – територіальні утворення, які не мають загального міжнародного визнання.

Номер слайду 16

Форми правління та адміністративно-територіальний устрій. У світі існують 2 основні форми правління – монархія (абсолютна, конституційна та теократична) і республіка (президентська, парламентська, змішана). Залежно від особливостей адміністративно-територіального устрою сучасні країна світу є або унітарними, або Федеративними.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Зробити конспект §1-2 (підручник Кобернік С. Г., Коваленко Р. Р. Географія 10 клас). Розгляньте запитання після параграфів. З’ясуйте, які субрегіони виділяють у межах макрорегіонів світу? Наведіть приклади країн, які до них входять. Перегляньте відео: https://youtu.be/3l. Sn7 Lbe. UWghttps://www.youtube.com/watch?v=EAy. WDb. L7 Em. Ehttps://www.youtube.com/watch?v=mvdx. Ctjw0s. Q

pptx
Додано
27 грудня 2022
Переглядів
729
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку