"Літературні чародії" гра-вікторина

Про матеріал
Позакласний захід для учнів 3-4 класів, для популяризації читання літератури. Завдяки різноманітним вікторинам, іграм в учнів виникає інтерес до певних книжок, зацікавленість дізнатися про незвичайних персонажів. Захід сприяє духовному збагаченню та підвищення культурного рівня дітей. .
Перегляд файлу

Літературні чародії

Мета: розширити знання учнів про бібліотеку, популяризувати читання літератури, розвивати комунікативну компетентність, сформувати щоденну потребу у читанні книг, пропагувати книгу як джерело знань, сприяти духовному збагаченню особистості, підвищення культурного рівня дітей, розвивати інформаційну грамотність.

Бібліотекар: Доброго дня! Ми раді вітати вас сьогодні у бібліотеці, адже кожна наша зустріч, це маленьке диво.

Демонстрація фокусу

Бібліотекар: Сьогодні ми з вами познайомимося з незвичайними книжками,  пограємо та помандруємо у фантастичний світ див. Ви вірите в чудеса? В вашому житті щось траплялося неймовірне?

(відповіді)

Бібліотекар: Мені здається, що в житті кожної людини мало чудес. Звичайно ж, хочеться більше чогось неймовірного, фантастичного, але на жаль, цього не може бути. В книжках навпаки. Якщо їх читаєш, поринаєш у неймовірні пригоди з казковими персонажами і хочеться фантазувати далі. Ось, згадайте, будь ласка, будь-яку книжку, будь-який персонаж і ви побачите, скільки там всього неймовірного.

Згадування літературних творів

Бібліотекар: Ви приручали дракона, на вас падав з неба торт, чи може слониха? Ваші домашні улюбленці розповідали вам про свої пригоди або про свої бажання? Чи може ви мандрували крізь землю, бачили повітряних рибок, потрапляли в Задзеркалля? Чи може ви знайомилися з Туконі, Груфалом, Хлюсем, Муфтиком?

(відповіді)

Бібліотекар: Зверніть свою увагу на виставку, все це ви можете здійснити разом з нашими книжками.

Перегляд буктрейлеру

Бібліотекар: Час з книгою — це фантастичний час, бо саме вона веде нас у дивовижний і неймовірний світ, знайомлячи з різними людьми, дивовижними істотами, світами та допомагаючи нам зрозуміти тварин. Для того, щоб переконатися, що кожна книга неймовірна пропоную гру.

Гра «Вгадай персонажа за сюжетом та від імені кого ведеться розповідь»

«Я вирішив просто подорожувати світом і не знав, що все так станеться. Я гадав, що всі так само добрі, як мої Дідусь та Бабуся. Але виявилося, що у цьому світі мешкають і злі, і жорстокі, і хитрі…» ( Колобок , «Колобок»)

 «Оце так хвіст у цієї Мишки! Не зрівняти його ані з кулаком Дідуся, ні з кулаком Бабусі. Й треба ж було цій Мишці вибігти у найнеслушніший момент. Зараз би усі дивувалися з мене. Лежало б я на видноті… »(Яйце , «Курочка-Ряба»)

 «Мені приємно знаходитися на голівці цієї Дівчинки. Вона мені подобається. Завжди охайна. Мені подобається разом з нею подорожувати лісом, навідуватися до бабусі. Але є єдина вада: моя хазяйка занадто довірлива. Тому з нею трапляються різні негаразди…»(Червона шапочка, «Червона Шапочка»)

 «Відверто кажучи, неприємно, коли тебе взуває Кіт. Бо в нього кігті. Він іздряпав і розірвав усі мої устілки. Я, звичайно, розумію, що уся ця біганина заради хазяїна, але дуже вже боляче…» (Чоботи, «Кіт у чоботях»)

 «Безперечно, ми б не хотіли її підводити. Ми б могли відстати, вся ця історія закінчилася б там, на балу. Але ми не маємо права ні поспішати, ні відставати…» (Годинник, «Попелюшка»)

 «Для мене дуже шкідливо стільки часу знаходитися у воді… Дякую цьому допитливому й неслухняному хлопчикові. Якби не він й не черепаха, скільки б це довелося мені лежати на дні?..» (Золотий ключик, «Пригоди Буратіно»)

 

Бібліотекар: Молодці! Добре знаєте сюжети. А зараз пропоную провести невеличку вікторину по улюбленим літературним творам.

 

Літературна вікторина

  • Що трапилося з Алісою, коли вона випила з пляшки невідому  рідину?(«Аліса в країні чудес» Дівчинка зменшилась у розмірах.)
  • У якій казці принцеса вкололась гострим предметом, що після цього трапилось?  (У казці «Спляча красуня» принцеса вкололась веретенцем і заснула на сто років.)
  • Один смішний чоловік може гратися на балконі, перехилятися через підвіконня,  навіть жити на даху. Хто це і з якої казки?( Карлсон з казки «Карлсон, що живе на даху».
  • В яких казках, мультфільмах гострі предмети, чи легковажна поведінка  загрожували життю героїв?  («Ну, постривай!», «Про маленького Мука»- Мук з’їв невідомий овоч і в нього   виросли ослячі вуха. «Братик Іванко та сестричка Оленка»- Братик напився з калюжі і став козликом.)
  • Юний чарівник, у якого є сова. (Гаррі Поттер)
  • Шкідлива стара з пацюком. (Шапокляк)
  • Злий господар лялькового театру з довгою бородою. (Карабас-Барабас)
  • Дівчинка, яка йшла по дорозі з жовтої цегли. (Еллі)
  • Маленька дівчинка, що живе у квітці. (Дюймовочка)
  • Дерев'яна лялька з довгим носом. (Буратіно)
  • В якій казці карета перетворилася на гарбуз? (У «Попелюшці»)
  • Хлопчик, якого викрала Снігова королева. (Кай)
  • Як звали трьох поросят? (Ніф-Ніф, Наф-Наф, Нуф-Нуф)
  • Герой російської народної казки, який їздив на печі. (Емеля)
  • Шкідлива стара з російських народних казок. (Баба Яга)
  • Яке домашня тварина носило взуття? (Кіт у чоботях)
  • Хто купив на базарі самовар і влаштував бенкет? (Муха-Цокотуха)
  • Яка була шапочка у Буратіно?  (Смугаста)
  • Що було написано на дощечці у кота Базиліо?(Сліпий)
  • Із скількома костилями була Лисиця Аліса?  ( З одним)
  • Кому писав свої вірші П’єро?  (Мальвіні)
  • Скільки було монет у Буратіно?  (П’ять)
  • Скільки коштував білет у цирк?  (Чотири сольдо)

 

Бібліотекар:  Кожна книга – це мудрий, чесний друг.   Читаючи ви і самі стаєте розумнішими, сильнішими, добрішими, у вас добре розвивається фантазія. Згадайте, будь ласка, саме ті твори, в яких згадується чарівник, чарівниця, фея? чарівна паличка, чарівний ключик, або будь-яка чарівна істота чи предмет.

Згадування чарівних творів

Бібліотекар: Добре, а як ви думаєте у реальному житті є чарівники?

(відповіді)

Бібліотекар: Звичайно, це можуть бути і фокусники і маги, які можуть здивувати нас. Але чарівниками можемо бути і ми з вами. Хочу вам розповісти невеличку історію одного зі справжніх чарівників.

Зачитування історії про Гаррі Гудіні

Перегляд відео

 

Бібліотекар: Можна виконати невеличке бажання будь-кого з друзів, батьків, але зробити це так несподівано, що такі невеличкі сюрпризи здадуться чарами.

Реклама книг про фокуси, магію

Бібліотекар: А серед вас є такі, хто можуть продемонструвати  якийсь  фокус?

Демонстрація фокусів

Бібліотекар: Завдяки маленьким приємним несподіванкам можна зробити чудовий магічний подарунок. А якщо, це буде книга з незвичайним сюжетом, цікава, якщо ви її прикрасите, чи зробите обкладинку своїми руками – це удвічі буде несподіванкою, сюрпризом, справжньою магією. Тому творіть самі, шукайте у будніх днях, серед звичайних речей приємні несподіванки. І хай кожен день буде справжньою магією!

docx
Додано
20 березня 2020
Переглядів
818
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку