Людина вчиться у природи.

Про матеріал
Презентація до уроку з інтегрованого курсу "Пізнаємо природу" для 5 класу Нової української школи. Матеріал можна використати для вивчення теми "Людина вчиться у природи".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Людина вчиться у природи.

Номер слайду 2

ВИНАХОДИ, ЯКІ КАРДИНАЛЬНО ЗМІНИЛИ НАШ СВІТ, ЗРОБИЛИ ЙОГО РОЗУМНІШИМ, ЦІКАВІШИМ, БЕЗПЕЧНІШИМ ТА ВЕСЕЛІШИМ. ВОГОНЬДРУКАРСЬКИЙ СТАНОКІНТЕРНЕТЕЛЕКТРИЧНА ЛАМПОЧКАКОМПЮТЕРТЕЛЕФОН ТЕЛЕВІЗОРВСЕСВІТНЯ МЕРЕЖА3 Д - ДРУКДВИГУН

Номер слайду 3

ВИНАХОДи, НА СТВОРЕННЯ ЯКИХ ЛЮДИНУ НАДИХНУЛИ ПРИРОДНІ СУПЕРЗДАТНОСТІ ТВАРИНПрирода дивовижна та унікальна. Її творіння давно вражають людину своєю бездоганністю та продуманістю. Багато з них надихнули вчених на створення низки винаходів, без яких ми не можемо уявити сучасний світ. По заслугах оцінивши ефективність спостережень за світом, дослідники вивели новий науковий підхід — біоміметику. Він передбачає наслідування природи та відтворення її унікальних технологій.

Номер слайду 4

Дятел і чорна скринька

Номер слайду 5

Дятел і чорна скринька. Щодня дятел працює не гірше відбійного молотка, але його головний мозок залишається цілим і функціонує без змін. У чому секрет? У черепі птиці є кілька поглинаючих механізмів, що допомагають мінімізувати збитки під час полювання — це гіоїд (невелика кістка, що підтримує язик), м’язи, цереброспінальна рідина. Вчені змогли адаптувати природні механізми для служби людині. Так була створена чорна скринька – пристрій для запису параметрів польоту літака. Він має особливий захист, що дозволяє йому вціліти навіть під час серйозних катастроф.

Номер слайду 6

Слон та роботизована рука. Роботизована рука не була б такою функціональною, якби не слони. Саме влаштування хобота тварини лягло в основу винаходу. Роботизована рука може захоплювати предмети різних діаметрів та піднімати вантажі великої ваги.

Номер слайду 7

Омар та рентген. Омари здатні бачити вас наскрізь! Справа в тому, що через глибину проживання, де практично нічого не видно, ці великі морські раки навчилися дивитися крізь предмети. Вивчивши будову зорових органів омара, вчені створили апарат, який може бачити крізь стіни та телескоп, що дозволяє вивчати космос із ракет та супутників Землі.

Номер слайду 8

Лапки гекона та суперклей

Номер слайду 9

Лапки гекона та суперклей. Технологію створення суперлипкої речовини вчені підглянули у геконів. Лапки ящірок покриті спеціальними мікроскопічними волосками, що дозволяють зчепитися з будь-якою жорсткою поверхнею. У комбінації із сухожиллями та шкірою вони створюють м’який поверхневий шар, здатний приклеюватися до всього без використання вологи та клейких виділень. Для створення суперклею з імітацією зчіпних здібностей гекона були використані еластомери – особливі полімери, що мають високу еластичність і в’язкість. Речовина відмінно кріпиться до надтвердих матеріалів за лічені секунди.

Номер слайду 10

Павук та кевлар. Сітки для риболовлі були створені завдяки спостереженню давніх людей за павуками. Але це не єдиний винахід, на який людину надихнули ці членистоногі. Павутина стала прототипом кевлару – матеріалу, який використовується для покращення захисних властивостей бронежилетів. Також завдяки павутинню було створено еластичний бинт.

Номер слайду 11

Кити та гідролокатор. Кити і дельфіни від природи мають вбудований гідролокатор, що дозволяє не стикатися з об’єктами під водою і знаходити родичів на відстані десятків кілометрів. Людина не могла пройти повз такий природний устрій і адаптувала його під свої потреби.

Номер слайду 12

Морська зірка та клонування

Номер слайду 13

Морська зірка та клонування. Морські зірки знають секрет вічної молодості, оскільки навчилися клонувати себе. Ці тварини вміють відтворювати особливий вид нестаріючих ДНК, які надійно захищають організм від старіння та різних згубних факторів. Вчені впевнені, що незабаром вони зможуть зрозуміти, як використовувати цю здатність на благо людини. Сьогодні дослідники проводять випробування. У 2020 році у них вийшло клонувати теля з ім’ям Квіточка.

Номер слайду 14

Сова та звукоізоляція

Номер слайду 15

Сова та звукоізоляція. За створення звукоізоляційних матеріалів слід сказати спасибі совам. Ці хижаки пересуваються настільки безшумно, що їх не зможе помітити навіть найуважніший гризун. «Здатність ніндзя» присутня у сов за рахунок особливої ​​конструкції пір’я. Мікрохвиля і поділки, що є в них, ізолюють потік повітря, перешкоджаючи появі бавовни і будь-якого іншого шуму, який може виникнути під час польоту.

Номер слайду 16

Пазурі та складаний ніж. Котячі завоювали серця більшості людей планети. При цьому вони не тільки розчулюють, а й надихають! За однією з версій саме котячі пазурі стали прототипом складаних ножів. Тварина легко ховає і блискавично випускає гострі, як шаблі пазурі, що дуже схоже на влаштування складаного ножа.

Номер слайду 17

Світлячки та діоди. Поки одні дослідники намагаються оволодіти секретами біолюмінесценції, характерної для деяких тварин та грибів, інші вирішили досконало вивчити світлячків. Вникнувши в принцип свічіння, використовуваний комахами, вчені змогли створити унікальний світлодіод. Винахід дає на 55% світла більше, ніж традиційні світлодіоди.

Номер слайду 18

Черв’як та бурова установка. Більшість видів черв’яків просуваються через землю, розштовхуючи та пропускаючи її крізь себе одночасно. За цим принципом спроектовано сучасні бурові машини.

Номер слайду 19

Уважно спостерігаючи за природою, вчені та дослідники змогли відтворити її твори та значно прискорити технологічний прогрес. Однак це не межа. Навколишній світ настільки різноманітний, що здатний надихнути людину на нові, ще більші відкриття. А ось і одна з найбільших білок нашої планети – індійська гігантська білка

Номер слайду 20

Крижані утворення, які зробила сама природа, Антарктида

Номер слайду 21

МАЙБУТНЄ НАЛЕЖИТЬ ТИМ , ХТО ВІРИТЬ В СВОЮ МРІЮ !

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Куряченко Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 квітня 2023
Переглядів
1989
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку