М. Хвильовий "Я (Романтика)" аналіз

Про матеріал
Файл містить теоретичний матеріал, який знадобиться під час ознайомлення та аналізу тексту.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МИКОЛА ХВИЛЬОВИЙ“Я (Романтика)”аналіз

Номер слайду 2

Автор – Микола Хвильовий (Микола Григорович Фітільов)

Номер слайду 3

ПРИСВЯТАПсихологічна новела «Я (Романтика)» М. Хвильового присвячена «Цвітові яблуні» М. Коцюбинського.

Номер слайду 4

Літературний рід: епос. Жанр: новела (точніше – соціально-психологічна новела з філософським елементом)

Номер слайду 5

Стильові ознаки новели «Я (Романтика)»1. Розповідь від першої особи.2. Драматизм.3. Внутрішні монологи героя.4. Відсутність безпосередньої авторської оцінки.5. Лаконізм.6. Виразні художні деталі.7. Глибокий психологізм.

Номер слайду 6

Стильові ознаки новели «Я (Романтика)»8. Відмова від традиційного описового реалізму.9. Часові зміщення.10. Зіткнення віддалених епізодів.11. Історичні алюзії, асоціації (термін «версальці» тощо) з метою поставити революцію в контекст визначних подій світової історії.12. Змістове згущення.13. Символічний зміст образів, деталей.14. Своєрідність зорового та звукового тла подій.15. Засоби поетичного синтаксису.

Номер слайду 7

Напрям: імпресіонізм. Течія: «романтика вітаїзму» (експресіонізм із яскраво вираженим імпресіоністичним елементом).

Номер слайду 8

Ознаки імпресіонізму: Використання пейзажу як рівня певного світовідчуття; переважання пейзажу над героями,безсюжетність і фрагментарність,Символіка кольорів і заглиблення у внутрішній світ людини. Гра кольорів та звуків як частини духовного життя героїв;Психологізм у змалюванні персонажів.

Номер слайду 9

Тема «Я (Романтика)»: протистояння добра і зла в душі героя, його роздвоєність.Ідея «Я (Романтика)»: вимріяне майбутнє не може наблизити людина з роздвоєним «я», ціною злочину його не побудувати.

Номер слайду 10

Провідний мотив – «вічне протистояння добра і зла, божого й сатанинського», «материнська любов», «обов’язок і свобода вибору», «я чекіст, але я й людина», «жертовність», «роздвоєність (розтроєність) людської натури».

Номер слайду 11

Місце подій: будинок розстріляного шляхтича. Час подій: 20-ті рр. XX ст.

Номер слайду 12

Головні герої: Головний герой «Я». Внутрішний світ “Я”- героя між фанатизмом і людяністю “Я( Романтика)”. Герой твору «Я (Романтика)» М. Хвильового вважає себе не тіль­ки чекістом, але й ЛЮДИНОЮ («Я — чекіст, але я і людина»).мати - є прообразом Надзвичайної Марії.

Номер слайду 13

доктор Тагабат – «Жорстока людина з холодним розумом і з каменем замість серця, п’яничка і людожер з інтелігентною зовнішністю»Андрюша – чекіст мимоволі, людина з нормальною психікою і чутливим серцем, який серед звірів сам фактично стає звіром.

Номер слайду 14

дегенерат -«Вірний пес революції…» вартовий з черепом дегенерата й душею «палача з гільйотини». „Низький лоб, чорна копа розкуйовдженого волосся й приплюснутий ніс”

Номер слайду 15

Сюжет «Я (Романтика)» Події у творі «Я (Романтика)» розгортаються в такій послідовності: засідання чорного трибуналу — прохання Андрюші відпустити його на фронт — засудження теософів — ухвалення вироку розстріляти черниць — вихід чорного трибуналу з містаІде засідання “чорного трибуналу комуни” у будинку розстріляного шляхтича. Без участі прокурорів і адвокатів ухвалюється один і той же вирок: “Розстрілять!” Увечері мати “Я” заспокоює “сина революції”. Якось “чорний трибунал” приймає рішення розстріляти черниць за антирадянську агітацію. Серед черниць “Я” впізнає свою матір. “Я” сам застрілює свою матір, щоб довести свою відданість революції.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Композиція «Я (Романтика)» Твір складається з ліричного вступу (прологу) й 3 частин, у яких відтворено три різні ситуації на фронті й три різні душевні стани ліричного героя. У пролозі автор вводить читача в складний психологічний світ (показана розмова матері з сином напередодні грози). Розповідь ведеться від першої особи.

Номер слайду 18

Проблематика «Я (Романтика)» Основною проблемою твору є внутрішнє роздвоєння особистості «Я – чекіст, але і людина». Також у цій новелі розкриті такі проблеми: Проблема гуманності й фанатичної відданості революції;Протистояння добра злу;Проблема вибору істинних цінностей;Проблема мета та засобів її досягнення;Проблема збереження індивідуальності людини;

Номер слайду 19

Джерело: https://dovidka.biz.ua/ya-romantika-hviloviy-analiz

pptx
Додано
6 жовтня 2022
Переглядів
4194
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку