магнітні властивості речовин

Про матеріал
матеріал до уроку фізики по темі : "діа- пара-. та феромагнетики. презентація
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Магнітні властивості речовин. Діа-, пара-, феромагнетики.

Номер слайду 2

Магнітні властивості речовин. Якщо будь-яке тіло внести в зовнішне електричне поле, під впливом цього поля всередині тіла відбудеться перерозподіл електричних зарядів у тілі утвориться власне електричне поле, напрямлене протилежно зовнішньому.- Електричне поле в речовині завжди слабкіше, ніж у вакуумі.- Речовини можуть як посилювати, так і послаблювати зовніине магнітне поле.

Номер слайду 3

Магнітні властивості речовин. Відносна магнітна проникність середовища - фізична величина, яка характеризує магнітні властивості середовища і дорівнюе відношенню магнітної індукції магнітного поля в середо- вищі до магнітної індукції магнітного поля у вакуумі.

Номер слайду 4

Магнітні властивості речовин. Для плоского контуру зі струмом магнітний момент - це векторна фізична величина, напрямок якої визначасться за допомогою правої руки, а модуль дорівнюе добуткові сили струму в контурі на площу, обмежену контуром. Спіновий магнітний момент

Номер слайду 5

Речовини у магнітному полі

Номер слайду 6

Діамагнетики-Послаблюють зовнішне магнітне поле. -Власне магнітне поле напрямлене протилежно зовнішньому, тому вони розвертаються впоперек до зовнішнього поля (виштовхуються магнітним полем).- Відштовхуються магнітним полем, левітують у магнітному полі.

Номер слайду 7

Діамагнетики

Номер слайду 8

Парамагнетики-Трохи посилюють зовнішнє магнітне поле, власне магнітне поле співнапрямлене зовнішньому. -Розвертаються вздовж до зовнішнього поля (грец. пара - вздовж). -Втягуються магнітним полем

Номер слайду 9

Феромагнетики. Феромагнетики це речовини, у яких μ≈100-1000000. До феромагнетиків належать залізо, нікель, кобальд, гадоліній та деякі інші речовини. У феромагнетиків внутрішне магнітне поле може в сотні і тисячі разів перевищувати зовнішне магнітне поле. Феромагнітні властивості мають тільки кристалічні тіла. У рідкому, або газоподібному стані феромагнетики стають парамагнітними.

Номер слайду 10

Феромагнетики. Для феромагнетиків характерна властивість, яку називають гістерезисом. Суть її полягае в тому, що процеси намагнічення і розмагнічення проходять неоднаково. Феромагнетик, який перебував у магнітному полі, зберігає певне намагнічення навіть у разі відсутності поля. Прикладом цього можуть бути постійні магніти.

Номер слайду 11

Магнітні проникності речовин

Номер слайду 12

Магнітне поле Землі, геомагнітне поле. Магнітне поле Землі - силове поле, виникнення якого зумовлене джерелами, що знаходяться в земній кулі та навколоземному просторі (магнітосфері та іоносфері). У навколоземному космічному просторі магнітне поле Землі утворює магнітосферу.

Номер слайду 13

Магнітне поле Землі, геомагнітне поле. Намагнічені багато років тому феррімагнетичні породи зберігають частково або повністю намагніченість. Також було відмічено, що підмагнічений грунт прискорює ріст рослин. Швидкість зміщення магнітних полюсів зростає з кожним роком. Це призводить до того, що постійно необхідно коригувати навігаційні системи, що використовують магнітне поле.

Номер слайду 14

Магнітне поле. Полярне сяйво виникає внаслідок різкої зміни магнітного поля. До речі, на Юпітері полярні сяйва постійні в районі двох полюсів.

Номер слайду 15

Висновок Без сумніву, електромагнітні властивості різних речовин грають важливу роль у нашому повсякденному житті. Без електроприладів важко навіть уявити побут повсякденної людини. Будь-яка речовина намагнічуються в електромагнітному полі. Магнетики, тобто речовини і тіла, що намагнічуються у зовнішньому магнітному полі, поділяються на три основних класи : діамагнетики, парамагнетики і феромагнетики. Кожен з них має власні, неповторні особливості, котрі зумовлюють їх роль у фізичних процесах та промисловому використанні людиною.

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Фізика (академічний рівень, профільний рівень) 11 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О., Кірюхін М.М.)
Додано
15 листопада 2021
Переглядів
7443
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку