Матеріали до теми "Репродуктивна поведінка тварин"

Про матеріал
Матеріали "Репродуктивна поведінка тварин" містять презентацію з гіперпосиланнями на відеофрагменти, які зацікавлять учнів при вивченні теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Репродуктивна поведінка тварин являє собою складний комплекс дій, що пов'язані з утворенням шлюбних союзів, будування житла та піклування про потомство. Кожен вид поведінки повязаний з специфічними гормонами і сигнальними подразниками. Поведінкові реакції засновані на ланцюзі безумовних рефлексів, вироблених в процесі еволюції.

Номер слайду 3

ШЛЮБНА ПОВЕДІНКА. ЗАЛИЦЯННЯ. ДОТИКИ Кити плавають пліч-о-пліч і торкаються один одного плавцями. Самці і самки слонів дивляться одне одному в очі і погладжують один одного своїми чутливими хоботами, їхні хоботи часто сплітаються в „обіймах кохання«; Дельфіни всім тілом труться об ніс партнера.

Номер слайду 4

Розпізнавальні сигнали Запахові сигнали демонструють собаки, які стрімголов кидаються на пошуки готової до спаровування самки.  ШЛЮБНА ПОВЕДІНКА Шлюбні ігри Білки грають у квача, але самка при цьому весь час зупиняється та чекає на самця. Зміна зовнішності Самець мандаринки у шлюбному оперенні з подовженим маховим пір'ям та візерунком з боків голови і шиї є одним з найкрасивіше забарвлених водоплавних птахів.

Номер слайду 5

Агресивність ШЛЮБНА ПОВЕДІНКА імпали самці жука –оленя Ритуали Шалашник будує спеціальні курені чи альтанки, де відбуваються шлюбні танці самців. Перед куренем на землі розкидані кольорові дрібнички: черепашки, квіти, пташині пера, щоб привернути увагу самки.

Номер слайду 6

ШЛЮБНА ПОВЕДІНКА Хімічні сигнали залицяння Зміїні прийоми залучення партнера засновані на виділенні феромонів. Змія залишає за собою пахучий слід, який протягом якогось часу тримається в повітрі. Самець виявляє цю речовину за допомогою язика і переносить її в якобсонів орган, що розташований біля основи носової перегородки і виконує функцію органу нюху і смаку.  Символічні подарунки Поведінка під час гону З середини вересня в лісі чути ревіння оленів або лосів, яке найголосніше лунає на заході сонця. Під час ревіння самець закидає роги на спину, витягає вперед морду і сильно роздуває шию.

Номер слайду 7

БУДУВАННЯ ЖИТЛА Самець колючки будує на дні гніздо з рослин і запрошує до нього самку, щоб вона відклала там ікру. Потім самець запліднює ікринки і оберігає їх, створюючи за допомогою плавників постійний приплив води. Гніздо ремеза міцне, може протистояти вітрам декілька років, проте він другий раз не використовє його. Самець будує кілька незавершених гнізд, одне з яких обирає самка, яка потім доплітає вхідну трубку. На будівництво загалом витрачається близько 3-4 тижнів. Як тільки самка відкладає яйця, самець залишає її і неподалік починає будівництво нового гнізда, прагнучи утворити нову пару.

Номер слайду 8

ТУРБОТА ПРО ПОТОМСТВО Самка нільського крокодила викопує в піску на березі ямку, відкладає в неї 30-70 яєць, вкриває їх зверху прілими рослинами і протягом трьох місяців стереже кладку. Почувши звуки з яєць, мати розкопує гніздо і допомагає малюкам вибратися на поверхню. Потім вона обережно переносить новонароджених у воду. За один раз вона може перенести у своїй пащі до шести крокодильчиків. Самки гігантських восьминогів, відкладають на морському дні близько 50 000 яєць, стережуть своїх нащадків протягом шести місяців, створюючи їм постійний приплив води, багатшої на кисень.

Номер слайду 9

ТУРБОТА ПРО ПОТОМСТВО Самка південноамериканської жаби ринодерми Дарвіна відкладає на землю 20-40 яєць, залишаючи їх на опіку самця, котрий зберігає їх у роті; Самці морських коників, виконують роль батька ще більш зразково. У них на череві є особлива порожнина, до якої самка відкладає близько п'ятдесяти ікринок. Самець їх запліднює і носить у сумці доти, доки з ікринок не вилупляться мальки.

Номер слайду 10

ТУРБОТА ПРО ПОТОМСТВО. ЗУСТРІЧ ІЗ ВОРОГОМ Коли гепарди відчувають, що їхнім дитинчатам загрожує небезпека, вони переносять їх, одного за одним, у безпечне місце, міцно, але ніжно тримаючи за загривок. Ошийникові пекарі живуть великими стадами, що складаються з окремих сімей. У разі небезпеки один пекарі часто затримує ворога, щоб відвернути на себе його увагу й дати можливість врятуватися іншим членам стада.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Івашків Лариса Ярославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Божко Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Рибак Наталія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Кобрина Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Ходжаніязова Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
zip
Додано
8 квітня 2020
Переглядів
6271
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку