Матеріали до тижня біології

Про матеріал
Дивіться, милуйтеся, пізнавайте, захоплюйтеся — і долучайтеся до лав захисників природи!
Перегляд файлу

Ще починаючи з дитячого садку, кожна людина починає замислюватися про світ, який його оточує, помічати, наскільки світ природи досконалий, які різні існують рослини і тварини. Наскільки кожен листочок на дереві унікальний і неповторний, кожна квіточка по-різному пахне, скільки у світі різних видів тварин, риб, комах, і кожен з видів наділений певними здібностями, які допомагають йому вижити і зробити потомство. Людина і природа мають найтісніший і безпосередній, нерозривний зв'язок. Ми, по суті своїй, частина рослинного і тваринного світу планети Землі, тільки більш розвинена інтелектуально в порівнянні з іншим.

Природа нашої планети — неповторна. Треба лише зупинитися, прислухатися й уважно подивитися довкола. А ще краще — разом з нами вирушити в захоплюючу подорож. Чудові ілюстрації , відкриють  для вас чимало нового й цікавого.

 Дивіться, милуйтеся,  пізнавайте, захоплюйтеся — і  долучайтеся до лав захисників природи!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мишка-малютка: потаємне життя в полях.

Балансування між двома травинками.

 

 

 

 

 

 

 

Мишка-малютка немов би дивиться прямо в камеру

 

 

 

Вправний мисливець

 

 

 

Поведінка в період материнства

Незвичайні дерева

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Баньян, або, як його ще називають, дерево-ліс, має не один, а тисячу стовбурів.

 

 

 

 

 

 

«Залізне» дерево

Його деревина дуже важка, тому швидко тоне  у  воді.

«Молочне» дерево (галактодендрон)

Расте в країнах  Центральної та Південної  Америки.

Місцеві  мешканці споживають  сік цієї рослини як  молоко.

 

 

«Цукеркове» дерево

Сухі плоди сидять на м'ясистих крохмалистих розрослих плодоніжках, які восени, на час достигання, набувають червонувато-брунатного кольору. Вони завдовжки до 4 см, химерно покручені, завтовшки з олівець, їстівні, солодкі, чуть кислуваті, мають приємний аромат, а на смак нагадують ізюм у суміші з високосортною динею. Висушені та спресовані плодоніжки містять майже 50% цукрів - справжнісінькі цукерки.

«Хлібне» дерево

М'якоть доспілих плодів (суплідь) хлібного дерева печуть, варять, сушать, зацукровують, їдять сирим і навіть, розминаючи і розтираючи, роблять з неї тісто для своєрідних «млинчиків». На смак смажені плоди нагадують швидше картоплю, ніж хліб.

 

 

Коркове дерево

Його кора – це рослинна тканина, утворена відмерлими тканинами самого дерева.

Унікальні екологічні властивості корка визначені здатністю коркового дуба відновлювати кору після її зняття.

Рослини-хижаки

Якщо ви думали, що рослини-хижаки - це з області фантастики, то можу вас обрадувати: це сама що ні на є дійсна реальність .

 

Деякі рослини живуть в таких умовах, в яких їх кореням не вдається отримати достатньо поживних речовин, тому вони виробили механізм, який дозволяє ловити комах, а потім їх перетравлювати.

 

 

 

Венерина мухоловка

На фотографії видно гострі зубчики, які розміщенні по краях листка-пастки.  Вони створюють враження, що це і справді зуби, але слугують  вони всього лише для більш міцного закриття листка-пастки.

Полювання венериної мухоловки вражаюче та цікаве видовище.

 

 

 

 

Непентес

Ця рослина являється самою великою серед  усіх  хижих рослин

 

 

Жертвами кувшина можуть стати комахи та великі гризуни

 

Росичка круглолиста

Росичка круглолиста — багаторічна трав'яниста комахоїдна рослина. Комахи, сідаючи на листки, прилипають до крапельок липкої рідини на війках листків. Всі війки листка починають повільно схилятися до неї і згинаючись, захоплюють і покривають комаху. Комаха виявляється в пастці, вона обплутана волосками листка, які присмоктуються до неї. Рідина, яка виділяється залозками, розчиняє органічні речовини.

Птахи

Ми помічаємо їх завжди, високо в небі над нашою головою, на деревах ... Птахи здаються нам простими створіннями, хоча якщо заглибитися у факти, зрозуміємо, що птахи - унікальні створіння, що володіють вражаючими здібностями.

 

 

 

 

Водяна курочка

У поєдинках за територію самці курочки водяної часто б'ються, лежачи на спині у воді.

 

 

 

Лебідь - шипун

Тіло лебедя покривають близько 25 тисяч пір'їн. Настільки густе оперення забезпечує прекрасну теплоізоляцію, особливо завдяки шару ніжного пуху, що лежить під покривними перами.

 

 

 

 

Ківі

Ківі  – єдиний на нашій планеті птах без крил і хвоста. Ця істота, тіло якої вкрите волосоподібним пір’ям, мешкає в лісах Нової Зеландії. Взагалі у ківі є крила, але вони дуже маленькі і практично непомітні серед оперення. Їх довжина становить не більше 5 – 6 см.

 

 

Cільська ластівка

Найбільш звичайна в сільській місцевості сільська ластівка, або косатка. Вона легко відрізняється від інших ластівок довгим  хвостом, а також більш довгими крилами.

 

 

Голуб і голубка в парі - символ вічної й вірної любові. Для всього людства-це птах земної любові, птах миру.

Хто такі ссавці?

Ссавці вважаються абсолютно унікальними представниками фауни.

Є групи тварин, яким виключно везе на впізнаванність. Скажімо, птахи. Їх не можна сплутати ні з рибою, ні з ящіркою.

Ссавцям пощастило трохи менше. Ці істоти можуть бути часом настільки вигадливі, що їх легко переплутати з іншими представниками тваринного світу.

Ссавці – найбільш високо розвинута група хребетних тварин, на вершині якої стоїть людство. Вони пристосувалися до життя в будь-яких умовах і трапляються як на землі, так й у воді. Окремі ссавці літають не гірше за птахів, плавають, немов риби, багато з них живуть у норах і рідко виходять на повітря.

 

 

 

Летюча миша

 

Кажани становлять одну з найбагатших за видовим складом груп ссавців.

Обравши єдино можливий для активного польоту тип будови, кажани майже не змінили свій зовнішній вигляд та інші особливості за останні кілька десятків мільйонів років.

Кажани — єдина група ссавців, здатна до довготривалого активного польоту; довжина пальців, між якими натягнута літальна оболонка, дорівнює довжині їх тіла.

 

 

 

docx
До підручника
Біологія (профільний рівень) 10 клас (Межжерін С.В., Межжеріна Я.О., Коршевнюк Т.В.)
Додано
10 грудня 2019
Переглядів
792
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку