Матеріали до уроків з теми "Нуклеїнові кислоти: ДНК та РНК"

Про матеріал
Цей матеріал можна використати для проведення занять з біології та підготовці до ЗНО
Перегляд файлу

Нуклеїнові кислоти — складні високомолекулярні біополімери, мономерами яких є нуклеотиди.

 

Відстань між нуклеотидами в складі полінуклеотиду становить 0,34 нм.0

image

image

ДНК — дезоксирибонуклеїнова кислота. Цукор — дезоксирибоза, азотисті основи: пуринові гуанін (G), аденін (A), піримідинові тимін (T) і цитозин (C). ДНК часто складається з двох полінуклеотидних ланцюжків, направлених антипаралельно.

РНК — рибонуклеїнова кислота. Цукор — рибоза, азотисті основи: пуринові — гуанін (G), аденін (A), піримідинові урацил (U) і цитозин (C). Структура полінуклеотидного ланцюжка аналогічна такій в ДНК, дволанцюжкові РНК зустрічаються тільки у вірусів. Через особливість рибози, молекули РНК часто мають різні вторинні і третинні структури, утворюючи дволанцюгові ділянки через комплементарнівзаємодії всередині молекули, наприклад шпильки.

Реплікація

imageВідтворення (реплікація ДНК) ДНК здійснюється за напівконсервативним механізмом. Двониткова конденсована нитка ДНК піддається розкручуванню (знімаються супервитки). Потім нитки розплітаються, і на кожній з них за принципом комплементарності добудовується новий дочірній ланцюг ДНК. Напрямок синтезу ниток від 5 ‘до 3’ – кінця. Реплікація починається і закінчується в суворо визначених місцях ДНК. Ділянки ДНК, на яких здійснюється один акт реплікації, носять назву репліконів. У хромосомах різних організмів може знаходитися як один (бактерії і віруси), так і кілька репліконів (вищі еукаріоти).

Кожен етап реплікації забезпечується функціонуванням строго певних ферментів, ключовим з них є ДНК-полімераза. При реплікації відбувається точне відтворення генетичної (спадкової) інформації, що необхідно для забезпечення її збереження в незмінному вигляді при розмноженні клітин і організмів. еалізація інформації здійснюється в процесі, іменованому транскрипцією, під яким розуміють перенесення інформації з дволанцюгової молекули ДНК на одноланцюгові молекули РНК.

imageДалі іРНК бере участь у процесі трансляції – синтезі білка на матриці

РНК. При цьому інформація з мови азотистих основ нуклеїнових кислот перекладається на двадцатилітерний алфавіт амінокислот, що призводить до формування поліпептидів (білків).

Основні компоненти трансляції – це іРНК, рибосоми, тРНК і ферменти, які здійснюють цей процес.

imageтРНК має область, що носить назву антикодону, яка комплементарно кодує частини з трьох нуклеотидів (кодону) іРНК, і аміноацильної ділянки, до якої приєднуються амінокислоти. В результаті комплементарної взаємодії кодону і антикодону відбувається приєднання потрібної амінокислоти до зростаючого поліпептидного ланцюга.

Цей процес здійснюється в рибосомах, з якими асоційована іРНК. Здійснення біосинтезу білка на матриці іРНК забезпечує однозначну відповідність структури поліпептиду структурі ДНК, або колінеарність гена (ДНК) і білка. Синтезовані поліпептиди і білки і здійснюють всі життєво важливі процеси в клітині.

pdf
Додано
31 жовтня 2022
Переглядів
594
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку