Презентація до уроку з теми: "Порушення обміну біоелементів. Біоелементози."

Про матеріал
Презентація до уроку з теми: "Порушення обміну біоелементів. Біоелементози." Презентація складена відповідно до підручника В.І. Соболя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Порушення обміну біоелементів

Номер слайду 2

Біоелементози – тимчасове або тривале порушення біоелементного складу організму, що пригнічує процеси життєдіяльності. СпадковіПриродніТехногенніВродженіЕндогенніХвороба Вільсона-Коновалова. Залізо- та цинкодефіцитні стани новонароджених дітей ЕкзогенніЕндемічний зоб. Флюороз. Селеноз. Молібденоз. ПрофесійніАнтракоз. Силікоз. СусідськіХвороба Мінамата. Хвороба ітай-ітай. ТрансгресивніМеркуріалізм. Сатурнізм. Сидероз. Аргіроз. Ятрогенні

Номер слайду 3

Хвороба Вільсона-Коноваловаспадкове захворювання з аутосомно-рецесивним типом успадкування;у результаті порушення обміну мідь накопичується у тканинах;проявляється у 6-20 років у вигляді неврологічних або психіатричних симптомів й уражень печінки;хворобу Вільсона лікують медикаментами, що зменшують абсорбцію міді або видаляють її надлишок з організму. У деяких випадках необхідна трансплантація печінки. Кільце Кейзера-Флайшера у пацієнта з хворобою Вільсона

Номер слайду 4

Подагра. Подагра може траплятися внаслідок підвищеного рівня сечової кислоти в крові. Сечова кислота кристалізується, а кристали накопичуються у суглобах, сухожиллях та навколишніх тканинах.

Номер слайду 5

у 70-80 % випадків не спостерігається порушення функції щитоподібної залози, в інших випадках може розвиватися її гіпофункція;гіпотиреоїдний зоб у дітей призводить до розвитку ендемічного кретинізму, який проявляється змінами інтелекту, затримкою розвитку, росту, непропорційною будовою тіла, глухонімотою, млявістю, недорозвитком вторинних статевих ознак. Ендемічний зобзахворювання, яке характеризується збільшенням щитоподібної залози;розвиток хвороби спричинює йододефіцит;симптоми: збільшення залози та здавлення трахеї, гортані, шийних нервів, вен стравоходу. В результаті з'являють-ся неприємні відчуття в ділянці серця, головний біль, порушується ковтання;

Номер слайду 6

Флюорозхронічне захворювання, яке розвивається внаслідок надлишкового тривалого надходження фтору та його сполук в організм.зуби, уражені флюорозом, коричневого кольору, вкриті крейдоподібними плямами, штрихами або смужками;залежно від форми захворювання, спостерігається значне руйнування структури емалі.максимальна концентрація фтору в питній воді не повинна перевищувати 1,5 мг / л;дослідження показують, що не всі люди, що мешкають в місцевості з завищеними показниками фтору в питній воді та продуктах, страждають на цю хворобу. Значну роль відіграє ослаблення загального імунітету.

Номер слайду 7

Антракозантракоз легень - захворювання, яке виникає внаслідок відкладання в легенях вугільного пилу, що потрапляє з забрудненого повітря;вперше морфологічна картина антракозу була описана гістологом Донецького медичного інституту Вульфом Раввіном;спостерігається у робітників деяких галузей промисловості, здебільшого у шахтарів;легені при антракозі легень набувають сірого або чорного кольору, ущільнюються в зв'язку з надмірним розвитком сполучної тканини, частіше уражаються запаленням і, зокрема, туберкульозом;запобігання антракозу легень - доцільна організація праці, застосування технічних засобів боротьби з пилом.

Номер слайду 8

Силікозсиліко́з - захворювання людини, яке спричинює шахтний пил, що містить вільний діоксид силіцію, при тривалому його вдиханні; найчастіше зустрічається у робітників гірничорудної, машинобудівної промисловості, на виробництві вогнетривких і керамічних матеріалів, у прохідників тунелів тощо; невиліковний, а розвиток хвороби – необоротний;єдиний спосіб профілактики захворювання - поліпшення умов праці, запобігання вдихання пилу. Легені шахтаря, який хворів на силікоз і туберкульоз

Номер слайду 9

Хвороба Мінамата. Памятник жертвам хвороби Мінаматахвороба Мінамата - синдром, викликаний отруєнням органічними сполуками ртуті, найчастіше метилртуттю;вперше зафіксована в Японії, в префектурі Кумамото, місті Мінамата в 1956 році;симптоми: порушення моторики, мовлення, слуху, зору, у важких випадках порушення свідомості, параліі, летальні наслідки;причина хвороби – тривалий викид виробництвом «Тиссо» в воду залива Мінамата ртуті, яку мікроорганізми перетворюють на метилртуть – нейротоксин, що здатний накопичуватись в організмах рослин і тварин;дієвих способів лікування не існує, лікування переважно симптоматичне.

Номер слайду 10

Хвороба ітай-ітай Ріка Дзіндзухронічна інтоксикація солями кадмію;вперше відзначена в 1950 році в японській префектурі Тояма: видобуток корисних копалин призвів до забруднення солями кадмію річки Дзіндзу водами якої зрошували рисових поля. Тривале споживання рису і риби з річки призвело до накопичення кадмію організмами людей;основними симптомами отруєння є остеомаляція - дуже сильний біль в кістках, суглобах і хребті, гіпотонія і гіпотрофія м'язів, патологічні переломи і деформації кісток. Найгрізнішим ускладненням є ниркова недостатність, яка призводить до смерті хворого;скорочення рівня вмісту солей кадмію у водах річки привело до скорочення числа нових жертв хвороби. Нових випадків захворювання не було зареєстровано з 1946 року.

Номер слайду 11

Меркуріалізмзагальне отруєння організму за хронічного впливу пар ртуті та її сполук, які незначною мірою перевищують санітарні норми, упродовж кількох місяців чи років;симптоми: підвищена втомлюваність, сонливість, загальна слабкість, головні болі, запаморочення, апатія, а також емоційна нестійкість — невпевненість у собі, сором'язливість, загальна пригніченість, дратівливість. Також спостерігаються: послаблення пам'яті й самоконтролю, зниження уваги та розумових здібностей. Поступово розвивається тремтіння кінчиків пальців під час хвилювання — «ртутний тремор», спочатку пальців рук, потім ніг і всього тіла Посилюється пітливість, збільшується щитоподібна залоза, виникають порушення ритму серцевої діяльності, зниження кров'яного тиску.

Номер слайду 12

Сатурнізмнайпоширеніший вид отруєнь важкими металами;ознаками отруєння є блідо-сірий, «свинцевий» колір шкіри, наявність «свинцевої кайми» - темно-сірої смуги по вільному краю ясен, анемія; кольки, нудота, блювання, підвищене потовиділення, втомлюваність і дратівливість, атрофія м'язів, судоми, синюшність кінцівок, набряк головного мозку, марення, галюцинації, ниркова недостатність;сполуки свинцю використовують для виготовлення батарейок, фарб, труб, кераміки, бензину тощо. Щоб свинець потрапив в організм у надмірній кількості, необхідні певні чинники: споживання в будинках старого типу; вік- від 1 року до 5 років (дитячий організм швидше абсорбує свинець), професійна діяльність і захоплення, які передбачають використання свинцевої фарби, припою; виробництво батарейок, куль, робота в друкарні, плавка свинцевої руди тощо; певне місце проживання (існують країни, в яких викид сполук свинцю в довкілля не регулюється законом. Свинцева кайма. Характерні зміни кісток

Номер слайду 13

Аргірозхвороба, викликана тривалим надходженням в організм срібла, його сполук, срібного пилу;зумовлює незворотню пігментацію шкіри, склер очей;розвиток хвороби фіксується у випадках безконтрольного, нераціонального використання засобів на основі срібла, а також у працівників, зайнятих добуванням та обробкою срібла. Пол Карсон. Аргіроз, викликаний самолікуванням препаратами срібла.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кривуля Аліна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 листопада 2022
Переглядів
1724
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку