Матеріали до уроку "У світі звуків"

Про матеріал
Дуже важливо цікаво підібрати матеріал до уроку. Це підвищує мотивацію учнів до вивчення фізики. Сподіваюся ,що вам сподобається даний виступ, який ви можете використати до уроку " Механічні хвилі"
Перегляд файлу

У  світі звуків

                                                                                                                            

Ми живемо у світі звуків. Де б ми не були нас супроводжують  різні звуки.  Ви знаєте , що звук – це коливання , які виникають від тіла , що коливається з певною частотою.

Людина створює звуки за допомогою голосового апарату.  У гортані знаходяться голосові зв’язки і повітря , що проходить викликає коливання голосових зв'язок ,які утворюють звукові хвилі , що доходять до вуха слухача.

Теплим літнім вечором приємно слухати спів цвіркунів. Але як комахи створюють звук, адже у них немає голосового апарату ?Саранча породжує звук , водячи              лапкою по своїх жорстких крилах, коники тертям надкриль, а цвіркуни мають на тертьовій поверхні десятки трикутних призм і чотири перетинки, вібрації від яких підсилюють звук.

Ми часто чуємо прислів’я  німий ,як риба ,а риби розмовляють! Вони створюють звуки шляхом тертя жабрових пластин. А ще є риби ,які співають. Їх так і називають --співучі риби. Вони створюють звуки за допомогою плавального міхура. Особливі м’язи скорочуються і викликають коливання стінок міхура ,дуже схожі на спів.

Ми почули ,як  живі організми створюють звуки, а як ми їх чуємо?

Наше вухо являє собою сукупність рупора (зовнішнє вухо) і резонансної системи (внутрішнє вухо).У внутрішньому вусі лікар Гельмгольц розшукав цікавий орган  «мікро –рояль» із 24 000 струн –пружних волосин різної довжини .Кожне волокно розраховане на певну частоту , тому людина чітко розрізняє звуки різних частот від 16 до 20 000 Гц. При цьому збудження передаються на слуховий нерв , а від нього інформація передається у головний мозок.

Звуки допомагають дослідити стан органів людини. У лікарні ви бачили лікаря із стетоскопом. Прослуховуючи різні області тіла досвідчений лікар може сказати, які процеси протікають в даному органі. Другий прилад – фонендоскоп –допомагає лікарям прослуховувати серце і легені.

 Про позитивний вплив музики на людину відомо вже давно .Легендарний Піфагор лікував багато захворювань спеціально написаною музикою, називаючи цю терапію «музичною медициною»,яку рекомендував для очищення душі. Піфагор вважав, що у кожної людини в космосі є власна музика – музика її сфер. Космічний апарат Cassini виявив ,що кільця Сатурна випромінюють мелодію на радіочастоті .Зовнішня схожість кілець з грамплатівкою несподівано підтвердилася цікавим відкриттям :виявляється ,що кільця постійно виграють мелодію з різних нот. На організм людини позитивно впливає спокійна, лагідна музика ,звуки струменів води, морських хвиль, спів птахів. Ці звуки використовують в музичній терапії.

А ось шуми шкідливі для здоров’я .Вони знижують увагу , працездатність, викликають глухоту, хвороби серця, психічні розлади. Навіть рослини повільніше ростуть під впливом звуку ,а біля гучномовця взагалі гинуть! Небезпечні для сприйняття людини гучні звуки. У середні віки застосовували страту шляхом використання потужного дзвону .Приречений помирав від нестерпного болю у вухах.

Інфразвуки нечутні для людини , проте вони чинять негативну дію на людину: з являється почуття страху, приступи нудоти ,підвищена нервозність. Джерелами інфразвуку можуть бути землетруси вібрація важких механізмів, побутових приладів. Так легковий автомобіль при швидкості  100км/год створює інфразвук частотою 16Гц  та гучністю понад 100дб ,а поблизу обігрівача з піддувом повітря створюється інфразвук частотою 7 Гц та гучністю 115дб,а це небезпечно для роботи серця. Деякі тварини чують інфразвук, зокрема морські птахи ,медузи.

Коливання частота яких перевищує 20 000 Гц називають ультразвуком. Деякі тварини і чують , і виробляють ультразвук ,наприклад ,кажани. Частково сприймають його кішки, собаки, дельфіни, кити. За допомогою ультразвуку вимірюють глибину моря, просвічують металеві вироби для виявлення в них дефектів, для стерилізації молока, для обробки твердих поверхонь, навіть алмазів, для визначення в’язкості рідини. З  1964 року ультразвук широко використовують в медицині для діагностики та в хірургії  для розрізання та з’єднування кісткових тканин , для лікування хронічних хвороб, для масажу серця і легень.

Варто звернути увагу , на те ,що багато людей особливо молодь, протягом багатьох годин безперервно слухає музику в навушниках. Головна небезпека плеєра полягає в тому що звук спрямовується безпосередньо до вух, а це приводить до руйнування волосинок в вусі які не відновлюються. За сучасними повідомленнями лікарів стан слуху в молоді значно гірший ,ніж у людей старших поколінь, а причина –використання плеєрів з навушниками. Тому бережіть цей чудовий подарунок природи—вухо ,бо можна вже ніколи не почути спів птахів у ранковому лісі, або лагідного шепоту морських хвиль!               

doc
До підручника
Фізика (рівень стандарту) 11 клас (Сиротюк В.Д., Баштовий В.І.)
До уроку
§ 24. Поширення механічних коливань у пружному середовищі. Поперечні та поздовжні хвилі. Довжина хвилі
Додано
23 листопада 2022
Переглядів
521
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку