Майстер - клас "Для чого людині серце"

Про матеріал
Майстер - клас для учнів початкових класів із читання на основі твору Анатолія Дімарова "Для чого людині серце". Такий майстер - клас допоможе учням не тільки краще зрозуміти твір Анатолія Дімарова, а й сформувати емоційний зв'язок із темою та розвинути важливі компетентності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Майстер – клас із читання на основі твору Анатолія Дімарова «Для чого людині серце».

Номер слайду 2

Тема: Читання і аналіз твору Анатолія Дімарова «Для чого людині серце»Анатолій Дімаров«Для чого людині серце»

Номер слайду 3

Мета: Допомогти учням зрозуміти емоційну і моральну складову твору, розвиваючи навички виразного читання, критичного мислення та аналізу.

Номер слайду 4

Орієнтири та ключові компетентностіМовна компетентність: Розвиток вміння аналізувати текст, висловлювати думки про прочитане, розширення словникового запасу. Емоційний інтелект: Усвідомлення емоційних станів героїв, розвиток здатності до співчуття. Ціннісні орієнтири: Усвідомлення важливості серця не тільки як фізичного органу, але і як символу людяності, доброти, відповідальності.

Номер слайду 5

Структура майстер – класу Актуалізація знань: Що, на вашу думку, символізує серце?- Як би ви відповіли на запитання : для чого людині серце?

Номер слайду 6

Знайомство з біографією Анатолія Дімарова. Анатолій Дімаров (1922 – 2014 ) – український письменник, відомий своїми творами, що висвітлюють соціальні, історичні та моральні питання життя українського народу. Справжнє ім’я письменника – Анатолій Гарасюта. Він народився 5 травня 1922 року в місті Миргород, Полтавська область. Дімаров пережив складні історичні періоди, такі як Голодомор, Друга світова війна та репресії сталінського режиму, що значно вплинули на його творчість. Його твори , особливо романи та повісті, часто розкривають реалії повсякденного життя звичайних людей, їхні радощі й біди. Одним з найвідоміших творів Дімарова є « І будуть люди», «Його сім’я», «Біль і гнів». Він писав також для дітей, залишивши значний вклад у дитячу літературу. Творчість письменника позначена гуманістичними ідеалами, співчуттям до простих людей і осмисленням національної історії. Анатолій Дімаров отримав багато літературних нагород, зокрема Шевченківську премію (1981) за роман «Біль і гнів»

Номер слайду 7

Мотивація : Пояснення значущості розуміння людських емоцій і моральних дилем, які висвітлюються у творі.

Номер слайду 8

Виразне читання вчителем першої частини твору ( читаючи частину твору слід виділяти важливі моменти через інтонацію та емоційне забарвлення голосу). Зверніть увагу на моменти, де герої проявляють людські якості, розкривають свої почуття.

Номер слайду 9

Читання учнями другої частини твору ( учні по черзі читають уривки з тексту, роблячи акцент на виразності читання, інтонації та емоціях героїв).

Номер слайду 10

Обговорення твору: Запитання для учнів: - Що ви відчули під час читання казки? - Які риси характеру головних героїв вам здаються найважливішими? Чому?Як би ви відповіли на запитання: для чого людині серце? Поясніть символічний зміст серця у творі: як воно втілює людяність, доброту, любов до ближнього.

Номер слайду 11

Практичні завдання: Робота в групах: (Поділіть учнів на групи і дайте їм завдання обговорити певну ситуацію з твору та представити свої висновки)Як поводилися персонажі? Чому це важливо?Що вказує на їхню доброту, співчуття, чи жорстокість?

Номер слайду 12

Творче завдання: - Напишіть есе на тему: « Що означає серце для людини?»- « Для чого людині серце?

Номер слайду 13

Художня діяльність: Створіть малюнки або колажі, які відображають значення серця як символу в тексті.

Номер слайду 14

Підсумок: Підсумки ключових моментів твору, їхні висновки та емоції. - Які ключові моменти твору проявляються у реальному житті? Людині потрібне серце не тільки для фізичного виживання, але й для духовного життя. Саме серце допомагає людині бути по – справжньому людяною, дарувати добро і тепло оточуючим. Ключові моменти твору проявляються у реальному житті через доброту, моральні принципи, любов, співчуття і здатність до відкритих та щирих взаємин з іншими людьми). Вправа «Незакінчене речення»На майстер – класі я навчився …На майстер класі я дізнався …

Номер слайду 15

Домашнє завдання: - Прочитайте казку . - Напишіть короткий твір на тему: «Якби я міг(- ла) відповісти на запитання «Для чого людині серце», то я би сказав ( - ла)…»

Номер слайду 16

Оцінка результатів( Оцінка за активність учнів під час читання та обговорення, а також їхні творчі роботи й рефлексії щодо твору).

Номер слайду 17

«Бажаю вам завжди мати відкрите серце для добра, допомагати іншим і залишатися чесними перед собою. Нехай прочитане допоможе вам краще розуміти себе і світ навколо , навчить бути сміливими в своїх рішеннях і добром у серці. Завжди пам’ятайте: кожна людина важлива, і ваше серце – ключ до щастя не тільки для вас, але й для інших».

pptx
Додано
19 жовтня
Переглядів
1
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку