МЕХАНІЗМИ ЗБЕРЕЖЕННЯ СТАЛОСТІ ГЕНЕТИЧНОГО МАТЕРІАЛУ

Про матеріал
Матеріал до уроку 10 класу за темою "Спадковість та мінливість". У презентації розкрито питання особливостей репарації та реплікації як основних механізмів збереження сталості спадкового матеріалу. Підручник Біологія і екологія (рівень стандарту) Л.І. Остапченко, П.Г. Балан, Т.А. Компанець, С.Р. Рушковський. – Київ : Генеза, 2019.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МЕХАНІЗМИ ЗБЕРЕЖЕННЯ СТАЛОСТІ ГЕНЕТИЧНОГО МАТЕРІАЛУ Матеріали до уроку біології 10 клас

Номер слайду 2

Процеси збереження сталості генетичної інформаціїНезмінність генетичної інформації протягом незчисленної кількості поколінь організмів певного виду забезпечує сталість видів упродовж тривалих історичних проміжків часу. Збереження сталості генетичного матеріалу реплікація репарація

Номер слайду 3

Одна з важливих проблем, які виникають під час реплікації молекул ДНК, – це реплікація кінцевих ділянок еукаріотичних хромосом. Проблема недореплікаціїлінійних молекул ДНК Після закінчення реплікації кінець синтезованого заново ланцюга кожної сестринської молекули ДНК є недореплікованим. Це може призвести дотого, що хромосоми з кожним наступним процесом реплікації вкорочуватимуться

Номер слайду 4

Цікаво знати!Саме із вкороченням кінцевих ділянок хромосом у соматичних клітинах, які діляться, пов’язують так званий ліміт Гейфліка: кількість поділів соматичних клітин ссавців обмежена приблизно 50– 52 разами. Після цього клітини гинуть. Незадовго перед тим у них спостерігають ознаки старіння. Але цього не відбувається у стовбурових і ракових клітинах. Тому кількість їхніх поділів не обмежена.

Номер слайду 5

В еукаріотичних клітинах проблема вкорочення хромосом розв’язується за допомогою теломер. Це ділянки на кінцях хромосом, які складаються з низки коротких послідовностей нуклеотидів, копії яких розміщені одна за одною. Теломери За підтримання довжини цих повторів після реплікації відповідає фермент теломераза.

Номер слайду 6

Фермент «сідає» на однонитковуділянку материнського ланцюга ДНК на 3′­кінці і подовжує його, використовуючи власну РНК як матрицю. Такий процес подовження може повторюватися сотні разів.

Номер слайду 7

Другим механізмом підтримання сталості генетичного матеріалу є репарація ДНК. Він спрямований на усунення пошкоджень ДНК і відновлення її структури до вихідного стану (який був до моменту дії пошкоджувального фактора). Репарація Фактори, що пошкоджують структуру молекул ДНК. ЗовнішніВнутрішніХімічніФізичніПомилки під час реплікації

Номер слайду 8

Уявіть: лише за добу в молекулах ДНК нашого організму можуть утворюватись до мільйона різних пошкоджень хімічно модифіковані нуклеотиди; втрати нітрогеновмісних основ;розриви в одному або обох ланцюгах ДНК; зшивання нуклеотидів ковалентними зв’язками в межах одного ланцюга ДНК або між двома ланцюгами;виникнення водневих зв’язківміж некомплементарними нуклеотидами Причини пошкоджень

Номер слайду 9

Типи відновлення молекули ДНКСистеми прямої репараціїСистеми непрямої репараціїУсунення пошкодження водин крок за принципом: одне пошкодження – один фермент – одна реакція. Складніші, у них залучено багато білків, а сам процес усуненняпошкоджень відбувається у декілька етапів. Швидкі, але не усувають значну частину пошкоджень ДНК

Номер слайду 10

До непрямої репарації відносять: - репарацію неправильно сполучених нуклеотидів, - репарацію нітрогеновмісних основ нуклеотидів, - двониткових розривів ДНК - міжниткових ковалентних зшивок ДНК.

Номер слайду 11

Система репарації неправильно сполучених нуклеотидів. Інколи ДНК-полімерази, які забезпечують основний синтез, приєднують до ланцюга, що росте, неправильні нуклеотиди . Ці нуклеотиди усуває відповідна система репарації. Вона репарує також вставки або видалення одного чи кількох нуклеотидів, які також можуть виникати через помилки ДНК-­полімерази.

Номер слайду 12

Система репарації хімічно модифікованих нуклеотидів. Інша система непрямої репарації впізнає і відновлює різноманітні хімічні модифікації нуклеотидів, які блокують проходження реплікації та транскрипції молекул ДНК. Ця система репарації універсальніша за інші, оскільки розпізнаються не самі пошкодження, а порушення структури подвійної спіралі ДНК, які вони спричиняють.

Номер слайду 13

Система репарації двониткових розривів ДНК. Розпізнають і виправляють лише один тип пошкоджень ДНК, конче потрібні для підтримання стабільності генетичного апарату. Двониткові розриви утворюються не часто, але дуже небезпечні для клітини, оскільки є причиною різноманітних хромосомних перебудов.

Номер слайду 14

Механізми толерантності до пошкоджень ДНККоли пошкоджень ДНК у клітині дуже багато або системи репарації не встигли їх видалити до початку реплікації ДНК, то цей процес може бути повністю заблокований. Для продовження синтезу ДНК використовується спеціальна ДНК­полімераза, що вбудовує навпроти пошкоджень випадкові нуклеотиди. У результаті такої «репарації» клітина виживає, але пошкодження не усуваються. Вони можуть бути усунені в наступному клітинному циклі.

Номер слайду 15

Опрацювати параграф 30 Домашня робота

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Левченко Світлана Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Парфілко Ольга Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кривобородько Віра Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 березня 2021
Переглядів
12696
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку