ОРГАНІЗАЦІЯ ГЕНОМА ЛЮДИНИ

Про матеріал
Матеріал до уроку 10 класу за темою "Спадковість та мінливість". У презентації розкрито питання характеристики генома людини, ролі мобільних генетичних елементів в урізноманітненні генома, особливостей каріотипу людини. Підручник: Біологія і екологія (рівень стандарту) Л.І. Остапченко, П.Г. Балан, Т.А. Компанець, С.Р. Рушковський. – Київ : Генеза, 2019.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОРГАНІЗАЦІЯ ГЕНОМА ЛЮДИНИ Матеріали до уроку біології10 клас

Номер слайду 2

Формально геном людини можна визначити як сукупність послідовностей молекул ДНК 22 аутосом і двох статевих хромосом (гетерохромосом – X та Y).

Номер слайду 3

Проект «Геном людини»Геном людини розшифровували в рамках одного з наймасштабніших проектів ХХ ст. – проекту «Геном людини» (Human Genome Project). Проект «Геном людини» було розпочато в 1991 р. і завершено у 2003 р. Мета проекту – побудувати достатньо точні генетичні карти, отримати послідовність 3,2 млрд пар основ ДНК, ідентифікувати генні послідовності, визначити геномні варіації.

Номер слайду 4

У результаті виконання проекту побудовано генетичні карти, отримано послідовності 99,9 % еухроматинових ділянок генома з точністю 99,99 %, 15 000 повних змістовних послідовностей білкових генів та ідентифіковано близько 3 000 000 нуклеотидів, що варіюють у геномах людини.

Номер слайду 5

Процес розшифрування генома людини відбувався в декілька етапів. Насамперед отримали його фрагменти. Далі клонували фрагменти молекул ДНК людини та створили геномну бібліотеку. Геномна бібліотека – це набір молекул ДНК, притаманний геному певного організму

Номер слайду 6

Для створення геномної бібліотеки: молекули ДНК вилучають з клітин, за допомогою ферментів розрізають на фрагменти певного розміру. Далі отримані фрагменти вбудовують у вектори (наприклад, певні види вірусів). Потім ці фрагменти переносять у клітини, у яких вони зберігаються (зазвичай це клітини бактерії кишкової палички або дріжджів).

Номер слайду 7

Методом секвенування визначили нуклеотидні послідовності фрагментів генома людини. Потім робили комп’ютерний аналіз цих послідовностей ДНК, зіставляли їх, об’єднували послідовності конкретних хромосом. І нарешті, здійснювали комп’ютерний пошук функціональних послідовностей генома людини.

Номер слайду 8

За даними, отриманими в рамках цього проекту, кількість білкових генів у геномі людини не перевищує 25 000 (що значно менше, ніж передбачалося до розшифрування генома людини). Слід зазначити, що ідентифікацію усіх генів молекул РНК навіть тепер остаточно не завершено.

Номер слайду 9

Останні версії каталогу білкових генів людини включають близько 22 000 білкових генів і 6000 генів РНК (остання оцінка, напевно, занижена). Загальна довжина кодуючих ділянок білкових генів дорівнює приблизно 34 млн пароснов, тобто становить лише 1,2 % генома. Понад 45 % генома людини складають мобільні генетичні елементи.

Номер слайду 10

Після завершення проекту «Геном людини» у 2003 р. розпочато проект ENCODE (The Encyclopediaof DNA Elements) – енциклопедія ДНК елементів, мета якого – провести повний функціональний аналіз елементів генома людини. Цікавим результатом виконання цього проекту (його ще не завершено) є те, що понад 80 % генома виконує регуляторну функцію.

Номер слайду 11

На малюнку наведено каріотипи обох статей людини. Хромосоми людини за розміром та особливостями будови поділяють на 7 груп, які позначають латинськими літерами від A до G.

Номер слайду 12

Варіації генома людини. Одним з неочікуваних результатів аналізу генома людини стало виявлення високої подібності послідовностей ДНК у різних індивідуумів. Тобто будь­які дві людини ідентичні за нуклеотидними послідовностями на 99,5 %. Отже, уся сукупність різноманітних фенотипів у людини (навіть представників різних рас) зумовлена варіаціями тільки 0,5 % генома. Усі кардинальні відмінності є виключно культурними та політичними, а також зумовленими особливостями клімату, в умовах якого та чи інша раса була сформована.

Номер слайду 13

Перші варіанти генома людини, які було описано задовго до появи методів секвенування ДНК, характеризувалися відмінностями в кількості та структурі хромосом. Анеуплоїдії (зміни кількості окремих хромосом) та хромосомні перебудови, про які ми згадували раніше, часто пов’язані з різними спадковими захворюваннями. Натомість варіації за розміром або морфологією гомологічних хромосом можуть бути і не пов’язаними з патологічними змінами фенотипу.

Номер слайду 14

У процесі аналізу нуклеотидних послідовностей людини виявлено численні «дрібномасштабні» варіанти генома, розмір яких не перевищує 1000 пар основ. Приблизно 80 % таких ДНК ­варіантів представлено у виглядіпоодиноких нуклеотидних замін. За приблизними оцінками, у людськійпопуляції одна нуклеотидна заміна трапляється на кожні 300 нуклеотидних пар. Загалом у різних людських популяціях ідентифіковано 84 700 000 поодиноких нуклеотидних замін.

Номер слайду 15

«Дрібномасштабні» варіації генома використовують: у медичній генетиці для виявлення носіїв рецесивних мутантних алельних генів ; у популяційній генетиці людини – для визначення спорідненості між різними популяціями людей; у судово­медичній експертизі – для встановлення особистості або батьківства.

Номер слайду 16

Інформація про геном людини та, особливо, про індивідуальні структурні його варіанти розширила наше уявлення про зв’язок між геномом і фенотипом. Швидкий розвиток методів секвенування ДНК дає підстави говорити про «генетичну паспортизацію» (встановлення повних послідовностей геномів кожної людини) як про досить близьку перспективу.

Номер слайду 17

Домашнє завдання: опрацювати параграф 35

pptx
Додано
5 березня 2021
Переглядів
3221
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку