"Меморіальний музей В. Івасюка". ПРЕЗЕНТАЦІЯ

Про матеріал

Даний ресурс є презентацією, призначений для використання на уроках української літератури у 7 класі під час вивчення теми "Володимир Івасюк", із розділу "Ми - українці".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Меморіальний музей Володимира Івасюка ЧернівціХмелярчук Людмила Петрівна,вчитель української мови та літератури Теклинської загальноосвітньої школи І-ІІ ст. Смілянської районної ради. Черкаської області

Номер слайду 2

Історія створення музею. Відкриття Меморіального музею Володимира Івасюка  відбулось 4 березня 1999 року, в 50-й день народження Володимира Івасюка, за участю першого складу ансамблю «Смерічка» Левка Дутківського,  президента Всеукраїнської асоціації естрадних діячів Віктора Герасимова, міністра культури Дмитра Остапенка, відомих українських співаків. 

Номер слайду 3

Розпорядження про його створення підписав 26 лютого 1993 року тодішній Представник Президента України в Чернівецькій області Іван Гнатишин на пропозицію діячів культури й мистецтва Буковини. Вирішено було розташувати музей в чотирикімнатному помешканні письменника Михайла Івасюка (батька Володимира Івасюка), в будинку на розі вулиць Шевченка і Маяковського.

Номер слайду 4

Володимир Івасюк прожив у цій квартирі недовго — з червня 1971 по серпень 1972 року, переїхавши згодом у Львів. Саме тут він відсвяткував останній, 30-й, день народження. Цей дім славний ще й тим, що в ньому найкращі свої романи й повісті написав батько Володимира Михайло Івасюк. Батькам Володимира Івасюка було надане інше житло.

Номер слайду 5

Перша директорка Меморіального музею Володимира Івасюка Парасковія Нечаєва. На фасаді будинку було відкрито пам'ятну дошку, присвячену Михайлу Івасюку

Номер слайду 6

Зала №1 Характеристика учня 8-го класу Володі Івасюка. Фотографія Володимира біля дошки на уроці геометрії Володя зі скрипкою та кларнетом. Експозиція «Народження зірки»Конверт єдиної прижиттєвої платівки-гіганта «Пісні Володимира Івасюка виконує Софія Ротару»

Номер слайду 7

Володя зі скрипкою та кларнетом. На уроці геометрії

Номер слайду 8

У листопаді 1997 року був відкритий меморіальний кабінет Михайла Івасюка (письменника, громадського діяча, ученого, фольклориста, педагога). Увагу привертає стелаж з 24 метрових полиць. Креслення цього стелажу зробив Володимир. У Івасюків – одна з найкращих на Буковині бібліотек. Зала №2. Кабінет батька

Номер слайду 9

Робочий стіл письменника мандрував за Івасюком з Кіцманя, з квартири на квартиру. Фотографії на стіні — то не прикраса, то частина духовного світу родини. Вони були в кожній кімнаті, оформлялись у рамки Михайлом Григоровичем. Ті, що були в його кабінеті, він називав своїм «Іконостасом». В родині був культ Шевченка. Він розпочався з батька Михайла Івасюка Григорія, який умів читати й вечорами брав у руки «Кобзар». В кімнаті збережено інтер’єр, навіть подушки на дивані, які вишивала й подарувала татові й братові донька Галина.

Номер слайду 10

Зала № 3. Кімната батьків. В цій кімнаті Михайло й Софія Івасюки прожили з 1971 по лютий 1995 року. Загалом їхній шлюб нараховував майже 48 років спільного життя в злагоді й взаєморозумінні, в щасті й горі.

Номер слайду 11

Зала № 4. Робочий кабінет Володимира Івасюка. В кімнаті відтворено ту обстановку, яка була за життя тут Володимира

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Центр експозиції – рояль. Давній, австрійський: йому понад 100 років. Придбав інструмент Михайло Івасюк за гонорар від роману «Червоні троянди».

Номер слайду 14

Зала № 5. Спогад, що не поверне. Відвідувачів зустрічає відкритою, щирою посмішкою композитор на фотопортреті Василя Пилип'юка 1975 року

Номер слайду 15

Комплекс, присвячений пам'ятному дню 13 вересня 1970 року, коли на Театральній площі Чернівців у прямому ефірі телепередачі Українського телебачення «Камертон доброго настрою» пролунали пісні “Червона рута” та “Водограй” у виконання В.Івасюка та О. Кузнецової. Комплекс «Дві скрипки» — це розповідь про співпрацю Володимира Івасюка з Софією Ротару. Першою піснею Івасюка, яку виконала Софія Тотару, була «Балада про дві скрипки», написана на слова поета Василя Марсюка.

Номер слайду 16

Меморіальний музей Володимира Івасюка м. ЧернівціУ фондах музею зберігаються майже 13 тисяч предметів основного фонду та понад 2 тисяч предметів допоміжного фонду, серед яких — скрипка та рояль В. Івасюка, подарунки, меблі, автографи та ноти пісень композитора, серед яких — "Червона рута", "Водограй", "Балада про мальви", "Два перстені", "Я піду в далекі гори" та інші, книги, листи та малюнки В. Івасюка "Портрет батька", "Сестра Оксана", а також унікальні документи 30-х років, що належали його батькам. З метою популяризації імені композитора Володимира Івасюка музей проводить чимало цікавих виставок і заходів.

Номер слайду 17

Джерела презентаціїhttp://www.ivasyuk.org.ua/photo_albums.php?lang=uk&id=museumhttp://www.karpaty.info/ua/uk/ch/co/chernivtsi/museums/ivasyuk/https://uk.wikipedia.org/wiki/

pptx
Додано
18 лютого 2020
Переглядів
720
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку