Ментальне здоров'я людини

Про матеріал
Презентація "Ментальне здоров’я" призначення для проведення виховної години за відповідною темою для спілкування з учніми 10-11 класів (студентів 1-2 курсу) для формування поняттям «ментальне здоров’я», що означає "психічно здорова людина", що впливає на психічне здоров'я, які бувають психічні захворювання, як їх розпізнати, способи підтримки психічного здоров'я.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МЕНТАЛЬНЕ ЗДОРОВ’Я

Номер слайду 2

Ментальне здоров’я є невід’ємною частиною щасливого життя. Це поняття дуже широке і поєднує різні  аспекти. Як зрозуміти, що стан душевного здоров’я вийшов із рівноваги та настав час звернутися до психотерапевта — розказуємо далі. Що таке ментальне здоров’я? Згідно з визначенням ВООЗ, ментальне здоров’я — це стан щастя та добробуту, в якому людина реалізує свої творчі здібності, може протистояти життєвим стресам, продуктивно працювати та робити внесок у суспільне життя. Це означає, що ментальне здоров’я об’єднує здоровий дух та психіку людини із соціальним складником. Воно є важливим для втілення бажань, реалізації цілей, доброго фізичного самопочуття. А з іншого боку — психічне здоров’я кожного індивіда важливе для всього суспільства. МЕНТАЛЬНЕ ЗДОРОВ’Я: ЯК ПОДБАТИ ПРО СЕБЕ?

Номер слайду 3

Стан ментального здоров’я залежить від багатьох чинників: соціальних, екологічних та навіть економічних. Психічно здорова людина:може розрізняти свої емоції, керувати ними та гармонійно функціонувати;здатна спілкуватися і будувати стосунки з іншими;розвивається й навчається;позитивно оцінює себе, приймає та любить;приймає власні тверді рішення;нормально адаптовується до нових умов життя;може розв’язувати проблеми. Здатність отримувати задоволення від життя — основна риса ментально здорової людини.

Номер слайду 4

Психічні розлади становлять проблему і навіть загрозу, адже сьогодні близько 14% усіх відомих захворювань стосуються власне ментальних проблем. Чимало людей не визнають своїх труднощів або ж не мають доступу до належного лікування. Існує понад 200 класифікованих видів психічних захворювань. Найбільш  розповсюджені з них: тривожні і поведінкові розлади, гіперактивний розлад з дефіцитом уваги, порушення харчової поведінки, розлади спектру шизофренії, депресія, посттравматичний синдром, залежність від психоактивних речовин.

Номер слайду 5

2023 р.

Номер слайду 6

Психічне здоров’я може порушуватися під дією:генетичних чинників;наркотичних речовин;гормонального дисбалансу;індивідуальних характеристик людини (наприклад, схильності до депресій та песимізму);швидких соціальних та політичних змін (зокрема, внаслідок воєнних дій);соціальної дискримінації на фоні різних чинників: сексуальна орієнтація, расова приналежність, ВІЛ-позитивний статус тощо;сексуального насильства;психологічного тиску;стресу та умов роботи. Від чого залежить психічне здоров’я та як його підтримувати

Номер слайду 7

Психічне здоров’я значною мірою залежить від атмосфери у сім’ї, дитячого досвіду, соціального оточення. Особливо важливим є сприятливе середовище зростання для дітей та підлітків, у яких психіка лише формується. Що важливо для підтримання ментального здоров’я на належному рівні? Кілька прикладів:● розвиток емоційного інтелекту в дітей: сприйняття і розуміння своїх емоцій допоможе їм у дорослому віці вправніше керувати своїм станом;● організація здорової атмосфери в родині, налагодження режиму дня для маленьких дітей;● соціальна підтримка незахищених верств населення (наприклад, матерів-одиначок, жінок, що постраждали від насильства, людей з інвалідністю);● локальні програми з підтримання психічного здоров’я — у школах, університетах, на підприємствах.

Номер слайду 8

Підтримувати власне ментальне здоров’я можна самостійно. Для цього необхідно:● дбати про режим сну;● уникати стресових ситуацій та навчитись адекватно на них реагувати;● збалансувати  харчування і додати фізичної активності — іноді достатньо активізувати організм та налагодити гормональний фон, щоб виправити ситуацію.

Номер слайду 9

7 ПРОСТИХ СПОСОБІВ ЗБЕРЕГТИ МЕНТАЛЬНЕ ЗДОРОВ’Я 1. Чіткий та сталий розпорядок дня2. Фізична активність3. Повноцінне харчування5. Тактильні контакти4. Спільні заняття з рідними, друзями6. Можливість виговоритися7. Спрощений побут

Номер слайду 10

Ведіть щоденник. Регулярно робіть записи у щоденнику. Це розвантажить голову і звільнить свідомість від тривожних думок. Описуйте свої думки,відчуття. Щоденник дозволить подивитись на них ніби зі сторони. Також він допоможе структурувати думки,відокремлювати важливе від другорядного. Крім того,сам процес писання ручкою залучає дрібну моторику і це балансує нервову систему.

Номер слайду 11

Слід зауважити, що між психікою та всіма системами організму існує міцний зв’язок, тож ще до діагностування психічного розладу можуть проявлятись соматичні захворювання. Головні ознаки порушення психологічної рівноваги та перші “дзвіночки” ментальних розладів за даними ВООЗ:● фізичні (порушення сну, больові відчуття у будь-якій частині тіла)● емоційні (постійне відчуття страху, тривоги, журби)● когнітивні (труднощі з чітким мисленням, порушення пам’яті, патологічні переконання)● поведінкові (агресія, зловживання алкоголем чи наркотиками, неспроможність виконувати повсякденні функції)● перцептивні (наприклад, пацієнту здається, що він бачить або чує те, чого не помічають інші)Насправді ознаки розладів дуже індивідуальні і відрізнити їх може лише лікар. Тому займатися самодіагностикою не варто.

Номер слайду 12

Бережіть себе!Гарного дня!2023

pptx
Додано
20 лютого
Переглядів
91
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку