Методична робота. " Плюси, мінуси різних варіантів розміщення учнів у класі"

Про матеріал
На допомогу вчителю НУШ початкових класів для кращої роботи з учнями. Як краще розмістити дітей за партами.( Різні варіанти розміщення дітей у касі).
Перегляд файлу

Плюси мінуси різних варіантів розміщення учнів у класі

 

Варіанти розміщення

«Плюси» такого розташування учнів

«Мінуси такого розташування учнів

Учні сидять по одному

Таке розташування сприяє кращим результатом тестування та індивідуальній роботі. Вони не можуть списувати та розмовляти один з одним.

Учень може стати демотивованим, оскільки йому немає з ким обговорити завдання. Більше роздаткового матеріалу доводиться готувати вчителю.

Учні сидять по  двоє

Взаємодопомога та підтримка.

Можуть заважати один одному; спричиняти складні ситуації під час уроку. Спільна робота між учнями не зручна – доводиться розвертатися через прохід.

Учні сидять групами по чотири або по п’ять

Діти вчаться працювати командою, налагоджувати нові дружні стосунки. Можливо керувати окремих дітей, посадивши їх попереду.

Можуть «випадати»  з навчального процесу, сховавшись за спинами своїх однокласників. Те ж – під час контрольних і самостійних робіт, коли діти можуть легко списувати.

Парти в класі розташовані по периметру ( буквою «П»)

Учні бачать один одного, що заохочує до загального обговорення; полегшується спостереження вчителя за класом. Зручне розташування дає можливість вчителю та учням краще опрацьовувати різні методи та форми навчання. Звільняється простір в центрі, який можливо використовувати для презентацій та виступів.

Забирає багато місця, не підходить для дискусій в малих групах, до центру класу доводиться проходити довго ( це треба враховувати для дітей з інвалідністю).  Неможливо або важко організувати таку форму навчання для дуже великої кількості дітей. Неможливо або важко застосовувати для класів з маленькими дітьми, з класами, де багато дітей зі складною поведінкою. Сором’язливим та невпевненим в собі учням некомфортно бути в центрі уваги.

 

docx
Додано
5 серпня 2021
Переглядів
705
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку