Методична розробка інтегрованого уроку з географії: Країни Азії. Японія та Китай. Державний прапор України.

Про матеріал
Методична розробка рекомендована для використання на уроках географії у 10 класі для формування уявлення учнів про країни Далекого Сходу та їх зв"язок з Україною
Перегляд файлу

Ліцей «Надія» Львівської міської ради

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Методична розробка інтегрованого уроку з географії:

 

Країни Азії. Японія та Китай.

 

Державний прапор України.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виконала:

вчитель географії

Голосова Л.В.

 

 

2017 р.

Мета:

навчальна: сформувати уявлення про політичну карту Азії; створити географічний образ Японії та Китаю;

розвивальна: розглянути національну символіку Японії та Китаю; зробити висновки про міжнародні відносини цих країн з Україною;

виховна: виховувати любов та повагу до національних символів України та зарубіжних країн;

Тип уроку: робота в групах

 

 

І Організаційний момент ( 3 хв.)

Об’єднання учнів на 3 групи. На столі кожної  групи стоїть прапор однієї з країн: Україна, Японія, Китай. 

Вступне слово вчителя. Сьогоднішній наш урок приурочений до дня Державного прапора України у Львові. Саме 3 квітня 1990 року синьо-жовтий прапор замайорів над Львовом. Цього року ми відзначаємо 18-ту річницю з дня підняття національного стягу на вежі ратуші.

Здавна різні народи використовували під час воєнних змагань певні символи, що мали вказувати місце збору воїнів, піднімати бойовий дух війська. Найчастіше це був шматок тканини, прикріплений до списа. На князівських стягах давні слов'яни зображували поганських богів, тотемні знаки, а після прийняття християнства - Ісуса Христа, різних святих. Трохи згодом усталилися на нашій території постійні земельні герби, на основі яких пізніше сформувалися національні символи.

      Українське синьо-жовте колірне сполучення - одне з найдавніших серед сучасних національних прапорів. Походить воно від герба Галицько-Волинського князівства - золотого лева в синьому полі, який з'явився в другій половині XIII століття.

 

 

ІІ Актуалізація опорних знань ( 6 хв.)

Державний прапор – одна з офіційних емблем держави, яка символізує її суверенітет. Український державний прапор - це синьо-жовте прямокутне полотнище з двох рівних за шириною, горизонтально розташованих смуг: верхньої синього кольору, нижньої – жовтого кольору.

А що взагалі ми знаємо про нашу національну символіку? А про державні прапори інших країн? Зараз ми спробуємо пригадати і перевірити свої знання , набуті протягом минулих років у школі.

Метод «Світлофор». (вчитель називає твердження, кожна група піднімає картку відповідного кольору: зелена – погоджуюсь; червона не погоджуюсь; жовта – сумніваюсь або хочу щось додати;)

1.До державних символів України належать прапор та гімн (червоний – належить ще герб)

2.Прапор України складається з двох кольорів: синього та жовтого (зелений)

3.Український прапор завжди мав вигляд синьо-жовтого знамена (червоний – не завжди)

4.Кольори на Державному прапорі означають: синій – небо, жовтий – сонце (червоний – жовтий-поле)

5.Країною «Сонця, що сходить» ми називаємо Японію (зелений)

6.Вулкан Фудзіяма є священною горою у Китаї (червоний – у Японії)

7.Найбільша країна за чисельністю населення – Китай. Населення країни становить 1млрд.ос. (червоний – 1,5млд.ос.)

8. На прапорі Китаю зображено зірки (зелений)

 

ІІІ Мотивація навчальної діяльності ( 1 хв.)

На сьогоднішньому уроці ми розглянемо національну символіку Японії та Китаю, порівняємо її українською, визначимо рівень та основні напрямки діяльності міжнародних відносин України з цими країнами.

 

 

ІV Вивчення нового матеріалу ( 25 хв.)

Кожна група представляє консульство тієї країни, яка зображена на її прапорі. Вчитель роздає матеріали кожній групі. На опрацювання інформації кожній групі надається 10 хв.

Завдання:.

І група Японія - консульство після опрацювання інформації знайомить присутніх із державною символікою Японії та як «розшифровується» їх прапор, робить коротке географічне знайомство із країною ( положення , особливості населення, релігії, найбільш розвинуті галузі господарства ), актуальні міжнародні конфлікти чи проблеми

ІІІ група Китай - консульство після опрацювання інформації знайомить присутніх із державною символікою Китаю та як «розшифровується» їх прапор, робить коротке географічне знайомство із країною ( положення , особливості населення, релігії, найбільш розвинуті галузі господарства ), актуальні міжнародні конфлікти чи проблеми

 ІІІ група Україна  - це консульство після опрацювання інформації розповідає присутнім про міжнародні відносини Японії та Китаю з Україною та основні напрямки роботи цих країн з нашою батьківщиною.

Виступ кожної групи. ( по 5 хв. на кожне консульство)

 

V Закріплення набутих знань ( 8 хв.)

1.Кросворд.

 

 

 

 

 

 

 

  1.     Інша назва Японії.                                                                 2.    Руйнівний природний процес в Японії. 
  1.  Найбільший мегаполіс Японії.
  2.   Традиційний напій Японії.
  3.   Червоний колір на прапорі Китаю символізує…
  4.   Грошова одиниця Китаю.
  5.   Перший посол України в Китаї.
  6.   Для реконструювання якого об’єкту в Україні Японія виділила 19 млд. йен?   
  7.   Один із символів національної символіки України.

10.  Стара назва Пекіну.

 

 

 

 

  1.                Проблемне запитання:

Висловіть свою думку про аварію українського транспортно-буксирного судна поблизу берегів Китаю.

 

VІ Домашнє завдання ( 2 хв.)

Опрацювати параграфи «Китай», «Японія»

 

 

 

 

 

Додатки.

 

 

 

Міжнародні відносини України та Китаю

 

Китайська Народна Республіка визнала незалежність України 27.12.91 р. Дипломатичні відносини між двома країнами були встановлені 04.01.1992 року.

У березні 1993 року було засноване Посольство України в КНР. Надзвичайний і Повноважний Посол України в КНР - Михайло Борисович Резник вручив Вірчу грамоту - 8.11.01 р. Посольство КНР в Україні функціонує з 1992 року. Посол КНР в Україні - Лі Гобан. Китай був першою країною, яка надала Україні гарантії ядерної безпеки у зв'язку з відмовою нашої держави від ядерної зброї.

Торговельно-економічні відносини України з КНР є найважливішою складовою частиною всього комплексу українсько-китайських зв’язків. Їх розвиткові сприяє відсутність суттєвих розбіжностей у політичному плані і взаємодоповнюваність економік обох країн.

Україна розглядається КНР як перспективний торговельний партнер, економічні зв’язки з яким є взаємовигідними. Офіційний Пекін виходить з тези про взаємодоповнюваність економічних інтересів Китаю та України, що сприяє, з одного боку, наповненню українського ринку товарами народного споживання китайського виробництва, а з другого – використанню українських високих технологій для потреб розвитку таких китайських галузей як ракетно-космічна, авіаційна, суднобудівна, енергетична.

Основним базовим документом який регулює українсько-китайські торговельно-економічні відносини є Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом КНР про торговельно-економічне співробітництво, що підписана та набула чинності у 1992 році.

З моменту встановлення дипломатичних відносин між КНР та Україною у січні 1992 р., Китай одразу посів провідне місце серед найбільших торговельних партнерів України, а також одне з перших за обсягами споживання українських товарів.

У 2005 році двосторонній товарообіг, за даними української статистики, становив 2,52 млрд. дол. США, за даними китайської статистики – 3,28 млн. дол. США.

Основними статями українського експорту до КНР були продукція чорної металургії, хімічної промисловості, мінеральні продукти, машинобудування, а також деревина та вироби з неї, у т.ч. паперова маса.

 

 

 

 

Завдання І групи

Географічний образ Японії

 

Національна символіка Японії

Походження назви "Японія" прямує до далекого історичного минулого. Великий мандрівник Марко Поло територію, на якій розташована сучасна японська держава, називав словом "Ципан-го",  що означає Східна імперія. Японці, що протягом своєї історії дуже багато чого запозичали в китайців, вимовляли відповідні китайські ієрогліфи як "ніфон", а потім почали вимовляти як "Ніппон". Спочатку японці вживали це слово як назву найбільшого острова, а потім стали позначати цим словом групу островів, згодом - і всю державу. Свою країну японці називають "Дай Ніппон", що означає "країна висхідного сонця".

 

Прапор Японії

Державний прапор Японії пофарбований у білий колір - символ світу, спокою і безпеки. Червоне коло на прапорі зображує висхідне сонце, що символізує владу імператора. Прапор прийнятий у 1870 році.

 

Площа - 372 тис. кв. км. Населення - 125 млн. чол. Столиця - Токіо. Японія - конституційна монархія. Сучасний державний устрій визначається конституцією 1947 року. В адміністративному відношенні Японія поділяється на 43 префектури, три столичних округи - Токіо (столиця), Осака і Кіото ( стародавня столиця країни) і губернаторство Хоккайдо. Основна дуга складається з чотирьох островів: Хонсю, Кюсю, Сікоку і Хоккайдо. Територія островів знаходиться в сейсмічно активному регіоні, тому тут часто відбуваються землетруси. 3/4 території островів займають гори і місцевості з пересіченим рельєфом. На островах - більше ніж 2000 вулканів, серед них 40 діючих, у тому числі і Фудзіяма, що є символом Японії. Господарська діяльність зосереджена на порівняно невеликих по площі рівнинах. Клімат: вся територія країни є під впливом мусонів. Японія - зелена країна. Але більшість лісів країни - штучного походження, а ландшафт дуже сильно змінився під впливом людини. Населення: Територія Японських островів - одна з найбільше густо населених у світі. Велика частина населення розміщається на узбережжі. Системи розселення в зонах Токіо - Йокогама, Осака - Кобе - Кіото, Нагоя, північної частини Кюсю (Кітакюсю - Фукуока) являють собою великі багатомільйонні агломерації. У східній частині, від Токіо - Йокогоама до Осаки - Кобе знаходиться другий у світі за кількістю населення мегаполіс - Токайдо (більше ніж 65 млн. чоловік). Японці складають 99,4% населення. Державною мовою є японська. Поширене також знання англійської і китайської. Писемність являє собою близько 5000 ієрогліфів (кандзі), є дві складові абетки - катакана і хіракана, у кожної 46 символів. Є латиниця, яка зветься ромадзи. Релігії: основними є махаяна (північний буддизм) і сінтоізм. Грошова одиниця - йена. 1$ приблизно дорівнює 100 йенам. Експортними є такі галузі: електромашинобудування, автомобілебудування, верстатобудування, радіоелектроніка, промислове устаткування і верстати. У міжнародному поділі праці спеціалізацією Японії є виготовлення наукомісткої і високотехнологічної продукції. Вона по праву вважається одним з лідерів у галузі цифрових технологій, а концерн SAMSUNG сьогодні складає серйозну конкуренцію США. Внутрішній ринок Японії ефективно закритий для іноземних товарів, що не заважає японцям бути світовими лідерами. Крім всього іншого, на долю Японії приходиться 6% імпорту і 10% експорту прямих закордонних інвестицій світу. Традиційна їжа - риба, рис, морепродукти. Традиційний напій саке (рисова горілка), зелений чай, рисовий відвар. Найбільш розповсюдженими видами спорту є як не дивно бейсбол, сумо, карате.

 

 

 

Завдання ІІ групи

Географічний образ Китаю

Офіційна назва - Китайська Народна Республіка (скорочено: Китай).

Державний прапор - 27 вересня 1949 року у якості державного прапора КНР затверджено п`ятизірковий червоний прапор. Червоний колір символізує революцію, п'ять зірок та їхній взаємозв'язок символізують велику згуртованість революційних народних мас під керівництвом КПК. Жовтий колір зірок символізує світло.

Державний герб. Державний герб КНР зображує трибуну Тяньаньмень, осяяну сузір'ям з п'яти зірок і обрамлену колоссями і зубчастим колесом, що символізує новодемократичну революційну боротьбу китайського народу з часу руху "4 травня" і народження Нового Китаю, диктатури народної демократії, керованої робітничим класом і заснованої на союзі робітників і селян.

Державний гімн - 27 вересня 1949 року у якості Державного гімна КНР затверджено "Марш добровольців" (слова Тянь Ханя, музика Не Ера).

Державний устрій. Китай - "народна" республіка. Вищий орган державної влади - Всекитайські збори народних представників, його постійно діючий орган - Постійний комітет. Глава держава - голова КНР.

Географічне розташування Країна знаходиться у східній частині Азії. Узбережжя континентальної частини Китаю на сході і півдні омивається водами Жовтого, Східно-Китайського і Південно-Китайського морів Тихого океану. У морях, що омивають Китай, розкидано 5,4 тис. островів. Площа сухопутної території Китаю - 9 597 000 кв. км. За цим показником країна поступається лише Росії і Канаді. Довжина сухопутного кордону - 22,8 тис. км. Загальна довжина берегової лінії складає 32 тис. км, у тому числі довжина континентальної берегової лінії - 18 тис. км, острівної - 14 тис. км.

Адміністративно-територіальний розподіл. Країна поділяється на 4 міста центрального підпорядкування, 23 провінції, 5 автономних районів і 2 особливі адміністративні райони.

Чисельність населення. За чисельністю населення Китай займає перше місце у світі, у ньому проживають 1,29533 млрд. осіб. В країні проживають представники 56 національностей.

Столиця - 27 вересня 1949 року столицею КНР було оголошено місто Бейпін, також ухвалено перейменування Бейпіну у Пекін (7 200 тис. жителів). Інші великі міста - Шанхай (9 000 тис. мешканців), Тяньцзінь (6200 тис.), Сянган (5 500 тис.), Шеньян (5 000 тис.), Ухань (4 000 тис.), Гуаньчжоу (4 000 тис.).Державна мова - китайська.

Релігія. Китай - країна, де одержали поширення не одна, а кілька релігій. Наприклад, буддистська, даосистська, іслам, які є найбільш розповсюдженими релігіями. Поширені також католицизм і християнство.

Державне свято - 1 жовтня (1949 р.) - День проголошення Республiки.

Грошова одиниця - юань.

Членство у міжнародних організаціях - МБРР, МВФ, ООН, АТЕС, МФЧХ, Шанхайська організація співробітництва та інші.

 22 березня в 2008 р. поблизу району Туєн Мун у Гонконзькій протоці відбулося зіткнення транспортно-буксирного судна "Нафтогаз-67" (прапор України, належить ДАТ "Чорноморнафтогаз", екіпаж 25 чоловік, з них 24 громадяни України, з 2003 року судно виконувало роботи за угодами фрахту в Південно-східній Азії) з балкером "Яохай" (прапор Китайської Народної Республіки), внаслідок чого судно "Нафтогаз-67" затонуло.

Станом на 7 год. 24 березня врятовано 7 моряків (6 громадян України і 1 громадянин КНР), доля 18 членів екіпажу залишається невідомою.

Розпорядженням Кабінету міністрів України від 23 березня 2008 р. № 499-р створена Комісія з розслідування причин аварії транспортно-буксирного судна "Нафтогаз-67", яку очолює міністр транспорту і зв'язку Йосип Вінський. Для з'ясування обставин події Україна відправила до Гонконгу делегацію представників МНС і Міністерства транспорту і зв'язку.

Проблема Тибету загострилася після масових безпорядків у Лхасі, що почалися 10 березня після демонстрацій, присвячених 49-й річниці повстання, яке закінчилося вигнанням Далай-лами. Під час безпорядків загинули 18 мирних жителів і поліцейський. Прихильники Далай-лами повідомляли, що загинуло, як мінімум, 100 осіб.

У зв'язку з безпорядками в Тибеті світ розділився на два табори: одні вимагають у Китаю негайного припинення насильства проти населення Тибету, погрожуючи оголошенням бойкоту пекінській Олімпіаді, інші ж виступають проти бойкоту й політизації Олімпійських ігор у Пекіні.

 

Завдання ІІІ групи

Міжнародні відносини України та Японії

 

Японія визнала незалежність України 28 грудня 1991 р., а  26 січня 1992 р. встановила з нею дипломатичні відносини. В Києві Посол Японії в Російській Федерації С.Едамура вручив Вірчі Грамоти Президентові України як Посол в Україні за сумісництвом.

Важливою подією у розвитку двосторонніх відносин став перший офіційний візит до Японії Міністра закордонних справ України Г.Удовенка  (18-20 травня 1997 р.), в ході якого були проведені переговори з Міністром закордонних справ Ю.Ікедою. 19 травня 1997 р. був підписаний Меморандум про створення Японського центру в Україні.

У серпні 2002 року відбувся візит Парламентського секретаря МЗС Японії К.Мацунамі до України.

У жовтні 2003 р. у ході Генеральної конференції ЮНЕСКО Японія підтримала кандидатуру України на виборах до Ради Міжнародного бюро освіти, Міжурядової ради Міжнародної програми розвитку комунікацій. 11 червня 2004 р. проходив офіційний візит Міністра закордонних справ України К.Грищенка до Японії Визначною подією візиту стало підписання міністрами закордонних справ Угоди між Урядом України та Урядом Японії про технічне співробітництво та грантову допомогу, яка створює передумови для значної активізації двостороннього співробітництва у галузі технічної допомоги.

 Нову сторінку у розвитку фінансово-інвестиційного співробітництва між Урядами Японії і України було відкрито навесні 2005 р. 29 березня у Києві підписано міжурядову Угоду та Кредитну Угоду про надання позики у сумі 19 млрд. йен на реконструкцію Державного міжнародного аеропорту „Бориспіль”. Цей проект є першим у рамках програми Офіційної Допомоги Розвитку Уряду Японії. 2005 рік став вирішальним щодо підписання Протоколу погодження між Україною та Японією з доступу до ринків товарів та послуг України у контексті вступу нашої держави до СОТ. З 9 по 2005р. відбувся офіційний візит до Японії Президента України В.А. Ющенко. В ході візиту Глава Української держави та його дружина зустрілися з Імператором Японії. Як зазначив Віктор Ющенко, Україна зацікавлена у підтримці Японією проектів в екологічній сфері, інвестування у космічну галузь, літакобудування. Плідною є співпраця наших країн в міжнародних організаціях. Підтвердженням взаєморозуміння та високої оцінки діяльності України на міжнародній арені по забезпеченню миру і стабільності у світі стала підтримка Японією кандидатури нашої держави при обранні непостійних членів Ради Безпеки ООН на період 2000-2001 років. Україна, у свою чергу, проголосувала за представника Японії К.Мацууру на виборах Генерального директора ЮНЕСКО.

 

 

 

І група Японія - консульство після опрацювання інформації, знайомить присутніх із державною символікою Японії та як «розшифровується» їх прапор, робить коротке географічне знайомство із країною ( положення , особливості населення, релігії, найбільш розвинуті галузі господарства ).

ІІІ група Китай - консульство після опрацювання інформації знайомить присутніх із державною символікою Китаю та як «розшифровується» їх прапор, робить коротке географічне знайомство із країною ( положення , особливості населення, релігії, найбільш розвинуті галузі господарства ), актуальні міжнародні конфлікти чи проблеми.

 ІІІ група Україна  - це консульство після опрацювання інформації розповідає присутнім про міжнародні відносини Японії та Китаю з Україною та основні напрямки роботи цих країн з нашою батьківщиною.

 

 

Україна

 

 

 

Японія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
25 жовтня 2021
Переглядів
749
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку