Методична розробка інтегрованого уроку з матеріалознавства та манікюрної справи.Тема"Лаки для нігтів,їх види та хімічний склад.Покриття нігтів лаком."

Про матеріал
Методична розробка інтегрованого уроку з матеріалознавства та манікюрної справи.Тема"Лаки для нігтів,їх види та хімічний склад.Покриття нігтів лаком".Інтегрований урок розкриває значні педагогичні можливості,такий урок знімає стомлюванність,перенапруження здобувачів освіти за рахунок переключення на різноманітні види діяльності,підвищує пізнавальний інтерес,служить розвитку в учнів уяви,уваги,мислення і пам'яті.
Перегляд файлу

                Методична розробка інтегрованого уроку

Предмет: Матеріалознавство

Тема.  Лаки для нігтів, їх види та хімічний склад

Предмет: Манікюрна справа

Тема.  Технологія покриття нігтів лаком

Мета уроку:

навчальна:

- ознайомити з видами лаків  та їх хімічним складом;

- сформувати в учнів знання з правил підбору лаків різних видів, кольорів та відтінків;

- сформувати в учнів знання з надання допомоги відвідувачам при виборі кольору лаку;

- ознайомити з правилами покриття нігтів основою під лак, лаком (декоративним лаком) та закріплювачем у технологічній послідовності.

розвивальна:

- розвивати креативне мислення, творчу активність, пізнавальний інтерес, комунікативні навики, уміння аналізувати й вирішувати поставлені завдання.

виховна:

- сприяти зацікавленості до вивчення матеріалу, спостережливість, любов до обраної професії, уміння чітко й лаконічно висловлювати свої думки, прищеплювати естетичне виховання.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

Вид уроку: інтегрований  урок

Комплексне методичне забезпечення:

а) матеріально-технічне забезпечення: екран, мультимедійний проектор,комп’ютер.

б) дидактичне забезпечення: опорний конспект, мультимедійні презентації до уроку , кросворд,  інструкційні  картки.

 

Міжпредметні  звя’зки: манікюрна справа, матеріалознавство, санітарія та гігієна, охорона праці, професійно-практична підготовка з професії «Манікюрник».

 

 

 

 

 

 

                                                                               Без красивих нігтів не

буває доглянутих рук.

                                                       

                                                        Хід уроку

I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ.

- Перевірка присутності учнів на уроці.

- Перевірка готовності учнів до уроку.

Добрий день!

Невідомо, хто колись  сказав слова, які передаються нам і які ми передаємо нашим нащадкам: «Намагайтеся що дня, для кожної справи знайти якийсь позитивний початок, оскільки від твого настрою, з яким ви йдете в день або займаєтеся якоюсь справою залежать ваші успіхи а, можливо, і невдачі.»

Тож я бажаю всім розпочати урок з гарним настроєм і отримати від нього задоволення та необхідні знання.

Сьогодні у нас  незвичайний урок. Ми поєднуємо матеріали з двох предметів: матеріалознавства та манікюрної справи, і доведемо, що знання цих предметів тісно пов’язані і допоможуть майстру з манікюру вирішити проблеми, які можуть виникнути під час виконання манікюрних робіт.

 

II.АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ УЧНІВ.

Перш ніж ми перейдемо до вивчення нової теми, давайте згадаємо пройдений матеріал.

Завдання1 . (Додаток 1)

Завдання 2:

Робота з кросвордом « Навпаки».

Кросворд «Навпаки»: заповнена сітка, а текстове завдання необхідно скласти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.М

А

Ц

Е

Р

А

Ц

І

Я

2

В

  А

Л

Ь

Н

А

3.Г

І

П

О

   Н

І

Х

І

Й

4

   І

Г

О

Т

Ь

5

И

Л

О

Ч

  К

А

6.К

 Ю

В

Е

Т

К

А

7.Г

І

П

Е

  Р

Г

І

Д

Р

О

З

 

 

Очікувана відповідь.

  1. Процедура розм’якшення шкіри нігтьового валика.
  2. Форма нігтя.
  3. Потовщений шар епідермісу шкіри,  розташований під вільним краєм нігтя.
  4. Придаток шкіри, який виконує захисну функцію.
  5. Інструмент для надання форми нігтю.
  6. Пристосування для виконання мацерації пальців рук.
  7. Підвищена пітливість рук.

Ключове слово : манікюр - догляд за руками.

 

III. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.

Актуальність теми:

 Ще класик зауважив: можна бути діловою людиною й водночас  думати про красу нігтів. Сьогодні навряд чи треба когось переконувати в тому, що за руками та нігтями слід доглядати не менш ретельно, ніж за обличчям і тілом, а тому  слід робити  манікюр.

 Кожна жінка хоче мати красиві руки й нігті. Але не кожну природа нагородила ідеальною формою нігтьової пластини. 
Лак для нігтів – основа будь-якого сучасного манікюру, незамінний засіб краси для кожної жінки. Практично кожна жінка не може обійтися без цього елемента косметики. Лак робить нігті красивими й акуратними, манікюр завжди доповнює стиль будь-якої жінки, дозволяє підкреслити та  висловити індивідуальність. Акуратно доглянуті нігті,нафарбовані красивим декоративним лаком  у тон одягу,волоссю,стилю - завжди модно і красиво. Вибір лаку для нігтів – завдання непросте, тому  що у кожного лаку є свої особливості, переваги й недоліки, і вибір цього засобу  краси залежить тільки від споживача.

 

 IV. СПРИЙНЯТТЯ І  УСВІДОМЛЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ.

 Перевірка випереджувального  домашнього завдання «Історія появи лаку для нігтів».

Прослухаємо повідомлення вашої  одногрупниці.

1.Повідомлення учениці(мультимедійна презентація).

 До сих пір не існує певних даних про те, хто і коли створив перший лак для нігтів. Існує припущення, що в ІІІ тис. до н.е. емалеве покриття нігтів використовували стародавні китайці. Такий лак (червоного або рожевого кольору) тримався кілька годин і готувався на основі соку лакового дерева. Крім того, представники знатних сімей використовували особливо довгий манікюр (до 25 см) як показник того, що їм негоже займатися ручною працею, як простолюду. Довгий манікюр також був ознакою мудрості, а тому цю прикрасу часто використовували й чоловіки.

Пізніше саме в Китаї була придумана суміш, яка нагадувала сучасний лак для нігтів. Склад включав гуміарабік, віск, желатин, яєчний жовток і натуральний природний барвник. Всього 6 століть назад в цих краях  у моду ввійшли нігті золотого та  срібного кольорів, які носила знать.

У Стародавній Індії нігті фарбували хною, яка також вбиралася в пластину і залишалася на тривалий час прикрасою рук.Маникюр в Древней Индии

Шляхетні жителі Давнього Єгипту використовували яскраво-червоні відтінки, в той час як прості люди могли наносити практично безбарвне покриття. Лаки готували з природних смол, таких як бурштин і мастика. Уже в епоху нашої ери, в VІІІ столітті, лаки виготовляли з суміші горіхового, ляного і конопляного масла, яка швидко висихала.

В Європі часів королеви Катерини Медичі  яскравий і довгий манікюр вважався ознакою приналежності жінки до занять чаклунством, а тому пані воліли коротко остригати нігті і не покривати їх кольоровими лаками, щоб не здобути невдоволення церкви. Однак у традиції носити короткі нігті було й інше пояснення: в середні віки на Європу раз у раз падали різні епідемії та хвороби. З огляду на те, що довгі нігті були основною причиною скупчення бруду, їх закликали коротко остригати, щоб знизити ризик заражень.

У середині ХІХ століття в Європі з'явилася мода на своєрідний «французький» манікюр: лимонний сік змішували з водою і наносили на  частину  нігтя, яка відросла,  відбілюючи її.

Формулу нерозчиненого  лаку вперше винайшов Чарльз Ревсон  у 1930-ті роки. Саме знаменитому засновникові компанії Revlon сучасні модниці зобов'язані настільки цікавим і корисним відкриттям. Безумовно, перші спроби створення покриття були не надто успішні, і лак відлущувався вже через 2-3 дні, а зняти його можна було тільки звичайним ацетоном. Згодом формула була вдосконален, й сьогодні модницям запропонований широкий асортимент всіляких лаків, які дозволяють створити матове, глянцеве  покриття, яке переливається й  може триматися на нігтях більш 7-10 днів.

2 .Пояснення  викладача  матеріалознавства.

Викладач пояснює матеріал з матеріалознавства, застосовуючи  мультимедійну презентацію.

Лак – це косметичний засіб, призначений для нанесення на нігті пальців рук. Випускаються різні лаки  для нігтів. Класифікація лаків для нігтів досить різноманітна.

 Класифікація лаку для нігтів за функціями:

1. Базові покриття (основа під лак). Це прозора субстанція, що наноситься на ніготь як перший захисний  шар, вона збільшує міцність зчеплення основного кольорового покриття з нігтем, оберігає нігтьову пластину від впливу хімікатів і барвників, що містяться в лаку. Базове покриття вирівнює натуральний ніготь,  у результаті наступний кольоровий шар лягає рівніше й виглядає більш привабливо. Основа часто додатково збагачується корисними речовинами для живлення нігтів - кальцієм для зміцнення, маслами для підвищення еластичності ламких нігтів.

2. Кольорові лаки для нігтів. Це покриття відповідає за рішення декоративних завдань. Підбір кольору є частиною манікюру та дизайну нігтів. Зазвичай такий лак не містить ніяких поживних або лікувальних інгредієнтів.

3. Верхнє  покриття (закріплювач). Дане лакове покриття наноситься поверх основного шару і виконує захисно-фіксуючу функцію - надає пофарбованим нігтям блиск, оберігає кольоровий лак від вицвітання і сколювання, іноді в його склад включаються речовини для швидкого сушіння.

Класифікація лаку для нігтів за групами  споживачів:

1. Масові лаки для нігтів. Це той широкий асортимент лакових покриттів, який вільно продається в косметичних магазинах і через розповсюджувачів. Серед цих лаків можна зустріти екземпляри,що  разюче відрізняються один від одного як за якістю, так і за ціною.

2. Преміальні лаки для нігтів. До них, як правило, належить  продукція  відомих шанованих брендів - Chanel, Dior, YSL і т.д. Такі лаки часто дорожчі, але за своєю суттю мало чим відрізняються від масової продукції.

3. Професійні лаки для нігтів. Вони випускаються марками, що спеціалізуються на виробництві товарів для потреб нігтьового сервісу. Лаки, призначені для професійного використання, більш рівномірно наносяться, набагато швидше сохнуть і значно довше тримаються на нігтях. Плюс вони часто мають зручний флакончик і пензлик для нанесення, не кажучи вже про багату колірну  палітру відтінків.

Класифікація лаку для нігтів з лікувально-оздоровчого впливу:

1. Лікувальні лаки для нігтів. Це лаки й базові покриття, які надають лікувальний та відновлювальний вплив на нігті. Вони зміцнюють нігті, вирівнюють нігтьову пластину, живлять її та роблять більш еластичною. До їх складу входять  різні корисні добавки - вітаміни, масла, рослинні екстракти, мікроелементи.

2. Гіпоалергенні лаки для нігтів. Призначені для алергіків і людей з підвищеною чутливістю нігтів (вагітні жінки, діти). Вони не містять (або містять по мінімуму) шкідливі для здоров'я компоненти  та речовини.

3. Звичайні лаки для нігтів.

Класифікація лаку для нігтів за призначенням:

1. Традиційні лаки для нігтів. Це абсолютна більшість лаків, що використовуються  самостійно та в салонах краси. Продукція різноманітних брендів, що продається за різною ціною.

2. Лаки для малювання та розпису на нігтях. Призначені для художнього розпису нігтів  у дизайні нігтів. Мають аплікатори з тонким пензликом для зручності нанесення.

3. Лаки для виконання французького манікюру. Продаються в наборах, куди входять: напівпрозорий лак теплих пастельних відтінків для основної частини нігтя, щільний білий лак для лінії посмішки, безбарвний лак-закріплювач.

4. Дитячі лаки для нігтів. Як і гіпоалергенні лаки, відрізняються більш нешкідливим і безпечним для здоров'я дитячих нігтів складом. Деякі дитячі лаки виробляються на водній основі, тому легко видаляються з нігтів без застосування хімікатів.

5. Чоловічі лаки для нігтів. Це особлива група покриттів, що повторює зовні природний вигляд нігтів без залучення до них уваги. Безбарвні та матові лаки, що знаходять застосування в чоловічому манікюрі.

Класифікація лаку для нігтів за зовнішніми ефектами:

Лак-акварель утворює на нігтьовій пластині елегантну блискучу поверхню з ефектом постійної вологості. Його використовують і у французькому манікюрі, і в мистецтві дизайну нігтів (nail-art) для підкреслення глибини композиції.

  • Лак-металік створює на нігтях красивий металевий блиск різних кольорів (наприклад, золотого, срібного, мідного). Ефектно та заворожуюче. Відносно стійкий і може бути навіть самовирівнюючим.
  • Пісочний лак утворює на поверхні особливу текстуру з ефектом піску, покриття складається з маленьких крупинок. Поверхня виходить шорстка, нібито справді на нігтях пісок.
  • Перламутрові лаки або покриття з перламутровим блиском можуть бути  різних кольорів, але всі вони мають гарний переливчастий ефект перламутру. Для нього обов'язково потрібно  попередньо нанести основу, щоб вирівняти нігтьову пластинку (інакше буде видно всі нерівності нігтя).
  • Лак-крем (емаль для нігтів) створює гарну глянцеву поверхню. Таке декоративне покриття високої якості прекрасно розрівнюється та довго носиться.
  • Неоновий лак чудово підійде на вечірку, дискотеку, в нічний клуб. Зазвичай це яскраві «кислотні» кольори. Часто вони можуть бути об'єднані  ніби з флуоресцентними лаками. При звичайному освітленні це простий кольоровий лак, а ось при ультрафіолетовому освітленні (наприклад,  у клубах) він стає яскравим, красиво переливається та світиться завдяки спеціальному флуоресцентному покриттю.
  • Лак з блискітками (або лак-гліттер) на нігтях виглядає дуже святково. Блискітки бувають одноколірними, різнокольоровими і навіть з голографічним ефектом. Вони можуть бути  різної форми. Таке покриття вигідно відрізняється від інших типів тим, що воно  є більш стійким і добре тримається на нігтях. Цікавим є той факт, що ця  його перевага одночасно вважається і його недоліком, бо  його важче, ніж інші, зняти. Доводиться використовувати більше змивки, щоб видалити блискітки.
  • Шимерний лак. Дуже схожий на попередній тип особливий лак з шіммером, який складається з маленьких мерехтливих частинок різної концентрації. Такі світловідбиваючі вкраплення надають пофарбованим нігтям своєрідне світіння та додатковий обсяг. Виглядає шикарно, а ось змивається складно.
  • Термолак змінює свій колір у залежності від температури. Термолак забарвлює нігті  у два кольори. Наприклад, у синій і червоний (можуть бути інші кольори). Синій колір означає більш низькі температури (холодні), а червоний — вищі (теплі). Наприклад, на довгих нігтях він може фарбуватися в червоний колір ближче до пальця, а в синій колір- ближче до кінчика нігтя. Кольори можуть бути найрізноманітніші.
  • Лак-хамелеон (дуохромний або мультіхромний) схожий за принципом на термолак, але змінює свій колір, переливаючись різними відтінками, в залежності від ступеня освітленості та кута огляду нігтя. Дуохромний має два відтінки, а мультіхромний — більше двох кольорів.
  • Лак кракелюр з ефектом розтріскування (або лак-пітон). Метод створення такої краси наступний: спочатку нігті покривають звичайним кольоровим лаком, потім другим шаром поверх наносять лак-кракелюр потрібного кольору. Кракелюр розтріскується на нігтях і крізь тріщини визирає перший шар звичайного лаку. Він вимагає обов'язкового верхнього покриття для захисту кракелюра від механічних пошкоджень.
    Матові  лаки роблять поверхню оксамитовою, без відблисків. Вони щільні та м'які. Чудово підійдуть на будь-який випадок, як для відпочинку, так і для роботи в офісі.

                                       

 

                               

 

                              Вимоги до якості лаків.

Хороший лак повинен  бути високої якості, а також мати зручний пензлик і середню оптимальну густоту для нанесення декоративного засобу.  Колір можна оцінити за готовими  зразками  пофарбованого нігтя. Обов'язково необхідно  взяти пляшку в руки, оцінити консистенцію - крапля з пензлика повинна впасти протягом 5секунд, інакше лак дуже густий. Він буде погано наноситися і скоро висохне. 
Оглянути пензлик - ворсинки повинні лежати рівно. А пензлик - довгий, м'який, з тонким, пружним ворсом. 
Оглянути сам флакон - якщо етикетка неакуратно приклеєна, букви стерті, пляшка крива, подряпана, то краще не купувати такий лак, тому що зовнішнє дуже часто відображає внутрішнє. 
Краще купувати лак з кульками-мікс(металеві кульки для перемішування лаку). Струснувши лак,  швидко перемішається вміст до   однорідної маси. 
 

   3.Пояснення викладача  матеріалознавства

 Відомо, що тільки якісний лак здатний рівномірно наноситися та довго триматися на нігтях, не змінюючи колір і структуру. На жаль, далеко не кожен лак, представлений на сучасному ринку косметики, володіє такими властивостями. Для того, щоб визначити якість товару, варто знати його склад.
Основними складовими сучасного лаку є полімери, розчинники, пластифікатори та пігменти. Розглянемо кожен компонент окремо.

Полімери

Саме цей компонент є основою будь-якого лаку. Представлені у вигляді нітроцелюлози і тосіламідформальдегілной смоли (ТСФ).

Нітроцелюлоза утворює на поверхні красиве, яскраве та блискуче покриття. Формула її недостатньо щільна, щоб створити надійне скріплення з поверхнею нігтьової пластини.

ТСФ — полімер синтетичного походження, який не завдає шкоди живим тканинам організму. Завдяки включенню даного компонента, лакове покриття виходить міцним і добре з'єднується з нігтьової пластиною.

Розчинники

Цей компонент є обов'язковим для того, щоб лак висох на поверхні . Як тільки розчинник випаровується при контакті з повітрям, лакова основа стає твердою. Оптимальним рішенням є поєднання кількох видів якісних розчинників, що дозволяє лаку швидше висохнути й утворити надійне покриття.

Етилацетат сприяє швидкості висихання та  гарантує якісне формування плівки.

Бутилацетат впливає на рівномірний розподіл лаку по поверхні нігтьової пластини.

Гектор дозволяє пігментам  знаходитися в підвішеному стані та гарантує рівномірне фарбування.

Диметикон — сіліконовмісний компонент, який дозволяє лакам швидше висихати. Ця речовина часто входить до складу сушки для лаку.

Ізопропіловий спирт додають для нейтралізації нітроцелюлози, яка є вибухонебезпечною речовиною.

Пластифікатори

Речовини, завдяки яким формула лаків набуває необхідну еластичність і міцність. Основними є камфора та дибутилфталат.

Дибутилфталат — речовина, яка заборонена для використання в країнах Євросоюзу через передбачуваний, але недоведений  шкідливий  вплив на людський організм. В Америці його успішно замінюють пентанов діізобутіратом.

• Камфора — речовина природного походження, яка  виробляється з різних рослин. Від цього компонента також відмовляються деякі виробники, оскільки спостерігаються неоднозначні реакції організму.

 Пігменти

Використовуються для додання певного відтінку лаку.

D & C Red, D & C Yellow, D & C Blue — основні пігменти, при змішуванні яких отримують  різні відтінки.

Слюда — забезпечує ефект мерехтіння.

Діоксид титану — додає білий колір і регулює інші відтінки.

Оксихлорид вісмуту — забезпечує мерехтливий ефект.

Лимонна кислота — стабілізує інтенсивність відтінку.

• Силікати — забезпечують відмінну консистенцію фарбувального складу.

 

4. Пояснення викладача матеріалознавства

 До складу лаків можуть додавати шкідливі  компоненти такі, як :

  1. Формальдегід. Саме цей компонент сушить нігті так, що вони можуть згодом змінювати свій колір, а саме - жовтіти. У результаті частого використання лаків, що містять формальдегід, нігті можуть кришитися, розшаровуватися та ламатися. Крім того, ця хімічна речовина викликає онкологічні захворювання. Усе ж виробники не обходяться без цього шкідливого компонента, оскільки він робить лак дуже стійким, еластичним і таким, що не тріскається.
  2. Толуол. Ця речовина збільшує еластичність і стійкість лаку, але має всі ті ж шкідливі побічні дії, що і формальдегід. До того ж толуол в силу своєї летючості дуже легко проникає крізь нігтьову пластину, накопичується там і викликає неприємні відчуття. Буває, що толуол проникає в кров , що позначається на здоров'ї  всього організму. У великих кількостях цей хімічний елемент вражає слизову оболонку очей і дихальних шляхів. Саме тому запах лаку довго не вивітрюється. Не дивно, що майстри манікюру працюють  у респіраторах. В іншому випадку, при частому впливі толуолу, з'являються серйозні алергічні реакції, аж до астми.
  3. Дибутилфталат. Даний елемент міститься в ультра-стійких лаках, які можуть протриматися на нігтях  від тижня й більше. Він дуже сильно впливає на якість нігтя  та так само може викликати важкі ускладнення в роботі організму. Дибутилфталат небезпечний тим, що іноді призводить до гормонального збою, порушення роботи нирок і печінки.

 

 

5.Пояснення викладача манікюрної справи

 Правильно підібраний лак для нігтів здатний підкреслити красу рук, зробивши образ більш жіночним і витонченим. Однак створення гармонійного образу можливо тільки в тому випадку, якщо використовувати якісний лак і відповідний відтінок цього косметичного засобу. При виборі кольору та відтінку лаку для нігтів необхідно основну увагу звертати на колірні комбінації.

Необхідно вміти відрізняти теплі та холодні відтінки. Якщо колір має відтінки жовтого або червоного, то він належить до групи теплих тонів, а якщо відтінки синього або зеленого – вважається холодним. Універсальне правило змішування кольорів полягає в поєднанні теплих відтінків з теплими і холодних з холодними. Необхідно уникати в манікюрі поєднання теплих та холодних відтінків одного кольору. Наприклад, синьо-зелений з жовтувато-зеленим, малиново-червоний з оранжево-червоним. Також при виборі певного лаку для нігтів потрібно враховувати макіяж і колірну гаму наряду.

 Найвиграшніші колірні комбінації лаку для нігтів.

Білий. Цей універсальний колір може поєднуватися буквально з будь-яким кольором. Найкращим поєднанням буде використання синього, червоного та чорного.

Бежевий. Поєднується з блакитним, коричневим, смарагдовим, чорним, червоним і білим.

Сірий. Цей нейтральний відтінок чудово поєднується з такими примхливими кольорами, як фуксія, червоний, фіолетовий, рожевий і блакитний.

Рожевий. Цей “гламурний” колір добре поєднується з коричневим, білим, зеленим, м’ятним, оливковим, сірим, бірюзовим, бордовим і блідо-блакитними кольорами.

Фуксія. Кращими кольорами для поєднання з фуксією є сірий, жовтий, коричневий, зелений, м’ята, коричневий.

Червоний. Найпристрасніший колір з колірного кола, добре поєднується з жовтим, білим, коричневим, зеленим, синім і чорним.

Томатний. До цього відтінку червоного підходять м’ятний, пісочний, кремовий і сірий.

Малиновий. Можна групувати з білим, чорним і рожевим кольорами.

Коричневий. Цей колір поєднується з яскраво-блакитним, кремовим, рожевим, жовтим, зеленим і бежевим.

Світло - коричневий. До відтінків світло-коричневого підходять блідо-жовтий, кремовий, блакитний, зелений, фіолетовий і червоний.

Темно - коричневий. Для цього кольору підійдуть канарковий, синій, м’ятний, фіолетовий, рожевий і лаймовий.

Помаранчевий. Кращими кольорами для поєднання будуть блакитний, синій, фіолетовий, пурпуровий, білий і чорний.

Світло-оранжевий. Сміливо вибирайте сірий, коричневий або оливковий.

Темно-оранжевий. Темно-помаранчевому відповідають блідо-жовтий, оливковий, коричневий і вишневий.

Жовтий. Підходять блакитний, бузковий, фіолетовий, сірий або чорний.

Лимонний. До цього цитрусового відтінку підходять вишнево-червоний, коричневий, синій і сірий кольори.

Пастельний. Прекрасний м’який жовтий колір доповнить колір фуксії, сірий, коричневий, відтінки червоного, жовто-коричневий, синій і фіолетовий.

Золотий. Із золотистим лаком для нігтів прекрасно поєднуються сірий, коричневий, блакитний, червоний і чорний.

Світло зелений. Чудовим доповненням буде золотисто-коричневий колір, рожевий, темно-оранжевий, темно-синій або сірий.

Оливковий. Чудово виглядає з помаранчевим, світло-коричневим і коричневим.

Зелений. Підійдуть такі кольори: золотисто-коричневий, оранжевий, світло-зелений, жовтий, коричневий, сірий, кремовий і чорний.

Салатовий. Цей відтінок зеленого поєднується з коричневим, ясно-жовтим, сірим, темно-синім і червоним.

Бірюзовий. Кращі комбінації з фуксією, вишневим, жовтим, коричневим, кремовим і темно-фіолетовим.

Синій. Поєднується з червоним, сірим, коричневим, помаранчевим, рожевим, білим і жовтим.

Темно синій. Усі відтінки синього поєднуються з бузковим, блакитним, жовтувато-зеленим, коричневим, сірим, жовтим, помаранчевим, зеленим, червоним і білим.

Бузковий. Цей прекрасний ніжний колір доповнюють оранжевий, рожевий, темно-фіолетовий, оливковий, сірий, жовтий і білий.

Темно-фіолетовий. Цей розкішний колір виглядає незрівнянно в поєднанні з золотисто-коричневим, пастельним, сірим, бірюзовим, м’ятно-зеленим і світло-оранжевими квітами.

Бордовий.  Поєднується з зеленим, синьо-зеленим, сірим, рожевим і синім кольорами.

Чорний. Універсальний на всі часи, виглядає елегантно з помаранчевим, рожевим, салатовим, білим, червоним, бузковим або жовтим.

6.Пояснення викладача манікюрної справи

При виборі кольору в манікюрі слід враховувати форму нігтів, колір шкіри, пори року, кольори одягу й аксесуарів і навіть вік.

При виборі кольору лаку слід враховувати форму нігтів. Неправильний колір може підкреслити недоліки нігтьової пластини, а вдало підібраний тон лаку може навпаки їх скорегувати.

Якщо короткі нігті, то  необхідно вибирати блискучі темні кольори лаків, матові емалі та утримуватися від світлих і перламутрових відтінків.

Вузькі довгі нігті слід прикрашати лаками яскравих кольорів.

Якщо  широкі нігті, то візуально звузити їх можна за допомогою  нанесення на поверхню нігтьової пластини лаку темного відтінку, залишаючи краї бічних валиків не зафарбованими.Також можна покривати нігтьову пластину білим кольором лаку, бо він візуально збільшує пофарбовану ділянку.

Якщо овальні, прямокутні  і мигдалеподібні нігті - підійдуть практично будь-які кольори лаків. Проте особливо добре на них будуть виглядати вишневі, бордові та темно-червоні відтінки.

Якщо  маленькі й вузькі нігтики, то необхідно надати  перевагу таким кольорам  лаку, як  яскраво-червоний або кораловий. Для того, щоб візуально збільшити маленький ніготь,  потрібно покрити  його  лаком повністю.

Вибір лаку для нігтів у залежності від пори року

Вибираючи колір лаку, варто брати до уваги час року.

 У весняний період слід вибирати пастельні, перламутрові, глянцеві і ніжні кольори лакового покриття.

 У літні місяці яскраві і навіть кислотні відтінки будуть набагато доречніше.

Восени вибирайте теплі, золотисті, мідні кольори лаків.

У зимовий період варто вибирати кольори  лаку більш спокійних темних тонів.

Вибір лаку для нігтів у залежності від віку

При виборі кольору лаку для манікюру слід пам’ятати, що занадто яскраві, химерні відтінки будуть виглядати на руках дорослих жінок недоречно і зухвало.  Слід звернути  увагу на лаки приглушених відтінків: блідо-рожевий, беж, бордовий і коричневий. Молодим дівчатам можна експериментувати з кольором лаку як завгодно. Існує одне правило: чим старше жінка, тим спокійніше повинен бути колір манікюру.

Вибір лаку для нігтів в залежності від кольору шкіри

При виборі кольору лаку слід враховувати колір шкіри.

 Красу темної або загорілої шкіри підкреслять лаки темних кольорів: шоколадно-коричневий, червоний або бордовий. Тим не менш, красивий загар можна підкреслити й за допомогою більш світлих відтінків: світло-коричневих, світло-блакитних, рожевих і фіолетових. Однак варто враховувати, що золоті відтінки лаків будуть повністю зливатися з тоном шкіри , тому необхідно уникати їх.

Жінкам з бежевим кольором шкіри можна вибирати лаки практично будь-яких кольорів і фактур. З таким кольором шкіри особливо добре поєднуватимуться лаки металевих квітів, лаки з блискітками, яскраві кольори, такі як рожевий, блакитний, жовтий, помаранчевий.

 Жінкам з нейтральним тоном  шкіри необхідно уникати лаку для нігтів червоного, темно-фіолетового та темно-синього кольору.

Світлошкірим представницям  варто звернути увагу на кольори лаків яскравих і світлих відтінків: рожевий, фіолетовий, блакитний, фуксія. Занадто темні кольори лаків можуть підкреслити блідність шкіри, тому від використання таких варто утриматися.

Вибір кольору лаку у залежності від вбрання

Якщо  постала проблема вибору кольору лаку під вбрання, то слід скористатися одним з варіантів.

Як вибрати лак для нігтів?1.Підібрати лак під колір вашого одягу. Це може бути вбрання в цілому або якась його частина.

 

 

 

 

 

 

2.Підібрати лак під колір ваших аксесуарів. Наприклад, під колір хустки, сережок, браслети, сумки, окуляри і тощо.

Як вибрати лак для нігтів?

 

 

 

 

 

 

Як вибрати лак для нігтів?3.Вибрати лак такого відтінку, який би відрізнявся на кілька тонів від кольору  наряду в цілому або однієї якоїсь деталі. Срібні браслет і сережки — сірий лак.

 

 

 

 

 

 

 

                  Вибір лаку для нігтів на всі випадки життя

Якщо  постала проблема вибору кольору нігтів, звичайно ж, універсальним рішенням буде класичний французький манікюр. Він доречний  у будь-якому випадку і підійде до будь-якого гардеробу. Якщо  цей вид манікюру вже набрид , у такому випадку ідеальним рішенням буде вибір кольору лаку в пастельних тонах, наприклад, світло — бежевого або кольору слонової кістки. Як  альтернативу можна розглядати ультрамодний в цьому сезоні манікюр Nude. Такий манікюр підходить абсолютно всім і завжди, не залежить від кольору шкіри, віку і тощо.

 

 

   7.Пояснення викладача манікюрної справи

Викладач пояснює матеріал , застосовуючи  мультимедійну презентацію.

Покриття нігтів лаком у технологічній послідовності.

Покриття наносити виключно на чисті й сухі нігті. Якщо на поверхні є жирна плівка, її потрібно зняти, протерши нігтьову пластину рідиною для зняття лаку.

1. Нанести  перший шар - це  лак-основу. Це може бути безбарвне або біле покриття. Останній варіант використовувати, якщо потрібно отримати яскравий відтінок лаку.

2. Другий шар-  нанести кольоровий лак.

3.При відкритті флакона дістати пензлик і притиснути його до країв «горлечка» пляшки, щоб зняти надлишки лаку  та залишити стільки, щоб вистачило для одного мазка.

4. Поставити пензлик біля вільного краю нігтя, у центрі нігтьової пластини.

5.Першим мазком пензлика розподілити нігтьову пластину на дві половини, але не доводити лак до кутикули.

6.Потім обережно просунути пензлик до кутикули.

7.Далі провести пензликом  у напрямку вільного краю нігтя, зафарбовуючи таким чином одну з бокових частин нігтьової пластини.

8.Аналогічно зафарбувати другу частину нігтьової пластини від основи до вільного краю нігтя.

9.Закінчити фарбування в центрі вільного краю нігтя.

10.Лак наносити неодмінно тонким шаром

11. За необхідністю можна наносити ще другий та третій кольоровий шар  аналогічним способом . При цьому попередні шари повинні висохнути.

12.Коли лак висохне, нанести  завершальний третій шар - лак-закріплювач.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Типи  покриття нігтів  лаком

1.Повне покриття - лаком покрита вся нігтьова пластина.

2.Вільний край - лак не наноситься на вільний край нігтя. Це запобігає  відшаровуванню.

3.Волосяний кінчик – волосяна пластина покрита лаком  з відступом від вільного краю приблизно на  1,5мм. Це запобігає  відлуплюванню.

4.Чисті стінки – залиште вільними від лаку приблизно 1,5мм  по боковим нігтьовим пластинам. Це дозволяє широкій нігтьовій пластині здаватися вузькою.

5.Напівмісяць – лак не наноситься на зону біля основи нігтя.

 

8.Колективна робота.

Викладач разом з учнями заповнює інструкційну картку.

 

Інструкційна картка попередження й усунення типових помилок під час покриття нігтів лаком.

Типові помилки

Причини

Усунення причин

1. Затікання лаку в основи нігтя та бокових валиків.

Рідкий лак.

Контролювати кількість лаку на пензлику.

2. Лак лягає борознами, товстий шар лаку.

Густий лак, дуже багато нанесено лаку на ніготь.

Розвести лак спеціальними розчинами, регулювати кількість лаку на нігтях та рівномірно його розподіляти.

3. Неакуратно нанесений лак на нігті.

Швидкі рухи майстра, непрофесіоналізм майстра.

Виконувати нанесення лаку згідно з технологією.

4. Базове покриття або лак не лягає на поверхню нігтя.

Жирна поверхня нігтя.

Перед нанесенням лаку знежирити нігтьову пластину.

5. Після нанесення кольорового лаку з'явилися нерівності на нігтьовій пластині.

Не нанесене базове покриття.

Наносити базове покриття.

6. Злущення кольорового лаку, зниження яскравості кольору та блиску.

Не нанесено поверх кольорового лаку захисне покриття.

Нанести шар закріплювача.

 

V. Узагальнення і закріплення знань.

1. Загальне  обговорення за допомогою технології « Мікрофон».

- При виборі кольору в манікюрі слід враховувати… (форму нігтів, колір шкіри, пори року , кольори одягу, аксесуари та вік клієнта)

2. Самостійна робота учнів.

Учням пропонується тестове завдання на встановлення відповідності.

1.Встановіть відповідності між визначеннями і термінами:

 


1. Пластифікатори

 

2. Термолак

 

3.Нітроцелюлоза

 

а) Полімер, компонент лаку, який утворює на поверхні  яскраве й блискуче покриття.

б) Речовина, що збільшує еластичність і стійкість лаку, але має шкідливі побічні дії.

в) Компонент лаку, який сприяє швидкості висихання та гарантує якісне формування плівки.


4. Толуол

 

 

 

г) Речовини, завдяки яким формула лаків набуває необхідну єластичність і міцність.

д) Лак, який змінює свій колір у залежності від температури.

 


Правильні відповіді.


             1

              2

            3

          4

              г

            д

           а

          б

 

2.Установити відповідність типу покриття нігтів лаком.

                       1.                            2.                     3.                       4. 5.

C:\Users\ABC0~1\AppData\Local\Temp\FineReader11\media\image3.jpegC:\Users\ABC0~1\AppData\Local\Temp\FineReader11\media\image3.jpegC:\Users\ABC0~1\AppData\Local\Temp\FineReader11\media\image3.jpegC:\Users\ABC0~1\AppData\Local\Temp\FineReader11\media\image3.jpegC:\Users\ABC0~1\AppData\Local\Temp\FineReader11\media\image3.jpeg

 

 

 

А. Волосяний кінчик.

Б. Півмісяць.

В. Вільний край.

Г.Повне покриття.

Д. Чисті стінки.

 

 

 

Правильні відповіді

            А

              Б

           В

              Г

             Д

           3

             1

        4

          5

         2

 

3. Розв'язання проблемної  ситуації.

Ситуаційна проблема.

Перед нанесенням лаку на нігті, клієнт попередив майстра, що багато часу займається господарством. Якими повинні бути дії майстра?

( Очікувана відповідь. Якщо клієнт багато займається господарством, це неминуче призведе до псування та облуплювання лакового покриття. Тому майстер повинен віддати перевагу лакам більш світлих відтінків, дрібні тріщини та подряпини на якому не так помітні).

VI. Підбиття підсумків уроку.

Викладач аналізує роботу  учнів, виставляє та коментує оцінки.

VII. Домашнє  завдання.

1. Опрацювати  вивчений матеріал.

2. Скласти кросворд на тему: «Покриття нігтів лаком».

*3. Розробити презентацію до наступного  уроку з теми  «Покриття нігтів гель-лаком».

 

Використані джерела.

1. Забеліна  І.А.    Переклад з англійської. Маникюр и педикюр в салоне красоты. –М.;РИПОЛ КЛАСИК, 2006г..

2. Маникюр без труда шаг за шагом: Эксмо. – 2008 г..

3. Манікюр, педикюр. Поради стиліста. ООО «Издательство « Эксмо»» 2007г..

4. Нестерова  Д.В.  Эксклюзивный маникюр и педикюр. –М: РИПОЛ класик, 2007г..

5. Тарасова Т.В.   Маникюр и педикюр. –М.: Эксмо, 2006г..

6. - http://beauty.popmed.ru/

7.- http://www.nail-art.krasota.ru

8. - http://www.passion.ru/

9.- http://nogti.net/

 

                                                                                                                   (Додаток№1)                                                                                          

Тестові завдання з вибором однієї  правильної відповіді.

1.Епоніхій – це

   а) бокові шкірні складки;

   б) подовжена тонка плівка в основи тіла нігтя;

   в) потовщений шар епідермісу шкіри, розташований під вільним краєм;

   г) борозни, по яким просовується ніготь під час росту.

2. Вільний край нігтя:

   а) розташований у основи нігтя і заходить у глибину шкіри;

   б) вільна видима нігтьова пластина;

   в) частина пластини, яка нависає над кінчиками пальців рук;

   г) ростковий шар нігтьової пластини.

3. Основна функція нігтьової пластини:

   а) захисна;

   б) секреторна;

   в) рецепторна;

    г) підтримка постійної температури тіла.

4. Форму нігтів підбирають з урахуванням:

   а) довжини пальців;

   б) стану рук;

   в) усі відповіді правильні;

   г) форми кутикули.

5. Інструмент, який застосовують для надання нігтям блиску та згладжування природніх борозен:

   а) рашпіль;

   б) полірувальний блок;

   в) металева пилочка.

6. Форма нігтя яка вважається ідеальною:

   а) квадратна;

   б) овальна;

   в) кругла;

   г) квадратно-овальна  або ( загострені нігті).

 

Правильні відповіді.

        1

       2

      3

       4

      5

       6

        В

        Б

      А

       В

      Б

       Б

 

docx
Додано
11 січня
Переглядів
67
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку