Методична розробка на тему: „Розробка інструкційних карток до заняття з обслуговуючої праці тема: «Проведення І примірки, виявлення дефектів і їх усунення. Обробка виточок, кокето

Про матеріал

Методична розробка на тему: „Розробка інструкційних карток до заняття з обслуговуючої праці тема: «Проведення І примірки, виявлення дефектів і їх усунення. Обробка виточок, кокеток» при вивченні розділу „Техніка і технологічні процеси виготовлення виробів з конструкційних матеріалів”

Перегляд файлу

 

Методична розробка

на тему:

 

„Розробка інструкційних карток до заняття з обслуговуючої праці тема: «Проведення І примірки, виявлення дефектів і їх усунення. Обробка виточок, кокеток» при вивченні розділу „Техніка і технологічні процеси виготовлення виробів з конструкційних матеріалів”

 

 

 

Трудове навчання – загальноосвітній предмет, який складає основу предметного наповнення освітньої галузі “Технологія.” Предмет має на меті формування технічно, технологічно освіченої особистості, підготовленої до життя і активної трудової діяльності в умовах сучасного високотехнологічного, інформаційного суспільства, життєво необхідних знань, умінь і навичок ведення домашнього господарства і сімейної економіки, основних компонентів інформаційної культури учнів, забезпечення умов для їх професійного самовизначення, вироблення в них навичок творчої діяльності, виховання культури праці, здійснення допрофесійної та професійної підготовки за їх бажанням і з урахуванням індивідуальних можливостей. Досягнення цієї мети забезпечується змістом трудового навчання.

Програма розроблена відповідно до Державних стандартів освітньої галузі “Технологія”, концепції трудового навчання і креслення, базового навчального плану середніх навчальних закладів освіти.

Проаналізувавши зміст розділу „Техніка і технологічні процеси виготовлення виробів з конструкційних матеріалів", при вивченні теми 3. «Ручна і механічна обробка деталей виробів. Монтаж виробів», під час проведення заняття на тему «Проведення І примірки, виявлення дефектів і їх усунення. Обробка виточок, кокеток» можна використовувати інструкційні картки.

Вивчення нового матеріалу проводити доцільно у формі розповіді з демонстрацією зразків готових виробів. У зв’язку з тим, що матеріал важкий і об’ємний для прийняття учнями викладання потрібно розбити на декілька етапів:

  1. Проведення І примірки.
  2. Обробка виточок.
  3. Обробка кокеток.

Так при вивченні нового матеріалу про проведення І примірки потрібно використати картку «Проведення І примірки» (картка №6), де вказано у якій послідовності виконувати І примірку, і на що потрібно звертати увагу при проведенні І примірки. Картки можна роздати кожному учневі або покласти по одній на парту.

 При вивченні обробки виточок доцільно використовувати картку «Обробка виточок, розміщених від зрізу» (картка №7) і викласти новий матеріал таким чином:

Виточки служать для того, щоб надати виробу бажаної форми відповідно до статури.

У легкому одязі виточки нерозрізні.

Виточки, що розташованi вiд зрiзу, розмiчають з виворiтної сторони деталi по допомiжному лекалу трьома лiнiями, а тi, що знаходяться всередині деталi, розмiчають чотирма лiнiями.

Виточки у сукні можуть розташовуватись на плечовому, боковому зрізі.

Послідовність обробки виточки:

1. Накладiть допомiжне лекало на виворiтну сторону основної деталi, вирiвнюючи краї лекала з верхнiми зрiзами деталi.

2. Позначте крейдою мiсце розташування виточки по допомiжному лекалу.

3. Знiмiть допомiжне лекало i вiзуально перевiрте якiсть конструктивних лiнiй виточки: середньої лiнії, конструктивної лiнії та лiнiї, що обмежує кiнець виточки.

4. Складiть виточку по середнiй лiнiї.

5. Зшийте виточку по конструктивнiй лiнії. Подiбно до першої, зшийте другу виточку. Пам’ятайте: виточку зшивають від широкого кінця до вузького, закінчуючи закріпкою або зводячи нанівець.

 У поясненні нового матеріалу з теми «Обробка кокеток» доцільно спочатку розповісти що таке кокетка та охарактеризувати види кокеток. При поясненні видів кокеток потрібно використовувати інструкційні картки № 1-5, одночасно демонструючи відшиті зразки або готові вироби, де застосовані кокетки.

 Кокетка – деталь або вузол верхньої частини пілочки, спинки, рукава, спідниці, штанів. Кокетка є однією з конструктивних ліній у виробі.

Кокетки бувають рiзноманiтної форми — прямi, овальнi й фiгурні. Крiм цього, вони можуть бути пришивними й накладними. Нижнiй край кокеток можна оздобити кантом, оборочкою, мереживом і оздоблювальною строчкою.

Пришивнi кокетки з прямими й овальними нижнiми краями. (інструкційна картка №1). Основна деталь виробу може бути без зборок, iз оборками або iз складочками. Кокетку накладаємо лицьовим боком на лицьовий бiк основної деталi, сумiщуючи зрiзи, приметуємо, рiвномiрно розподiляючи зборки, й пришиваємо до основної деталi. Шов вiдгинаемо в бiк кокетки. Якщо за фасоном на кокетці є настрочний шов, то його настрочуємо з лицьового боку по краю кокетки.

Пришивнi кокетки з кантом (картка № 2). Оброблену смужку для канта накладаємо на лицьовий бiк кокетки, вирiвнюємо зрiзи кокетки й канта, приметуємо й пришиваємо на вiдстанi вiд згину, яка дорiвнює ширинi канта в готовому виглядi. Оброблену оборку або волан накладаємо лицьовим боком на лицьовий бiк кокетки, сумiщуючи зрiзи кокетки iз зрiзами .

Пiсля обробки кокетки з’єднуємо з основною деталлю. Для цього кокетку накладаємо лицьовим боком на лицьовий бiк деталi, вирiвнюючи зрiзи, приметуємо й пришиваємо а боку канта по строчці пришивання. Шов вiдгинаємо в бiк кокетки, заметуємо й запрасовуємо. Якщо на кокетцi є оздоблювальний настрочний шов, то настрочуємо з лицьового боку по краю кокетки.

Накладнi кокетки з кутиками, що виступають, і з’єднання їх з основною деталлю (картка № 3). При розкрої кокеток до їх країв додаємо на пiдгин i намічаємо лiнiю пiдгину. На основнiй деталi намiчаємо лiнiю кокетки. Потiм на кокетцi обробляємо кутик, що виступає. Оброблену кокетку накладаємо лицьовим боком на лицьовий бiк основної деталi, сумiщуючи оброблений край кокетки з наміченою лiнiєю, наметуємо на вiдстанi, яка залежить вiд ширини оздоблювальної строчки, i настрочуємо з лицьового боку шовковими нитками. Живу нитку витягаємо й кокетку припасовуємо.

Пришивні кокетки з внутрішніми кутиками i з’єднання їх з основною деталлю (картка №4). Пiсля розкрою обробляємо кутик кокетки пiдкрiйною обшивкою, викроєною по формi кутика. Оброблену кокетку складаємо з основною деталлю лицьовими боками всередину, сумiщуючи кутик основної деталi з кутиком обшивки, зметуємо і зшиваємо. В кутику строчка має проходити по строчцi пришивання обшивки. Зрізи обметуємо й запрасовуємо в бiк кокетки.

При розкрої кокеток до їх країв додаємо на пiдгин (залежно вiд ширини оздоблювальної строчки) 0,7 см. Наприклад, ширина оздоблювальної строчки становить 1,9 см (1,2+0,7). На кокетцi намічаємо лiнiю пiдгину, а на основнiй деталi—лiнiю краю кокетки. Внутрiшнiй кутик на кокетцi надсiкаємо на ширину пiдгину, не дорiзаючи до кiнця на 0,1 см. Кутик обробляємо клаптиком тканини, викроєним по формі кутика. Оброблену кокетку накладаємо на основну деталь, сумiщуючи краї обробленого кутика намiченою лiнiєю на основнiй деталi, наметуємо й настрочуємо оздоблювальною строчкою (залежно вiд фасону).

При розкрої кокеток iз складними фiгурними краями (картка №5) до останніх додаємо на шов 0,7 см. На основнiй деталi намічаємо лінiю фiгурного краю кокетки, ширину оздоблювальної строчки плюс 0,7 см. для обробки фiгурного краю кокетки викроюємо на основновній тканині пiдкрійну обшивку по формi краю кокетки. Дожина її дорiвнює довжинi оброблюваного краю, а ширина эалежить вiд фiгурного краю i ширини оздоблювальної строчки. Поздовжня нитка в обшивцi має збiгатися з напрямом поздовжньої нитки в основнiй деталi. Обшивку накладаємо лицьовим боком на лицьовий бiк кокетки, вирiвнюючи зрізи, приметуємо й обшиваємо з боку обшивки швом шириною 0,7 см.

У внутрiшнiх кутиках робимо надсічки, не дорiзаючи до строчки на 0,1 см., шов зовнішнiх кутикiв пiдрiзаємо, залишаючи припуск 0,2— 0,3 см. Потiм обшивку вiдгинаємо навиворiт, шов вирiвнюємо, виметуємо по обшивці, випускаючи кант з боку кокетки на 0,1 см, i припрасовуємо. Готову кокетку накладаємо на основну деталь до намiченої лiнiї, наметуємо й настрочуємо оздоблювальною, строчкою. Ширина її залежить вiд фасону.

ІНСТРУКЦІЙНА КАРТКА №7

 

Проведення І примірки

  1. Прокласти копіювальні стібки по контурних лініях та позначити контрольні точки;
  2. Зметати дрібні деталі;
  3. Приметати кокетку (якщо вона є);
  4. Зметати нагрудні та талієві виточки на пілочці та спинці;
  5. Зметати плечові шви, зметати бокові шви;
  6. Зметати рукави;

 Провести І примірку.

При проведенні І примірки потрібно:

  1. Звернути увагу на загальне прилягання виробу, напрямок плечових та бокових швів, довжину та глибину виточок, розміщення фасонних ліній (виточки, складки, кокетки, кишені), уточнити контур коміра чи виріз горловини, розміщення застібки, петель.
  2. Уточнити лінію низу, довжину рукава, приколовши зметаний правий рукав до пройми так, щоб вища точка окату рукава бела направлена вздовж руки.
  3. Всі виправлення відмічаються крейдою по правій стороні виробу, а потім переносяться на ліву.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


      ІНСТРУКЦІЙНА КАРТКА №1

Технологічна послідовність з’єднання з виробом кокетки з прямим чи овальним краєм (пришивна).

№ п/п

       Назва операції

     Т. У. та прийоми виконання

      Графічне зображення операції

1.

Приметатити кокетку до основної деталi.

 

 

 

Скласти лицьовим боком до середини, сумiстивши середину кокетки iз серединою основної деталi.

 

               

2.

Пришити кокетку до основної деталi.

 

З боку кокетки. Ширина шва — 0,7... 1,5 см (в тонких тканинах) чи 1,0...2,0 см (в товстих тканинах).

              

3.

Видалити фастригу.

Розрiзати ножицями тимчасову нитку через 3,0.. 4,0 см.

                 

4.

Запрасувати припуски шва пришивання кокетки.

В бiк кокетки.

5.

Обметати припуски шва

Пришивання кокетки.

З боку основної деталі.

                 

6.

Припрасувати

пришиту кокетку

в готовому виглядi.

З виворiтного боку, з

лицьового — через

пропрасовувач.

               

 

 

 

         ІНСТРУКЦІЙНА КАРТКА №2

Технологічна послідовність обробки кокетки з кантом.

№ п/п

       Назва операції

     Т. У. та прийоми виконання

      Графічне зображення операції

1.

Запрасувати смужку для канта.

Скласти виворiтним боком до середини вздовж навпiл.

               

2.

Намiтити на

кокетцi лiнiю

нижнього

краю.

За допомогою лекала.

              

3.

 

Наживити кант на кокетку шпилъками.

Вкласти кант зрiзами в бік зрiзу кокетки. Згин канта має переходити за намiчену лiнiю краю кокетки на ширину в готовому виглядi.

4.

Пришити кант

до кокетки

Строчка має проходити

на вiдстанi вiд згину.

яка рiвна ширинi канта

в готовому виглядi (а)

+ 0,1 см.

5.

Приметати кокетку з

пришитим кантом до

основної деталі

Скласти деталi

лицьовим боком до

середини, сумiстити середину кокетки i основної деталi,

наживити шпильками,

приметати.

6.

Пришити

кокетку до

основної

деталi.

З боку кокетки, на вiдстанi вiд строчки пришивання канта 0,1 см в бiк згину (канта).

7.

Видалити нитки приметування кокетки до основної деталi.

Розрiзати ножицями через 3,0.. .4.0 см видалити кiлочком.

8.

Запрасувати

припуск шва

пришивання

кокетки до основної деталi.

В бiк кокетки.

9.

 

Обметати зрізи

припуска шва

пришивання

кокетки.

З боку основної деталi.

10.

 

Припрасувати кокетку в готовому вигляд1.

З виворiтного боку, з

лицьового — через

пропрасовувач.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         ІНСТРУКЦІЙНА КАРТКА №5

Технологічна послідовність обробки кокетки зі складним фігурним краєм і з’єднання її з основною деталлю.

№ п/п

       Назва операції

     Т. У. та прийоми виконання

      Графічне зображення операції

1.

Обметати внутрiшнiй зрiз обшивки кокетки.

З лицьового боку.

               

2.

Обметати горiшнiй зрiз основної деталi.

З виворiтного боку.

         

3.

Намiтити на основнiй деталi лiнiю

розташування

краю кокетки.

З лицьового боку деталi за допомогою

контрольного лекала

4.

Наживити

шпильками

обшивку на

кокетку.

Скласти обшивку з кокеткою лицьовим боком до середини, сумiстити контрольнi точки та намічені лінії.

5.

Намiтити на обшивцi лiнiю розташування краю кокетки.

З виворiтного боку обшивки за допомогою контрольного лекала.

6.

Приметати обшивку до кокетки.

По намiченiй лiнiї розташування краю кокетки.

7.

Обшити кокетку обшивкою.

З боку кокетки.

Ширина шва

0,5.. .0,7см.

                

8.

Висiкти припуски в кутах, розсiкти в закругленнях.

Не доходячи до строчки на 0,1...0,2см.

9.

Видалити нитки приметування.

Розрiзати ножицями через 3,0.. .4,0 см i видалити кiлочком.

10.

Вивернути кокетку на лицьовий бiк, виметати край кокетки.

З боку обшивки, випускаючи кант з кокетки на 0,1.. .0,2см.

11.

Припрасувати кокетку.

З боку обшивки.

12.

Видалити

нитки виметування.

Розрiзати ножицями через 3,0.. .4,0 см i видалити кiлочком.

         

13.

Наживити кокетку на основну деталь шпильками.

Сумiщаючи контрольнi точки кокетки i основної деталi та край кокетки з намiченою лiнiєю на основнiй деталi.

14.

 

}Iастрочяти кокетку на основну деталь.

Шириною шва

0,1.,.0,2 см чи

0,5.. .0,7 см.

15.

Припрасувати кокетку в готовому виглядi.

Через пропрасовувач з лицьового боку.

 

 

 

 

         ІНСТРУКЦІЙНА КАРТКА №3

Технологічна послідовність обробки кокетки із зовнішнім кутом і з’єднання її з основною деталлю накладним швом.

№ п/п

       Назва операції

     Т. У. та прийоми виконання

      Графічне зображення операції

1.

 

 

 

 

 

 

Обметати нижній зрiз кокетки.

З лицьового боку.

               

2.

Намiтити на кокетцi лiнiю нижнього краю.

З виворiтного боку за допомогою контрольного лекала.

3.

Зшити кут кокетки.

Скласти кокетку лицьовим боком до середини навпiл, сумiстити зрiзи кокетки. Строчку прокласти по припуску так, щоб вона пройшла через вершину кута.

4.

Пiдрiзати припуски в кутi кокетки.

Залишити 0,5.. .0,7 см до строчки.

5.

Розпрасувати припуски в кутi кокетки.

Розмiстити шов посерединi кокетки.

6.

Вавернути кокетку на лицьовий бiк i запрасувати нижнiй зрiз кокетки.

Перегнути по намiченiй лiнiї краю кокетки.

7.

Обметати зрiз основної деталi.

З виворiтного боку.

8.

Намiтити на основнiй деталi лiнiю розташування краю кокетки.

За допомогою контрольного лекала.

9.

Наживити кокетку на основну деталь шпильками.

Сумiстити контрольнi точки, край кокетки з намiченою лiнiєю.

          

10.

Настрочити кокетку на

основну деталь.

 

Шириною шва 0.1...0.2 см чи

0,5.. .0,7 см.

11.

Припрасувати кокетку в готовому виглядi.

 

З лицьового боку через пропрасовувач.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         ІНСТРУКЦІЙНА КАРТКА №4

Технологічна послідовність обробки кокетки із внутріш-нім кутом і з’єднання її з основною деталлю зшивним швом.

№ п/п

       Назва операції

     Т. У. та прийоми виконання

      Графічне зображення операції

1.

 

Намiтити на кокетцi лiнiю нижнього краю.

З виворiтного боку за допомогою контрольного лекала (припуск 1,0... 1,5 см).

               

2.

Намiтити на основнiй деталi лiнiю розташування краю кокетки.

З виворітного боку.

Величина припуска

1,0...1,5см.

3.

Продублювати кокетку в кутi.

З виворiтного боку тонкою клейовою прокладкою. Основна частина прокладки розмiщується на припуску.

4.

Розсікти припуск в кутi кокетки.

Не доходячи до вершини кута на 0,1 см.

5.

Приметати кокетку до основної деталi.

Сумiщаючи кути та лiнiї на основнiй деталi i кокетцi.

6.

Пришити кокетку до основної деталi.

По намiчених лiнiях, з боку кокетки.

7.

Видалити фастригу.

Розрiзати ножицями через 3,0.. .4,0 см i видалити кiлочком.

8.

Запрасувати припуск шва пришивання кокетки до основної деталi.

В бiк кокетки

9.

Обметати зрiзи припуска шва пришивання кокетки до основної деталi.

З боку основної деталі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    ІНСТРУКЦІЙНАКАРТКА №6 Технологiчна послiдовнiсть обробки виточок, розміщених від зрізу.

№ п/п

       Назва операції

     Т. У. та прийоми виконання

      Графічне зображення операції

1.

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

5.

а) Намiтити виточку.

 

 

б) Намітити виточку, яка переходить у м’яку складку.

 

 

 

а) Зметати виточку.

 

б) Зметати виточку, яка переходить у м’яку складку.

 

 

 

 

 

 

 

а) Зшити виточку.

 

 

 

 

б) Зшити виточку, яка переходить у м’яку складку.

 

 

 

 

 

 

Видалити нитки зметування.

 

 

 Запрасувати виточку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Запрасувати виточку, яка переходить у м’яку складку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Трьома лiнiями (а,б):

1 — середина виточки;

2 — бiчна сторона

виточки;

З — кiнець виточки.

 

 

 

Деталь перегнути по намiченiй середнiй лiнiї виточки лицьовим боком усередину. Почати строчку в кiнцi виточки зметати до зрізу.

 

 

 

 

 

 

Строчку починати вiд зрiзу, поступово зiйти на край згину (а).

Кiнець строчки закрiпити зворотньою машинною строчкою (в товстих тканинах) чи вузликом (в тонких тканинах). При зшиваннi виточ- ки, що переходить у м’яку складку, строчку заокруглити i закiнчити на намiченiй лiнiї кiнця(б).

 

Розрiзати ножицями в кiлькох мiсцях i видалити за допомогою кiлочка.

 

Припрасувати виточку з обох бокiв (а,1), вiдiгнути згин виточ- ки в бiк середини деталi 1 запрасувати (а,2), спрасувати дiлянку в кінцi виточки (а,3).

 

 

 

 

 

 

Припрасувати виточку, яка переходить у м яку складку, з обох бокiв (б,1), вiдiгнути згин виточки в бiк середини деталi i запрасувати (б,2), при цьому прасувати лише дiлянку зшивання виточки (б,3).