Методичний матеріал "Досвід організації студентського самоврядування в академічній групі коледжу"

Про матеріал

Студентське самоврядування – це молодь, яка прагне вирішувати свої проблемні питання самостійно, але за підтримки адміністрації навчального закладу. Органи студентського самоврядування діють на основі принципів добровільності, демократичності, законності та гласності. У своїй діяльності вони керуються Конституцією України, законодавством України, нормативними документами Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки України, Статутом коледжу, Положенням про раду самоврядування коледжу та групи. Рішення органів студентського самоврядування мають дорадчий характер. Це студенти, які мають активну життєву позиціюта здатні об'єднати навколо себе однодумців з міста та області для організації спільних справ. Студентське самоврядування – особлива форма ініціативної, самостійної суспільної діяльності студентів з вирішення життєво важливих питань щодо організації навчання, науково-дослідної діяльності та дозвілля.

Перегляд файлу

Кордонська А.В., спеціаліст   вищої категорії, викладач-методист

Україна, м. Могилів-Подільський

Досвід організації студентського самоврядування

в академічній групі коледжу

 Студентське самоврядування – це молодь, яка прагне вирішувати свої проблемні питання самостійно, але за підтримки адміністрації навчального закладу. Органи студентського самоврядування діють на основі принципів добровільності, демократичності, законності та гласності. У своїй діяльності вони керуються Конституцією України, законодавством України, нормативними документами Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Статутом коледжу, Положенням про раду самоврядування коледжу та групи. Рішення органів студентського самоврядування мають дорадчий характер. Це студенти, які мають активну життєву позицію  та здатні об'єднати навколо себе однодумців з міста та області для організації спільних справ. Студентське самоврядування – особлива форма ініціативної, самостійної суспільної діяльності студентів з вирішення життєво важливих питань щодо організації навчання, науково-дослідної діяльності та дозвілля.

 Студентське самоврядування в коледжі здійснюється на рівні студентської ради та студентської групи. Виконавчим органом студентського самоврядування студентської групи є старостат групи, до складу якого входять староста та заступник старости групи, які обираються шляхом таємного голосування на зборах групи на початку навчального року. Виконавчим органом студентського самоврядування є студрада коледжу, до складу якого входять голова та заступник голови студради, представники та старости груп.

Головними напрямами діяльності органів студентського самоврядування є сприяння директорату коледжу в організації навчально-виховної, профорієнтаційної, наукової, культурно-освітньої роботи, студентського побуту і дозвілля.

Основними функціями та напрямами діяльності студентського самоврядування є: сприяння задоволення потреб студентів у сфері навчання, виховання, побуту, оздоровлення, відпочинку тощо; сприяння формуванню у студентів патріотичних почуттів; сприяння працевлаштуванню студентів; координація діяльності старост академічних груп; здійснення контролю за дотриманням студентами дисципліни та Правил внутрішнього трудового розпорядку; сприяння діяльності студентських гуртків, і клубів за інтересами; сприяння участі студентів у міжнародних, загальноукраїнських, міжрегіональних, регіональних та інших студентських проектах, конкурсах, конференціях, олімпіадах; сприяння проведенню профорієнтаційної роботи щодо залучення студентів на навчання в коледжі; забезпечення організації дозвілля та відпочинку студентів: проведення вечорів відпочинку, дискотек, конкурсів, оглядів, свят, конференцій, спортивних заходів, декад дисциплін тощо; забезпечення пропаганди здорового способу життя, запобігання правопорушень студентами, а також вживанню ними алкоголю, наркотиків, тютюну тощо; забезпечення організації співробітництва зі студентськими організаціями інших вищих навчальних закладів, участь в організації міжнародних освітніх, наукових, культурних студентських семінарах.

В коледжі функціонує рада студентського самоврядування – це орган, який покликаний займатися  як навчально-виховною, так і культурно-просвітницькою роботою зі студентами, реалізовувати цікаві проекти, захищати соціальні інтереси студентської молоді. Студентське самоврядування є важливим фактором модернізації суспільства, виявлення потенційних лідерів, вироблення у них навичок управлінської та організаторської роботи з колективом, формування майбутньої еліти нації.

 Саме студентське самоврядування є універсальною формою активності студентів, тому що в процесі такої діяльності через деякий час проявляються лідерські якості деяких студентів. Саме на них  куратор повинен опиратися у реалізації плану національного виховання в групі. Основними завданнями куратора при формуванні та розвитку самоврядування в групі є: сприяти активній позиції студентів щодо реалізації прав і свобод людини; допомагати студентам у пізнанні особливостей темпераменту, якостей характеру на основі результатів діагностики; орієнтувати студентів на вміння аналізувати власні дії, їх вплив на групу та окремих студентів групи; виховувати в студентів уміння складати алгоритм дій, план проведення заходів та діяти згідно з ними; стимулювати творчу активність студентів, залучати до проведення виховних заходів та створення ситуацій, які б дозволили кожному студентові незалежно від смаків та уподобань проявити ініціативу, діяти самостійно, реалізувати свій потенціал; розвиток творчих здібностей, формування вміння аналізувати та регулювати свою поведінку, застосовувати набуті знання в реальному житті.

Органами студентського самоврядування академічної групи є староста групи, яка організовує навчальну діяльність групи, координує діяльність творчих груп «Навчання», «Дозвілля», «Затишок», «Порядок», «Екологія», «Пошук», «Прес-центр» та заступник старости, який відповідає за ведення документації, навчальну та трудову дисципліну, суспільно-корисну працю.

У кожному ВНЗ проходять вибори до Студентського Парламенту Вінниччини. Наш коледж дає можливість бути депутатом Студентського Параламенту Вінниччини. Основними його завданнями є налагодження ефективної взаємодії між студентством області, органами державної влади та місцевого самоврядування, захист прав, інтересів та підвищення рівня правової освіти та культури студентської молоді.

Студентський Парламент Вінниччини  є координаційним та консультативно-дорадчим органом при голові Вінницької обласної ради. Мета роботи Парламенту – створення сприятливого середовища для задоволення соціальних, інтелектуальних, творчих, духовних, економічних та інших інтересів студентської молоді Вінницької області.

Завданнями нашого  Парламенту є: підготовка та внесення на підставі аналізу проблем і потреб молоді, суспільної та соціально-економічної ситуації в області пропозицій та рекомендацій своїх керівних органів голові обласної ради щодо вироблення та реалізації державної молодіжної політики в області у сферах освіти, праці, культури, охорони здоров’я, сім’ї, дітей материнства й батьківства, соціального становлення та розвитку молоді; розвиток студентського руху та студентського самоврядування на Вінниччині; налагодження ефективної взаємодії між студентством області, органами місцевого самоврядування, іншими органами, закладами, установами, організаціями, що працюють із студентами; захист прав та інтересів студентської молоді області; активізація громадської активності студентів Вінниччини; розвиток наукового, інтелектуального та творчого потенціалу студентської молоді області; підвищення рівня правової освіти та правової культури студентів; формування національних і загальнолюдських цінностей у студентської молоді області; пропагування здорового способу життя та змістовних форм дозвілля у студентському середовищі; залучення студентів до участі у програмах міжнародних фондів, в обласних, всеукраїнських, міжнародних заходах та обмінах молодіжного спрямування. Парламент у своїй діяльності керується принципами демократичності, законності, гласності, толерантності, гуманності, колегіальності, відкритості.

Для того, щоб вступити до Парламенту потрібно отримати найбільше голосів на виборах, які проводять в демократичній формі. Кожен депутат Парламенту має право: брати участь у діяльності Парламенту; висувати кандидатів, обирати та бути обраним на керівні посади; вносити на розгляд сесії питання, пов’язані з діяльністю Парламенту, вживати заходів для їх вирішення; безпосередньо брати участь у виробленні і реалізації поставлених завдань; вільно висловлювати свої погляди і обговорювати будь-які питання; вносити пропозиції щодо покращення діяльності Парламенту;  отримувати інформацію щодо діяльності Парламенту; подавати пропозиції, звернення та скарги; з власної ініціативи припинити членство в Парламенті.

У Парламенті є 6 комітетів: комітет зв’язків з громадськістю та владою, комітет з питань навчально-виховної діяльності, комітет культурно-масової роботи, комітет із соціальних питань,  комітет правової роботи, комітет з міжнародної діяльності. Організовуються Парламентом різні заходи: форуми («Включення людей з інвалідністю у процеси реформ», «Молодь Вінниччини –  інвестиція в майбутнє»), благодійні акції («Відповідальність починається з мене»), проводиться обмін студентами, тренінги.

Кожен депутат не тільки приєднується до проектів, які організовуються у місті Вінниця, але й проводить їх на рівні свого району, міста. Було організовано велозаїзд на честь Дня Незалежності, у якому прийняло участь багато людей міста.

Однак, не дивлячись на всі суперечності і проблеми, які переживає молодь, для України, як і для будь-якої іншої країни, роль молоді залишається важливою. Ігнорування поглядів і потреб молоді не може позитивно впливати на майбутнє будь-якого суспільства. Тому врахування інтересів молоді, її розвиток і стимулювання тих чи інших здорових інтересів є визначальним пріоритетом державної політики.

Досвід впровадження студентського самоврядування показав, що воно важливим чинником і умовою вдосконалення навчально-виховного процесу, працевлаштування випускників, виховання духовності та культури студентів, формування у студентської молоді національно-громадянської позиції та соціальної активності, оволодіння навичками організатора, керівника, формуванням громадянської політичної культури, становлення особистості нового типу.

Література

1. Вища освіта в Україні. Навчальний посібник // За ред. В.Г.Кременя, С.М.Ніколаєнка – К.: Знання, 2005. – 327 с.

2. Єрмаков І.Г., Кириченко В.І., Ковганич Г.Г., Спіжева Д.В. Учнівське самоврядування: структура, зміст і концепція розвитку, проектна діяльність, досвід організації. – Харків: «Основа», – 2008. – 112с.

 

 

docx
Додано
20 серпня 2018
Переглядів
926
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку