"Ми - різні, але ми - єдині!" (Виховний захід)

Про матеріал
• розширити знання учнів про історію України; • донести до учнів необхідність збереження культурної спадщини Батьківщини; • донести важливість збереження патріотичного духу у кожного громадянина;виховувати культуру взаємовідносин між людьми у щоденному житті, повагу до традицій і звичаїв; • сприяти розвитку пізнавального інтересу до історії країни , її національного складу
Перегляд файлу

 

Тема: Ми - різні , але  ми -єдині !

 

Мета:

                       розширити знання учнів про історію України;

                       донести до учнів необхідність збереження культурної спадщини Батьківщини;

                       донести важливість збереження патріотичного духу у кожного громадянина;виховувати культуру взаємовідносин між людьми у щоденному житті, повагу до традицій і звичаїв;

                       сприяти розвитку пізнавального інтересу до історії країни , її національного складу

 

Обладнання: плакати , зал прикрашений повітряними кульками, національними символами України, національні костюми .

 проектор, комп’ютер, записи музики, мультимедійна презентація, відеоролики.

Місце проведення:  класна кімната

 

 

 

Хід заходу І. Організаційний етап.

Учні та гості розміщуються в класній кімнати . Лунає пісня «Лише у нас на Україні»

 

ІІ. Мотивація навчально-виховної діяльності учнів. Оголошення теми заходу.

Класний керівник Доброго дня!

 

Ми раді вітати Вас у цьому залі. Ми - усі різні , кожен із нас особливий та неповторний , своєрідний та унікальний .

Бог наділив нас різними талантами та здібностями , мріями та прагненнями.

У нас різний колір очей та волосся  , індивідуальний характер і свій ні з ким не схожий світогляд .

Можливо ми навіть живемо на різних територіях : у Львові або Донецьку , у Києву чи Запоріжжі . Розмовлямо різними мовами  , але водночас ми розуміємо один одного — бо єдиний народ , одна Україна і це те , що нас об'єднує !

Вірш читає Найдьонова Марія            Молюсь за тебе, Україно, Молюсь за тебе кожен час, бо ти у нас одна-єдина, - Писав в своїх віршах Тарас.

Молюсь,- казав він, щоб у тебе

Не було між людьми війни,

Щоб завжди було чисте небо На нашій стомленій землі.

Щоб завше у садку смерека

Весняним квітом під вікном цвіла

І прилітали з вирію лелеки

Щоб гомін хвиль послухати Дніпра!

 

ІІІ. Основна частина заходу

 

Ведучий 1

 

                            

Україна — це отча земля, рiдний край, де ми народилися. Широкi i чарiвнi простори, прекраснi села i мiста. Могутньо котить до Чорного моря сивi хвилi найбiльша рiчка України — Днiпро. Буйною зеленню шумлять на його берегах сади, лiси. Золотистим морем розливається безкраїми нивами жито-пшениця. Класний керівник

 

У духовному й політичному житті кожного народу є визначні події й роки, які назавжди входять в його історію, свідомість, визначають характер буття, місце і роль  країни у світі.

 

Ми свідки історії, історія – це ми… Це наш клас , це наше село Розумівка , музей , участь класу в різних шкільних та класних справах .

 

 Перегляд презентації :” Історія  - це ми”

 

Класний керівник

 

 

Навіть ті, хто ніколи не чув про існування України, або був лише знайомий з назвою нашої країни, скажуть: «Вааа! Так я знаю Україну!». Чим же особлива наша Батьківщина? Що так звеличує її серед інших країн світу?

 

Ведучий 2

 

Простір землі, заселений українським народом великий. Щоб його перетнути, потрібно пішки йти із заходу на схід 90 днів, долаючи щодня по 30 км. 

У 1919 році відбулося возз’єднання українських земель, проголошено Акт злуки. У 1922 році Українська республіка ввійшла до складу Радянського союзу. Сучасна держава Україна утворилась в результаті розпаду Радянського союзу 1 грудня 1991 року.

 

Класний керівник

Поняття Батьківщини росте разом з вами, збагачується новим, усе глибшим змістом. Нещодавно воно для вас обмежувалось рідною хатою, де вперше пізнали любов та опіку мами і тата, ласку бабусі, мудрість дідуся, тепло родини. Проминуло раннє дитинство — і вже стежинка від хати повела вас до школи. Саме тут відкрили для себе, що ви не просто діти своїх батьків, а ще й українці, а Батьківщина наша — Україна, велика і прекрасна.

 

 

 

Ведучий 3

Україна — одна з найбільших держав Європи. За офіційною статистикою на 1 січня 2014 року в Україні проживає 45,5 мільйонів осіб. За цим показником Україна займає 29 місце у світі. Оскільки це велика країна, то живуть у нiй люди різних національностей, загалом понад 100 націй.

 

Звучить Гімн  різних національностей

 

Ведучий 1

Мова відіграє важливу роль не лише у становленні націй, але й у житті кожної людини, адже слова мають свою енергетику, а отже – чинять вплив на нас із вами. Вчені давно дійшли висновку, що найкращі рослинні продукти для людини – ті, які виросли у її країні. Таку їжу людський організм засвоює значно краще, аніж закордонну. Те саме можна сказати й про мову .

 

 

Однак найголовнішою ознакою, що дає йому право називатися нацією, є мова – його найбільша духовна цінність.  Пригадаймо слова Панаса Мирного: «Найбільше і найдорожче добро в кожного народу – це мова. Ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, і розум, і досвід.»  Ось як про це свого часу сказала Ліна Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирають мову».

 

Цікаве про українську мову свого часу писав філолог Михайло Красуський. Згідно з його науковою працею «Давність української мови» (1880 рік), наша мова – першооснова багатьох мов Європи та Індії. Ці дослідження привели до висновку, що українська мова старша, аніж латинська, грецька чи старослов’янська.

 Українська мова – це святі скрижалі української нації, тому її слід берегти, пишатися нею, завжди пам’ятаючи про ї значення, про її рятівну, цілющу, відроджуючи силу:

Ми з нею відомі усюди,

Усе, що треба, нам є А хто свою мову забуде, Той серце забуде своє.

Вона, як зоря пурпурова, Що сяє з небесних висот. І там, де звучить рідна мова, Живе український народ.

В.Сосюра

Ведучий 2

Українська пісня — це частина духовного життя народу і вона не залишає його ні в радості, ні в смутку, крок у крок слідує за ним від дитинства до старості.

 

 Пісня у виконанні  Сучкової Олександри  «Як у нас на Україні».

 

Класний керівник

 

Слава країни – це не лише її територія, мова, природні багатства, а головне – люди, які своїми здобутками прославляють країну на весь світ. Слід згадати найвидатніших з поміж тих, чиї імена назавжди увійшли в історичну пам'ять, у душу народу українського.

 

Ведучі 1,2

 

Тарас Григорович Шевченко – український поет, філософ, письменник, графік, художник, політик, громадський діяч, і, як кажуть самі українці, духовний батько сучасного українського народу.

 

Григорій Сковорода – педагог, поет, просвітитель, філософ, автор трактатів, байок, пісень.

 

Микола Лисенко, український композитор, автор опер «Тарас Бульба», «Наталка Полтавка», «Енеїда», автор дитячих опер і оперет, народився в 10 березня 1842 році в Полтавській губернії.

 

Михайло Грушевський – історик, організатор української науки, професор, автор ілюстрованої історії України.

 

Борис Патон всесвітньо відомий вчений у сфері металургії і технології металів, академік, президент Національної АН України, автор технології зварювання тканин.

 

Микола Амосов – видатний український лікар, вчений у сфері серцево-судинної хірургії, біокібернетик.

 

Відомі українські спортсмени:

Сергій Бубка (стрибки з жердиною) і Лілія Подкопаєва (спортивна гімнастика) із Донецька, Оксана Баюл (фігурне катання) із Дніпропетровська, Яна Клочкова (плавання) із Сімферополя, Олег Блохін і Андрій Шевченко (футбол), Ірина Дерюгіна і Анна Бессонова (Київ) (художня гімнастика).

 

Відомі українці в мистецтві:

Із сучасних зірок в усьому світі стала відомою українська співачка Руслана (Руслана Лежичко), яка в 2004 році виборола перемогу на конкурсі співаків Євробачення.

Ольга Куриленко, остання дівчина Джеймса Бонда, яка сьогодні мешкає в Лондоні, також народилася в Україні в місті Бердянськ. Вона відома ролями в кіно і участю в рекламі кави Сarte Noire.

Ще одна всесвітньо відома красуня, акторка, модель і модельєр Міла Йовович народилася в Києві. Відома ролями в кіно і участю в рекламі Revlon i l’Oréal.

 

Класний керівник

 

У кожного народу є свої національні здобутки. Україна славиться  гарними вишивками .  Придивіться уважніше і Ви побачите вишиванку хрестиком в інтер'єрі, вишиті сорочки часто можна побачити в гардеробах відомих акторів, телеведучих, спортсменів.

 

Вважається, що основне призначення вишивки — прикрашання одягу та насправді вишивка несла і несе більш окультний характер. Вишивки — це в першу чергу обереги від усього поганого, а саме: від блискавки, від бездітності, від неврожайності, від нещастя та інших чар зловмисних людей. Розміщення вишивки було невипадковим. Наприклад, в одязі орнамент розташовувався там, де відкривався доступ до тіла, а саме — в низах рукавів, на горловині або комірі, подолі одягу. Кожен колір несе своє значення, кожна фігура у вишивці усе несе своє значення, свою ауру, свою енергетику.

 Вишивкою захоплюються і наші учні та їх рідні .

  

 

Ведучий 4

 

Український танок займає значне місце серед культурних надбань нашого народу. Широка популярність українського танка в нашій країні та за кордоном пояснюється невичерпним багатством тем і сюжетів, щирістю, життєрадісним запалом, гумором. У танцювальних образах розкривається національний характер народу, відображаються явища, взяті безпосередньо з його побуту. 

Зустрічайте учнів з сучасним танком. (Номер художньої самодіяльності)

 

 

ІV. Підведення підсумків виховного заходу.

 

Класний керівник

 

 

Наш народ добре знає ціну миру, мирного життя.

 

 Мир – це ранок, повний світла та надій.

 

 Мир – це квітучі сади.

 

Мир - та повний колос на ниві.

 

Мир – це шкільний дзвоник.

 

Мир - це школа, у вікнах якої – сонце.

 

Мир — коли ти  прокинувся  і знаєш , що в тебе попереду прекрасний день.

 

Мир -  коли  тобі нічого не загрожує .

 

 Мир -   коли  всі твої мрії здійсняться.

 

Мир — коли ти щасливий .

 

 

Україна багатонаціональна, багатомовна, ми — різні , але Україна - єдина. Пам’ятаємо, не забуваємо і цінуємо нашу Батьківщину.

 

Збережемо наш патріотизм, віру та силу духу , єдності для наступних поколінь.

 

Демонстрація відео «Україна прекрасна». Грицкан

 

Класний керівник : Ми бажаємо вам великого щастя та мирного неба над головою.

 

 

Ми пропонуємо нашим гостям написати побажання та прикріпити

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pdf
Додано
28 лютого 2019
Переглядів
2348
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку