: « Ми – українці: честь і слава незламним! »

Про матеріал
Тема : « Ми – українці: честь і слава незламним! » Девіз : ЗА ЧЕСТЬ, ЗА ВОЛЮ, ЗА УКРАЇНСЬКУ ДОЛЮ! Мета:  сприяти патріотичному вихованню дитячого колективу; спонукати особистість до осмислення себе як частинки великого українського народу; пробуджувати національну самосвідомість;  розвивати артистичні здібності;  виховувати патріотичні почуття до рідної землі, дружби та взаємоповагу один до одного, взаєморозуміння.
Перегляд файлу

   Тема :  « Ми – українці: честь і слава незламним! »

 

Девіз :  ЗА ЧЕСТЬ, ЗА ВОЛЮ, ЗА УКРАЇНСЬКУ ДОЛЮ!

Мета:

  • сприяти патріотичному вихованню дитячого колективу; спонукати особистість до осмислення себе як частинки великого українського народу; пробуджувати національну самосвідомість;
  • розвивати артистичні здібності;
  • виховувати патріотичні почуття до рідної землі, дружби та взаємоповагу один до одного, взаєморозуміння.

Обладнання: святково прибраний клас, музичне обладнання, мультимедійна презентація до свята, світлини,  малюнки і листи солдатам.

 

Вступне слово вчителя.

 

 Добрий день, шановні учні і присутні на святі. Сьогодні ми зібралися в цьому світлому класі щоби згадати про наших пращурів, які боронили нашу землю від ворогів в різні відрізки славетної історії, про їх бойовий дух і звитяги, про непереможність і велику любов до своєї батьківщини – України.

       Звучить пісня у виконанні  Іва Бобула « Україно, в тебе вірими ми, Україно! »

 

            Відеопрезентація про козаків

 

  • Про кого сьогодні поведемо мову?

Так, про тих, хто є зразком наслідування для нас нащадків козацького роду. Про тих ,, чия слава не вмре не загине…’’

 

Вед. 1: Улюблена Богом перлина

Для всіх українців одна

Козацька моя Україна

Хлібів золотих сторона

 

 Вед.2: Негодами лютими бита

Віками ти йшла до мети

Ти вмієш зорею світити

І волю і долю знайти

 

  Вчитель: В народі кажуть: ,,Розселив Господь людей по всьому світу і кожному народові дав землю’’. Богом дана земля є святою і рідною, тому її захист – це найперший обов’язок народів. Для українців такою землею є Україна. Вона полита потом і кров’ю сотень поколінь, їхніх працелюбних і героїчних предків.

                       Хочеться згадати 14 жовтня, бо саме в цей день кожного року увесь християнський світ з глибокою любов'ю, вдячністю і надією славить Пресвяту Богородицю, Матір Спасителя світу Ісуса Христа. Свято Покрови Пресвятої Богородиці було найбільшим святом для наших предків – козаків( демонстрація  ікони святої Покрови). Козаки настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і так щиро й урочисто відзначали це свято, що впродовж століть в Україні воно набуло ще й козацького змісту та отримало  другу назву – Козацька  Покрова. З 2014 року свято Покрови в Україні відзначається ще й як День захисника та захисниці України.

Так хто ж вони, ті козаки, які й через століття є прикладом для наслідування?

Давайте пригадаєм: - Хто такі козаки?

  • Козак – це вільна людина.

          -  Доблесні воїни, втікачі, українські лицарі та хоробрі захисники — як тільки не називали козаків їхні сучасники. Життя запорожців повне загадок і таємниць, проте одне відомо напевне: козаків поважали та мусили рахуватися з ними навіть найбільші імперії.

Про легендарне козацьке військо у свій час не знав тільки лінивий. Слава про мужність та хитрість козаків мчала світом. Величезні імперії добре розуміли: з козаками погані жарти, вступати в бій з козаками можна  лише у разі п’ятикратної чисельної переваги. Також козаки славилися своїми шароварами, вмінням вправно їздити на конях та співати козацьких пісень. Окрім зброю, шаблю сили і вміння гарно битися, козаки мали ще одну значну перевагу – кмітливість та хитрість. Практично завжди їм вдавалось непомітно підкрастися до ворога та застати його зненацька.

       - А що ви вже знаєте про те чи всіх хто хотів  брали в козаки?

А зараз послухаємо ще декілька цікавих фактів про козаків. Діти  розповідають підготовлені повідомлення про козаків.( Легенда про козацький оселедець та човни « чайки », про козаків характерників.

 Вчитель: А зараз перевіримо, як добре ви знаєте життя, побут, звичаї та подвиги козаків? Я підготувала для вас цікаву вікторину.

 

                                                 ВІКТОРИНА

1. Що означає слово «козак»?

А. Переселенець.

Б. Бідняк.

В. Вершник, вільна людина.

2. Як називали козаків, які зналися на травах та вміли ворожити?

А. Драгоман.

Б. Характерник.

В. Шаман.

3. З видатних козацьких діячів характерником називали:

А. Івана Сірка.

Б. Петра Дорошенка.

В.  Богдана Хмельницького.

 4. Назви найвідоміший козацький танок.

А. Гопак.

Б. Краков’як.

В. Хоровод.

 

5. Кому заборонявся вхід на територію Запорозької Січі?

А. Заміжнім жінкам.

Б. Молодим незаміжнім дівчатам.

В. Усім жінкам.

6. Першу козацьку фортецю збудували на острові…

А. Зміїному.

Б. Мала Хортиця.

В. Велика Хортиця.

Хортицький замок — укріплення (замок) збудоване на острові Мала Хортиця в 1556 році отаманом Дмитром Вишневецьким. Зруйнований у 1557 році татарами. Частина істориків трактує це укріплення як першу Запорозьку Січ, втім більшість вітчизняних істориків відкидають подібне не підтверджене джерелами трактування.

7. Хто був автором першої української Конституції?

А. Пилип Орлик.

 Б. Богдан Хмельницький.

В. Григорій Сагайдачний.

8. Останній  гетьман Запорозької Січі.

А. Пилип Орлик.

Б. Павло Полуботок.

В. Кирило Розумовський.

9. Назви ім’я відомого козака, який брав участь у більш ніж п’ятдесяти битвах.

А. Іван Сірко.

Б. Іван Богун.

В. Дмитро Вишневецький.

10. Звичайними атрибутами козака були шаровари, шабля тощо. Одним із козацьких атрибутів була носогрійка. Що це?

А. Чарка горілки.

Б. Люлька.

В. Каша.

11. Традиційну запорозьку шапку називали

А. Єрмолка.

Б. Кабардінка.

В. Сомбреро.

Г. Бриль.

12. Які були козацькі правила стосовно мови?

А. Питання мови під час прийому на Січ не розглядалося.

Б. Вміння говорити українською мовою було бажаним, але не обов'язковим .

В. Іноземці, вступаючи на Січ, мали вивчити козацьку українську мову і ця вимога була обов'язковою .

 

 Підведення підсумків вікторини.

 

 Вчитель:    - А хто з вас, хлопці, хотів би стати вправним козаком?

          -    А чи не побоялися б ви пройти випробування?

 Молодці, бо вже багато дізналися про козаків, а ще більше дізнаєтеся на уроках історії України та при вивченні творів  українських письменників.

А ми продовжуємо наш захід . Згадаємо сьогодні і про тих. Хто був і є нащадками козацького роду. Кому, крім козаків зі зброєю в руках прийшлось боронити рідну українську землю від ворога.  В народі кажуть: « Немає більшого покликання, як захищати від ворогів рідну землю». Повертаючись сьогодні обличчям до нашої історії, ми з глибокою вдячністю схиляємо голови перед бійцями української  армії. Які, як тільки покликала Україна-мати, не вагаючись стали на захист свого краю з фашизмом.  Чотири довгих років війни, мільйони загиблих. Але ворога здолали, перемогу здобули. Слава про героїзм прокотилася світом.

  Кожне  молоде серце сьогодні і завжди повинно берегти пам’ять про всіх, хто відстояв свою державу і не тільки в Другій світовій війні. Щоб ніколи не повторилася та біда, яку пережив народ у 1939-1945 роках. Ми з вами теж не стоїмо осторонь. часто ми відвідуємо  пам’ятник загиблим воїнам з нашого села і тим, хто поклав своє життя за звільнення нашого села. Давайте переглянемо світлини.( демонстрація світлин на мультимедійній дошці з коментарями ).

Українська армія! Шлях її утворення та формування такий же непростий, як і становлення самостійної держави України. 24 серпня 1991 року Україну було проголошено незалежною державою.  Настала потреба створення національної армії, армії держави, яка отримала незалежність і лише стала на шлях свого відродження та розвитку.

6 грудня 1991 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про Збройні  Сили України». Саме ця подія стала підставою для офіційного встановлення свята – Дня збройних сил України.

 Протягом  31 року  Збройні сили України пройшли непростий шлях становлення.

            Ми, нинішнє покоління, повинні віддавати шану героям, завдяки яким майорить сьогодні синьо – жовтий прапор свободи в нашій державі Україні.

 А Сьогодні Україна знову в вогні і не з нашої вини. Українські Збройні Сили покликані охороняти рідну землю від супостата. Як же їм не легко там в окопах. Пильнують вони спокій і вдень і вночі. А ми їм вдячні за те, що ми, на відміну від інших куточків України,  навчаємося, спимо спокійно. Не бичили на власні очі ті жахіття, які відбуваються  в інших регіонах нашої держави. Ми любимо свою армію. Віримо в її незламність і перемогу.

 Наші герої односельці, які воювали на Сході України – воїни  АТО. Прослухайте їхні прізвища. Можливо, серед них є ваші рідні чи родичі.

 ( Оголошується список воїнів АТО ).

  • Якщо ви почули імена своїх батьків, родичів чи знайомих, розкажіть нам про них більш детально. ( Діти розповідають).

А зараз ми згадаємо всіх поіменно , хто захищає нашу землю сьогодні від російського агресора. Наші доблесні воїни ЗСУ, вслухайтеся в їх імена.

( Оголошується список воїнів ЗСУ ).

  • Якщо ви почули імена своїх батьків, родичів чи знайомих, розкажіть нам про них більш детально. ( Діти розповідають).

А на сьогоднішній день не стало випускника нашої школи.  Він віддав своє життя за краще майбутня нашої Батьківщини. Вічна йому слава!  А ще пішли з життя два наших односельці, щоправда після повернення з війни, але ж саме ВОНА підірвала їхнє здоров’я. Серед них  дідусь нашого однокласника. Тож давайте вшануємо всіх загиблих хвилиною мовчання. Вічна їм слава. Герої не помирають, вони живуть в наших серцях. А ось цю свічку ми запалимо як вічний спомин про їх подвиг. ( Горить свіча і лунає пісня Н.Май « Свіча ». Діти підспівують:,,  Гори, гори, моя свіча, за рідних дорогих, за тих, хто вже пішов з ЖИТТЯ…’’

Розкажіть про тих, хто вам з цього списку дуже близький. Хто він вам?

 

          Звучить вірш « Захисникам»

Я люблю тебе дуже-дуже,

Мій ГЕРОЮ, не з книги, а з дня.

Знов сирена, неспокій,тривога.

Та хвилююсь за тебе, БІЙЦЯ!

 

Я люблю тебе, НЕПЕРЕМОЖНИЙ!

Уцілій лиш у битві за край!

Хай минає куля ворожа!

Я чекаю й люблю – пам’ятай!...

 

Вчитель: Та війна, на жаль, продовжується. Але ми віримо, що перемога вже не за горами. Наші воїни її неодмінно здобудуть!

А ще ми хочемо бути схожими на наших захисників і захисниць, вони приклад для нас. Ми пишаємося всіма ними і благаємо, повертай­теся, будь ласка, живими. БАТЬКІВЩИНА і МИ чекаємо на вас.


Повертайся, татусю, скоріше, 
Вся родина на тебе чекає.
Ми з тобою ще вивчимо вірші,
Переможе народ наш, я знаю! 

 

Я люблю тебе дуже, мій татку,
І молюся за тебе до Бога.
Та Небесного Тата прохаю: 
"Отче Наш, нам пошли перемогу!"

 

       Вчитель: Ми , як всі діти України не стоїмо осторонь справ. Наш клас уже неодноразово малював малюнки, писав листи нашим солдатам на фронт. Сьогодні ми теж вже готові передати свої малюнки і листи на передову. Ми віримо і знаємо, що читаючи наші листи,  їм на душі стане тепліше від того, що ми їх любимо, підтримуємо і чекаємо додому з перемогою і лише живими.

 

Діти показують свої малюнки і зачитують власноруч написані листи.

 

Просимо в Бога миру для країни,

Щоб повернулися живими усі ті ,

Хто захищає зараз рідну Україну,

Хто там на фронті ніби в іншому житті…

 

І віримо, що спиняться всі війни,

Що буде мир і спокій у серцях.

Про це благають діти України

Проханням щирим в душах і піснях.

 

      Вчитель:

 Наша зустріч добігає кінця. Якщо ми, ніби за цеглинкою цеглинка, будуватимемо наш храм людської душі, не будемо байдужими та черствими, будемо патріотами своєї Батьківщини, то, неодмінно будемо гідними називатися українцями – нащадками козацького роду! Нас багато, нас не подолати!

 

Моя Україно, народ мій коханий,

Брати-українці, мої земляки!

Здоров'я і щастя вам, рідні краяни,

Добробуту, миру на довгі роки!

 

Єднаймося, браття! Хай чиста іскрина

Запалить любов’ю гарячі серця,

Й піснями наповниться вся Україна

Від щастя, якому не буде кінця!

 

А сльози душать, бо вони вже тут
Вони вже вдома! Дякуємо Богу!
Роки́ останні – нелегкий маршрут,
Та все ж тепер це – крок до перемоги!

А сльози душать – ось уже й вони,
І біль і щастя злились воєдино
Вернулись рідні, дорогі сини,
Їх зустрічає мати  Україна!

А сльози душать, Господи, нехай
Оце повернення віщує перемогу,
«Героям слава!!!» – лине аж за край,
І Україні слава, СЛАВА БОГУ!

Вчитель: Звичайно, у кожному домі, у кожній сім’ї, ми молитимемося за наших воїнів. Нехай вони повертаються додому живими та неушкодженими, нехай Бог допомагає нашим воїнам здолати ворогів української землі!

 

 Разом виконується пісня

         « Ми – козаки,  ми – гордість України!»

          ( слова і музика Михайла Назарця )

            
 

Ми - козаки, ми - гордість України!

Зростаєм і вчимось ми у батьків!

Як неньку Україну нам любити

І захищать її від ворогів!

Нехай в путі ясна зоря нам світить

І поведе до кращого життя!

Ми - козаки, ми - України діти!

І доля в нас з країною одна!

 

Приспів:

Козацькі вірші, козацькі пісні

Лунають у наших серцях!

Козацькі слова, козацькі діла,

Ненька Україна в нас одна!

 

Ми - козаки, ми - України сила,

Хай пісня над Вітчизною летить!

Ми любим Батьківщину, небо й квіти,

В майбутнє шлем свій сонячний привіт!

Ми віримо, підніметься Україна -

І зацвіте нарешті рідний край!

Ми - козаки, ми - України діти!

Ти разом з нами пісню цю співай!

Приспів:

Козацькі вірші, козацькі пісні

Лунають у наших серцях!

Козацькі слова, козацькі діла,

Ненька Україна в нас одна!

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Слинько Олена
    Дякую. Дуже гарний виховний захід.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додав(-ла)
Тищенко Ганна
Додано
17 лютого 2023
Переглядів
4244
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку