Мінна безпека. Як себе захистити?

Про матеріал
У воєнний час всі повинні знати і розрізняти вибухові пристрої. Як зберегти своє життя? Як поводити себе, коли знайшли невідомий предмет?
Зміст слайдів
Номер слайду 1

попередження ризиків від вибухонебезпечних предметів

Номер слайду 2

Вибухонебезпечні предмети (ВНП) - цевибухові матеріали промислового призначення та саморобного виготовлення, боєприпаси, що містять вибухові речовини, а також біологічні та хімічні речовини: бомби і боєголовки; керовані і балістичні ракети; артилерійські, мінометні, ракетні боєприпаси і боєприпаси до стрілецької зброї; усі міни, торпеди і глибинні бомби; піротехнічні вироби військового та спеціального призначення; касетні бомби і касети; електричні вибухові пристрої; саморобні вибухові пристрої та інші предмети, що є вибухонебезпечними за своєю природою. До вибухонебезпечних залишків війни (ВЗВ) відносяться боєприпаси, що не вибухнули (НВБ) та залишені вибухонебезпечні боєприпаси (ЗВБ), які пов’язані з бойовими діями.

Номер слайду 3

Наслідки від мін та ВНП можна об’єднати у 4-и групи, а саме: Гуманітарні наслідки від мін та ВНП (смерті, травми та подальша інвалідність; блокування доступу до лікарень, водопостачання, їжі, гуманітарної допомоги; перешкоджання вільному переміщенню людей, поверненню біженців та внутрішньо переміщених осіб (ВПО) тощо). Соціально-психологічні наслідки (відчуття страху, безнадії, депресія, розбиті сім’ї, суїциди, підвищення рівня агресії та напруження у суспільстві). Економічні наслідки (зруйнована інфраструктура та дороги, втрата родючих сільськогосподарських земель; витрати на відновлення водопостачання, енергопостачання тощо; навантаження на систему охорони здоров’я у зв’язку з пораненими та збільшенням рівня інвалідизації суспільства; додаткові витрати на розмінування; втрати туристичної галузі та багато іншого). Екологічні наслідки (збитки флори та фауни, довгострокові наслідки – зміни в екосистемах регіонів тощо).

Номер слайду 4

Офіційна та неофіційна система позначень небезпечних територій. Офіційні попереджувальні знаки – ті, що зроблені відповідно до діючих стандартів та СОП-ів (Стандартів операційних процедур). 1. Лицьовий бік попереджувальних знаків повинен мати червоний або помаранчевий фон з білим символом небезпеки, яким є череп та схрещені кістки 2. Слова «НЕБЕЗПЕЧНО МІНИ!» або «УВАГА МІНИ!» зазначають на лицьовому боці попереджувальних знаків державною мовою та/або однією з шести офіційних мов

Номер слайду 5

Офіційна та неофіційна система позначень небезпечних територій. Неофіційні попереджувальні знаки – будь-які зроблені кустарним шляхом таблички, позначки та інші візуальні попередження, зроблені за допомогою підручних засобів. Це може бути від руки зроблена табличка чи просто надпис, стрічка, прив’язана на дереві хустина, перехрещені палиці, зібране в купу каміння тощо.

Номер слайду 6

ІНШІ ОЗНАКИ НЕБЕЗПЕЧНИХ ТЕРИТОРІЙМісця дислокації військових та інші фортифікаційні споруди. Ознаки бойових дій / військової діяльності Залишена бойова техніка та транспорт

Номер слайду 7

НАЗЕМНІ МІНИМіна – це вибухонебезпечний пристрій, спрямований на виведення з ладу чи знищення людини, транспорту або будівлі від присутності, близькості або контакту з особою чи транспортним засобом. Протипіхотна міна (ППМ) – це міна, призначена для того, щоб вибухати від присутності, близькості або контакту з людиною, яка виводить з ладу, калічить або вбиває одну чи більше осіб. Протипіхотна фугасна міна(встановлюється під грунт, сніг)Протипіхотна фугасна міна ПФМ-1 (Пелюстка)Встановлюється на грунт. Протипіхотна вистрибуюча осколкова міна кругового ураження (дротова ростяжка)

Номер слайду 8

ПРОТИТРАНСПОРТНІ МІНИ та особливості небезпеки. Протитранспортні міни призначені для спрацьовування від присутності, близькості або контакту з транспортним засобом. Поріг спрацювання – від 150-200 кг. Мінімальна безпечна відстань від міни – не менше 300 м.

Номер слайду 9

Мінно-вибухові травми було поділено на три типи:1-й тип травм: є результатом, коли жертва інциденту наступила на приховану міну. У цих пацієнтів зазвичай відбувається травматична ампутація стопи або гомілки; Як ви думаєте, з якою міною був інцидент?Відповідь: протипіхотна фугасна міна.

Номер слайду 10

2-й тип травм: це більш випадкова сукупність проникаючих пошкоджень, спричинених множинними фрагментами з міни, яка розірвалась поруч. Нижня кінцівка травмована, але є менший шанс травматичної ампутації або подальшої хірургічної ампутації. Присутні множинні травми голови, шиї, грудей чи живота.3-й тип травм: результат неправильного поводження з міною, детонатором чи іншим ВНП, коли жертва намагається взяти його в руки, пересунути або проводити інші маніпуляції. В результаті потерпілий отримує важкі травми верхньої кінцівки (кінцівок) з супутніми травмами обличчя, частіше всього втратою зору 

Номер слайду 11

Боєприпас, що не вибухнув (НВБ) ⎯ вибухонебезпечний предмет, підготовлений до використання або використаний шляхом установлення капсуля, запалу/підривника / детонатора, переведення в бойове положення або іншим чином. Він міг бути вистрілений, скинутий, запущений або випущений, проте не вибухнув через або несправність, або конструкцію, або з будь-якої іншої причини.

Номер слайду 12

Залишені вибухонебезпечні боєприпаси (ЗВБ) ⎯ це вибухонебезпечні боєприпаси, що не були використані під час збройного конфлікту та були залишені або кинуті однією зі сторін збройного конфлікту і більше не знаходяться під контролем жодної зі сторін конфлікту. Небезпека такого виду загроз полягає у наступному:залишені боєприпаси можуть бути заміновані та вибухнути від будь-якого контакту чи наближення до них;боєприпаси можуть бути зняті з запобіжників та перебувати у бойовому стані, що під час необережних маніпуляцій з ними може призвести до вибуху;ВНП можуть потрапити неконтрольований обіг та нести великузагрозу суспільству.(Пам’ятайте, що, наприклад, для мінометних мін безпечною є відстань 500 м, а для артилерійських боєприпасів – не менше 800 м).

Номер слайду 13

ДЕТОНАТОРИ (ЗАПАЛИ, ПІДРИВНИКИ)Детонатор ⎯ це пристрій, що містить чутливу вибухову речовину, призначений для утворення вибухової хвилі для ініціювання вибуху заряду міни чи боєприпасу. ЗАБОРОНЕНО:​Підходити, піднімати, підбивати ногою, торкатися чужих незнайомих предметів. Допускати інших. Будь-яким чином впливти на них (механічно, кидати чимось в них, заливати рідиною Користуватися поруч з незнайомими підозрілими предметами джерелами відкритого вогню, палити. Користуватись поруч з ними радіоелектронними засобами (мобільним телефоном, рацією, сигналізацією автомобіля Намагатися якимось чином позначити (промаркувати) підозрілий предмет .

Номер слайду 14

Саморобний вибуховий пристрій (СВП) – закладений або виготовлений кустарним способом  пристрій, який  містить  вибухову речовину, руйнівні, смертоносні, токсичні, запалювальні, піротехнічні матеріали або хімікати, призначений для того, щоб  знищувати, калічити, відволікати або тероризувати. Може включати елементи з військових запасів, проте, як правило, виготовляється із невійськових компонентів.! Зазвичай їх маскують під знайомі предмети побуту: сумка, дипломат, валіза, пакунок, коробка, іграшка, цукерки, книжка тощо. Основні ознаки саморобних вибухових пристроїв:покинуті без догляду речі в місцях масового скупчення людей та громадському транспорті;наявність на предметі дротів, розтяжок, ниток, мотузок, ізоляції, скотчу;наявність антен та джерел живлення (акамулятори), мобільний телефон, часовий або електронний таймер;наявність підозрілих звуків, що надходять від предмета (цокання годинника, клацання) чи світових сигналів (блимання, мерехтіння тощо);характерний специфічний запах (бензину, газу, розчинника,) предмет, незвичайно розташований;наявність сторонніх підозрілих предметів на дереві, вікнах, дверях, які можуть бути закріплені за допомогою дроту, скотчу, шпагату чи іншим способом).

Номер слайду 15

МІНИ-ПАСТКИМіна-пастка – вибуховий чи невибуховий пристрій (наприклад, капкан) або інший матеріал, який навмисно встановлюють для спричинення смерті або поранень внаслідок дотику до об’єкту, що здається нешкідливим, або виконання зазвичай безпечної дії. Небезпечно! Оскільки вони зазвичай зроблені кустарним способом, ці вибухові пристрої дуже нестабільні та непередбачувані. Інколи вони можуть вибухнути під час їхнього виготовлення, транспортування чи встановлення.

Номер слайду 16

Золоті правила безпеки: НЕ чіпай. НЕ підходь. Телефонуй 101

pptx
Додано
9 листопада 2023
Переглядів
1097
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку