Міждисциплінарні зв’язки біології та екології

Про матеріал
Міждисциплінарні зв’язки біології та екології для учнів 10 класу за підручником О. А. Андернон
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Установіть відповідність між предметом дослідження й наукою,що його вивчає Предмет дослідження1 Спадковість2 Гриби3 Шлунок4 Фотосинтез5 Органоїди клітин6 Тварини7 Неклітинні форми життя 8 Прокаріотичні організми 9 Рослини Наука А Мікологія Б Фізіологія В Анатомія Г Цитологія Д Генетика Е Ботаніка Є Мікробіологія Ж Вірусологія З Зоологія

Номер слайду 2

Установіть відповідність між біологічною наукою та її визначенням. Наука1 Біохімія2 Гістологія3 Фізіологія4 Екологія5 Генетика6. Цитологія. Визначення. А Наука про спадковість. Б Наука про будову, функції, походження клітин. В Наука про функції організмів. Г Наука про тканини. Д Наука про хімічні процеси живих організмів. Е Наука про взаємозв’язок живих організмів між собою і з факторами навколишнього середовища

Номер слайду 3

1. Дайте означення понять біологія, екологія, біологічна система, екосистема.2. Які вирізняються рівні організації живої природи?3. Поясніть взаємозв’язок різних рівнів організації біологічних систем.4. Оцініть значення екологічних досліджень на сучасному етапі розвитку людства.

Номер слайду 4

Фундаментальні властивості живого

Номер слайду 5

Завдання уроку.1. Дати поняття що таке «життя»?2. Вивчити основні властивості живого.3. З'ясувати риси відмінності живого від неживого.

Номер слайду 6

Аристотельвизначав життя як «харчування, ріст і старіння».

Номер слайду 7

Тревіранус вважав, що життя – це «стійка одноманітність процесів із відмінністю зовнішніх впливів

Номер слайду 8

І. П. Павловвизначав його як «складний хімічний процес»

Номер слайду 9

О.І. Опарін стверджував: «Життя – це безперервний процес внутрішнього руху, синтезу і розпаду, обміну енергією з довкіллям, направлений замінити самозбереження і самовідтворення у передачі стійких ознак в мінливих умовах довкілля»

Номер слайду 10

Ф. Енгельс«Життя – це спосіб існування білкових тіл, суттєвим моментом якого є постійний обмін речовин з навколишньою природою»

Номер слайду 11

М. В. Волькенштейн«Живі тіла, які існують на Землі, являють собою відкриті, саморегулювальні та самовідтворювальні системи, що побудовані з біополімерів – білків і нуклеїнових кислот»

Номер слайду 12

В. І. Вернадський«Життя – це глобальна планетарна самовпорядкована, енергетично та інформаційно відкрита система, що являє собою велике розмаїття форм єдиної у фізико-хімічному відношенні живої речовини».

Номер слайду 13

Поняття про живе. Живе – це відкрита система, ключовими складниками якої є білки та нуклеїнові кислоти зі здатністю до самооновлення, саморегуляції та самовідтворення.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Живе характеризується : обміном речовин та енергії з навколишнім середовищем, сталістю внутрішнього середовища, розмноженням, ростом, розвитком, подразливістю й адаптацією до умов існування. Жива й нежива природа побудовані з однакових атомів, але співвідношення їх відрізняється, що зумовлено здатністю біологічних систем підтримувати сталість внутрішнього середовища

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

ВЕГЕТАТИВНЕСТАТЕВЕ

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Проаналізуйте схему. Визначте хімічні елементи, за вмістом яких організм людини подібний до морської води. Визначте хімічний елемент, якого найбільше в складі всіх трьох об’єктів.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Фундаментальні властивості живого. Обмін речовин. Самооновлення. Гомеостаз. Саморегуляція. Самовідтворення. Самооновлення, саморегуляція та самовідтворення є фундаментальнимивластивостями, завдяки яким життя існує тривалий час.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

1. Дайте означення поняття живого.2. Назвіть фундаментальні властивості живого.3. Схарактеризуйте властивості живого: самооновлення, саморегуляцію, самовідтворення.

Номер слайду 29

Д.з. Чит. п.2 усно пит ст. 12

pptx
Додано
15 листопада 2021
Переглядів
886
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку