Презентація "Тигр. Характеристика виду за видовими критеріями"

Про матеріал
Презентація "Тигр. Характеристика виду за видовими критеріями" - матеріал до уроку біології в 10 класі "Складання характеристики виду за видовими критеріями"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТИГР. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУ за видовими критеріями

Номер слайду 2

ТИГР. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУМорфологічний критерій. Тигр є найбільшою і найважчою з диких кішок

Номер слайду 3

ТИГР. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУМорфологічний критерій. Найбільшими є бенгальський і амурський підвиди. Самці досягають 2,5-2.9 м в довжину без хвоста і важать до 300-320 кг.

Номер слайду 4

ТИГР. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУМорфологічний критерій. Тіло масивне, витягнуте, мускулисте, гнучке. Передня частина тіла розвинена сильніше задньої, ріст в плечах вище.

Номер слайду 5

ТИГР. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУМорфологічний критерій. Голова округла. Череп досить великий і масивний, з широко розставленими вилицями. Вуха невеликі закруглені. Райдужка ока жовта. Дорослий тигр, як і більшість інших котячих, має 30 зубів.

Номер слайду 6

ТИГР. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУМорфологічний критерій. Хвіст довгий, рівномірно опушений. На передніх лапах по 5 пальців, на задніх - по чотири, все зі втяжні кігтями. Волосяний покрив невисокий, досить рідкісний, щільний і низький у південних підвидів, високий і пухнастий - у північних.

Номер слайду 7

ТИГР. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУМорфологічний критерій. Основний тон забарвлення тигрів коливається від іржаво-червоного до іржаво-коричневого.

Номер слайду 8

ТИГР. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУМорфологічний критерій. Тіло вкрите смугами (їх кількість більше 100), колір яких варіює від коричневого до повністю чорного. Основною функцією смуг є маскування хижака при полюванні. Розташування смуг є унікальним у кожної окремої тварини (аналогічно відбитками пальців у людей).

Номер слайду 9

ТИГР. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУМорфологічний критерій. У бенгальських тигрів з частотою 1 особина на 10 000 зустрічається мутація: чорно-коричневі смуги на білому хутрі + блакитні очі. Існування білих амурських тигрів офіційно не задокументовано, але періодично з'являються свідчення про зустрічі з ними. У неволі жодного разу не вдалося отримати білого амурського тигра.

Номер слайду 10

ТИГР. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУГеографічний критерійІсторичний ареал тигра - на території Далекого Сходу Росії, Ірану, Афганістану, Китаю, Індії та країн Південно-Східної Азії. В даний час тигри збереглися на території 14 країн (Бангладеш, В'єтнам, Індія, Індонезія, Китай, Малайзія, Непал, Росія, Таїланд).

Номер слайду 11

ТИГР. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУГеографічний критерій. Тигри живуть в широкому спектрі ландшафтів: вологі тропічні ліси, мангрові болота і бамбукові хащі в тропіках, сухі савани, напівпустелі, голі кам'янисті сопки і тайга на півночі. В горах піднімаються до 3000 м над рівнем моря

Номер слайду 12

ТИГР. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУФізіологічний критерій. Метаболізм протікає досить повільно більшу частину дня. Сплять близько 7-10 годин в день. Найбільший період активності - нічний.

Номер слайду 13

ТИГР. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУФізіологічний критерій. За раз тигр з'їдає до 30-40 кг м'яса. Зголоднілі великі самці можуть з'їсти до 50 кг м'яса. Тимчасову відсутність їжі тигри переносять без шкоди для себе, завдяки наявності підшкірної жирової клітковини, шар якої у амурського тигра може досягати 5 см

Номер слайду 14

ТИГР. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУПоведінковий критерій. На дерева не лазять, виняток становлять тигренята вагою не більше 60 кг і не старше двох років. Води не бояться і добре плавають. У південних областях свого ареалу в жарку погоду тигри регулярно купаються.

Номер слайду 15

ТИГР. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУПоведінковий критерій. Тигр переважно мовчазний, голос подає рідко. При нападі на здобич або в люті глухо гарчить.

Номер слайду 16

ТИГР. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУГенетичний критерій. Диплоїдний набір хромосом тигрів - 38

Номер слайду 17

ТИГР. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУЕкологічний критерій. Займають екологічну нішу консументов 2-го порядку. В їжу переважно вживають різноманітних травоїдних ссавців, іноді можуть також поїдати птахів і дрібних хижаків

Номер слайду 18

ТИГР. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУЕкологічний критерій. На всій території свого ареалу тигр є вершиною харчової піраміди і майже не відчуває конкуренції з боку інших хижаків. Часом таку конкуренцію можуть становити представники сімейства псових, які полюють великими зграями - наприклад, індійський червоний вовк. З метою усунення конкурентів, тигри можуть вбивати інших, менш великих хижаків, зокрема вовків, леопардів і пітонів.

Номер слайду 19

ТИГР. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУРепродуктивний критерій. Статева зрілість самок наступає у віці 3-4 років, самців - у віці 4-5 років. Народжує тигриця, як правило, раз в 2-3 року. Вагітність самки триває 97-112 днів (в середньому 103 дня). Лігво тигриця вибирає дуже ретельно і може не міняти його кілька років - зазвичай таким місцем є ущелини скель, буреломи або печери.

Номер слайду 20

ТИГР. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУРепродуктивний критерій. Виводок тигренят (від 2 до 4 дитинчат) з'являється на початку весни. Новонароджені сліпі і важать по 1,5 кг, але, по закінченні першого тижня життя, вони стають зрячими. Наступні півтора місяця живуть за рахунок молока матері. У віці двох місяців маленькі тигренята знаходять певну самостійність і можуть слідувати за тигрицею.

Номер слайду 21

ТИГР. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУРепродуктивний критерій. У віці 8 тижнів тигренята стають здатними слідувати за матір'ю, і залишають лігво. Остаточно до самостійного життя молоді тигри готові у віці приблизно 18 місяців, але зазвичай залишаються з матір'ю 2-3 роки, а іноді і до 5 років . Самець у вихованні потомства участь не приймає.

Номер слайду 22

ТИГР. ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДУРепродуктивний критерій. За все своє життя самка приносить 10-20 тигренят, з яких приблизно половина гине в юному віці. Тривалість життя тигра до 26 років

pptx
Додано
18 листопада 2021
Переглядів
10386
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку