Мутації та їх властивості.

Про матеріал
Мета: Сформувати поняття «мутації», «мутагени»; ознайомити з видами мутацій, різноманітними класифікаціями мутацій; розкрити причини та наслідки мутацій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мутації та їх властивості. Захист геному людини від шкідливих мутагенних впливів. Вчитель біологіїПаюк Ольга Миколаївна. Спеціалізована школа І – ІІІ ст. №255 з поглибленим вивченням природничо – математичних предметів Дарницького району м. Києва

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Чому для клітини важливо зберігати ДНК не ушкодженою?ПРИГАДАЙТЕ…Мінливість – властивість живих організмів набувати нових ознак

Номер слайду 4

 Гуго де Фріз – голандський ботанік, генетик. Досягнення. Перевідкрив та підтвердив у 1900 році, одночасно з К. Е. Корренсом та Е. Чермак-Зейзенегга (1871–1962) закони Грегора Менделя. Дійшов висновку, що вид може розпадатися на різні види, спостерігаючи мінливість енотери (Oenothera). Це явище де Фріз назвав мутаціями, вважаючи що біологічні види час від часу знаходяться у фазі мутування. Розробив мутаційнну теорію. Появу цих раптових змін, що перетворюють один вид на інший, де Фріз назвав мутацією.

Номер слайду 5

Основні положення мутаційної теорії Коржинского-Де Фріза. Мутації раптові, як дискретні зміни ознак. Нові форми стійкі. На відміну від спадкових змін, мутації не утворюють безперервних рядів, що не групуються навколо будь-якого середнього типу. Вони являють собою якісні скачки змін. Мутації проявляються по-різному і можуть бути як корисними, так і шкідливими. Ймовірність виявлення мутацій залежить від числа досліджуваних особин. Подібні мутації можуть виникати неодноразово.

Номер слайду 6

Працюємо з термінами. Дайте визначення поняттям…

Номер слайду 7

Мутагени. Мутагени широко застосовуються в селекції для отримання нових штамів мікроорганізмів та сортів рослин, а також у генетичних експериментах. Якщо мутагени потрапляють до організму людини, то вони можуть спричинювати появу патологій, наприклад злоякісних пухлин. Саме через це в багатьох країнах усі хімічні сполуки перевіряють на наявність мутагенів. Також контролюється наявність мутагенів у навколишньому середовищі. Мутагени універсальні, тобто вони можуть спричинювати мутації у будь-якого біологічного виду. Дія мутагенних чинників неспрямована: один чинник, діючи з однаковою силою на генетично ідентичні організми, може спричинити різні зміни, і навпаки, різні мутагени можуть спричинити в різних видів однакові мутації.

Номер слайду 8

Види мутагенів - бактерії - віруси - чиста ДНК - іони важких металів - органічні сполуки; - лікарські препарати - іонізуюче випромінювання - теплове випромінювання; - ультрафіолетове випромінювання

Номер слайду 9

Загальні властивості мутаційної мінливості

Номер слайду 10

Класифікація мутацій. За рівнем організації спадкового матеріалу. Міссенс. Консенс. Делеція ДуплікаціяІнверсія. Транслокація. Транспозиція. Поліплоїдія; Анеуплоїдія. Запишіть в зошит Характеристики поданих мутацій (робота за підручником параграф 37 Андерсон О. А)

Номер слайду 11

Спонтанний мутагенез — виникнення мутацій без установлених причин. Частота виникнення мутацій залежить від:генотипу організму;фази онтогенезу;стадії онтогенезу;стадії гаметогенезу;мітотичного і мейотичного циклів хромосом;хімічної будови окремих ділянок хромосом та ін. МутаціїСпонтанними називають мутації, що виникають під впливом невідомих природних факторів, найчастіше як результат помилок при рекомбінації ДНК. Індуковані мутації спричиняються спрямованою дією чинників, що підвищують мутаційний процес.Індукований мутагенез — це виникнення спадкових змін під впливом спрямованої дії факторів зовнішнього і внутрішнього середовищ.

Номер слайду 12

Соматичнівиникають у нестатевих, соматичних клітинах. Генеративнівиникають у статевих клітинах. Класифікація мутацій. За місцем виникнення. Визначіть наслідки соматичних і генеративних мутацій

Номер слайду 13

Значення мутацій: Мутації – джерело спадкової мінливості організмів, яке постачає матеріал для природного та штучного добору. Мутації широко використовуються в селекції тварин, рослин та мікроорганізмів. Штучні мутації використовуються при розробці генетичних методів боротьби зі шкідниками і хворобами цінних для людини видів.

Номер слайду 14

Наслідки мутацій для організмів

Номер слайду 15

Захист від мутацій

Номер слайду 16

Чому шкідливі мутації виникають частіше за користі?Поміркуйте…Домашнє завдання. Створіть прект «Захист від мутацій»

Номер слайду 17

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 березня 2020
Переглядів
10000
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку