Надклас Риби. Хрящові риби. Різноманітність та значення риб.

Про матеріал
Презентація з біології для учнів 7-х класів. Тема: "Різноманітність тварин". Питання, які розглядаються: Надклас Риби. Хрящові риби. Різноманітність та значення риб. (На початку презентації - перевірка знань (біологічний диктант) з теми уроку "Кісткові риби")
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біологічний диктант. Усіх риб можна поділити на дві великі групи:____________ та _______________. Більшість видів риб належить саме до ______________, а до ____________ належать акули та скати. Риби мають _______________ форму тіла.___________ переходить у тулуб, а він у ____________. Шкіра риб вкрита ______________. У кісткових риб шкіра виробляє _____________. Риби дихають за допомогою _____________. У кісткових риб вони покриті _____________. Кісткові риби отримали таку назву, бо їхній скелет переважно складається з ____________. Кісткові риби мають особливий орган - __________, що допомагає регулювати глибину занурення.______________ допомагає сприймати напрям течії, електричні імпульси. Більшості кісткових риб притаманне ______________ запліднення.

Номер слайду 2

Біологічний диктант. Усіх риб можна поділити на дві великі групи: кісткові та хрящові. Більшість видів риб належить саме до кісткових, а до хрящових належать акули та скати. Риби мають обтічну форму тіла. Голова переходить у тулуб, а він у хвіст. Шкіра риб вкрита лускою. У кісткових риб шкіра виробляє слиз. Риби дихають за допомогою зябер. У кісткових риб вони покриті зябровими кришками. Кісткові риби отримали таку назву, бо їхній скелет переважно складається з кісткової тканини. Кісткові риби мають особливий орган – плавальний міхур, що допомагає регулювати глибину занурення.

Номер слайду 3

Біологічний диктант. Усіх риб можна поділити на дві великі групи: кісткові та хрящові. Більшість видів риб належить саме до кісткових, а до хрящових належать акули та скати. Риби мають обтічну форму тіла. Голова переходить у тулуб, а він у хвіст. Шкіра риб вкрита лускою. У кісткових риб шкіра виробляє слиз. Риби дихають за допомогою зябер. У кісткових риб вони покриті зябровими кришками. Кісткові риби отримали таку назву, бо їхній скелет переважно складається з кісткової тканини. Кісткові риби мають особливий орган – плавальний міхур, що допомагає регулювати глибину занурення. Бічна лінія допомагає сприймати напрям течії, електричні імпульси. Більшості кісткових риб притаманне зовнішнє запліднення.

Номер слайду 4

Надклас Риби. Хрящові риби. Різноманітність та значення риб.

Номер слайду 5

Клас Хрящові риби (630 видів)Морські хребетні тварини. Скелет хрящовий. Покриви тіла - гладенька шкіра з примітивною лускою. Немає зябрових кришок. Мають зяброві щілини (5-7 пар). Немає плавального міхура. Хвостовий плавець різнолопатевий. Мають торпедоподібне тіло. Рот розташований знизу тулуба. Живородні. Сіра рифова акула

Номер слайду 6

Акула колюча (Катран) ( до 150 см)Китова акула(16-20 м і вага до 34 т)Надряд Акули(250 видів)Акула молот звичайна(до5 м)Біла акула(4,6 м)Акула велетенська(10 м)

Номер слайду 7

Надряд Скати(350 видів)Скат хвостокол. Скат шипуватий( Морська лисиця)Електричний скат. Велетенський морський диявол. Плямистий орляк

Номер слайду 8

Яке значення риб?Важлива ланка ланцюгів живлення. Промислове (їжа, медична сировина тощо…)Біологічне очищення вод. Проміжні хазяїни збудників захворювань. Використання в акваріумній справі. Небезпечні для людини (хрящові)

Номер слайду 9

Домашнє завдання: Параграф 16 ст. 60-64. (2020) 17 ст. 69-73. (2015)2. Вказати систематичне положення виду риби (вид на ваш вибір).

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Додано
20 лютого 2023
Переглядів
932
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку