Презентація: "Різноманітність кільчастих червів"

Про матеріал
Презентація для 7 класу: "Різноманітність кільчастих червів". Підручник: Соболь В.І., Біологія, видавництво "Абетка", 2015.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кільчасті черви: різноманітність, роль у природі та значення в житті людини. Презентацію виконала:вчитель біології Кравець Г. В. КЗ «Турбівський ЗЗСО І-ІІІ ст. №1»

Номер слайду 2

ТИП КІЛЬЧАСТІ ЧЕРВИКлас БагатощетинковіКлас МалощетинковіКлас П’явки

Номер слайду 3

Клас Багатощетинкові червиІснує близько 10 тис. переважно морських видів. Тіло червоподібне, довжиною від 1 мм до 3 м. Мають вирости сегментів тіла з щетинками - параподії. Дихають зябрами. Роздільностатеві, запліднення зовнішнє, розвиток непрямий. Ведуть придонний спосіб життя, зустрічаються прикріплені форми. За типом живлення. Хижаки. РослиноїдніДентритоїдніВсеїдніМорська миша схожа на їжака, має щетинки усіх кольорів веселки

Номер слайду 4

Нереїс зелений Мешкають ці черв’яки в теплих морях, таких як Японське, Біле, Азовське чи Чорне. Для зміцнення кормової бази в Каспійське море їх завезли спеціально в сорокових роках. Незважаючи на насильницьке переселення, черв’яки там чудово прижилися.

Номер слайду 5

Австралійський пурпуровий черв’як. Хижак, має потужні щелепи і сильні м'язи. Ці черв’яки набувають більш жахливий вигляд, коли виростають у довжину до трьох метрів. Однак більшість з них виростають до метра в довжину. Відчуває свою здобич безпосередньо через п’ять антен, що стирчать, чекаючи, коли поблизу пропливе риба, щоб він зміг її розкусити. Якщо здобич буде велика, тоді хробак затягне її до себе в лігво.

Номер слайду 6

Піскожил. Зустрічаються в мулистопіщаному ґрунті прибережної зони моря, що оголюється під час відпливу, часто в затоках, бухтах, річкових гирлах. Живиться дрібними водоростями, тваринами і різними неживими часточками. Рибалки викопують морських піскожилів на березі під час відпливу і використовують їх як наживку. Піскожили зустрічаються на багатьох і пляжах, проте перевагу вони і здебільшого віддають піску, змішаному з болотом і мулом. Основний корм багатьох риб

Номер слайду 7

Тихоокеанський палоло. Живуть у коралових рифах тропічних островів Тихого океану Двічі на рік у певні фази місяця, велика кількість статевозрілих особин з'являється на поверхні води, щоб розмножуватися. Цих створінь, які, звиваючись, підіймаються до поверхні, ловлять усіма можливими способами: їх збирають і відрами, і ручними сітками, і сітками від комарів, і кошиками з кокосових листків, і навіть просто руками. Палоло багаті на вітаміни та мінерали, їх можна варити, запікати і смажити.

Номер слайду 8

Серпули. Ведуть сидячий спосіб життя. Живуть у звивистих вапнякових трубках, висуваючи головний кінець із гарними різнокольоровими віялоподібними щупальцями

Номер слайду 9

Клас Малощетинкові черви. Представники цього класу, який налічує понад 5000 видів, поширені у ґрунті та прісних водоймах. Деякі з них трапляються у морях на різних глибинах (до 5000 м). Від багатощетинкових червів малощетинкові черви відрізняються відсутністю параподій та наявністю залозистого пояска в передній частині тіла у у статевозрілих особин Пересуваються скорочуючи почергово шари кільцевих та поздовжніх м’язів. Дихають через покриви. Представники цього класу – гермафродити, запліднення перехресне, мають прямий розвиток. Серед малощетинкових є карлики, довжина тіла яких дорівнює декільком міліметрам, але трапляються і справжні гіганти. Так, довжина австралійського земляного черв’яка, який зовні нагадує велику змію, може сягати 2,5-3 м.

Номер слайду 10

Дощовий черв'як. В Україні відомо понад 50 видів дощових черв'яків. Типові дендритофаги. Роблячи свої ходи, дощові черви розпушують ґрунт, сприяють його аерації і проникненню води. Затягуючи в нірки рослинні рештки, вони удобрюють ґрунт. Грунт, який пройшов крізь кишечник дощових червів, змінює свій хімічний склад: у ньому збільшується вміст Магнію, Кальцію, амоніаку, нітратів, фосфатів. При цьому нейтралізуються шкідливі ґрунтові кислоти.

Номер слайду 11

Трубочник звичайний. Прісноводні малощетинкові черви, зокрема трубочники, живуть у замулених ґрунтах, утворюючи щільні поселення. Переднім кінцем ниткоподібного тіла трубочники занурені в мул, а заднім, в якому є багато шкірних кровоносних капілярів, роблять коливальні рухи у воді, полегшуючи газообмін. Навколо задньої частини утворюється трубочка з мулових часток, склеєних слизом черв'яка. Живляться мулом, засвоюючи з нього органічні рештки, очищуючи водойми. Використовують як корм для акваріумних рибок.

Номер слайду 12

Клас П'явки Поширені в прісних водоймах, морях, іноді живуть на суходолі. Серед них є хижаки і кровосисні види. Мають два присоска- передній і задній. Повністю втратили щетинки. Через хижацтво й паразитизм значні зміни сталися й у травній системі: розвинулися хоботок або щелепи, значно збільшився шлунок. Рот п'явки має три щелепи й декілька сотень зубів. Слинні залози виробляють гірудин, що запобігає зсіданню крові. Гермафродити, розвиток прямий

Номер слайду 13

П'явка медична Для гірудотерапії (лікування п'явками) використовують лише тривиди п'явки: медична (Hirudo medicinalis), аптечна (Hirudo officinalis), східна (Hirudo orientalis). П'явку медичну легко впізнати за двома поздовжніми смугами на спині.

Номер слайду 14

Риб'яча п'явка та несправжньокінська п'явка. Риб'яча п'явка може завдавати значної шкоди рибам, п’ючи їхню кров та водночас заражаючи їх небезпечними хворобами. Дуже поширена в наших водоймах велика несправжньокінська п'явка. Багато хто вважає її небезпечним кровососом, але насправді ця п’явка є хижаком.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Додано
21 лютого 2023
Переглядів
1812
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку