УКРАЇНА
Чернівський НВК ім. Т. Г. Шевченка
Н А К А З
01.09.2021 с.Черневе №
Про впровадження
системи НАССР та
створення робочої групи
по розробці та впровадженні
принципів НАССР
Відповідно до Закону України “Про безпечність та якість харчових продуктів” та з метою адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу, на виконання наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України № 590 від 01.10.2012 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 429 від 17.10.2015, з метою розробки та впровадження в закладі процедур для підтримання гігієни у всьому харчовому ланцюгу, які необхідні для виробництва та постачання безпечних харчових продуктів для споживання людиною, а також правила поводження з харчовими продуктами
Мета впровадження системи НАССР: оператори ринку повинні розробити та запровадити ефективну систему НАССР, що дозволяє: контролювати усі небезпечні фактори, які можуть бути у харчовому продукті. Застосування НАССР передбачає розробку та впровадження НАССР операторами ринку процедур для підтримання гігієни у всьому харчовому ланцюгу, які необхідні для виробництва та постачання безпечних харчових продуктів для споживання людиною, а також правила поводження з харчовими продуктами. Виходячи з вищезазначеного,
НАКАЗУЮ:
1 Розробити та впровадити у Чернівському НВК ім. Т.Г.Шевченка систему НАССР.
2.Організувати й призначити постійно діючу групу по розробці та впровадженню системи НАССР у Чернівському НВК ім. Т.Г.Шевченка у складі:
Керівник – Галабут О.Ю. – ЗВР;
Фелевич І.П.. – медична сестра школи;
Федевич М.І. – кухар школи.
3.Робочій групі НАССР:
3.1. Розробити та впровадити в закладі систему НАССР.
3.2.Підготувати пакет документів з вимогами щодо безпеки та якості харчових продуктів.
3.3.Розробити необхідні форми відсутньої документації та забезпечити ними заклад.
3.4.Забезпечити надійне й достовірне функціонування системи НАССР й постійно проводити роботу щодо введення відповідних форм документації, які підтверджують функціонування системи НАССР.
3.5.Проводити аналіз безпечності та якості продукції, що готується в харчоблоці навчального закладу
3.6 Проводити аналіз (дослідження) небезпечних факторів з метою визначення, які з них необхідно усунути, зменшити до прийнятного рівня або попередити їх появу для виготовлення безпечних харчових продуктів( програми-передумови, які мають охоплювати процеси системи НАССР :
3.6.1. Належне планування виробничих, допоміжних та побутових приміщень для уникнення перехресного забруднення;
3.6.2. Вимоги до стану приміщень, обладнання, проведення ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, калібрування тощо, а також заходи щодо захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх домішок;
3.6.3. Вимоги до планування та стану комунікацій – вентиляції, водопроводів, електро- та газопостачання, освітлення тощо;
3.6.4. Безпечність води, льоду, пари, допоміжних матеріалів для переробки (обробки) харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами;
3.6.5. Чистота поверхонь (процедури прибирання, миття і дезінфекції виробничих, допоміжних та побутових приміщень та інших поверхонь);
3.6.6. Здоров’я та гігієна персоналу;
3.6.7. Захист продуктів від сторонніх домішок; поводження з відходами виробництва та сміттям, їх збір та видалення з потужності;
3.6.8. Контроль за шкідниками, визначення виду, запобігання їх появі, засоби профілактики та боротьби;
3.6.9. Зберігання та використання токсичних сполук і речовин;
3.6.10. Специфікації (вимоги) до сировини та контроль за постачальниками;
3.6.11.Зберігання та транспортування;
3.6.12. Контроль за технологічними процесами;
3.6.13. Маркування харчових продуктів та поінформованість споживачів.
4.Керівнику НАССР Галабут О.Ю. затвердити функції робочої групи НАССР в закладі та робочий план з розподілення обов’язків між членами групи.
5.Розмістити даний наказ на сайті школи та довести до відома працівників закладу.
6.Контроль за виконанням наказу покласти на заступника директора з виховної роботи Галабут О.Ю.
Директор С.Федевич