наказ про впровадження системи НАССР

Про матеріал
Зразок наказу для впровадження системи НАССР у освітньому закладі. Підійде як зразок для осіб, відповідальних за харчування
Перегляд файлу

gerb                                                                  

УКРАЇНА

Чернівський НВК ім. Т. Г. Шевченка

 

Н А К А З

01.09.2021                                               с.Черневе                                              

Про впровадження

системи НАССР та

створення робочої групи

по розробці та впровадженні

принципів НАССР

 

Відповідно до Закону України “Про безпечність та якість харчових продуктів” та з метою адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу, на виконання наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України № 590 від 01.10.2012 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 429 від 17.10.2015, з метою розробки та впровадження в закладі процедур для підтримання гігієни у всьому харчовому ланцюгу, які необхідні для виробництва та постачання безпечних харчових продуктів для споживання людиною, а також правила поводження з харчовими продуктами

Мета впровадження системи НАССР: оператори ринку повинні розробити та запровадити ефективну систему НАССР, що дозволяє: контролювати усі небезпечні фактори, які можуть бути у харчовому продукті. Застосування НАССР передбачає розробку та впровадження НАССР операторами ринку процедур для підтримання гігієни у всьому харчовому ланцюгу, які необхідні для виробництва та постачання безпечних харчових продуктів для споживання людиною,  а також правила поводження з харчовими продуктами. Виходячи з вищезазначеного,

НАКАЗУЮ:

1 Розробити та впровадити у Чернівському НВК ім. Т.Г.Шевченка систему НАССР.

2.Організувати й призначити постійно діючу групу по розробці та впровадженню системи НАССР у Чернівському НВК ім. Т.Г.Шевченка у складі:

Керівник – Галабут О.Ю. – ЗВР;

Фелевич І.П.. – медична сестра школи;

Федевич М.І. – кухар школи.

3.Робочій групі НАССР:

3.1.  Розробити та впровадити в закладі систему НАССР.

3.2.Підготувати пакет документів з вимогами щодо безпеки та якості харчових продуктів.

3.3.Розробити необхідні форми відсутньої документації та забезпечити ними заклад.

3.4.Забезпечити надійне й достовірне функціонування системи НАССР й постійно проводити роботу щодо введення відповідних форм документації, які підтверджують функціонування системи НАССР.

3.5.Проводити аналіз безпечності та якості продукції, що готується в харчоблоці навчального закладу

3.6 Проводити аналіз (дослідження) небезпечних факторів з метою визначення, які з них необхідно усунути, зменшити до прийнятного рівня або попередити їх появу для виготовлення безпечних харчових продуктів( програми-передумови, які мають охоплювати процеси системи НАССР :

3.6.1. Належне планування виробничих, допоміжних та побутових приміщень      для уникнення перехресного забруднення;

3.6.2. Вимоги до стану приміщень, обладнання, проведення ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, калібрування тощо, а також заходи щодо захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх домішок;

3.6.3. Вимоги до планування та стану комунікацій – вентиляції, водопроводів, електро- та газопостачання, освітлення тощо;

3.6.4. Безпечність води, льоду, пари, допоміжних матеріалів для переробки (обробки) харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами;

3.6.5. Чистота поверхонь (процедури прибирання, миття і дезінфекції виробничих, допоміжних та побутових приміщень та інших поверхонь);

3.6.6. Здоров’я та гігієна персоналу;

3.6.7. Захист продуктів від сторонніх домішок; поводження з відходами виробництва та сміттям, їх збір та видалення з потужності;

3.6.8. Контроль за шкідниками, визначення виду, запобігання їх появі, засоби профілактики та боротьби;

3.6.9. Зберігання та використання токсичних сполук і речовин;

3.6.10. Специфікації (вимоги) до сировини та контроль за постачальниками;

3.6.11.Зберігання та транспортування;

3.6.12. Контроль за технологічними процесами;

3.6.13. Маркування харчових продуктів та поінформованість споживачів.

4.Керівнику НАССР Галабут О.Ю. затвердити функції робочої групи НАССР в закладі та робочий план з розподілення обов’язків між членами групи.

5.Розмістити даний наказ на сайті школи та довести до відома працівників закладу.

6.Контроль за виконанням  наказу покласти на заступника директора з виховної роботи Галабут О.Ю.

  

 

Директор                                               С.Федевич

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Galabut Olena
Додано
21 лютого 2022
Переглядів
4470
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку