НАСЕЛЕННЯ АЗІЇ ТА ЙОГО РОЗМІЩЕННЯ

Про матеріал
НАСЕЛЕННЯ АЗІЇ ТА ЙОГО РОЗМІЩЕННЯ презентація за підручником Бойко 10 клас ( нова програма )
Зміст слайдів
Номер слайду 1

НАСЕЛЕННЯ АЗІЇ ТА ЙОГО РОЗМІЩЕННЯ Підручник з Географії (рівень стандарту). 10 клас. Бойко

Номер слайду 2

Азія є найбільшим регіоном світу не тільки за площею території, а й за кількістю населення. Там на 30 % суходолу планети живе 60 % людства (4,5 млрд осіб, 2017 р.). https://countrymeters.info/ru/Asia А половину населення світу зосереджено на теренах Східної, Південної та Західної Азії — субрегіонах, де кілька тисячоліть тому виникли перші землеробські цивілізації.

Номер слайду 3

Водночас кількість населення в Азії продовжує зростати — на більш як 1 % щороку. Найвищі темпи зростання (понад 4 %) — в країнах Західної Азії (Бахрейні, Омані, Катарі, Кувейті). В Японії цей показник становить 0,05 %. Найбільша частка приросту населення в абсолютних числах припадає на Індію (понад 17 млн осіб щороку) та Китай (6 млн). https://www.populationpyramid.net/hnp/population-growth/2015/

Номер слайду 4

 Азії розташовані країни — світові рекордсмени з кількості населення: Китай (1,4 млрд осіб) — перше місце; Індія (понад 1,3 млрд) — друге; Індонезія (265 млн) — четверте (після США); Пакистан (212 млн осіб) — п’яте. https://www.populationpyramid.net/ru/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D1%80-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5/2020/

Номер слайду 5

На зміну кількості населення в країні суттєво можуть вплинути міграції. Так, у Кувейті іммігранти становлять 70 % населення, Катарі й ОАЕ — понад 88 %. Це приклади структури населення емігрантського типу, коли громадяни країни становлять меншість її мешканців, а іммігранти — більшість. Водночас ці держави мають високий рівень життя та економічних можливостей, тому що їхні уряди намагаються залучати висококваліфікованих робітників. https://www.populationpyramid.net/migrants-stock-origin/en/pakistan/2013/

Номер слайду 6

У багатьох країнах Азії існують значні диспропорції у співвідношенні чоловічого й жіночого населення. Чоловіки особливо різко переважають у країнах Перської затоки — Катарі, ОАЕ, Омані, Бахрейні. Причинами цього є великомасштабна міграція чоловіків, зокрема робочих професій, які зайняті у видобувній промисловості, нафтохімії, машинобудуванні та інших виробництвах, і які не можуть привезти з собою свої сім’ї. Ґендерний дисбаланс з переважанням чоловіків характерний і для Китаю та Індії. Там він породжений, зокрема, проведенням демографічної політики «однієї дитини», спрямованої на скорочення народжуваності у країні. За таких умов посилюється тиск на жінок щодо переваг народження синів як майбутніх спадкоємців. https://www.populationpyramid.net/hnp/population-male-of-total/2015/

Номер слайду 7

Найбільше за величиною переважання чоловіків у статевій структурі населення у світі — в Катарі (2,87 чоловіка/жінку), на другому місці — ОАЕ (2,73 чоловіка/жінку). https://www.populationpyramid.net/hnp/sex-ratio-at-birth-male-births-per-female-births/2015/

Номер слайду 8

Особливості демографічних процесів та структури населення, що характерні для азійських країн, відображають статево-вікові піраміди (мал. 88).

Номер слайду 9

Із переходом суспільства країн Азії від аграрного до індустріального, а місцями — до постіндустріального рівня розвитку, зростає значення міст і міських систем розселення. Нині в містах і поселеннях міського типу проживає понад половина населення світу, і в цьому є значний внесок процесів урбанізації в Азії. 

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Особливо високі показники частки міського населення мають Східна та Західна Азія (відповідно 60 і 65 %). Це —регіони зародження стародавніх рільницьких цивілізацій світу, історія яких налічує по кілька тисячоліть. Нині в них відбуваються нові суспільні перетворення вже індустріальної та постіндустріальної доби.

Номер слайду 12

 Серед країн особливо високий рівень урбанізації мають Сінгапур (100 %), Японія (94 %), Ізраїль (92 %), Ліван і ОАЕ (по 88 %).

Номер слайду 13

За наведеними вище цифрами криється висока нерівномірність системи розселення в регіоні. Це, по-перше, долини і дельти великих річок Азії: Янцзи та Хуанхе в Китаї; Інду, Гангу і Брахмапутри на півострові Індостан; по-друге, ареали оазисів у Західній та Центральній Азії; по-третє, острівні архіпелаги та морські узбережжя (Японські острови, о. Ява, узбережжя Середземного моря та морів на сході Азії) — 500 — 700 осіб/км2. Водночас майже безлюдними є пустелі Західної та Центральної Азії (включаючи західну частину Китаю й Монголію), гірські райони Гімалаїв, Каракоруму та Паміру, лісові райони Південно-Східної Азії.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

У зазначених вище ареалах економічної активності, на історичних торговельних шляхах регіону, століттями формувалися великі центри торговельної та ремісничої діяльності, що іх називають історичними містами. Найважливіші з них: у Західній — Єрусалим, Бейрут, Дамаск, Багдад, Басра, Стамбул (це Константинополь, з яким на торговельних шляхах Європи були пов’язані Київ та Новгород), Тегеран; у Центральній та Південній Азії — Самарканд, Бухара, Кабул, Делі та ін.; у Східній Азії — Пекін, Шанхай; на Японському архіпелазі — Кіото.

Номер слайду 16

Нині ж на теренах Азії склалися десятки багатомільйонних міських агломерацій, які виконують найрізноманітніші господарські функції. Так, серед першої півсотні найбільших міських систем світу більше половини — в Азії. Очолюють список міські агломерації, ядрами яких є Токіо в Японії (понад 38 млн осіб), Шанхай, Пекін, Сянган — Гуанчжоу — Шеньчжень у Китаї (понад 30 млн осіб кожна), Нью-Делі в Індії (до 28 млн осіб). Кількість населення в кожній з них перевищує показники метрополітенських регіонів Нью-Йорка, Мехіко або Сан-Паулу в Америці.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Найбільшими мегаполісами в Азії є Токайдо в Японії, Дельта річки Янцзи, Гонконг/Сянган — Гуанчжоу в Китаї. Зазначені вище регіони Азії, в яких випереджальними темпами розвиваються урбанізаційні процеси, стають і зосередженням інтелектуального потенціалу регіону. Нині понад 40 % капіталовкладень у розвиток науки випадає на країни Азії (2017 р.). Лідерами наукового зростання є Китай (20 % капіталовкладень, друге місце у світі після США), Японія (10 %, третє місце), Південна Корея, Тайвань, Індія, Сінгапур, Туреччина, Ізраїль.

Номер слайду 19

Азійські світові міста — Гонконг/Сянган, Сінгапур, Токіо, Шанхай, Дубай, Пекін, Мумбай, Сеул, Нью-Делі, Стамбул, Бангкок.

Номер слайду 20

Етнічний склад населення Азії дуже строкатий. У регіоні живе більше тисячі народів. Найбільші з них — китайці, гіндустанці, бенгальці, японці. Народи Азії належать до більш як 15 мовних сімей. Такого лінгвістичного «калейдоскопу» немає у жодному регіоні світу. Найбільш складна етнічна і мовна структура населення є характерною для Індії, Шрі-Ланки, Індонезії, Бангладеш. На просторах Азії історично склалося декілька цивілізацій, і в кожній з них, — велика мозаїка етносів, мов і культур. 

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Країни і народи мусульманської цивілізації розташовані, в основному, в Західній і Центральній Азії, а також деякі в Південній (Пакистан, Бангладеш) і Південно-Східній Азії (Індонезія, Малайзія)

Номер слайду 23

 Попри те, що буддистська цивілізація зародилася в Індії, нині Індія — країна індуїзму, а різні напрями буддизму поширені в Південно-Східній та Південній Азії (Шрі-Ланка), Монголії та на Тибеті.

Номер слайду 24

Країнами далекосхідних цивілізацій є Китай (поєднання буддизму та конфуціанства), Японія (поєднання синтоїзму та буддизму) та Корея.

Номер слайду 25

Країнами християнської цивілізації є Грузія й Вірменія у Західній, Філіппіни та Східний Тимор у Південно-Східній Азії. Християнський світогляд у країнах регіону притаманний вихідцям із Європи та Америки, а в Центральній Азії — із територій колишнього СРСР.

Номер слайду 26

 Ізраїль — ядро християнсько-іудаїстської цивілізації.

Номер слайду 27

Особливості вікової структури населення, що склалася в результаті процесів демографічного переходу, полягають у тому, що в цілому по регіону кількість вікових груп від 15 до 64 років (саме в них формується економічно активне населення) становить понад 60 % загальносвітового показника). Вважають, що подібні пропорції вікової структури населення збережуться впродовж першої половини ХХІ ст., а це означає, що впродовж подальших десятиліть у країнах Азії буде зосереджено трудових ресурсів більше, ніж у всіх інших регіонах світу разом узятих.

Номер слайду 28

Вже нині це доволі кваліфікована робоча сила, що може ефективно працювати в промислових виробництвах високих технологій, а дедалі ростуча кількість спеціалістів високої кваліфікації — у третинному секторі: науці, інформаційно-технологічній та банківській сферах.

Номер слайду 29

Регіональні відмінності географії населення і трудових ресурсів Азії доволі значні. У Східній Азії (Китай, Японія, Південна Корея) проживає майже 22 % населення планети і зосереджено майже 25 % трудових ресурсів світу (з них 20 % в Китаї). У Південній Азії зосереджено 23 % населення і понад 1/5 трудових ресурсів світу. Вирізняється Індія, трудоресурсний потенціал якої відповідний з китайському. У Південно-Східній Азії наявністю кваліфікованих трудових ресурсів вирізняються Індонезія, Сінгапур та Малайзія, зростають можливості Філіппін, Таїланду та В’єтнаму.

Номер слайду 30

У Західній Азїі всебічно розвинене господарство, тож потребу в кваліфікованих трудових ресурсах мають Туреччина, Іран та Ізраїль. У країнах Перської затоки значних трудових ресурсів потребують нафтовидобувна промисловість та сфера обслуговування (особливо транспорт, туризм). Значною мірою ці потреби покриваються за рахунок трудових мігрантів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Кокарєва Лідія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Kovalchuk Mariya
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Стожок Алла Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Ралко Валентина Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Додано
8 березня 2021
Переглядів
15923
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку