Науково-дослідна робота “В гармонії з собою (Шкідливі звички)”

Про матеріал

Проблема вживання алкоголю, цигарок і наркотиків підлітками активно обговорюється в засобах масової інформації.

Якщо 40-50 років тому, наприклад, куріння вважалося більш-менш невинної забавою, то вже останні 28-30 років вчені світу на підставі незаперечних наукових даних довели величезну шкоду цієї звички для самого курця, його оточенняі держави.

Багато вчених визнають, що вживання алкоголю і куріння - це повільне самогубство і вважають неприпустимим, що і до цього дня у всьому світі діти набувають звичку, яка так часто призводить до хвороб і смерті.

Можна почути самі різні судження, як про масштаби поширення цих негативних явищ, так і про ефективність існуючих способів їх профілактики.

В роботі представлені дослідження рівня розповсюдження вживання алкоголю та цигарок серед учнів нашої школи.

Перегляд файлу

1

 

Науково-дослідна робота

В гармонії з собою

(Шкідливі звички)

 

  План

Вступ

А.Тютюнопаління

А1.Історія розвитку куріння

А2.Факти про куріння

А3.«Тютюнова» статистика

А4. Біохімія тютюнового диму і дія його на організм

А5. Вплив  куріння на здоров'я?

А6. Боротьба з палінням

Б. Алкоголізм

 Б1. Вплив алкоголю на організм

 Б2. Ураження статевої функції та потомства

 Б3. Як запобігти алкоголізму

В. Наркоманія

 В1. Вплив  наркотиків на організм

 В2. Як запобігти наркоманії

Г.  Практична частина

Д. Висновки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Вступ                                                                   

                                                                    «Плекаючи науку, творимо себе»

       Проблема вживання алкоголю, цигарок і наркотиків підлітками активно обговорюється в засобах масової інформації.

 Якщо 40-50 років тому, наприклад, куріння вважалося більш-менш невинної забавою, то вже останні 28-30 років вчені світу на підставі незаперечних наукових даних довели величезну шкоду цієї звички для самого курця, його оточення  і держави.

        Багато вчених визнають, що вживання алкоголю і куріння - це повільне самогубство і вважають неприпустимим, що і до цього дня у всьому світі діти набувають звичку, яка так часто призводить до хвороб і смерті.

        Можна почути самі різні судження, як про масштаби поширення цих негативних явищ, так і про ефективність існуючих способів їх профілактики.

         Вивчивши літературу даного напрямку, я прийшов  до думки, що опубліковані статистичні дані не повною мірою відображають реальний масштаб лиха. Я вирішив провести дослідження рівня розповсюдження вживання алкоголю та цигарок серед учнів нашої школи.

           Дану проблему я обрав  ще й тому, що наркотики: алкоголь і куріння поступово руйнують організм, особливо сильно вони діють на нервову систему людини, паралізуючи її, та впливає на працездатність. До наркотиків звикають. Людина, що вживає їх перетворюється на інваліда. Непомірне вживання алкоголю, особливо у молодому віці призводить до сумних наслідків: фізичних і моральних.

Я вважаю, що підлітки, що вживають алкоголь і тютюн  найбільшою мірою схильні до ризику вживання таких більш сильних наркотиків як гашиш, опій, морфій, кокаїн, які заборонені  і їх вживання та розповсюдження вважають кримінальним злочином.

       Тому я вважаю, що тема моєї дослідницької роботи є актуальною в наші дні.

 

Мета дослідження полягала у з'ясуванні ефективності проведеної роботи в рамках алкоголю та паління.

 

    Завдання дослідження :

 

1.Визначити ступінь вживання учнями 5-11 класів школи- цигарок, алкогольних напоїв.

 

2. З'ясувати поінформованість учнів про шкідливі звички.

 

3. Вивчити мотиви вживання алкоголю.

 

4. З'ясувати фізіологічні наслідки алкоголю та куріння.

 

5. Ознайомити учнів з методами відмови від куріння.

 

      В якості методу дослідження я обрав анонімне анкетування.

 

У дослідженні взяло участь 204 особи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 А.Тютюнопаління

Тютюнопалíння (або просто паління) — вдихання диму тліючого висушеного листя тютюну. Найбільш важливим компонентом тютюнового диму є нікотин. Регулярне вживання нікотину викликає залежність. Паління тютюну завдає тривалої шкоди здоров'ю курців, та оточуючих їх людей, що не палять i тварин.

А1.Історія розвитку куріння

12 жовтня 1492 року іспанська флотилія, яку очолював Христофор Колумб, приплила до невідомого острову, який вони вважали східним берегом Індії. Коли матроси висадилися на сушу, їх зустріли місцеві жителі.

Європейців вразив вигляд аборигенів, які випускали з рота дим, після того як втягували його з рулонів скрученого тютюнового листя. Ці рулони іспанці називали «сигаро». Куріння було невід'ємною частиною релігійних церемоній аборигенів. Вони вдихали дим і випускали його через ніздрі до тих пір, поки з ними не починав спілкуватися «Великий Дух».

Коли експедиція повернулась додому, то серед багатьох дивовижних подарунків, привезених з Нової Землі, було і листя тютюну.

Європа в різний час по-різному ставилася до тютюну і куріння. Спочатку цій рослині приписували дивовижні цілющі властивості. Наприклад, французький посол Жан Ніко (від його імені походить слово «нікотин») приписав нюхання тютюну французькій королеві, як засіб від головного болю. В Англії, під час епідемії чуми, тютюн заставляли курити для профілактики.У 1571 році іспанський лікар Ніколас Мондарес написав книгу про цілющі властивості тютюну, в якій описав 36 хвороб, від яких лікує тютюн. Через 17 років, житель Вірджинії Томас Харрієт почав пропагувати щоденне паління тютюну як шлях до загального оздоровлення організму. Проте він сам помер від раку.

Проте йшов час, і люди стали помічати негативну дію тютюну, особливо те, що він викликає залежність. В різних країнах почалися заборони на куріння. Наприклад, в 1680 році король Франції Людовик XIV видав наказ, згідно з яким торгівля тютюном дозволялася виключно аптекарям. В цьому ж році в Туреччині вийшов закон султана Мурада IV про смертну кару за куріння. Там за цей злочин саджали на кілок.

В Англії в XVI столітті курцям відрубували голови і виставляли їх на площі з люльками в роті. В Персії — виривали ніздрі.

В Італії вживання тютюну вважалося диявольською звичкою і курців відлучали від Церкви. А одного разу був випадок, коли п'ятьох монахів, яких звинуватили у курінні, замурували живцем у стіну, як урок для нащадків. У Царській Росії до тютюнопаління ставилися також негативно. Особливо після того як у 1634 році, внаслідок паління, згоріла дерев'яна Москва.

Цар Олексій Романов наказав катувати тих, у кого буде найдений тютюн, бити батогом на «козі» до тих пір, поки не скажуть, де взяли бісівське зілля. В інший період історії курцям відрізали носи і відсилали на каторгу до Сибіру.

Амністію для тютюну ввів цар Петро I, після поїздки до Голландії. Від тоді справа вирощування тютюну стала державною і оскарженню не підлягала.

В Україні до тютюну відношення було також лояльне. Лише згадайте слова з пісні: «А тютюн та люлька козаку в дорозі знадобиться». Навряд чи користь від тютюну в поході або на війні була великою, але життя не одного козака він загубив.

«Тютюн заважає розумовому розвитку та одурює народ» Оноре де Бальзак

Через 100 років після Бальзака в XX столітті фашист Адольф Гітлер, пояснював своїм підлеглим принципи окупаційної діяльності на Сході: «Для них, для слов'ян, жодних щеплень, жодної гігієни. Лише горілка і тютюн».

А2.Факти про куріння

На нашій планеті палять приблизно 1,3 мільярди людей

За 1 секунду на Землі викурюється 300 000 цигарок

Куріння викликає 6 % смертей в усьому світі

Щорічно від паління вмирає 3 мільйони людей

300 мільйонів дітей, які живуть сьогодні, будуть убиті тютюном у дорослому віці

Загальна маса недопалків на планеті за 1 рік становить 2 520 000 тонн

А3.«Тютюнова» статистика:

а) статистика Європи

Згідно з дослідженнями соціологічного центру Єврокомісії «Євробарометра», опублікованого напередодні Всесвітнього дня без тютюну 2010 року, найзавзятіші курці в Європі — греки та кіпріоти. Так, в середньому кіпріоти викурюють по 21,7 сигарети на день. Греки посідають перше місце в Європі за процентним відношенням курців до загальної кількості громадян країни — 42%, при тому, що для Євросоюзу цей показник в середньому становить 29%. Встановлено, що середньостатистичний курець в ЄС викурює 14 цигарок на день. При цьому тютюн стає причиною смерті половини курців. За словами єврокомісара з охорони здоров'я і захисту прав споживачів Джона Даллі, тютюн вбиває 650 тисяч європейців щороку.

б) статистика України

В Україні щоденно курить 45% дорослих чоловіків і 9% дорослих жінок; серед молоді курить 45% юнаків і 35% дівчат;

68% курців заявили, що зацікавлені у відмові від куріння, а серед тих, хто будь-коли курив щодня, 26% вже є колишніми курцями;

Більше 90% населення України підтримує заборону куріння на всіх робочих місцях;

Підтримка повної заборони реклами тютюну серед населення — 70%;

31% вважає, що куріння кальяну призводить до серйозних захворювань;

Всього в країні нараховується близько 9 мільйонів активних курців, що складають третину всього працездатного населення країни;

Україна займає 17 місце в списку країн-лідерів за кількістю курців;

Щорічно до числа курців долучаються не менш 100 000 українців;

Кожен четвертий підліток в Україні викурює першу сигарету у віці 10 років;

Україна є другою країною у світі (після Чилі), де у віці 13-15 років курять більш 30 % юнаків і дівчат;

Україна займає ІІ місце за кількістю викурених цигарок на одного громадянина. На кожного українця припадає понад 2500 сигарет — майже 7 щоденно;

Розрахунки Всесвітнього банку свідчать про те, що економічні збитки України від тютюну складають близько 2 мільярдів доларів щорічно;

З а офіційною статистикою в Україні щороку від хвороб пов'язаних з курінням помирає 120 тисяч чоловік.

Поширеність щоденного куріння за останні 5 років в Україні суттєво зменшилась. Так, у 2005 році щоденно палили 62% чоловіків (від 15 років і старше), а в 2010 вже 45%. Кількість жінок-курців скоротилася майже вдвічі — з 17% до 9%. За даними ВООЗ та МОЗ України

Дослідження показує: якщо молодь віком 12-17 років віку палить, то ймовірність вживання ними героїну у 12 разів, а кокаїну у 51 раз вища, ніж у тих, хто не палить.

Якщо молодь 12-17-літнього віку випалює більше пачки цигарок, то ймовірність вживання ними героїну вища у 51 раз, а кокаїну у 106 разів.

Приголомшливий факт: молодь, яка ніколи не палила, майже ніколи не вживає героїн або кокаїн.

А4. Біохімія тютюнового диму і дія його на організм

При курінні відбувається суха дистиляція і неповне згоряння висушених тютюнових листків в незалежності від того, використовуються вони в натуральному вигляді (скручена в трубочку), в сигареті чи в сигареті і в трубці. При повільному згорянні виділяється дим, що являє собою неоднорідну (гетерогенну) суміш, що складається в середньому з 60 % різних газів і 40 % мікроскопічних дьогтевих крапель (аерозолі).В газовій фракції диму міститься, крім азоту (59 %), кисню (13,4 %), ще й оксид вуглецю (IV) (13,6 %), оксид вуглецю (II) (4 %), водяна пара (1,2 %), ціаністий водень (0,1 %), оксиди азоту, акролеїн та інші речовини. Аерозольна фракція диму включає воду (1,4 %), гліцерин та спирти (0,1 %), альдегіди і кетони (0,1 %), вуглеводні (0,1 %), феноли (0,003 %), нікотин [2] (0,002 %) та ін.

За основною дією, шкідливі речовини, що містяться в тютюновому димі й впливають на організм, об'єднані в 4 групи: 1) канцерогенні речовини; 2) подразнюючі речовини; 3) отруйні гази; 4) отруйні алкалоїди.

Канцерогенні речовини: ароматичні вуглеводні, бензпірен, феноли, органічні сполуки (нітрозамін, гідразин, вінілхлорид, толуідин та ін.), неорганічні сполуки миш'яку та кадмію, радіоактивні полоній, олово та вісмут — 210.

Подразнюючі речовини: ненасичений альдегід — пропеналь (акролеїн), оксид вуглецю (II).

Отруйні гази: оксид вуглецю (II), сірководень, ціаністий водень та ін.

Отруйні алкалоїди: всього 12 (нікотин, норнікотин, нікотирин, нікотеїн, нікотимін та ін.).

Нікотин є однією з найсильніших із відомих нам отрут, які впливають на нервову систему. При згорянні сигарети він руйнується тільки частково, приблизно на 25 %. Вміст нікотину в диму головного струменю сигарети від 0,4 до 3мг — лише 20 % від загальної кількості нікотину в сигареті. В недокурку залишається біля 5 %, а інші 50 % потрапляють в повітря в приміщенні, де курять.

Фізична та психологічна залежність від нікотину розвивається набагато швидше, ніж від алкоголю.

А5.А який же вплив  куріння на здоров'я?

Практично здорових людей, на жаль, сьогодні майже немає. І причин цьому безліч. Важливе значення у підтримці здоров'я має, наприклад, якість повітряного середовища. Про це знали ще в глибоку давнину. Гіппократ писав: «Хвороби походять частково від способу життя, частково від повітря, яке ми вводимо в себе і яким ми живемо». І це писалося, коли люди ще дихали кришталево чистим повітрям.

Ще порівняно не так давно лікарі чітко проводили межу між двома станами людини - здоров'ям і хворобою. Кілька років тому в медицині з'явився новий термін «третій стан», який відноситься до людей, що перебувають на межі між хворобою і здоров'ям. До них відносяться всі курці і всі зловживають спиртними напоями. Хіба можна вважати здоровими тих, в кого в результаті багаторічної тютюнової інтоксикації спостерігаються кашель, підвищена подразливість? Звичайно ні. Все це ознаки хвороби. Проте, на жаль, більшість курців і тих, хто з ними постійно спілкується і дихає отруєним повітрям, не надають серйозного значення вищевказаним симптомам, оскільки вони відчувають поки що себе цілком задовільно. Поки що ... Хвороби рано чи пізно з'являються не тільки у самих курців, але й у тих кого вони обкурюють. У третьому стані, за даними багатьох соціологів прибувають до 60% жителів планети. Певну і досить помітну частину цих осіб становить некурящі, але вимушені з вини курців дихати прокуреним повітрям. Шкідливі наслідки як активного, так і пасивного куріння виявляються не в перші місяці або навіть роки. Вони накопичуються поступово. Ознайомимося з шкідливими діями куріння докладніше:

а) Куріння і нервова система.

З усіх органів і систем нашого тіла найчутливішою до   тютюну є нервова система. Нервова система за словами І.П. Павлова,  регулює весь організм. Через нервову систему здійснюється зв'язок організму з навколишнім середовищем. Нервова система відповідає на вплив тютюнових отрут швидкою реакцією.

Одним з перших проявів дії тютюну на нервову систему є запаморочення. «Зазвичай запаморочення носять характер нападів та іншого досягають більшої інтенсивності. При цьому на початку з'являється як би відчуття порожнечі, втрачається здатність зосередження, з'являється відчуття втрати свідомості »- писав А.Г. Стойко. Запаморочення при палінні пояснюється звуженням судин мозку. У тих, що  довго і багато палять може розвиватися комплекс симптомів, характерних для невротичного стану: швидка стомлюваність, дратівливість, ослаблення пам'яті, нервовість, головні болі. Не сприятливо куріння діє на функцію органів чуття. Відомо, наприклад, що багато курців не люблять солодощів, тому що нікотин пригнічує закінчення смакових нервів в порожнині рота і, таким чином, притупляє смакові сприйняття. Злісні курці нерідко скаржаться на погіршення зору, іноді втрачають здатність розрізняти кольори. Все це пояснюється токсичною  дією тютюнових отрут на зоровий нерв. Несприятливо позначається куріння і на функції слуху. У курців «закладає вуха», так як постійне подразнення носоглотки поширюється і на деякі ділянки слухового апарату, зачіпаючи слуховий нерв і знижуючи гостроту сприйняття звукових відчуттів. Куріння погіршує перебіг різних захворювань нервової системи і в окремих випадках може призвести до важких розладів.

б) Куріння і органи дихання.

Органи дихання - це вхідні шляхи, через які в організм надходять шкідливі компоненти тютюнового диму. Саме вони приймають на себе перший удар тютюнових отрут. Тютюновий дим подразнює слизову оболонку гортані, трахеї, бронхів, найдрібніших бронхіол і легеневих пухирців-альвеол. У результаті розвивається хронічне запалення дихальних шляхів. Курці дуже часто страждають від бронхіту. Їх мучить кашель, особливо посилюється вранці. Кашель супроводжується рясним відхаркуванням брудно-сірої мокроти. Систематичне роздратування голосових зв'язок, яке часто має місце у курця, робить його голос грубим, хриплим.

Протягом року через легеневий апарат курця проходить близько 800г тютюнового дьогтю. Не випадково легені людини,яка тривалий час палить виявляються більш темними, ніж у тих, що не палять. Опірність легень різним  інфекційним захворювання у курців значно знижена. Існує зв'язок між курінням і туберкульозом легень. За даними з 100 випадків захворювання на туберкульоз легенів, що почалися в зрілому віці, 95 спостерігалися у курців.

Куріння тютюну, як відзначають вчені, є однією з причин захворювань на рак легенів. Сучасні статистичні дані показують, що ймовірність захворювання на рак легенів у курців приблизно в 10 разів більше, ніж у тих, хто не палить. Можливість захворіти особливо збільшується у тих, хто звик використовувати недопалки і робить більш глибокі затяжки димом.

Нещодавно американськими вченими було поставлено такий дослід: у розріз, зроблений на трахеї собаки, щодня вдувати дим від 7 сигарет. У результаті цього протягом 29 місяців у експериментальної тварини розвивався типовий рак легенів.

З наведених даних можна зробити висновок, що якщо припинити куріння тютюну, то безсумнівно скоротилася б захворюваність таким важким і небезпечним для життя захворюванням як рак легенів.

в) Паління і серцево-судинна система.

Складна і різноманітна дію тютюну на серцево-судинну систему. При курінні частішає серцебиття, це відзначається вже після перших затяжок. Відомо, що у здорової людини серце скорочується в середньому 70 разів на хвилину, при курінні частота серцебиття частішає до 80-90 разів. Є багато даних, що свідчать про те, що систематичне паління тютюну сприяє формуванню такого поширеного захворювання, як атеросклероз. Який же механізм дії куріння тютюну на виникнення атеросклерозу? З одного боку, відіграє роль збільшення продукції катехоламінів, стимульоване курінням. Катехоламіни, у свою чергу, сприяють збільшенню концентрації ліпідів (жирових речовин) в крові, що може прискорювати утворення атеросклеротичних бляшок у судинах. З іншого боку, відомо, що речовини, які всмоктуються в кров з тютюнового диму, заважають засвоєнню вітамінів, зокрема, вітаміну С, дефіцит якого сприяє відкладенню в стінках судин жироподібних речовин холестерину, звужуючи просвіт судин. Погіршується кровопостачання до його жирових перероджень.
Таким чином, систематичне куріння може сприяти розвитку атеросклерозу, а поширення атеросклерозу веде до почастішання випадків захворюваності ішемічною хворобою серця, яку нерідко називають зараз "хворобою століття". Сама назва «ішемічна» походить від грецького слова iskhaimos-зупиняє кров. Під ішемічною хворобою мають на увазі всі хвороби серця і розлади його діяльності, що пов'язані з різким зменшенням надходження крові в судини, що живлять серце.

З дією куріння пов'язана також і таке судинне захворювання, як переміжна кульгавість, що розвивається на ґрунті ураження артерій гомілки і стопи. На початку цього захворювання люди скаржаться на неприємні відчуття в стопах і гомілках ніг: повзання мурашок, похолодання, ломота. У більш пізніх стадіях хвороби з'являються болі, часом посилюються до того, що людина втрачає здатність до ходіння. Захворювання може іноді привести до гангрени пальців. Всі ці хворобливі явища пов'язані з порушенням місцевого кровообігу кінцівок. Переміжна кульгавість зустрічається у курців значно частіше, ніж у тих, хто не курить.

г) Куріння і органи травлення.

Шкідливий вплив на шлунок і на інші органи травного тракту тютюн надає різними шляхами. Токсичні компоненти тютюнового диму можуть вражати шлунок опосередковано, через центральну нервову систему. Можливо пряме попадання тютюнових отрут в шлунок разом з ковтанням слини. Нарешті, можуть впливати отрута, що надходять до органів травлення через кровоносну систему. Статистика відмічає  наявність виразного зв'язку між курінням тютюну і поширенням виразки шлунка та дванадцятипалої кишки. Смертність від цього захворювання в 3-4 рази більше у курців сигари, ніж у некурящих. Пряме і непряме (через нервову систему) подразнення слизової оболонки шлунка викликає посилене виділення шлункового соку з підвищеною кислотністю. Систематичне роздратування шлунка може, врешті-решт, привести до розвитку хронічного запалення слизової оболонки і до гастриту. Часто повторюване і тривалий час триваюче звуження кровоносних судин (що спостерігається у курців) призводить до погіршення живлення шлунка і може викликати утворення виразки.

Помітно, що перебіг хронічних шлунково-кишкових захворювань загострюється не тільки у курців, а й у тих людей, які змушені постійно знаходитися в накуреному приміщенні.

д) Куріння і алергія.

Шкідлива дія тютюну на організм людини універсальна. Важко знайти такий орган або систему органів, які не страждали б від тютюнових отрут. Діє тютюн і на організм в цілому, викликаючи його загальну алергію. Алергічні хвороби поширені дуже широко. Тютюн, так само як і багато інших рослинних речовини, може бути алергеном і здатний відігравати значну роль у розвитку ряду алергійних захворювань: бронхіальної астми, набряку Квінке, дерматитів, мігрені, алергічних проявів з боку шлунково-кишкового тракту і деяких інших. Автори, що вивчали алергізацію організму під впливом тютюнових отрут, відзначають, що механізм розвитку хворобливого процесу дуже складний. Він залежить від загальної реактивності організму від конституційної спадковості людини, від проникності слизових оболонок. Але безсумнівно те, що до числа звинувачень представлених  тютюну, слід додати і звинувачення в здатності змінювати реактивність організму в несприятливу сторону.

е) Куріння, стать та покоління

Як видно з наведених даних, тютюн впливає на всі життєво важливі органи людського організму. Токсична дія куріння веде до збільшення захворюваності населення.

«Бути добре народженим - право кожної людини». Це твердження Л.М. Толстого не потребує доказів.

«Багато курять, і у всіх діти як діти-всі здорові» - таке ще нерідко можна чути як від тих, що палять, так і від некурящих. Ні, так не буває. Жива природа завжди карає за грубе вторгнення в неї. І прикладів цього в житті безліч. Народження дітей із зниженою масою тіла і з іншими фізичними і психічними дефектами занадто часто і у самих курців, і у вимушених дихати тютюновим димом.

Можна виділити кілька аспектів шкідливої дії тютюнового диму на потомство: отруєння зародків клітин через паління батьків до зачаття, куріння матері в період вагітності, куріння матері в період грудного вигодовування, куріння матері або батька у присутності дитини, активне чи пасивне «куріння» немовля.

У батьків, які палять діти нерідко народжуються з дефіцитом росту і ваги в середньому на 5-7%.

Захисно-пристосувальні реакції, в тому числі і імунні, в них знижені з першого ж дня народження. Все частіше зустрічаються наукові повідомлення про те, що у дітей, чиї батьки курили в період вагітності або в перші роки життя дитини, більше шансів захворіти на рак легені та багатьма іншими хворобами.

Перші відомості про негативну дію тютюнових часток на потомство в період його утробною життя і в перші місяці життя ми зустрічаємо у російських лікарів другої половини 19 століття. Так за даними Д.П. Нікольського, що приводиться в книзі «Про тютюні і шкоду його куріння», випущеній у Москві 1898 р., у робітниць тютюнової фабрики з 126 новонароджених дітей у перші місяці померло 72 (більше половини). Причому більша частина матерів запевняла, що єдиною причиною смерті їх немовлят були судоми, викликані отруєнням тютюновими отрутами. Висновки столітньої давності повністю підтверджені і доповнені новими відомостями сучасної медицини. Стало очевидним, що в світі почастішали випадки народження неповноцінних дітей. Вчені провели спостереження над жінками - майбутніми матерями, частина з яких курили самі, а частина - проживали в оточенні курців. З'ясувалося, що пасивне куріння надає на плід (а згодом і на дитину) таку ж дію, як якщо б ці жінки курили.

В даний час все гостріше заявляє про себе проблема недовиношувана  вагітність. Медико-соціальні дослідження показали, що серед курців недовиношувана  вагітность констатується в 6 разів частіше, а передчасні пологи з пониженою масою тіла дитини - у 15 разів частіше, ніж серед жінок, що не піддаються дії тютюнового диму.

Більшість дітей першого року життя з перших же днів відстають у рості і вазі. У них часто порушується апетит, вони неохоче беруть груди, смокчуть мало, плачуть, їх сон нерідко поверхневий неспокійний. Вони частіше страждають на задуху. Батьки нерідко спостерігають у них безпричинне підвищення температури. Такі діти пізніше звичайних починають ставати на ноги, ходити, в них пізніше розвивається мова. Різного роду психічні відхилення в їх здоров'ї зустрічаються в 2 рази частіше, ніж у потомства  батьків, що не курять. Причому прихована психоневрозізація може проявитися і через роки чи в виразкову хворобу шлунка, або у «вроджену дитячу нервозність».

Але хочу підкреслити: захворювання пов'язані з нездоровим способом життя, в тому числі і з пасивним курінням, відносяться до групи попереджуваних.

є) Цікаві дослідження

Доктор Харві Чековей з Вашингтонського університету зі здивуванням з'ясував, що в курців ризик виникнення хвороби Паркінсона на 70 % менше, ніж у некурящих. Подібні дані отримані й відносно хвороби Альцгеймера, темпи розвитку якої сповільнює побічний продукт розпаду нікотину — норнікотин. А от учені з Університету Нью-Йорка з'ясували, що нікотин компенсує дефекти мозкової діяльності при шизофренії. Не випадково 88 % американців, що страждають цим захворюванням, курять, причому дуже багато: у буквальному значенні цього слова одну сигарету за іншою.

Нікотин досить корисний і при всіляких алергійних захворюваннях. Діючи як м'який антидепресант, він охороняє курців від алергічного альвеоліту («легеня фермера» й «легеня голуб'ятника»), сінної лихоманки й кропивниці, полегшує плин виразкового стоматиту й виразкового коліту. Та й запальні захворювання шкіри обходять курців стороною.

У їхньому середовищі набагато рідше зустрічається герпес. Діючи аналогічно медіатору нервової системи ацетилхоліну, нікотин придушує продукцію специфічного білка й перешкоджає виникненню сепсису, запевняють американські вчені. Все це, втім, не означає, що можна спокійно курити далі. «Згадані сприятливі чинники не можуть виправдати тютюнокуріння, оскільки потенційна шкода значно перевищує користь», — пише доктор Барон.

А6. Боротьба з палінням

У допетровській Росії тютюн вважався «диявольським зіллям», а куріння каралося вириванням ніздрів. У новий час перше систематичне дослідження впливу тютюну на здоров'я було проведене в Третьому Рейху. Там же була вперше розгорнена державна програма боротьби з курінням.

Колись американський письменник Д. Ларімер сказав: «Зволікання з легкою справою перетворює її у важку, зволікання ж з важкою справою перетворює її в неможливу»

З рішенням проблеми куріння зараз не можна  зволікати. Тютюн забирає набагато більше життя, ніж будь-яка інша епідемія. Не дивно тому, що соціологи вважають, що число людей, що гинуть від хронічного отруєння тютюновим димом, можна прирівняти до числа жертв від можливої ядерної війни. Куріння є, мабуть, однією з найважливіших окремо взятих  причин захворюваності.

Боротьба з курінням має два аспекти, по-перше, запобігання самого виникнення звички, по-друге, припинення куріння людьми, які вже втягнулись у паління.

Перший аспект проблеми зводиться в основному до того, щоб переконати молодих людей не починати курити. Тут доводиться кликати на допомогу всю нашу громадськість. Особливо багато можуть зробити письменники, журналісти, художники, кінометці, радіо і телебачення. Вони повинні ретельно продумувати все те, що підноситься населенню, повинні, як і можна більше давати дохідливих, переконливих матеріалів, що відштовхують людей від шкідливої звички куріння. Велику роль у боротьбі з курінням можуть грати педагоги і медичні працівники. Завзято, день у день, повинні вони викривати уявну романтику захоплення куріння, роз'яснити непоправної шкоди, що завдається здоров'ю, на конкретних прикладах показувати несумісність куріння із заняттям спорту з напруженою працею.

Формування здорового способу життя необхідного починати якомога раніше, з раннього дитинства. У цьому відношенні цікаво згадати одну індійську традицію. У кінотеатрі провінції Сінд йшов черговий сеанс. В одному з кадрів герой фільму - став закурювати. Зал миттєво розродився шквалом обурених вигуків. Сотні глядачів моментально піднялися на сцену і в шмаття  розірвали екран. А справа в тому, що релігійним розпорядженням цьому народу заборонялося користуватися «чортової травою». Один вигляд людини з сигаретою в зубах приводив співгромадян в лють. Нам би запозичити у цього народу методи і способи профілактики різних масових недуг.

Активною і цілеспрямованою роботою можна істотно скоротити число нових жертв тютюну, але існує велика група тих, що палять, які відчувають шкоду куріння, розуміють його небезпеку, хочуть розлучитися зі своєю згубною звичкою, але не можуть зробити цього без сторонньої допомоги.

Втім, непродумана антитютюнова кампанія, покликана налякати людей небезпеками паління, може привести до прямо протилежного результату.

Часто можна почути такі слова: «Я не раз пробував кинути курити, але всі мої зусилля виявилися безрезультатними».

 Як же допомогти цій численній групі? У книзі, яка  вийшла ще в 1953 р. професора Ф. Лікінта (Дрезден) говориться, що охочі відвикнути від куріння повинні виконувати чотири попередніх умови:

1) бути сповненим рішучості відразу ж повністю припинити вживання тютюну;

2) знати про шкідливу дію нікотину на організм;

3) вибрати підходящий момент для відвикання (наприклад, кінець тижня, відпустку чи у зв'язку з захворюванням);

4) йому повинні допомагати оточуючі на роботі, вдома.

Деякі курці, особливо з числа тих, що курили довго і багато, бояться того, що період відвикання від куріння завдасть шкоди організму. Чи реальна така небезпека? Відомо, що в ряді випадків у осіб, які кинули палити, розвивається так званий абстинентний синдром - це сукупність незвичайних і неприємних реакцій організму, «звиклого» до тютюну. Прояв цього синдрому у різних людей неоднаковий. У деяких з'являється нервозність, подразливість, в інших - пригніченість, апатичність. Частіше за все з'являється млявість, слабкість, швидка стомлюваність, невизначені болі в області серця або шлунка, порушення сну зниження працездатності. Чим гірший стан нервової системи курця, тим частіше спостерігаються вищеописані явища.

Слід зауважити, що всі ці явища не є небезпечними для життя і здоров'я людини 1-3 тижні поступово проходять, не залишаючи важких наслідків. Кожен, хто зважився розлучитися зі своєю шкідливою звичкою, але не здатний побороти її самотужки, може звернутися до лікаря. Лікар, обстеживши пацієнта, намітить план лікування, роз'яснить йому цей план, дасть необхідні поради та вказівки.

Для лікування курців можна організувати спеціальні кабінети в поліклініках, рекомендується виділяти спеціально підготовлених лікарів.

Нелегко позбутися шкідливої звички. Але, подолавши її, колишній курець зробив перший крок для зміцнення здоров'я і разом з В. В. Маяковським можна поділитися своєю радістю

«Граждане у меня

                              огромная радость.

             Разулыбте

                              сочувственные лица.

              Мне обязательно

                                поделиться надо,

                                 стихами

                                        Хотя бы поделиться...

                                  Сообщаю:

                                            граждане я

                                   сегодня –

                                            бросил курить».

                                        В.В. Маяковский.

 

Б. Алкоголізм

Алкоголі́зм (пия́цтво) — найбільш поширений вид наркоманії, що характерний психо-фізичною залежністю від алкоголю, основою якої є наявність алкоголю в обмінних процесах людського організму, розвивається внаслідок хронічного зловживання спиртними (алкогольними) напоями. У ширшому розумінні алкоголізм — сукупність шкідливих звичок, пов'язаних із зловживанням алкоголем, впливів на здоров'я, життя, працю і добробут людей. Психологічно має дві стадії: звичка та хвороба.

 До теперішнього часу  відзначається певна плутанина в позначенні основних понять алкоголізму: «хронічний алкоголізм», «алкоголізм», «пияцтво», «хронічна алкогольна інтоксикація», «алкогольна хвороба», «зловживання алкоголем» тощо, що ускладнює вироблення чітких діагностичних критеріїв для виявлення захворювання та розробку заходів профілактики.

Б1. Який же вплив алкоголь має на організм?

 Алкоголь є не тільки наркотичною речовиною, але й отрутою для печінки. Він чинить негативний вплив на різні види обміну речовин в організмі. У людей, що зловживають спиртними напоями, порушується здатність печінки знешкоджувати токсичні продукти, брати участь в обміні речовин, імунологічних та інших захисних реакціях організму.

Тільки у 10-11% людей, які споживають спиртні напої, не було виявлено значних порушень в печінці. У 50% хворих діагностовано заміна активних клітин печінки - гепатоцитів - інертною сполучною тканиною, у 35% - ожиріння печінки і у 18% встановлено важке захворювання-цироз печінки.

У печінці порушується вуглеводний обмін, що може проявлятися у захворюванні, що нагадує цукровий діабет. Порушуються інші види обміну речовин. Знижується здатність крові згортатися: підвищується проникність дрібних судин. Можлива поява крововиливу під оболонки головного мозку. Порушується антитоксична захисна функція печінки. Початкові стадії ураження печінки іноді зовні не виявляються. Потім у хворого відзначаються зниження апетиту, нудота, відчуття слабкості, млявість. Далі приєднуються нові симптоми. Печінка збільшується в розмірах, у той час як хворий починає худнути. Звертає на себе увагу жовтушність шкірних покривів, очних яблук. Жирове переродження печінки поступово переходить в алкогольний гепатит, а потім в цироз.

Найважче і яскравіше протікає гострий гепатит алкоголіків. Хворий втрачає апетит, відзначається блювота, біль у правому верхньому квадраті живота і під ложечкою. Різко піднімається температура-до 38 ° -39 °С. Далі виявляється жовтушність шкірних покривів, свербіж шкіри. Печінка збільшується в розмірах, з'являється біль при промацуванні. У тому випадку, коли хворий продовжує приймати алкоголь, можливий перехід хвороби в найбільш важкий варіант-цироз печінки.

Печінку, уражену цирозом, завжди відрізниш від нормальної, здорової. При цирозі орган виглядає щільним, нерідко зміненим в розмірі, горбистим, має жовтувато-червоний колір, що зумовлено затримкою жовчі. Захворювання стає загрозливим для життя, коли у вільній черевній порожнині відбувається скупчення рідини. З моменту появи асциту хвороба триває від півтора до двох років і призводить до смерті. Принагідно слід відрізнити, що цироз печінки часто розвивається не тільки в людей, які споживають горілку і вино, але й у тих, хто регулярно п'є пиво.

Підшлункова залоза в організмі виконує подвійну функцію: є зовнішньо секреторною  залозою, викидає в дванадцятипалу кишку травний сік і органом внутрішньої секреції, виробляючи гормони-інсулін і глюкагон. Інсулін-білковий гормон, що збільшує швидкість засвоєння глюкози в тканинах, що веде до зниження рівня цукру в крові. Дефіцит в організмі інсуліну призводить до розвитку цукрового діабету. Глюкагон виконує протилежну регулюючу функцію-підвищує рівень цукру в крові.

Як же позначається зловживання алкоголем на роботі підшлункової залози? Алкоголь порушує внутрішньосекреторну і зовнішньоекреторную функцію підшлункової залози. Негативний вплив на залозу алкоголь може надавати різними шляхами, змінюючи нервову регуляцію її роботи, безпосередньо токсично впливаючи на тканину залози. При вживанні спиртних напоїв в шлунку знижується вміст хлоридної кислоти, стимулятора діяльності підшлункової залози, що позначається на її роботі. Алкоголь, потрапляючи в кров спочатку дратує підшлункову залозу, в результаті чого стимулюється продукція інсульту. Але при повторних прийомах алкоголю підшлункова залоза виснажується, вироблення інсуліну різко знижується. Нерідко цукровий діабет у алкоголіків протікає в прихованій формі. У хворих відзначається підвищена спрага, часте сечовипускання. Хворі скаржаться на сухість у роті. Апетит зазвичай підвищений. Відзначається шкірний свербіж.

Зловживання спиртними напоями може привести до хронічного панкреатиту. Негативно дія  алкоголь на шлунок і кишечник. Шлунок першим сприймає вплив концентрованої порції спиртного напою. До чого ж це призводить? Головний прояв цього впливу - розвиток так званого алкогольного гастриту. У шлунку алкоголь залишається тривалий час. Наслідок «хімічного опіку» і отруєння тут виступають особливо яскраво. Перш за все слід зазначити, що згаданий гастрит (запалення шлунка) відзначається у переважної більшості людей, що зловживають спиртними напоями. Спочатку відзначається форма гастриту, що супроводжується підвищеним виділенням хлоридної кислоти в шлунку, яка в подальшому змінюється на безкислотну форму гастриту. Порушується утворення пепсину-ферменту шлункового соку, що сприяє розширенню харчових білків. У зв'язку з цим у алкоголіка розвивається білкове голодування. Ці зміни порушують процес засвоєння продуктів харчування, що відбивається на загальному стані організму. При тривалому споживанні спиртних напоїв страждає видільна функція шлунка. Гостре отруєння алкоголем може виявлятися блювотою. Хворий скаржиться на напружені відчуття в животі, відчуття печіння, болю під ложечкою, відрижку і т.д. Хронічний гастрит супроводжується відчуттям загальної слабкості, зниження працездатності, неприємним присмаком у роті, ниючими болями під ложечкою, нудотою. Хронічний гастрит може супроводжуватися розвитком виразкової хвороби дванадцятипалої кишки. Порушується діяльність тонкого та товстого кишечнику. Спостерігається підвищена температура тіла, схуднення хворих.

При алкоголізмі страждають і нирки-органи, які беруть участь у регуляції водно-сольового обміну, у підтримці кислотно-лужної рівноваги, у виділенні різних шлаків. Постійний тривалий прийом алкоголю викликає хронічні захворювання нирок (нефрит, нирковокам'яну хворобу). Невеликі дози алкоголю підвищують сечовиділення, що пов'язано з дратівливою дією спирту на ниркову тканину, з впливом його на серцево-судинну систему з підвищеною фільтраційної здатності нирок.

Хронічна алкогольна інтоксикація проявляється надмірною пітливістю, розвитком набряків. Внаслідок поступового руйнування клітин ниркової тканини загиблі клітини заміщаються сполучною тканиною, нирки зменшуються, зморщуються.

Цілком зрозуміло що, відмічені істотні зміни в нервовій системі, печінки, шлунково-кишковому тракті, в нирках і інших органах тривалість життя, ведуть до передчасної смерті, як жінок, так і чоловіків, що зловживають алкоголем. Слід взяти до уваги, що алкоголь значно знижує опірність організму до дії інфекційних збудників і токсичних речовин і тим самим сприяють підвищенню захворюваності, хто п'є. На тлі алкоголізму важче протікають різні захворювання, особливо хронічні інфекційно-алергічні та серцево-судинні. Смертність серед алкоголіків при соматичних хворобах в 3-5 разів вище, ніж смертність серед людей, що не споживають спиртні напої (див. додаток )

Отже проведене дослідження причин смертності у групи померлих чоловіків (488 чол.) Зловживають алкоголем, показує, що перше місце в структурі причин смерті у них займають нещасні випадки, отруєння і травми (47.6%), з них третина становить випадків смерті від суворого отруєння алкоголем , близько половини припадає на нещасні випадки, пов'язані з транспортом. Серцево-судинні захворювання посідають друге місце в структурі причин смерті чоловіків, що зловживають алкоголем (28,7%). На частку ішемічної хвороби серця припадає близько 40% всіх випадків смерті від серцево-судинних захворювань. Хоча новоутворення займають третє місце в структурі причин смерті чоловіків зловживають алкоголем, проте питома вага їх порівняно невеликий (7,4%). Далі в структурі причин смерті слід зазначити хвороби органів травлення (5,7%) та хвороби органів дихання (4,9%). Слід підкреслити, що з 28 випадків смерті від хвороб та органів травлення 24 випадки припадає на цироз печінки; 71,4% випадків смерті від інших причин припадає на туберкульоз органів дихання. Аналіз причин смерті хворих алкоголізмом, які стоять на обліку в психоневрологічному диспансері та п'яниць, неодноразово доставляють до медвитверезника, не виявляє істотних відмінностей між ними, що вказує на відносну однорідність досліджуваної групи. Визначальною ознакою для цих осіб служить не стільки ступінь зловживання алкоголем, скільки сам факт зловживання ним.

Б2. Ураження статевої функції та потомства

У більшості людей, які хворіють хронічним алкоголізмом, захворювання внутрішніх органів, як правило, не викликають суб'єктивних відчуттів та скарг. У багатьох випадках хворі заперечують наявність патології або не погоджуються з цим явищем. Хронічний алкоголізм характерний заниженням статевої функції. Це окреслюється передчасною еякуляцією, послабленням ерекції при збереженому і навіть сильному потягу до фізичної близькості.

У половини всіх осіб, що зловживають алкоголем, і у всіх хворих хронічним алкоголізмом має місце алкогольна імпотенція. Остання стає причиною неврозів, депресій (у зв'язку з переживаннями, викликаними цією причиною). Індивід неадекватно сприймає себе та свої соціальні зв'язки, що призводить до зниження соціальної адаптації. Реальні факти в думках автоматично спотворюються, зникає зворотній зв'язок із середовищем при збережені ілюзії свободи та логіки мислення. Цей процес, в свою чергу, веде до підпорядкування свідомості алкоголю, прагнення одержати задоволення від дійсності за допомогою хімічних речовин. Штучне самозбудження або самозаспокоєння утруднює можливість подолання справжніх причин особистих проблем, атрофує природну здатність емоційних реакцій.

Серед багатьох різних факторів, що впливають на прогрес алкоголізму, визнають генетичну схильність, або, іншими словами, спадковий характер. Статистичні дані доводять, що п'ятдесят відсотків опитаних дітей алкоголіків — залежні і актуалізують дану генетичну програму. У дітей алкоголіків простежується підвищена чутливість до алкоголю. В цих осіб незначне вживання алкоголю ставить загрозу формування звикання та похмільного синдрому. Не менш відповідальним є період вагітності. Пренатальний період характерний повною залежністю від матері. Алкоголь, токсичні речовини, що утворюються внаслідок обмінних процесів організму, через плацентарний бар'єр потрапляють в організм плоду та спричинюють отруєння. Особливу небезпеку спричинює вживання алкоголю в перші три місяці вагітності.

Сучасна наука розрізняє такі основні шляхи впливу алкоголізму чоловіків і жінок на їх нащадків:

Тератогенний. Народження неповноцінної дитини, завдяки вживання жінкою в день зачаття або в перші тижні вагітності спиртних напоїв. Алкоголь, проникаючи через плаценту, може проявити пряму токсичну дію на клітини ембріону і плоду, викликаючи різні аномалії, що одержали назву алкогольний синдром або алкогольна ембріонатія.

Мутагенний. Різні пошкодження хромосом, розтяжки і розриви, утворення кільцевих хромосом статевих клітин в результаті хронічного зловживання алкоголю батьками. У плоду замість двох статевих хромосом утворюється три, що призводить до народження розумово відсталої дитини.

Соматогенний. Пов'язаний з травмами і хронічними захворюваннями батьків-алкоголіків, що негативно відбувається на розвиток плоду.

Грудні діти хворіють алкоголізмом через кров і молоко матері.

Б3. Як же запобігти алкоголізму?

Шлях тут один. Це повна відмова від прийому алкоголю. Успішна боротьба з алкоголізмом і пияцтвом можлива тільки при комплексному медико-соціальному впливі. Антиалкогольне виховання , і активна пропаганда здорового способу життя повинні проводитися з ранніх років.

Пропаганда шкоди алкоголю повинна бути доступною, ілюстрованою, емоційною, підкріпленою переконливими фактами і рішучими заходами. Такі бесіди повинні проводитися систематично із залученням громадськості, в тому числі медицини.

Необхідно виховувати, починаючи з ранніх років антиалкогольні традиції, створювати в колективах, в сім'ях здоровий морально-психологічний клімат, атмосферу терпимості і неприязні до пияцтва і п'яниць як до соціального зла.

Для лікування алкоголізму успішно застосовується багато методів: вироблення негативного умовного рефлексу на алкоголь за допомогою блювотних засобів, введення тетураму (антабусу), психотерапія, гіпнотичне навіювання, гідро-, інсуліно-, гормонотерапія, лікувальний сон, трудова терапія.

В. Наркоманія

Наркоманія (токсикоманія) (від грецьких слів narke — заціпеніння, сон, і mania — божевілля, пристрасть, потяг) — ненормальний стан організму, викликаний вживанням певних речовин (наркотиків). Суттєвими ознаками наркоманії є: (1) непереборна тяга до прийому наркотиків (пристрасть до них) і (2) тенденція підвищення кількості прийнятої речовини.

«Непереборий потяг» пов'язаний з психічною (психологічною), а інколи фізичною (фізіологічною) залежністю від наркотиків. Розрізняють позитивну прихильність — прийом наркотику для досягнення приємного ефекту (ейфорія, відчуття бадьорості, підвищений настрій) і негативну прихильність — прийом наркотику для того, щоб позбутися поганого самопочуття. Фізична залежність означає тяжкі і навіть болючі відчуття, хворобливий стан при перерві постійного прийому наркотиків (т.зв. абстинентний синдром, ломка). Від цих відчуттів рятує поновлення прийому наркотиків.

Список речовин, здатних викликати токсикоманії дуже великий і розширюється по мірі синтезу нових лікарських препаратів.

Найбільш поширеними видами наркоманії є алкоголізм (пристрасть до напоїв, що містять етиловий спирт) і тютюнопаління (пристрасть до нікотину).

Також поширене вживання наркотиків на основі конопель (гашиш, маріхуана), маку (опіум, морфін, героїн), коки (кокаїн) та багатьох інших.

З погляду соціології наркоманія є однією з форм девіантної поведінки, тобто поведінки, що відхиляється від загальновизнаних моральних норм.

Серед причин виникнення й розвитку наркоманії найчастіше називають особливості характеру, психічні і фізичні розлади, вплив різних соціальних чинників. Нерідкими є також випадки виникнення наркоманії серед хворих, змушених тривалий час приймати наркотичні речовини в медичних цілях. Багато лікарських засобів, які застосовуються в офіційній медицині (в основному снодійні, заспокійливі і знеболюючі), можуть викликати важкі форми наркотичної залежності, що є серйозної проблемою їх застосування. В деяких країнах вживання наркотиків пов'язано з певними релігійними і культурними традиціями (жування індіанцями листя коки, паління гашишу в мусульманських країнах). Європі та Америці наркоманія набула широкого поширення під час молодіжної культурної революції 1960-х рр. Саме з цього часу це явище стала серйозною соціальною проблемою.

В1.Вплив наркотиків на організм людини

Наркоманія надзвичайно підступна і тяжка хвороба. Вживання наркотиків нищівно руйнує імунітет наркомана, його серцево-судинну систему, внутрішні органи. Бранця "білої смерті" видає зовнішній вигляд: його шкіра, зуби, волосся. Життя наркоманів ділиться на дві фази: перша, в якій знаходяться під дією наркотиків, і друга фаза, коли шукають чергову дозу. Нічим іншим наркоман не може займатися, бо починається жахлива "ломка".

Отрута від наркотиків вільно проникає разом з кров’ю матері в організм дитини і негативно впливає на розвиток та здоров’я плоду. Дуже часто спостерігається народження неповноцінних у психічному розвитку дітей.  Досить часто спостерігається мертвонародженість. У новонароджених можлива дефективна клишоногість, відсутність кінцівок, розщеплення піднебіння, заяча губа, дефекти внутрішніх органів. А наркотики, що потрапили в організм плоду, після народження дитини викликають у неї різке порушення дихання, сильне посиніння, корчі, шоковий стан, блювоту.

В2. Як запобігти наркоманії

Лікування наркоманії в більшості випадків не приносить успіху. Застосовувані в спеціалізованих клініках методики дійові лише при активній позиції самого хворого. Але й у таких випадках після одужання частими є рецидиви. Також були марними всі зусилля по боротьбі з виробництвом і збутом наркотиків.

Боротьба з наркоманією ведеться, передусім, на законодавчому рівні: практично в усіх країнах передбачені жорсткі кримінальні санкції за виробництво і розповсюдження наркотичних речовин. Тим часом, силові заходи не усувають причин наркоманії. Величезне значення має широка пропаганда здорового стилю життя, життя без наркотиків. Але більшість дослідників проблеми все ж схиляються до думки, що набагато дійовіше (й важче) забезпечити в суспільстві соціальні умови, що не сприяли б зловживанню наркотиками. Особливо це стосується головної групи ризику — молоді.

Г. Практична частина

Г1.Фізіологічні наслідки куріння і алкоголю.(хімія)

Мета: вміти описати фізіологічні наслідки паління та алкоголю на живу тканину.

Обладнання: «курильний» шприц, вата, сигарети (краще без фільтра), сірники, предметні скла, сире яйце (білок), спирт (20 і 40).

Хід роботи:

1. Вивчення дії тютюнового диму:

• Вставити сигарету в «курильний» шприц;

• Всередину шприца помістити ватний тампон, що дорівнює 5 фільтрам;

• Запалити сигарету і в кватирку (або на вулиці) повільно і рівномірно «палити» поршнем шприца, рухаючи його вперед-назад;

• Потерти використаним ватною кулькою стебло рослини.

Висновки зі спостережень:

а) Як виглядає вата після експерименту?

Темнувато, покрилася коричневим нальотом.

б) Як виглядає шприц (колір стінок)?

Стінки шприца потемніли «кіптява» осіла на стінки.

в) Що сталося з рослинами?

Через 2 дні у рослини стебло потемнів, через 3 дні спостерігається відмирання листя (тканини гинуть).

г) Який ефект куріння надає на організм?

Куріння поступово отруює організм людини, призводить до розвитку захворювань дихальної, кровоносної, нервової та інших систем.

2. Вивчення дії етанолу на білок.

 На предметне скло помістити білок сирого яйця. Кілька разів крапнути на нього спиртом. Відзначити, що сталося з білком і дійти невтішного висновку:

Спостерігається процес денатурації білка, таким чином етанол призводить до руйнування органічних речовин.

Г2. Фізіологічні наслідки куріння і алкоголю.(біологія)

       Мета дослідної частини роботи: виявити й описати фізіологічні наслідки шкідливих звичок на організм (куріння і алкоголь), методи відмови від них. Сформувати переконання в пріоритеті здорового способу життя.

Мета проведення анкет і тестів: з'ясувати обізнаність про шкідливі звички з питань анкет і тестів. Оцінити здоров'я та вплив на нього шкідливих звичок за допомогою анкет і тестів.

Тест № 1

    «Що ми знаємо про куріння?»

Учасники: учні, які навчаються 5-6, 7-8, 9-11 класів

1. Підлітки курять, щоб «бути як всі».

2. Не курці змушені страждати від захворювань дихальної системи в результаті пасивного куріння.

3. Куріння допомагає розслабитися, коли людина нервує.

4. У легенях людини, що викурює щодня протягом року по пачці сигарет, осідає 1 літр тютюнової смоли.

5. Фізичні вправи нейтралізують шкоду, що наноситься курінням.

6. Однією сигарети достатньо, щоб почастішав пульс, підвищився тиск, порушилися нормальне кровопостачання і циркуляція повітря в легенях.

7. Більшість курців одержують від куріння задоволення і не збираються кидати.

8. Табако куріння є однією з основних причин захворювання серця.

9. Більшість підлітків у стані кинути палити в будь-який час.

10. Немає нічого страшного в тому, що підлітки «балуються» сигаретами, якщо вони залишать це заняття до того, як куріння перетворитися на звичку.

     Висновок: запропонований тест «Що ми знаємо про куріння» дозволив виявити, що великий відсоток вірних відповідей в учнів 14-17 років, менший відсоток вірних відповідей в учнів 10-13 років, так як з 9-го класу починається вивчення фізіології і гігієни людини , тому у цих учнів глибші знання про куріння.

Тест № 2

      Тип куріння: Чому я палю?

Учасники: учні, які навчаються 5-6, 7-8, 9-11 класів.

       Мета: визначити тип паління учнів.

А. Я закурюю для того, щоб не дати собі розслабитися 12345.

Б. Часткове задоволення від куріння я отримую ще до того, як закурю, розминаючи цигарку.

В. Куріння приносить мені задоволення і дозволяє розслабитися 12345.

Г. Я закурюю, коли виходжу з себе, серджуся на що-небудь 12345.

 Д. Коли у мене закінчуються сигарети, мені здається нестерпним той проміжок часу, поки я їх не знайду 12345.

Є. Я закурюю автоматично, навіть не помічаючи цього 12345.

Ж. Я курю для того, щоб стимулювати себе, підняти свій тонус 12345.

З. Часткове задоволення мені приносить сам процес закуривания 12345.

І. Куріння приносить мені задоволення 12345.

К. Я закурюю, коли мені не по собі, і я засмучений чимось 12345.

Л. Я дуже добре відчуваю ті моменти, коли не курю 12345.

М. Я закурюю нову сигарету, не помічаючи, що попередня ще не догоріла у попільничці.

Н. Я закурюю для того, щоб підстьобнути себе 12345.

О. Коли я курю, часткове задоволення я отримую, випускаючи дим і спостерігаючи за ним 12345.

П. Я хочу курити, коли зручно влаштувався і розслабився 12345.

Р. Я закурюю, коли відчуваю себе пригніченим і хочу забути про свої неприємності 12345.

С. Якщо я деякий час не курив, мене починає мучити саме справжнє почуття голоду по сигареті 12345.

Т. Виявивши у себе в роті сигарету, я не можу пригадати, коли я закурив її 12345.

Висновок: На початкових етапах куріння - це в основному учні 7 класів, палять з метою розслабитися і підтримати компанію, для них це гра. У старшокласників 14-16 років переважає «спрага», і «рефлекс», тобто спостерігаються вже пристрасті до куріння.

Анкета № 1

Анкетування проводиться з метою з'ясування стану нарко - і токсикоманії.

1. Ваш вік (повних років)

2. Стать: а) жіноча б) чоловіча

3. Як ви ставитеся до того, що є люди, що захоплюються споживанням лікарських засобів, що діють на психіку?

          а) засуджую

         б) з тривогою

         в) байдуже

         г) не знаю

         д) це їхня справа

4. Як ви вважаєте, чи є нарко-і токсикоманія поширеним явищем?

     а) так б) немає в) не знаю

5. Чи вважаєте ви, що прийом наркотиків має для людини наслідки?

а) шкода для здоров'я

б) скорочує тривалість життя

 в) крах життєвих планів

г) руйнування сім'ї

д) небезпека для оточуючих

е) ніяких наслідків

ж) не знаю.

6. Чи знаєте ви, які лікарські (чи інші) засоби викликають нарко-і токсоманію?

   а) так б) ні

7. Як ви думаєте, чи є небезпечним одноразовий прийом наркотиків?

а) так б) ні в) дивлячись що приймати

г) не знаю

8. Як Ви думаєте, з якою метою деякі люди приймають наркотичні та токсичні засоби?

а) випробувати нове відчуття

 б) зняти нервову напругу

в) домогтися підвищення настрою

г) полегшити спілкування з людьми

д) з лікувальною метою

9. Чи є серед Ваших знайомих, які пробували приймати наркотичні засоби, препарати, що діють на психіку?

   а) так б) немає в) не знаю

10. Чи доводилося Вам приймати засоби, які викликають нарко-і токсикоманію?

   а) так б) ні в) одноразово

11. У якій ситуації?

   а) випадково, в компанії б) будинку, на самоті

12.На вашу думку, які джерела наркотичних речовин використовують наркомани?

а) домашня аптечка

б) близькі друзі і знайомі

в) місце навчання та роботи

г) аптека

д) лікарня та поліклініка

е) злодійство

ж) контрабанда.

13. У чому причини поширення нарко-і токсикоманії?

14. Чи потрібно посилити роз'яснювальну роботу в даному напрямку?

Анкета № 2

Анкетування проводиться з метою з'ясування стану паління.

1. Чи пробували ви палити і палите ви зараз?

2. У якому віці Ви спробували вперше закурити?

3. З ким і в яких обставин це сталося?

4. Скільки років Ви вже курите систематично, щодня?

5. Скільки штук приблизно викурюєте?

6. Підрахуйте, скільки це коштує протягом року (365 днів)

7. Хто курить у вашій родині,: батько, мати, брат ...

8. Курять у вашій кімнаті, в будинку або палять  на вулиці?

9. Чи є серед ваших друзів, подруг курці?

10.Кого у вашому колі рідних і друзів більше-що палять або некурящих?

11.Кого серед знайомих курців більше -

     чоловіків або жінок?

12.Хотіли ви кинути курити?

13.Пробовали ви кинути курити?

14. За яких умов вам найбільше хочеться закурити?

15. Скільки разів протягом поточного навчального року ви хворіли?

16. Скільки днів занять ви пропустили через хворобу?

17. Чи погіршився ваше здоров'я з тих пір, як ви почали курити?

Анкета № 3

Анкетування проводиться з метою вивчення ставлення до алкоголю.

1. Чи вживали ви алкоголь?

2. Коли вперше спробували і де?

3. Які алкогольні напої вам відомі?

4. Які пробували?

5. Які з них сподобалися на смак?

6. Як часто ви вживаєте алкогольні напої?

7. Що спонукає вживати алкогольні напої?

8. Які алкогольні напої ви вважаєте найбільш небезпечними?

9. Чи подобається вам стан сп'яніння?

10. Чи існує зв'язок між вживанням алкоголю, курінням і вживанням наркотиків, у чому вона полягає?

11. Чи вважаєте ви що в нашій країні потрібно запровадити «сухий закон»?

12. З яких джерел ви черпаєте інформацію про алкоголь?

13. Чи проводилися у вас антиалкогольні, антитютюнові заходи?

14. Який вид боротьби з алкоголізмом необхідно застосовувати в умовах, що склалися?

Першу анкету я провів з метою з'ясування нарко-і токсикоманії: (В). На підставі цієї анкети виявлено, що більше 91% учнів засуджують людей, які вживають лікарські засоби, що діють на психіку, 89% учнів 5-6 - класів вважають, що нарко-токсикоманія має тяжкі наслідки, серед старшокласників цей відсоток збільшується до 97%, причому вони вважають, що відбувається руйнування сім'ї, скорочення життя, катастрофа особистих планів .

На питання: "Чи необхідна роз'яснювальна робота серед підлітків ?" стверджувально відповіли учні 11-12 років - 100%, 13-14 років - 93%, 15-16 років - 88%, більшість учнів відповіли що у нас в школі проводиться така робота.

Основні причини вживання нарко-токсичних речовин учні бачать в: "Не має чим зайнятися", "погана компанія", "стрес".

Наступне анкетування було проведено з метою вивчення ставлення школярів до шкідливих звичок. На підставі цього анкетування було виявлено, що відсоток тих хто пробував палити дуже високий: 11-12 років - 20%, 13-14 років - 51%, 15-16 років - 72% (А.), причому відсоток куріння систематично зростає з віком  , якщо підлітки 11-14 років викурюють 1-2 сигарети на день, то учні 15-16 років - до 5 штук на день.

В учнів нашої школи є знайомі, родичі, які курять, в процентному відношенні це виражається так: в учнів 11-12 років - 17%, 13-14 років - 42%, 15-16 років - 53% , таким чином, ми бачимо, що відсоток знайомих, які курять, так само зростає з віком школярів.

На питання: "Чи хотіли б ви кинути курити?" школярі 11-12 років відповіли: "так" - 37%, "не знаю" - 43%; 13-14 років: "так" - 54%; 15-16 років: "так" - 34% .

Тест "Що ми знаємо про куріння?" дозволив виявити наступне:

Підлітки курять, щоб бути як усі.

Некурящі змушені страждати від захворювань дихальної системи в результаті пасивного куріння.

Куріння допомагає розслабитися, коли людина нервує.

У легенях людини, що викурює щодня протягом року по пачці сигарет, осідає 1 літр тютюнової смоли.

Фізичні вправи нейтралізують шкоду, що наноситься курінням.

Однією сигарети достатньо, щоб почастішав пульс, підвищилося кровоносне тиск, порушилися нормальний кровообіг і циркуляція повітря в легенях.

Більшість курців отримують задоволення і не збираються кидати курити.

Тест з визначення типів куріння  дозволив з'ясувати, що у школярів 10-12 років: тип стимуляція - гра - розслаблення - підтримка; 13-14 років: розслаблення - підтримка - ірга - спрага; 15-17 років: Розслаблення, роздратованість, невпевненість у собі.

 Відсоток знань у школярів 11-14 років  достатній, у підлітків відсоток підвищується, тому що з 9 класу викладається курс "Людина та її здоров'я", але в цьому віці деякі вже не в силах кинути палити самі, тому слід проводити профілактичну роботу, причому регулярно з початкової школи, і не тільки вчителями, а й залучати батьків, громадськість, заборонити рекламу сигарет і спиртних напоїв, у тому числі і пива.

При вивченні ставлення до алкоголю я з'ясував, що відсоток учнів, які пробували алкоголь, у тому числі і пиво, збільшується з віком: 11-12 років - 53%, 13-14 років - 66%, 15-16 років - 87%. З'ясувалося також, що більшість школярів спробували алкоголь в сім'ї, або в колі друзів (Б.).

На запитання: "Як часто ви вживаєте алкоголь?" учні відповіли: 5-6 класи "рідко" - 82%, 13-14 років - 78%, 15-16 років - 72% .

При аналізі відповідей на запитання: "Що спонукає вживати алкоголь?" в учнів у 11-12 років переважає "інтерес" - 64%, 13-14 років "друзі" - 60%, 15-16 років "друзі" - 74%, "не знаю" - 70% (Б.3).

Основну інформацію про шкоду алкоголю школярі черпають: "з газет" - 20%, Інтернет - 54%, "вчителя школи" - 85%, "батьки, друзі" - 85% .

Д. Висновок

Я вважаю що у нашій школі на достатньому рівні проводиться профілактична робота

Вплив сім'ї як позитивний так і негативний дуже сильний, але на жаль батьки не завжди вміють використовувати свій вплив на дітей для профілактики шкідливих звичок.

 Компанія однолітків робить вирішальний вплив на рішення підлітка - вживати алкоголь і тютюн чи ні.

Величезний вплив на підлітка надають засоби масової інформації, тому я вважаю, слід заборонити рекламу пива, рекламу цигарок і ін.

  Більшість учнів свідомо вибирають відмову від шкідливих звичок, але виділяється група школярів, яка продовжує вживати алкоголь і курити, не ставлячи здоровий спосіб життя на перше місце.

Свою дослідницьку роботу я б хотів закінчити словами видатного хірурга, академіка Федора Углова, який звертався до молоді з приводу шкоди куріння: «Мені до болю шкода людського здоров'я, цинічно, бездумно переведеного в дим. Мені нестерпно шкода життів, зотлілих на кінчику сигарети. Не можу зрозуміти, як можемо ми дозволити тринькати те, чому ціни немає - здоров'я! »

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Список літератури:

1. І. І. Бєляєв «Тютюн-ворог здоров'я».-К.;Віра, 1979.

2 Л.С. Левіна.  Науково-методичний журнал «Хімія» 2002 рік.

3. В.Д. Кузьмін «Вимушені палити»-Львів, 1991 рік.

4. Д.П. Нікольський «Про тютюні і шкоду його куріння»- К.: 1998 рік.

5. Практичні заняття з валеології - Н.:  1999, стор.168-190.

6. Ж. «Виховання школярів» № 6, 2002 рік, стор.49.

7. «Наркоманія та токсикоманія у неповнолітніх та молоді»- Н.:Литера, 1995, стор.5, 32-40.

8. «Безпека життєдіяльності» Є. Д. Желібо, Н. М. Заверука, В. В. Зацарний.- К.: «Каравела»,2002.

9. «Шкода алкоголю і нікотину» П. М. Левітській, В. С. Язловецький  - К.: «Радянська школа ». 1987.

10. «Культура Розумного споживання» В. З. Роговін, Н. Ф. Наумова.- М.: «Педагогіка» ,1987.

11. «Бережи здоров'я змолоду» А. В. Чаклін, І. Л. Міліевская – М.:«Педагогіка», 1987.

12. Братусь Б. С., Сидоров П. І. «Психологія, клініка і профілактика раннього алкоголізму ». - М.: Изд-во Моск. ун-ту, 1984. - 144 с.

13. «Алкоголізм (Керівництво для лікарів) » / За ред. Г. В. Морозова, В. Є. Рожнова, Е. Я. Бабая .- М. Медицина, 1983, 432 с

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
27 листопада 2018
Переглядів
2366
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку