Навчальна програма "ПРОГРАМА ІНТЕГРОВАНОГО ЕКСПРЕС-КУРСУ З ГЕОГРАФІЇ, ІСТОРІЇ, УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ ТА УКРАЇНОЗНАВСТВА ДЛЯ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ 10-11 КЛАСІВ"

Про матеріал
ПРОГРАМА ІНТЕГРОВАНОГО ЕКСПРЕС-КУРСУ З ГЕОГРАФІЇ, ІСТОРІЇ, УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ ТА УКРАЇНОЗНАВСТВА ДЛЯ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ 10-11 КЛАСІВ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ, КУРСІВ ТА ЦЕНТРІВ-ОСЕРЕДКІВ УКРАЇНСЬКОЇ ДІАСПОРИ ЗА КОРДОНОМ, ФАКУЛЬТАТИВНИХ ЗАНЯТЬ У ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ, ЗАНЯТЬ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ЗНО ТА НМТ «ЄВРОПЕЙСЬКА УКРАЇНА. ВІД СИВОЇ ДАВНИНИ ДО СЬОГОДЕННЯ» (35 год., 1 година на тиждень)
Перегляд файлу

ВСП «Дитяча інженерна академія» НПУ імені М.П. Драгоманова

 

 

ПРОГРАМА

ІНТЕГРОВАНОГО ЕКСПРЕС-КУРСУ  З ГЕОГРАФІЇ, ІСТОРІЇ, УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ ТА

УКРАЇНОЗНАВСТВА ДЛЯ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ 10-11 КЛАСІВ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ, КУРСІВ ТА ЦЕНТРІВ-ОСЕРЕДКІВ УКРАЇНСЬКОЇ ДІАСПОРИ ЗА КОРДОНОМ, ФАКУЛЬТАТИВНИХ ЗАНЯТЬ У

ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ, ЗАНЯТЬ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ЗНО ТА НМТ

«ЄВРОПЕЙСЬКА УКРАЇНА. ВІД СИВОЇ ДАВНИНИ ДО СЬОГОДЕННЯ»

 (35 год., 1 година на тиждень)

 

 

Автор:  

Галена Олена Володимирівна, вчитель географії  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Київ, 2023

 

Анотація: Розвиток людської цивілізації завжди супроводжувався міграційними процесами племен, народів, окремих особистостей. Міграція є об’єктивним процесом, але у кожній конкретній ситуації має суб’єктивні причини. 

Питання збереження національної ідентичності завжди було й залишається надзвичайно актуальним для мігрантів. Особливо актуальним воно є по відношенню до українців в умовах воєнного сьогодення, які проживають за межами України, адже, в нових умовах життя, основним завданням є швидка та успішна адаптація та інтеграція в країні поселення, а збереження власної ідентичності відходить на другий план. Саме тому дуже легко втрачається зв'язок з історичною Батьківщиною, а для його утримання й поширення потрібно докласти чимало зусиль.

З 24 лютого 2022 року значна частина вимушених мігрантів переселилася до інших регіонів України, але багато з них (понад 6 млн.) також виїхали за кордон. Основні країни-отримувачі українських мігрантів - Польща, Чехія, Словаччина та інші країни ЄС, світу. Саме тому, в урядових документах особлива увага приділяється освіті українських громадян, які знаходяться за кордоном, але у дистанційній формі продовжують навчатися в українських закладах. Тому, підготовка таких учнів випускних класів до складання іспитів ЗНО/НМТ для подальшого навчання у закладах вищої освіти, а також для всіх бажаючих здобути вищу освіту в Україні має велике значення.

Ключові слова: міграція, збереження національної ідентичності, адаптація в країні поселення, освіта мігрантів, дистанційна освіта, освіта в Україні.

Annotation: The development of human civilization has always been accompanied by migration processes of tribes, peoples, and individuals. Migration is an objective process, but in each specific situation it has subjective reasons.

The issue of preserving national identity has always been, and it  remains extremely relevant for migrants. It is especially relevant for Ukrainians living outside of Ukraine in the current war, because in the new living conditions, the main task is quick and successful adaptation and integration in the country of settlement, while the preservation of one's own identity recedes into the background. As a result, losing of the connection with the historical Motherland, and taking lots efforts to maintain and spread it.

Since February 24, 2022, a significant part of forced migrants moved to other regions of Ukraine, but many of them (more than 6 million) also left abroad. The main recipient countries of Ukrainian migrants are Poland, the Czech Republic, Slovakia and other countries of the EU and the world. That is why, according to government documents, special attention is paid to the education of Ukrainian citizens who are abroad, but continue studying in Ukrainian institutions in a remote form. Therefore, the preparation of such students of graduating classes to take the ZNO exams/NMT for further study in institutions of higher education, as well as for all those who wish to obtain higher education in Ukraine, is a great importance.

Key words: migration, preservation of national identity, adaptation in the country of settlement, education of migrants, distance education, education in Ukraine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

Розвиток людської цивілізації завжди супроводжувався міграційними процесами племен, народів, окремих особистостей. Міграція є об’єктивним процесом, але у кожній конкретній ситуації має суб’єктивні причини. 

Питання збереження національної ідентичності завжди було й залишається надзвичайно актуальним для мігрантів. Особливо актуальним воно є по відношенню до українців в умовах воєнного сьогодення, які проживають за межами своєї Батьківщини, адже в нових умовах життя основним завданням є швидка та успішна адаптація та інтеграція в країні поселення, а збереження власної ідентичності відходить на другий план. Саме тому, дуже легко втрачається зв'язок з історичною Батьківщиною, а для його утримання й поширення потрібно докласти чимало зусиль.

Українська діаспора — це збірне визначення української національної спільноти за межами українських земель (етнічної української території), яка відчуває духовний зв'язок з Україною. Українці мають одну з найбільших діаспор у світі, тому закордонні українці здатні сприяти реалізації інтересів України та формуванню її міжнародного іміджу. Україна здійснює політику стосовно української діаспори, дотримуючись принципу недоторканності кордонів і цілісності держав. 

Українська діаспора, розсіяна по всьому світові, являє собою могутній етнічний кущ, котрий живиться культурою материнського регіону України — і від того, як проходитимуть етнокультурні процеси в Україні, багато в чому залежить життя української діаспори: як східної, так і західної. За типологією українська діаспора поділяється на: східну українську діаспору — нові незалежні держави, що виникли на пострадянському просторі та західну українську діаспору. [3],[4],[15].

У  Розпорядженні  Кабінету Міністрів України від 09.10.2020 «Про схвалення Концепції Державної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання на період до 2025 року» (Із змінами, внесеними згідно з Постановою КМУ

№ 1451 від 27.12.2022) зазначено, що схвалена Державна цільова соціальна програма національно-патріотичного виховання на період до 2025 року) базується на основі принципів національної самобутності Українського народу, його консолідації навколо спільного майбутнього, національної державності Українського народу, захисту незалежності, територіальної цілісності України та формування спільних ціннісних орієнтирів через дієву участь у процесі розбудови Української держави.

 Представники покоління закордонних українців ХХ століття-початку ХІ століття втрачають свою етнічну та національну ідентичність і зв’язки з Україною, зменшується чисельність та знижується активність громадських організацій закордонних українців зазначених поколінь, звужується сфера використання української мови. [18]

У світової спільноти недостатньо інформації та знань про Україну, її мову, культуру, історію, сучасне творче, інтелектуальне і суспільне життя. Показнику присутності української культури у світовому просторі, який є надзвичайно низьким, сприятиме національно-патріотичне виховання громадян в освіті України та збільшення чисельності здобувачів освіти з усіх країн світу в освітніх закладах України, що сприятиме підвищенню рейтингу престижності української освіти.[16],[18].

Як визначено в наказі МОН від 06.06.2022 № «Про деякі питання національно-патріотичного виховання в закладах освіти України та визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства освіти і науки України від 16.06.2015 №641», питання національно-патріотичного виховання підростаючого покоління набуває особливої ваги. В документі зазначено: відповідно до підпунктів 18, 20 пункту 4 Положення про Міністерство освіти і науки України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року № 630 (із змінами), та з метою посилення національно-патріотичного виховання дітей та молоді в закладах освіти відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09 жовтня 2020 року №932 «Про затвердження плану дій щодо реалізації Стратегії національно-патріотичного виховання на 2020-2025 роки» з метою посилення національно-патріотичного виховання дітей та молоді в закладах освіти, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09 жовтня 2020 року затвердити Заходи щодо реалізації Концепції національнопатріотичного виховання в системі освіти України до 2025 року.[12] Тому, формування патріотизму в українському світовому суспільстві залишається першочерговим як для держави, так і для системи освіти в цілому. Основними складовими національно-патріотичного виховання є: громадянсько-патріотичне виховання, військово-патріотичне виховання, духовно-моральне виховання. Завдання освітніх закладів — так побудувати виховну діяльність, щоб сама її організація, приклади авторитетних наставників-учителів, шкільне середовище виховували дітей у дусі патріотизму, глибокого розуміння історії свого народу, національної ідентичності, самобутності. Мета заходів у сфері національнопатріотичного виховання у навчальних закладах — сприяти набуттю дітьми та молоддю досвіду патріотичних дій, вихованню в дусі патріотичного обов'язку.  Навчальні заклади, установи української діаспори за кордоном мають безпосереднє відношення до виконання цих завдань в світовому українському суспільстві.

Деякі аспекти цієї проблеми знайшли своє відображення в працях В. Євтуха, Т. Беднаржової, В. Даниленка, О. Добржанського, Ю. Калічака, Р. Кіри, М. Кляп, А. Марушкевич, М. Мушинки, В. Оліфіренка, О. Пенішкевич, А. Попка, М. Тимошика, В. Трощинського, А. Шевченка та ін. Зауважимо, що питання національно-патріотичного виховання дітей і молоді в українській діаспорі репрезентоване у творчій спадщині А. Волошина, А. Животка, І. Огієнка, С. Русової, В. Сімовича, С. Смаль-Стоцького, С. Сірополка; І. Боднарука, Г. Ващенка, А. Горохович, Е. Жарського, К. Кисілев- ського, О. Кульчицького, М. Кушніра, В. Леника, В. Лукаш-Боднарук, М. Пастернакової, І. Петрів, П. Савчука, З. Сагана, А. Смеречинської, В. Стецюка, П. Чуйка, В. Яніва.[5],[9 ].

Фактом є те, що тимчасові поїздки громадян України за кордон здійснюються в основному в сусідні країни, з якими зберігається безвізовий режим та існує налагоджене транспортне сполучення. 3 1993 р. статистика тимчасових виїздів не ведеться. Однак за даними прикордонників, дипломатичних представництв та результатами соціологічних досліджень, інтенсивність руху громадян України через кордон не зменшується. Водночас розширюється географія їхніх поїздок. Певна частина з тих, хто виїжджає за кордон для тимчасового працевлаштування чи в торговельних справах, осідає згодом у відповідних країнах на постійне проживання.[22]

Матеріальні труднощі та невисокий рівень етнічної самоідентифікаціі  таких представників тимчасової міграції не сприяють їх інтеграції в суспільне життя. Організації української діаспори в різних країнах надають посильну допомогу в облаштуванні новоприбулих, зокрема, в оформленні необхідних документів, вивченні місцевої мови, навчанні дітей у школі тощо. Загалом, за 2014-2015 роки з початку захоплення росією територій України, лише до Європи офіційно виїхали на заробітки та постійне місце проживання, трохи більше 1,5 млн українців. І тенденція йде лише до зростання. Нині, за різними даними, за кордоном у різних країнах світу працюють від 4 до 8 млн українців, не враховуючи кількість мігранів, які покинули Україну з лютого 2022 року. Зростає чисельність українців, які  постійно проживають на території ЄС. У 2015  році їх нараховувалось 905,2 тис. Вони становили понад 6% іноземців із третіх країн на території Євросоюзу. Найбільше українців проживали в Італії (238 тис.), Польщі (336 тис.), Німеччині (112 тис.), Чеській Республіці (113 тис.) та Іспанії (84 тис.) (За даними Міжнародної організації з міграції (МОМ), представництво України).[19]

Велика кількість вимушених переселенців з України, зараз заполонили країни Європи. Отже, відповідно до статистики Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) станом на 19 липня 2022 року з України виїхало 9 567 033 осіб [19]. 

Так, з одного боку, добре, що багато жінок і дітей сьогодні перебувають у повній безпеці за кордоном. Але якщо цих українців не вдасться повернути в країну після нашої перемоги, на нас чекатиме демографічна катастрофа. І не забуваємо, ще однією важливою проблемою еміграції є «відтік мізків». Ми маємо вже розуміти, що частина мігрантів не повернеться. Оскільки, українці, які не повернуться з вимушеної міграції, не повернуться ніколи, назавжди зникнуть як ланки, а їхні діти як перспективні ланки механізму економіки. Вони не внесуть свою пряму частку в розвиток України. Тому, на сьогодні, загалом тимчасовий виїзд українців не є значною проблемою для економіки але це стане проблемою у майбутньому, якщо вони, дійсно, не повернуться. Громадяни України, які перебувають, або працюють за межами країни повинні бути забезпечені тими ж універсальними правами людини і основними свободами, які необхідно дотримувати, захищати і здійснювати на постійній основі. 

Особлива роль у збереженні національної ідентичності відводиться молоді – майбутньому  будь-якого суспільства. Це його опора та найактивніша частина. Тому для її виховання та навчання була створена й упроваджена в життя ціла система освітніх розробок, спрямована на виховання нового покоління українців, враховуючи емігруючу молодь.  У зв`язку з цим, українознавство для молоді - гарант виживання й процвітання української нації в сучасному конкурентному світі, що неухильно глобалізується та  усвідомлює знання про Україну і світове українство як органічну цілісність.[2].

Важливу роль у цьому процесі відіграє освіта, яка забезпечує підготовку національно-свідомого молодого покоління зарубіжних українців, здатного заповнити кадрові "прогалини" внаслідок відходу від активної громадсько-політичної діяльності покоління еміграції [12]. 

Міграція українців під час війни в Україні має значні наслідки для України та української економіки. З одного боку, вона дозволяє зменшити напруження в зоні конфлікту та забезпечити безпеку для мігрантів. З іншого боку, вона також впливає на економіку країни, оскільки втрата населення може призвести до зменшення ринку праці та збільшення тиску на економіку.

Уряд України, як ми зазначали вище,  прийняв кілька програм та заходів з метою забезпечення підтримки та інтеграції українських мігрантів, а також сприяння їх поверненню на батьківщину після закінчення війни. Особлива увага в урядових документах приділяється освіті українських громадян, які знаходяться за кордоном, але у дистанційній формі продовжують навчатися в українських закладах. Тому, підготовка таких учнів випускних класів до складання іспитів ЗНО/ НМТ має велике значення.

При  написанні Програми інтегрованого експрес-курсу з географії, історії, української літератури та українознавства для здобувачів освіти 10-11 класів закладів загальної середньої освіти, курсів та центрів-оскредків української діаспори за кордоном, факультативних занять у закладах загальної середньої освіти України, занять для підготовки до ЗНО та НМТ «Європейська Україна. Від сивої давнини до сьогодення»,  (35 год., 1 година на тиждень) (далі Програма)  ставилася навчально-виховна мета: з урахуванням формування політичної карти світу розкрити  здобутки української національної самобутності у світовій спільноті, активізувати діяльність з посилення протидії антиукраїнській пропаганді, формувати позитивний імідж України у світі, просувати економічні інтереси нашої держави, сприяти  діяльності українських культурно-інформаційних центрів у країнах проживання закордонних українців, надати допомогу навчальним закладам за кордоном, у яких здійснюється навчання українською мовою або вивчається українська мова, історія, географія,  культура  шляхом забезпечення потреб таких закладів  навчально-методичною літературою, підручниками, довідковою літературою та мультимедійними продуктами для вивчення української літератури, українознавства, історії, географії; поглибити  співпрацю з представниками української діаспори у сфері національно-патріотичного виховання, зокрема щодо збереження і популяризації українських традицій, спрямувати навчальну діяльність на посилення зв’язків із закордонними українцями та їх соціально-культурну підтримку.

Структуризація знань в розробленій  нами  Програмі, яка містить ІV модулі – періоди формування політичної карти світу та 35-ть уроків складена з урахуванням  затвердженої  МОН України  Програми  зовнішнього  незалежного  оцінювання/ національного мультимедійного тесту  2023 року з навчальних предметів для осіб, які бажають здобувати вищу освіту на основі повної загальної середньої освіти, враховує основні психологічні вікові особливості розвитку підлітків (15-17 років) та їхню пізнавальну діяльність.[13]

Чотири  модулі - періоди  формування  політичної  карти  світу, в кожному з яких, в свою чергу, відображено етапи формування політичної карти України з розкриттям розвитку історичних, географічних, політичних, соціальноекономічних, літературних та культурних подій в українському суспільстві.  

Головною особливістю Програми є розкриття становлення  української державності в часи формування території світу та України, а також розкриття змісту, ідеї, образів творів літераторів, досягнень науковців, державних діячів – співвітчизників. Перелік літературних творів, що зазначені у розробленій нами  Програмі був сформований згідно Програми  зовнішнього  незалежного  оцінювання/національного мультимедійного тесту  2023 року з української мови і літератури.  Географічні зміни територій країн, що відбулися в результаті історичного розвитку світового суспільства, сприяли становленню України як єдиної незалежної держави, формуванню її політичного, соціально-економічного, культурного курсу. Територіально – економічний поділ сучасної України, основні напрямки державотворчих процесів, розвиток господарства, промисловості, соціальної сфери розглядаються у ІV модулі. Завершуючи Програму інтегрованого експрес-курсу, розглядаються питання загарбницької війни, яку розпочала росія проти України, а також заходи щодо відбудови України після війни. Окреме місце виділено інтегруванню України до ЄС та результату вступу в європейську спільноту для обох сторін. 

Програма є універсальною, так як, враховуючи рівень знань учнів з навчальних предметів, можна варіювати годинами предметних складових кожного модуля. Це надасть можливість, не змінюючи основну структуризацію, модифікувати Програму за потребою, застосовуючи особистісний підхід до кожного здобувача освіти.

У темах кожного модульного уроку розглядаються підтеми: географічне формування територій України у зв`язку з історичними подіями, адміністративно-територіальний устрій, політичні та соціально-економічні зміни в українському суспільстві, розвиток культури, науки, освіти, становлення української літератури. Враховуючи великий обсяг навчального матеріалу з української літератури  за періоди: кінець XVIII – перша половина ХІХ ст.; наприкінці XVIII–у першій половині XIX ст.; кінець ХІХ ст. – ХХ ст., нами було виділено окремі уроки, відповідно - №13, №16 та №30. Також, з цієї причини і для більш детального вивчення соціально-економічної географії сучасної України, було виокремлено урок №32.

Велику увагу у Програмі приділено додатковим навчальним матеріалам з використанням комп`ютерних інтерактивних вправ, тестів, ребусів, практичних завдань з використанням можливостей штучного інтелекту.  Зокрема: 40-ка мультимедійним презентаціям та відео-презентаціям, які наочно сприяють розумінню та запам`ятовуванню інформації.  Презентація «Історичні персоналії України. Пам`ятки ЮНЕСКО  на території  України. Історичні архітектурні пам`ятки. Образотворча  скарбниця України»  підсумкове завершення додаткових навчальних матеріалів, які є для учнів обов`язковими для запам`ятовування. 

Великий об`єм інформації модулів Програми надасть змогу учням самостійно опановувати матеріал, вдосконалюючи навички самостійного навчання, що стане у нагоді при застосуванні отриманих навичок на практиці. Навчання може здійснюватись за допомогою вчителя- очно, оn-line, або самостійно з використанням посібника, робочого зошита та додаткових яскравих мультимедійних матеріалів. Теоретичні знання закріплюються на підсумкових уроках за модулями у вигляді тестування, результати якого можуть бути відмічені по закінченні вивчення курсу сертифікатом та зазначені в особових справах учня. 

Програма (перша її редакція) була надрукована у збірнику «Науково-методичний вісник Ніжинського обласного педагогічного ліцею Чернігівської обласної ради» (випуск №1(13)`2018 року). Нами були здійснені перші кроки до її впровадження в освітній процес. Час вимагає змін, тому Програма була переформатована та доповнена фактами сучасних подій.

Виконання Програми дасть змогу: 

сприяти збереженню та розвитку української мови, літератури, культури, етносу; визначенню головних домінуючих цінностей українського народу: патріотизм, історія та культура, права і свободи людини, соціальну справедливість, матеріальні та духовні надбання українського народу, національну безпеку, природні ресурси, конституційний лад тощо;

         сприяти підтримці європейської інтеграції України, реалізації державної політики у молодіжній сфері, сферах фізичної культури і спорту, національно-патріотичного виховання шляхом залучення молоді з числа закордонних українців до розвитку української культури і традицій, розкриттю шляхів виховання в дітях почуття національної свідомості на фундаменті етнічного патріотизму, традицій своєї родини, толерантного  ставлення дітей-підлітків до народів і культури інших країн, естетичному та творчому розвитку дітей;

         сприяти навчально-виховному процесу, поповнення здобувачами освіти 10-11 класів закладів загальної середньої освіти, курсів та центрів-оскредків української діаспори за кордоном, факультативних занять у закладах загальної середньої освіти України знань з українознавства (історії, географії, української літератури, українознавчтва, мистецтва), який має вибудовуватися на засадах партнерства (стосунки «суб’єкт – суб’єкт»), де вчитель і учень є рівнозначними учасниками взаємодії;

       сприяти підвищенню рівня знань про видатних осіб українського державотворення, борців за незалежність

України;

       сприяти поглибленню співпраці з представниками закордонних українців у сфері національно-патріотичного виховання, зокрема щодо збереження і популяризації української мови, культури, а також формування національної ідентичності;

       сприяти підвищенню активної участі громадян в освітянській, науковій, управлінській діяльності через призму державотворення та підняття престижу України на світовому рівні;

       сприяти популяризації та збереженню національного аудіовізуального продукту національно-патріотичного, морально-духовного та науково-освітянського тематичного спрямування в Україні та світі; 

       сприяти засвоєнню отриманих знань для здобуття подальшої освіти в закладах України різних рівнів.

Сучасні міграційні світові процеси та чимдалі зростаюча еміграція українців в інші держави світу в умовах сучасних глобалізаційних викликів говорять і про те, що чисельність етнічних українців у світі збільшуватиметься. Факт державницького існування України посилюватиме інтерес  до нашої історії, літератури, культури, освіти, як у самій Україні, так і в діаспорі та за кордоном, слугуватиме для України одним з аспектів, який нині починає використовуватися світовими державами на користь нашої незалежної Батьківщини. Саме через освіту Україна має історичний шанс відродитися й піднятися на якісно новий світовий рівень.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ ПРОГРАМИ 

ІНТЕГРОВАНОГО ЕКСПРЕС-КУРСУ  З ГЕОГРАФІЇ, ІСТОРІЇ, УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ ТА

УКРАЇНОЗНАВСТВА ДЛЯ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ 10-11 КЛАСІВ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ, КУРСІВ ТА ЦЕНТРІВ-ОСЕРЕДКІВ УКРАЇНСЬКОЇ ДІАСПОРИ ЗА КОРДОНОМ, ФАКУЛЬТАТИВНИХ ЗАНЯТЬ У

ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ, ЗАНЯТЬ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ЗНО ТА НМТ

«ЄВРОПЕЙСЬКА УКРАЇНА. ВІД СИВОЇ ДАВНИНИ ДО СЬОГОДЕННЯ»

 (35 год, 1 година на тиждень)

 

занят тя

К-ть год.

Зміст навчального матеріалу

Хронологія головних подій періоду (дати)

Видатні особистості періоду

Додатки до навчального матеріалу

Наскрізні змістові лінії, вміння

 

2

 

2

МОДУЛЬ І

 

СТАРОДАВНІЙ (АНТИЧНИЙ)

ЕТАП ФОРМУВАННЯ

ПОЛІТИЧНОЇ КАРТИ СВІТУ

(до Vст. Н.е.)

 

 

 

 

1

1

ВСТУП

Роль знань у формуванні світогляду людини та взаємозв`язок навчальних предметів у відображенні хронології розвитку суспільства. Джерела знань. Українознавство - гарант виживання й процвітання української нації в сучасному конкурентному світі, що неухильно глобалізується і усвідомлює знання про Україну і світове українство як органічну цілісність.

 

 

Презентація №1

«Вступ. Роль знань у формуванні світогляду людини та взаємозв`язок навчальних предметів у відображенні хронології розвитку суспільства.

Джерела знань. Роль мови у розвитку цивілізацій. Роль історикогеографічних

-                 визначати джерела та роль знань у формуванні світогляду людини; - визначати цінність Українознавства для української світової спільноти;

-                 визначати роль мови у розвитку цивілізацій та українського народу; - визначати хронологічні періоди формування політичної карти світу та

України;

 

 

 

Роль мови у розвитку цивілізацій. Мова – духовний скарб українського народу.

Географічні дослідження світу та України в різні історичні епохи. Періоди формування політичної карти світу. Географічноісторичне формування політичної карти України. Перші письмові згадки природу і населення українських земель. Історичні особи – образи літературних героїв та фольклорних творів. 

Поняття та терміни: «історія»,

«географія»,«хронологія»,

«археологія», «цивілізація»,

«наукові відкриття», «карти» . 

 

УРОК 1. 

 

Періодизація розвитку українського суспільства. Картографічна фіксація цього розвитку.  Історична спадщина та географічні відкриття, природні явища у формуванні усної народної творчості та української літератури:  календарно-обрядові, суспільно-побутові та родиннопобутові  пісні, народні думи і балади: 

       пісні Марусі Чурай :

«Віють вітри», «За світ встали козаченьки»;

 

 

досліджень у  становлені української нації. Характеристика етапів формування політичної карти світу».

 

 

Презентація – відео

№2

«Формування політичної карти світу від стародавніх часів до початку ХХІ ст.».

 

 

 

 

Презентація №3 «Мова – духовний скарб українського народу. Періоди становлення української

літератури»

 

-                     визначати роль історичних осіб у фольклорних та літературних творах. - визначати класифікацію літературних творів, та хронологічні періоди формування української літератури.

-                     визначати зміст, ідею, образи історичнопобутових пісень, дум, балад.

 

 

 

             історичні пісні: «Ой Морозе, Морозенку», «Чи не той то хміль»;

             народні думи і балади: «Дума про Марусю Богуславку», балада «Ой летіла стріла».

 

 

 

 

2

1

УРОК 2.

 

УКРАЇНА В СТАРОДАВНІ ЧАСИ

Географічні оболонки Землі. Зображення земної поверхні на малюнку, плані, карті, глобусі, аерофотознімку та космічному знімку. Процеси, що відбуваються у літосфері та земних оболонках. Походження материків і океанів.  Поява та розселення людей на території України. Роль рельєфу та родовищ корисних копалин у поширенні землеробства й скотарства на землях України. Трипільська культура. Заснування античних міст-колоній у Північному Причорномор`ї та Криму. Географія Великого переселення народів. Перші писемні згадки про давніх слов`ян (венедів, антів, славинів, скифів, сарматів).

 Суспільне, господарське, культурно -духовне життя  народів періодів:

Історико - географічні дослідження території України: §             VIII – IIIст. до н.е – дослідження території скіфами, реками.кімерійцями, трипільцями;

              VIII-VI ст.. до н.е.(Велика грецька

колонізація);

              484-425 рр. до

н.е . -опис Геродота;         460-377 рр. до

н.е – опис Гіппократа;

              IV-середина ІІІ тис.до н.е.

(розселення племен трипільської культури на території України;         ІІІ ст.. до н.е – створення карти світу Ератосфеном;

              64р. до н.е. дослідження грека

Страбона;

 

Презентація №4 «Формування поверхні земної кулі. Поява та розселення людей.

Україна в стародавні часи. Культура, наука, освіта».

 

-                      визначати періоди формування географічної оболонки Землі та процеси, що відбуваються у цих оболонках; - давати пояснення щодо появи та розселення людей на території України;

-                      визначати роль

Трипільської культури  у становленні українського суспільства; - характеризувати суспільне, господарське, культурно - духовне життя  народів періодів:

 IV-середина ІІІ тис. до

н.е. (розселення племен трипільської культури на території України;  VIII-VI ст.. до н.е.(Велика грецька колонізація); Друга половина ІV-VII ст.(Велике розселення слов`ян)

-                      визначати поняття:

«археологічна культура»,

 

 

 

 IV-середина ІІІ тис.до н.е. (розселення племен трипільської культури на території України;  VIII-VI ст.. до н.е.(Велика грецька колонізація);

Друга половина ІV-VIIст.(Велике розселення слов`ян)

Поняття: «археологічна культура»,

«палеоліт», «мезоліт», «неоліт»,

«енеоліт», «корисні копалини», «бронзовий вік», «ранній залізний вік», «привласнювальне господарство», «відтворювальне господарство», «колонізація», «кочовики», «курган».

              40-ві рр..н.е – створення карта Європи (Сарматії) за

Помпонієм Мелою             ІІ ст.. н.е. – створення карти світу та дослідження  грека Клавдія Птолемея;             ІV-VIIст. н.е.

(Велике розселення слов`ян)

              375 р. – навала гунів;

              IV ст.. – створення карти території України

Кастоплуса;

 

 

«палеоліт», «мезоліт»,

«неоліт», «енеоліт»,

«корисні копалини», «бронзовий вік», «ранній

залізний вік»,

«привласнювальне господарство», «відтворювальне господарство»,

«колонізація»,

«кочовики», «курган».

3

3

МОДУЛЬ ІІ

 

СЕРЕДНЬОВІЧНИЙ  ЕТАП

ФОРМУВАННЯ ПОЛІТИЧНОЇ

КАРТИ СВІТУ

(Vст. н.е. – XV ст.)

 

 

 

 

3

1

УРОК 3. 

 

КИЇВСЬКА ДЕРЖАВА

Розселення східнослов`янських племінних союзів (поляни, древляни, сіверяни, волиняни, уличі, тиверці, білі хорвати). Руська земля. Картосхеми території розселення східнослов`янських племінних

 Історико - географічні дослідження території України: § 776 р.  –  відображення українських земель на карті іспанського монаха Беатуса;

Аскольд, Олег,

Ігор, Ольга,

Святослав,

Воломир

Великий, Ярослав

Мудрий,

Володимир

Мономах,

Ярослав

Осмомисл,

Презентація №5 «Київська держава. Руська земля. Географічні відкриття. Правління князів Київської держави. Соціальноекономічне життя. Розвиток культури, науки та освіти».

-                      зазначати на карті території та причини формування територій Київської держави; - характеризувати у хронологічному порядку історичні події та зміни суспільства;

-                      давати характеристику відображенню  історичних

 

 

 

союзів у VIII-IX ст. Географічні відкриття: шлях  «із варягів у греки» .Похід на

Константинополь.  Внутрішня та зовнішньополітична діяльність князів:Олега, Ігоря, княгині Ольги,

Святослава. Князювання

Володимира Великого та Ярослава

Мудрого. Запровадження християнства. Правління Ярославичів. Князювання Володимира Мономаха та його сина Мстислава Великого. Боротьба з полов енською загрозою. Роздробленість Київської держави. Поширення писемності. Розвиток культури й освіти. Розвиток суспільнополітичного та господарського життя Київської держави (РусіУкраїни).

Відображення історичних подій та фактів у стародавніх літописах «Повісті минулих літ»  та «Слово про похід Ігорів».

 

§     ІХ – Х ст.. –

Шлях вікінгів (норманів) «Із варяг  у греки»;

§     1100-1166 рр. – створення карти українських земель

арабським географом

Ель Ідрісі;

§     1174 р. –

подорож Петахії

Регенсбурзького (із

Німеччини на

Близький Схід);

§     1187 р. –

географічний термін «Україна» вперше згадано в Київському Літописі;

Дати історичних подій періоду:

§     860 р. – похід

Аскольда на Константинополь, укладення першого відомого договору

Русі з Візантією;

§     882 р. –

об`єднання північних та південних руських земель Олегом; §            907, 911, 941,

944 рр. – походи

Літописець Нестор, митрополит

Іларіон, іконописець Аліпій.

 

подій та фактів у стародавніх літописах.

 

 

 

 

 

князів на

Константинополь; §             988 р.

запровадження християнства як

державної релігії;

§     1019-1054 рр. -  князювання Ярослава

Мудрого в Києві; §             1036 р. –

розгром печенігів князем Ярославом Мудрим; §             1056-

створення

Остромирового

Євангелія;

§     Любецький

з`їзд (снем) князів;

§     1113 р. – укладення «Повістіминулих літ», початок правління

Володимира

Мономаха в Києві; §             1187 р. –

створення «Слова о полку Ігоревім»

 

 

 

 

4

1

УРОК 4. 

 

ГАЛИЦЬКО-ВОЛИНСЬКА ДЕРЖАВА. МОНГОЛЬСЬКА НАВАЛА.

Об`єднання Галицького та Волинського князівств.

Князювання Данила Романовича. Напрямки походів монголів на південно-західні землі Русі. Галицько-Волинська держава за нащадків Данила Романовича. Розвиток політичного, соціальногосподарського та культурного життя Галицько-Волинської держави. Залежність українських князівств від Золотої Орди та значення  і наслідки її панування.  Розвиток культури та освіти.

Відображення подій на території України за часів Золотої Орди у творі  М. Вороного «Євшан-зілля».

Історико - географічні дослідження території України: §             1245 р. – подорож Плано

Карпіні (із Франції до

Монголії);

§     1253 р. – подорож Вільгельма

Рубрука (із Палестини до

Монголії);

§     1261 р. –

подорож Ніколо і Маффео Поло (батько й дядько Марко

Поло; з Італії до

Монголії);

§     ХІІІ ст.- створення

Ербсторської карти світу із зазначенням території українських земель;

§     1280 р. - створення

Герфордської карти світу із зазначенням території українських земель;

 

Дати історичних подій періоду:

Роман

Мстиславович,

Данило

Романович, Лев

Данилович, Юрій І Львович, Юрій ІІ Болеслав.

Презентація №6

«Галицько-

Волинська держава.

Монгольська навала.

Географічні дослідження території України. Соціальноекономічне життя. Розвиток культури, науки та освіти».

-                      зазначати на карті території та причини формування територій Галицько-Волинської держави;

-                      вказувати на значимість географічних досліджень українських земель вченими та мандрівниками та створення карт території України у історичному періоді;

-                      характеризувати у хронологічному порядку історичні події та зміни суспільства за часи

Золотої Орди;

-                      давати характеристику відображенню  історичних подій та фактів у стародавніх літературних творах.

 

 

 

 

 

§     1199 р. -  утворення ГалицькоВолинської держави;

§     1223 р. – битва

на р. Калка;

§     1238-1264 р.р. -  правління Данила Романовича; §            1240 р. – захоплення Києва монголами; §            1264-1323 рр. правління нащадків Данила Галицького;

 

 

 

5

1

УРОК 5. 

 

ЛИТОВСЬКО-РУСЬКА

ДЕРЖАВА. УКРАЇНСЬКІ

ЗЕМЛІ У СКЛАДІ ВЕЛИКОГО

КНЯЗІВСТВА ЛИТОВСЬКОГО

ТА ІНШИХ ДЕРЖАВ 

(у другій половині XIV – першій половині XVI ст.)

Боротьба Польщі та Литви за Галицько-Волинську спадщину. Українські землі у складі інших держав: Угорське королівство, Молдавське князівство, Османська імперія, Московське царство. Кревська унія. Ліквідація Київського та Волинського удільних князівств. Утворення Кримського ханства. Перехід кримських ханів у васальну

Історико - географічні дослідження території України:

             1333-1334 рр. – подорож Ібн Баттута (з Єгипту на Волгу, а звідти до

Константинополя);            1472-1473 рр. – подорож Афанасія

Нікітіна (з Індії до

Смоленська);

             1482 р. – перші карти української території видані в

Європі;

Дати історичних подій періоду:

Ольгерд, Вітовт,

Свидригайло,

Хаджі-Герей,

Костянтин

Іванович

Остозький, Юрій Дрогобич.

Презентація №7 «Литовсько-Руська держава. Українські землі у складі

Великого князівства Литовського та інших держав. Географічні дослідження території України. Соціальноекономічне життя. Розвиток культури, науки та освіти».

-                      зазначати на карті території та причини формування територій Литовсько-Руської держави;

-                      вказувати на значимість географічних досліджень українських земель вченими та мандрівниками та створення карт території України у історичному періоді;

-                      характеризувати у хронологічному порядку історичні події та зміни суспільства у другій половині XIV – першій половині XVI ст;

 

 

 

залежність від Османської імперії. Виникнення українського козацтва. Соціально-економічне життя. Розвиток культури та освіти.

Відображення історичних відомостей  в "Короткому

Київському літописі", датованому ХІV - ХV ст., а також у так званих литовських літописах. Поширення церковно-літературних творів: послання, житія святих. Літературні описи в КиєвоПечерській лаврі. Зміни  у народній творчості(. кінець XIV ст.): обрядова поезія істотно звільняється від культових елементів. Створення українським народом прислів'їв, приказок, казок, легенд.  Зародження епічної поезії - українські пісні й думи (. починаючи з XV ст.) . Народні співці - кобзарі. Твори історичної тематики  "Дума про козака Голоту".

 

             1362 р. – битва

на р. Сині Води;

             1385 р.

укладення Кревської

унії;

             40-ві роки Хv ст.. – утворення Кримського ханства;        1478 р. – визнання Кримським ханством васальної залежності від Османської імперії;            1489 р. – перша згадка про

українських козаків у писемних джерелах;        1494 р. – надання Києву Магдебурзького

права, 1499 р. – писемне підтвердження  цього права; 

             1514 р. – битва під Оршею;

 

 

- давати характеристику відображенню  історичних подій та фактів у стародавніх літературних творах.

 

12

12

МОДУЛЬ ІІІ

 

НОВИЙ (КОЛОНІАЛЬНИЙ) 

ЕТАП ФОРМУВАННЯ

ПОЛІТИЧНОЇ КАРТИ СВІТУ

(XV ст. – початок ХХ ст.)

 

 

 

 

 

6

1

УРОК 6. 

 

УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ В СКЛАДІ РЕЧІ ПОСПОЛИТОЇ

(ПЕРША ПОЛОВИНА XVII ст)

Українські землі у складі різних держав. Воєводства Речі

Посполитої на українських землях. Зміни в соціально-економічному житті. Відновлення православної ієрархії 1620 р. Розвиток культури та освіти. Морські походи козаків. Участь українського козацтва у війнах Речі Посполитої проти  Московського царства і Османської імперії. Козацькі повстання 1620-1630-их роках.

Розвиток культури, науки та освіти.

Патріотизм, висока моральність народного епосу (в думах «Про Олексія Поповича та бурю на Чорному морі», «Про втечу трьох братів із Азова», «Про Самійла Кішку», «Про Івася Коновченка», «Про Марусю Богуславку», «Дума про козака Байду»)

 

 

 

Історико - географічні дослідження території України:

         1614 р.-

публікації  наукових праць де узагальнювався досвід ведення сільського господарства на Україні (книга з бджільництва); • 1614 – 1659 рр.

– Михайло Бойм, львівський ученийгеограф, що вивчав територію України та інших країн (Китаю); •            1630-1648 рр.- дослідження французького вченого і картографа  Г. Боплана території України. 

 

Дати історичних подій періоду:

         1618 р. – похід козаків під проводом гетьмана П. Конашевича – Сагайдачного на

Москву;

Петро

КонашевичСагайдачний,

Іпатій Потій, Йов Борецький, Петро Могила.

Презентація №8

«Українські землі у складі Речі

Посполитої та інших держав. Географічні дослідження території України. Соціальноекономічне життя. Розвиток культури, науки та освіти».

-                      зазначати на карті території та причини формування територій української землі в складі Речі Посполитої;

-                      вказувати на значимість географічних досліджень українських земель вченими та мандрівниками та створення карт території України у історичному періоді;

-                      характеризувати у хронологічному порядку історичні події та зміни суспільства у першій  половині XVІІ ст.; - давати характеристику української культури та відображенню  історичних подій та фактів у народній

літературній творчості;

 

 

 

 

 

                  1621 р. – Хотинська битва;

                  1625 р. –

Куруківська угода;

                  1632 р. –

«Пункти заспокоєння руського народу», утворення Києво-

Могилянської колегії;

                  1637-1638 рр. – повстання під проводом Павла Павлюка, Якова Острянина, Дмитра Гуні.

 

 

 

7

1

УРОК 7. 

 

НАЦІОНАЛЬНО-ВИЗВОЛЬНА ВІЙНА УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ ПІД ПРОВОДОМ Б. ХМЕЛЬНИЦЬКОГО (середина

XVIIст.)

Територіальні зміни, що відбулися внаслідок Національно-визвольної війни. Територія української козацької держави за Зборівським і Білоцерковським договорами, місця основних подій війни. Зміни в суспільно-політичному житті. Утворення української козацької держави – Війська Запорізького.

Зовнішньополітична діяльність Б. Хмельницького.  Місце

Історико - географічні дослідження території України: 1648 рр.- дослідження французького вченого і картографа  Г. Боплана. У 1651 році була надрукована його книга «Опис України»;

 

 

Дати історичних подій періоду:

         1648 р. – Жовтоводська,

Корсунська та

Пилявська битви;

Богдан

Хмельницький,

Іван Богун, Тиміш Хмельницький.

Презентація №9 «Національновизвольна війна українського народу під проводом Б. Хмельницького. Географічні дослідження території України. Соціальноекономічне життя. Розвиток культури, науки та освіти».

-                      зазначати на карті території та причини формування територій українських земель під час Національно-визвольної війни. Під проводом Б. Хмельницького;

-                      вказувати на значимість географічних досліджень українських земель вченими та мандрівниками  та зміни в суспільно-політичному житті українського народу; 

-                      визначати роль процесу утворення української козацької держави – Війська Запорізького;

 

 

 

гетьманщини в міжнародних відносинах тогочасної Європи. Розвиток культури, науки та освіти.

Створення літописів живою мовою: літопис за 1636—1650 pp., складений у Хмільнику на Поділлі; Львівський літопис (1498—1649), Густинський, Київський. Розвиток друкарства.  

 

 

                   1649 р. –

Зборівська битва.

Зборівський договір.

                   1651 р. –

Берестецька битва. Берестецький договір.

                   1652 р. –

Батозька битва;

                   1653 –

Жванецька облога;

                   1654 р. –

Переяславська рада; українськомосковський договір

(«Березневі статті»);

                   1656 р. – московсько-польське

Віленське перемир`я.

 

 

-                      характеризувати у хронологічному порядку історичні події та зміни суспільства у середині

XVІІ ст.;

-                      характеризувати  діяльність Гетьмана Б. Хмельницького та його роль у становленні

Держави;

-                      давати характеристику української культури та відображенню  історичних подій і фактів у літописах;

8

8

УРОК 8. 

 

УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ

НАПРИКІНЦІ 50-х – у 80-ті рр. XVII ст.

Території, підвладні гетьманам

Лівобережної та Правобережної України. Території, що перебували під контролем Московського царства, Османської імперії, Польщі. Гетьманування І.

Виговського, Ю. Хмельницького.

Поділ Гетьманщини.

Гетьманування П. Тетері, І.

Брюховецького, П. Дорошенка, Д.

Історико - географічні дослідження території України: Наприкінці 50-х – у 80-ті рр. . XVII ст. –

продовження формування терирторіі України; 

Дати історичних подій періоду:

                   1658 р. –

Гадяцький договір;

                   1659 р. –

Конотопська битва;

Іван Виговський,

Петро Тетеря,

Петро

Дорошенко, Іван

Брюховецький,

Іван сірко, Юрій

Хмельницький,

Дем`ян

Многогрішний,

Іван  Самойлович.

Презентація №10 «Українські землі наприкінці 50-х – у 80-ті рр. XVII ст.. Соціальноекономічне життя українського народу в часи Гетьманщини. Розвиток культури, науки та освіти».

-                      зазначати на карті території та причини формування територій українських земель підвладних гетьманам Лівобережної та

Правобережної України; територій, що перебували під контролем

Московського царства,

Османської імперії,

Польщі;

-                      вказувати на значимість географічних досліджень українських земель

 

 

 

Многогрішного, І. Самойловича. Занепад Правобережжя.

Запорізька Січ у складі

Гетьманщини. Адміністративнотериторіальний устрій Слобідської України. Соціально-економічне життя українського народу в часи Гетьманщини.

 

Розвиток культури, науки та освіти

Історичні події у думах

"Хмельницький і Барабашт,

"Корсунська перемога", "Іван Богун" та ін., а також у піснях: "Розлилися круті бережечки", "Засвистали козаченьки", "Чи не той хміль" тощо.  національнопатріотична символіка: у пісні "Розлилися круті бережечки".

Книгодрукування. Перший у

Східній Європі підручник  з історії

«Синопсис» (1755)

                   1667 р. – Андусівське перемир`я;

                   1669 р. –

Корсунська угода, визнання Правобережною Гетьманщиною проекторату Османської імперії;

                   1681 р. – Бахчисарайський мирний договір; •           1686 р. –

«Вічний мир» між Московським царством і Річчю Посполитою. 

 

 

вченими та мандрівниками  та зміни в суспільно-політичному житті українського народу; 

-                      характеризувати у хронологічному порядку історичні події та зміни суспільства у середині

XVІІ ст.;

-                      характеризувати  діяльність гетьманів та їх роль у становленні

України;

-                      давати характеристику української культури та відображенню  історичних подій і фактів у народній літературній творчості;

9

1

УРОК 9. 

 

УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ

НАПРИКІНЦІ XVII – У

ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ XVIII ст.

Українські землі у складі різних держав. Території, підвладні гетьманам Лівобережної України. Події Північної війни та території України.  Повстання під проводом І. Палія (1702-1704 рр.). 

Історико - географічні дослідження території України: Наприкінці XVII – у першій половині XVIIІ ст. – продовження формування

терирторіії України;

 

Іван Мазепа,

Кость Гордієнко,

Іван

Скоропадський,

Павло Полуботок,

Данило Апостол, 

Пилип Орлик, Феофан

Прокопович.

Презентація №11

«Українські землі наприкінці XVII – у першій половині XVIIІ ст. Соціальноекономічне життя українського народу в часи Гетьманщини. Конституція Пилипа

Орлика. Розвиток

- зазначати на карті території та причини формування територій українських земель наприкінці XVII – у першій половині XVIIІ ст. та території, підвладні гетьманам Лівобережної

України;

 

 

 

Полтавська битва. Зміст основних положень Конституції Пилипа Орлика Гетьманування І.

Мазепи,І. Скоропадського, Д.

Апостола. Обмеження автономії

Гетьманщини. «Правління

Гетьманського уряду» (1734-1750 р.).. 

Розвиток культури, науки та освіти

Києво-Могилянська академія. Розвиток літературної творчості українського народу. Публіцистично-богословські твори. Творчість Г. Сковороди («De libertate», «Всякому місту – звичай і права», «Бджола та Шершень», афоризми). Українські літератори-фолькльористи, поети: Климентій Зиновіїв, Іван Величковський.

 

Дати історичних подій періоду:             1708 р. –  українськошведський союз, зруйнування Батурина;

                   1709 р. – зруйнування  російськими військами

Чортомлицької Січі;

Полтавська битва;

                   1710 р. - 

Конституція Пилипа Орлика;

                   1713 р. –

ліквідація козацтва на

Правобережній Україні;

                   1734 р. –

заснування Нової (Підпільненської) Січі.

 

культури, науки  та освіти».

-                      характеризувати  вплив подій Північної війни на території України; - вказувати на значимість змін в економічному, суспільно-політичному житті українського народу

в цьому періоді;  - характеризувати у хронологічному порядку історичні події та зміни суспільства наприкінці XVII – у першій половині

XVIIІ ст.;

-                      характеризувати  діяльність гетьманів та їх роль у становленні

України;

-                      давати характеристику української культури та відображенню  історичних подій і фактів у народній літературній творчості; - визначати роль Г. Сковороди  у розвитку культури українського народу;

10

1

УРОК 10. 

 

УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ В ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ XVIIIст.

Українські землі у складі різних держав. Територіальні зміни, що відбулися на українських землях у

Історико - географічні дослідження території України:

        XVIIІ ст. 

(друга половина) – продовження

Кирило

Розумовський,

Петро

Калнишевський,

Олекса Довбуш,

Максим Залізняк,

Іван Гонта,

Презентація №12 «Українські землі в  другій  половині XVIIІ ст. Соціальноекономічне життя українського народу. Історико-географічні

- зазначати на карті території та причини формування територій українських земель у другій половині XVIIІ ст. у наслідок поділів Речі Посполитої, російсько-

 

 

 

наслідок поділів Речі Посполитої, російсько-турецьких війн (17681774, 1787-1791 рр.), ліквідації Кримського ханства (1783), території охоплені гайдамацьким і опришківським рухами,

Колоївщиною. Гетьманування К.

Розумовського. Діяльність другої

Малоросійської колегії. Ліквідація Запорізької Січі. Реформи Марії Терези та Йосифа ІІ.

 Розвиток культури, науки, освіти.

Посилення утисків російського царизму на українську культуру. Тогочасні книгодрукі: Біблія (1759 р.), «Києво-Печерський патерик» (1760, 1762 рр.), «Синопсис» (1755 р.), «Часослов навчальний» (1753, 1758, 1766 рр.), «Буквар» (шість видань). Розвиток української історико­мемуарної прози: щоденники Миколи Ханенка (1691—1760) і Якова Марковича

(1696—1770). Історичні вірші

Семена Довговича «Розмова Великоросії з Малоросією».

Історичні події у віршах вірші «Захотіла Смілянщина віру утвердити», «Во шестьдесят восьмому году собиралось народу». Сатирично­гумористична 

та духовна поезія  Івана Некрашевича  «Ярмарок»,

формування території України;

             ХVIII ст.- проведення перших інструментальних зйомок для точних карт;

             1745 р. – видано перший атлас з частиною України;

             1748 – 1785 рр. –  подорожі Україною та створення архітектурних об`єктів Іван ГригоровичемБарським;

             ХVIII ст.,

кінець 70-их років – 1794 р.– мандрівки Г. С. Сковороди;

Дати історичних подій періоду: 1764 р. – остаточна ліквідація гетьманства;

1768 р. – Коліївщина; 1775 р. – остаточна ліквідація Запорізької

Січі;

1780-1782 рр. – ліквідація особистої

Григорій

Сковорода, Артем

Ведель, Максим

Березовський,

Дмитро

Бортянський, Іван

Григорович-

Барський

дослідження. Розвиток культури, науки  та освіти».

турецьких війн (17681774, 1787-1791 рр.), ліквідації Кримського ханства (1783), території охоплені гайдамацьким і опришківським рухами,

Колоївщиною;

-                      характеризувати  гетьманування К.

Розумовського;

-                      вказувати на значимість змін в економічному, суспільно-політичному житті українського народу

в цьому періоді;  - характеризувати у хронологічному порядку історичні події та зміни суспільства наприкінці у другій половині XVIIІ ст.; - давати характеристику розвитку української культури та відображенню  історичних подій і фактів у народній та літературній творчості; - визначати роль меценатства у становленні українського суспільства;

 

 

 

«Сповідь», «Суперечка між душею і тілом». Філософські погляди Михайла Козачинського  у книзі «Громадянська політика».

Розвиток природничих наук.

Українські дослідники М.

Тереховський і М. АмбодикМаксимович. Розвиток медичних знань: Є.Мухін (запровадження віспощеплення), Д. Самойлович (методи запобігання епідемії чуми 1784 р.).

залежності селян в Австрійській імперії;

1783 р. –

закріпачення селян Лівобережної та

Слобідської України.

 

 

 

11

1

УРОК 11.

 

УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ У

СКЛАДІ РОСІЙСЬКОЇ

ІМПЕРІЇ НАПРИКІНЦІ XVIII –

У ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ  XIXст.

Адміністративно-територіальний устрій українських земель у складі Російської імперії. Територіальні зміни, що відбулися внаслідок російсько-турецької війни 18061812 рр. Початок українського національного відродження. Кирило-Мефодієвське братство. Поширення в Україні російського та польського суспільних рухів. Початок промислового перевороту. 

Розвиток культури, науки, освіти. Творчість І.

Котляревського.Видання

«Енеїди»(1798). Творчість Т.

Історико - географічні дослідження території України:

•          Наприкінці

XVIIІ ст.  – ХІХ ст.(перша половина) – продовження формування адміністративнотериторіального поділу українських земель у складі Російської імперії;

 

Дати історичних подій періоду:

        1798 р. –

видання «Енеїди» І. Котляревського;

Йосип Гладкий,

Іван

Котляревський,

Микола Гулак,

Микола

Костомаров,

Пантелеймон

Куліш, Тарас Шевченко, Устим Кармалюк.

Презентація №13 «Українські землі наприкінці XVIIІ ст.  – ХІХ ст.(перша половина). Соціальноекономічне життя українського народу. Розвиток культури, науки  та освіти».

-                      зазначати на карті території та причини формування територій українських земель у складі Російської імперії наприкінці XVIIІ ст.  – у першій половині ХІХ ст. - давати характеристику територіальним змінам, що відбулися внаслідок російсько-турецької війни 1806-1812 рр.;

-характеризувати  процес поширення в Україні російського та польського суспільних рухів

-                      вказувати на значимість змін в економічному, суспільно-політичному житті українського народу в цьому періоді

(промисловий переворот); 

 

 

 

Шевченка. Перше видання

«Кобзаря» (1840).

 

 

             1828 р. – ліквідація

Задунайської Січі;

             Грудень 1825- січень 1829 рр. - повстання

Чернігівського полку;        1830 – 1831 рр.

– польське визвольне повстання;

             1840 р. – перше видання «Кобзаря» Т.

Шевченка;

             1846 – 1847 рр.

– діяльність Кирило— Мефодієвського братства.

 

 

- характеризувати у хронологічному порядку історичні події та зміни суспільства наприкінці XVIIІ ст.  – у першій половині ХІХ ст.; - давати характеристику розвитку української культури та відображенню  історичних подій і фактів у народній та літературній творчості; - визначати роль І.Котляревського у становленні української літератури;

12

1

УРОК 12. 

 

ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ В СКЛАДІ АВСТРІЙСЬКОЇ

ІМПЕРІЇ НАПРИКІНЦІ  XVIII -

У ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ XIX

СТ.

Українські землі у складі Австрійської імперії. Початок національного відродження.

Діяльність «Руської трійці».

Альманах «Русалка Дністровая».

Західноукраїнські землі в

Європейській революції 1848-1849 рр. Діяльність Головної руської ради (1848-1851 рр.). Перший

Історико - географічні дослідження території України:

        1888-1894 –

вивчення грунтів Полтавщини В. В. Докучаєвим та  створення  першої гарти грунтів 

Північної півкулі;

 

Дати історичних подій періоду: 1816 р. – створення освітнього товариства

Олександр

Духнович,

Маркіян

Шашкевич, Іван

Вагилевич, Яків Головацький,

Лук`ян Кобилиця.

Презентація №14 «Західноукраїнські землі в складі Австрійської імперії наприкінці XVIIІ ст.  – ХІХ ст.(перша половина). Соціальноекономічне життя українського народу. Розвиток культури, науки  та освіти».

-                      зазначати на карті території та причини формування територій українських земель у складі Австрійської імперії наприкінці XVIIІ ст.  – у першій половині ХІХ ст.

-давати характеристику територіальним змінам, що відбулися внаслідок Європейської революції 1848-1849 рр.;

-                      характеризувати  процес поширення в Україні

 

 

 

досвід парламентської діяльності. Громадський рух. Хлопомани, народовці, московіти. 

Розвиток української культури, науки, освіти

 

галицьких грекокатолицьких священників; 1833-1837 рр. – діяльність «Руської трійці»;

1848 р. – скасування панщини в Галичіні; видання першої українськомовної газети  «Зоря Галицька».

 

 

 

російського та польського суспільних рухів

- вказувати на значимість змін в економічному, суспільно-політичному житті українського народу в цьому періоді

(промисловий переворот);  - характеризувати у хронологічному порядку історичні події та зміни суспільства наприкінці XVIIІ ст.  – у першій половині ХІХ ст.; - давати характеристику розвитку української культури та відображенню  історичних подій і фактів у народній та літературній творчості;

13

1

УРОК 13. 

 

УКРАЇНСЬКА КУЛЬТУРА 

НАПРИКІНЦІ  XVIII -У

ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ XIX СТ.

Поступове витиснення романтизму новим напрямком - реалізмом. 

Розвиток літературного, театрального мистецтва, музикально-образотворчого мистецтва.

Образи народних героїв та відображення соціально-

Дати історичних подій періоду: •             1805 р. –

відкриття університету в

Харкові;

             1834 р. – відкриття університету в Києві;

             1839 –

ліквідація царською владою грекокатолицької церкви на Правобережжі.

Петро ГулакАртемовський,

Григорій Квітка-

Основ`яненко,

Михайло

Максимович,

Михайло Остроградський, Василь Каразін.

Презентація №15 «Українська культура наприкінці XVIII –у першій половині XIX ст.

Літератори періоду. Огляд творчості».

 

Презентація №16

«Вплив стародавніх міфів на творчість І. Котляревського в

поемі «Енеїда»

 

- давати характеристику розвитку української культури  наприкінці XVIII –у першій половині

XIX ст.;

-                      називати діячів літератури та давати характеристику їхньої творчості;

-                      визначати роль Т. Г. Шевченка у становленні української літератури;

 

 

 

економічного життя народу у творчості українських митців:

І. Котляревський. «Енеїда»,

«Наталка Полтавка»; Г. Квітка-Основ`яненко.

«Маруся»;

Т. Шевченко. «Катерина», «Гайдамаки», «Кавказ», «Сон (у всякого своя доля)», «І мертвим, і живим, і ненародженим…», «Заповіт».

Пантелеймон Куліш. «Чорна рада»;

І. Нечуй-Левицький. «Кайдашева сім`я»;

П. Мирний «Хіба ревуть воли, як ясла повні?»;

І. Карпенко-Карий. «Мартин

Боруля»;

 

 

Презентація №17

«Любов до неньки - України у творчості

Т. Г. Шевченка»

 

14

1

УРОК 14. 

 

НАДДНІПРЯНСЬКА УКРАЇНА В ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ ХІХ ст.

 

Події Кримської війни на українських землях. Основний зміст реформ 1860-1870 рр. Зміни в соціальному складі населення. Модернізація. Українські підприємці. Журнал «Основа». Діяльність «Південно-Західного відділу Російського географічного товариства» (1873-1876 рр.)

Історико - географічні дослідження території України: •      ХІХ ст.(друга

половина) – продовження формування адміністративнотерирторіального поділу українських земель;

         1873 – 1876 рр.

- діяльність

«Південно-Західного

Володимир

Антонович,

Михайло

Драгоманов,

Борис Грінченко, Павло

Чубинський.

Презентація №18

«Наддніпрянська Україна в другій половині  ХІХ ст. Соціальноекономічне життя українського народу. Розвиток культури, науки  та освіти».

-                      зазначати на карті території та причини формування територій Наддніпрянської України

у другій  половині ХІХ

ст.;

-                      давати характеристику територіальним змінам, що відбулися внаслідок подій Кримської війни 1860-1870 рр.;

-                      вказувати на значимість змін в економічному, суспільно-політичному житті українського народу

 

 

 

Діяльність громадівців (Братство  тарасівців).

 

 

відділу Російського географічного

товариства»;

 

Дати історичних подій періоду:

        19 лютого 1861

р. – царський маніфест про скасування кріпосного права в Російській імперії;

1863 р. – Валуєвський циркуляр; 1863-1864 рр. – польське національновизвольне повстання; 1876 р. – Емський указ.

 

 

 

в цьому періоді

(промислові підприємці);  - характеризувати у хронологічному порядку історичні події та зміни суспільства наприкінці у другій  половині ХІХ ст.; - давати характеристику розвитку української культури та відображенню  історичних подій і фактів у народній та літературній творчості;

 

15

1

УРОК 15. 

 

ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ

У СКЛАДІ АВСТРІЙСЬКОЇ

(АВСТРО-УГОРСЬКОЇ) ІМПЕРІЇ В ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ ХІХ СТ.

Особливості соціальноекономічного розвитку західноукраїнських земель. Зміни в соціальному складі населення. Основні течії суспільнополітичного руху. Утворення політичних партій. Діяльність

Історико - географічні дослідження території України: •      ХІХ ст.(друга

половина) – продовження формування адміністративнотерирторіального поділу українських земель;

 

Іван Франко,

Юліан

Бачинський.

Презентація №19 «Західноукраїнські землі у складі Австро-Угорської імперії в другій половині  ХІХ ст. Соціальноекономічне життя українського народу. Розвиток культури, науки  та освіти».

- зазначати на карті території та причини формування Західноукраїнських земель у складі АвстроУгорської імперії в другій половині ХІХ ст.;  - вказувати на значимість змін в економічному, суспільно-політичному житті українського народу в цьому періоді та створенні політичних партій; 

 

 

 

культурно-освітніх  та наукових товариств:  «Просвіта», «Наукове товариство імені Т. Шевченка». Відображення історичних подій в творчості літераторів. І. Франко. «Гімн», «Чого являєшся мені у сні?...», «Мойсей».

 

 

Дати історичних подій періоду:             1868 р. –

створення у Львові товариства «Просвіта»;

             1873 р. –

створення у Львові Літературного товариства імені Т. Шевченка (від 1892 р. – Наукове товариство ім.. Т. Шевченка);

             1890 р. – створення Руськоукраїнської радикальної партії;

             1899 р. – створення Української Національнодемократичної партії та Української социалдемократичної партії.

 

 

- характеризувати у хронологічному порядку історичні події та зміни суспільства у другій  половині ХІХ ст.; - давати характеристику розвитку української культури та відображенню  історичних подій і фактів у народній та літературній творчості;

16

1

УРОК 16. 

 

КУЛЬТУРА УКРАЇНИ В ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ ХІХ – НА ПОЧАТКУ ХХ СТ.

Основні культурні явища, процеси другої половини ХІХ – початку ХХ ст. Розвиток освіти, науки, літератури, мистецтва. Діяльність

Історико - географічні дослідження українців:

1871-1883 рр. – дослідження М.М. Миклухо-Маклая Пд.Сх. Азії, Австралії,

Океанії;

Сергій

Васильківський, 

Данило

Заболотний,

Марія

Заньковецька,

Ілля Мечников,

Агатангел

Кримський, Леся

Презентація №20 «Українська нука і культура в другій половині ХІХ – на початку  XX ст.

Літератори періоду.

Огляд творчості».

- давати характеристику розвитку української культури  у другій половині  XІХ – на початку ХХ ст.; - називати діячів літератури та давати характеристику їхньої творчості;

 

 

 

меценатів та їхній вплив розвиток культури.

Український модернізм та його напрямки. Розвиток професійного театру. Роль та вплив українських митців культури на історичні процеси в суспільстві.

Видатні  українські літератори  другої половини ХІХ – початку ХХ ст.  Огляд творчості митців. Михайло Коцюбинський. « Тіні забутих предків», «Intermezzo» Василь Стефаник «Камінний хрест» Ольга Кобилянська. «Valse mélancolique» Леся Українка. «Contra spem spero!», «Лісова пісня» Микола Вороний. «Блакитна Панка» Олександр Олесь. «Чари ночі», «О слово рідне! Орле скутий!..» Павло Тичина. «Пам’яті тридцяти», «Ви знаєте, як липа шелестить... », «О панно Інно...» Максим Рильський.

«У теплі дні збирання  винограду...» Микола Хвильовий. «Я (Романтика)» Володимир Сосюра.

«ЛюбітьУкраїну!».

Валер’ян ПідмогильнийУ«Місто» Юрій Яновський. «Майстер корабля»

Остап Вишня. «Моя автобіографія», «Сом»

Микола Куліш. «Мина Мазаило»

1866-1888 р. – дослідження М. М. Пржевальським

Центральної та

Середньої Азії.

 

 

Дати історичних подій періоду: •             1865 р. –

відкриття Новоросійського

університету;

 

        1875 р. –

відкриття Чернівецького університету.

Українка, Іван

Карпенко-Карий,

Марко

Кропивницький,

Микола Лисенко,

Микола

Пимоненко,

Микола

Садовський,

Соломія

Крушельницька,

Дмитро

Яворницький,

Микола

Терещенко, Богдан та Варвара Ханенки.

 

- визначати роль Т. Г. Шевченка у становленні творчості українських літераторів;

 

 

 

Богдан-Ігор Антонин. «Різдво»

Олександр Довженко. «Зачарована

Десна»

Андрій Малишко. «Иісня про рушник»

Василь Симоненко. «Ти знаєш, що ти - людина?»,

«Задивляюсь у ... твої зіниці...»,..

«Лебеді материнства» Василь Голобородькб. «Наша мова»

Олесь Гончар. «Модри Камень» , Григір Тютюнник. «Три зозулі з поклоном»

Василь Стус. «Господи, гніву пречистого...»

Іван Драч. «Балада про соняшник»

Дмитро Павличко. «Два кольори»  Ліна Костенко. «Страшні слова, коли вони мовчать...», «Маруся

Чурай»

Творчість украънських письменників-емігрантів: Іван Багряний. «Тигролови» Євген Маланюк. «Уривок з поеми»

 

 

 

 

 

17

1

ПІДСУМКОВИЙ УРОК  за  модулями: І, ІІ, ІІІ (складання заліку у вигляді тестування)

 

 

 

 

18

18

МОДУЛЬ IV

 

 

 

 

 

 

 

НОВІТНІЙ  ЕТАП

ФОРМУВАННЯ ПОЛІТИЧНОЇ

КАРТИ СВІТУ

(ХХ ст. – ХХІ ст. (до наших днів))

 

 

 

 

18

1

УРОК 17.

 

НАДДНІПРЯНСЬКА  УКРАЇНА 

В  1900-1914 РР.

Особливості економічного та соціального розвитку (процес монополізації, розвиток сільського господарства, процес утворення українських політичних партій,  самостійницька та автономістська течії в національному русі. Події революції 1905-1917 рр. в Україні. Діяльність українських громад в І та ІІ Державних Думах Росії.

Діяльність «Просвіти».

Столипінська земельна реформа та її вплив на Україну.

 

 

Вплив історичних процесів на розвиток культури.

Історико - географічні дослідження території України: •      1900 - 1914 рр. 

– продовження формування адміністративнотерирторіального поділу українських земель;

 

Дати історичних подій періоду:       1900 р. –

створення  Революційної української партії (РУП); першої політичної партії

Наддніпрянської

України;

        1908 р. –

створення Товариства українських поступовців (ТУП); •         1911 – 1913 рр.

– «справа Бейліса»

Євген Чикаленко,

Микола

Міхновський, Ілля Шраг.

Презентація №21

«Територія Наддніпрянської України в 1900-1914 рр. Політичні події та соціальноекономічне життя українського народу. Події революції 1905-1917 рр. в

Україні.

 Розвиток культури, науки  та освіти».

-                      зазначати на карті території та причини формування територій українських земель Наддніпрянської України в 1900-1914 рр.;

-                      давати характеристику територіальним змінам, що відбулися внаслідок революції 1905-1917 рр.; - характеризувати  вплив на Україну процесу поширення Столипінської земельної реформи - вказувати на значимість змін в економічному, суспільно-політичному житті українського народу в цьому періоді; - характеризувати у хронологічному порядку історичні події та зміни

суспільства у 1900-1914

р..;

-                      давати характеристику розвитку української культури та відображенню  історичних подій і фактів у народній та літературній творчості;

 

19

1

УРОК 18. 

 

ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ

У СКЛАДІ АВСТРО-

УГОРСЬКОЇ ІМПЕРІЇ У  1900-

1914 РР.

Економіка західноукраїнських земель у складі Австро-Угорської імперії, розвиток кооперативного руху. Радикалізація українського політичного руху. Вплив грекокатолицької церкви на піднесення національної свідомомсті населення західноукраїнських земель. Діяльність громадськоспортивних організацій: «Сокіл», «Пласт», «Січ».

Роль А. Шепетицького в піднесенні національного життя. Стан культури західноукраїнського населення у 1900-1914 рр.

 

 

 

Історико - географічні дослідження території України: •      1900 - 1914 рр. 

– продовження формування адміністративнотерирторіального поділу українських земель;

 

Дати історичних подій періоду: •       1900 р. – обрання А. Шептицького митрополитом грекокатолицької церкви;

       1907 р. – впровадження а Австро-Угорській імперії загального виборчого права для чоловіків.

Андрій

Шептицький, Іван

Боберський,

Кирило

Трильовський

Презентація №22 «Західноукраїнські землі у складі Австро-Угорської імперії в 1900-1914 рр. Політичні події та соціальноекономічне життя українського народу. Діяльність громадських організацій  в Україні.

 Розвиток культури, науки  та освіти».

- зазначати на карті території та причини формування територій українських земель України у складі АвстроУгорської імперії у 1900-

1914 рр.;

-                      давати характеристику територіальним змінам, що відбулися внаслідок радикалізації політичних рухів;

-                      характеризувати  вплив греко-католицької церкви на піднесення національної свідомості населення західноукраїнських земель;

-                      вказувати на значимість змін в економічному, суспільно-політичному житті українського народу в цьому періоді; - характеризувати у хронологічному порядку історичні події та зміни

суспільства у 1900-1914

р..;

-                      давати характеристику розвитку української культури та відображенню  історичних подій і фактів

 

 

 

 

 

 

 

у народній та літературній творчості;

20

1

УРОК 19.                

 

УКРАЇНА В ПЕРШІЙ

СВІТОВІЙ ВІЙНІ

Військові події на території України в 1914-1917 рр. Бойовий шлях Українських січових стрільців (УСС). ГалицькоБуковинське генералгубернатарство. Життя та соціально-економічне становище населення в роки війни. Наслідки війни для українського

суспільства. Стан культури, науки освіти України в часи Першої світової  війни.

 

 

 

Історико - географічні дослідження території України: •             1900 - 1914 рр. 

– формування українських земель

під впливом бойових

дій;

 

Дати історичних подій періоду:

•          серпень 1914 р.

– утворення Головної української ради, формування легіону Українських січових стрільців, створення

Союзу визволення

України;             1914 р. –

Галицька битва;

              1915 р.

утворення загальної української ради;

              1916 р. –

Брусилівський прорив.

Кость Левицький, Дмитро Донцов

Презентація №23

«Україна в роки Першої світової війни.  Політичні події та соціальноекономічне життя українського народу. Наслідки війни для українського суспільства. Розвиток культури, науки  та освіти».

-                      зазначати на карті території та причини формування територій українських земель під впливом військових подій 1914-1917 рр.;

-                      вказувати на значимість змін в економічному, суспільно-політичному житті українського народу в цьому періоді; - характеризувати у хронологічному порядку історичні події та зміни суспільства у 1914-1917 рр.;

-                      давати характеристику розвитку української культури та відображенню  історичних подій і фактів у народній та літературній творчості;

21

1

УРОК 20. 

 

УКРАЇНСЬКА РЕВОЛЮЦІЯ.

Історико - географічні

Михайло

Грушевський,

Володимир

Презентація №24

«Революційні події в

Україні в 1917 – на

- зазначати на карті території та причини формування територій

 

 

 

 

Революційні події в Україні в 1917 – на початку 1918 р. Територія Української Народної Республіки.

Універсали УНР. ІІІ Універсал

УЦР. Проголошення незалежності  УНР. Напрямки наступу більшовиків під час першої війни УНР з радянською Росією.

Боротьба за владу в Києві в жовтні – листопаді 1917 р. Ультиматум  Раднаркому.

Соціально-економічний стан життя населення в період революційних подій. Вплив народних історичних героїв на фольклор  та революційновизвольний  рух народу в роки становлення УНР  

(Поширення у народі пісні про Олекса Довбуша)

 

 

 

дослідження території України: •             1900 - 1914 рр. 

–формування українських земель під впливом

політичних змін;

 

Дати історичних подій періоду:

             Березень 1917

р. – утворення

Української

Центральної Ради;            Квітень 1917 р. – Всеукраїнський національний конгрес;

             Червень 1917 р.

– І Універсал УЦР;

             Липень 1917 р.

–ІІ Універсал УЦР;

             Листопад 1917

р. – ІІІ Універсал

УЦР;

             22 (9) січня

1918 р. – IV Універсал УЦР, проголошення незалежності УНР;        Січень 1918 р.

– бій під Крутами.

Винниченко,

Сергій Єфремов.

початку 1918 р. Територія

Української Народної

Республіки.

Універсали УНР.

Політичні події та соціальноекономічне життя українського народу. Наслідки війни для українського суспільства. Розвиток культури, науки  та освіти».

українських земель під впливом революційних подій 1917-1918 рр.; - вказувати на значимість змін в економічному, суспільно-політичному житті українського народу в цьому періоді; - характеризувати у хронологічному порядку історичні події та зміни суспільства у 1917-1918 рр.;

- давати характеристику розвитку української культури та відображенню  історичних подій і фактів у народній та літературній творчості;

 

 

22

1

УРОК 21. 

 

УКРАЇНА  В БОРОТЬБІ ЗА ЗБЕРЕЖЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ

НЕЗАЛЕЖНОСТІ (1918-1921

РР.)

Територія УНР за Брестським мирним договором. Держави Четвертого союзу. Конституція УНР. Гетьманський переворот.

Українська Держава П.

Скоропадського.. Утворення

Західноукраїнської Народної Республіки Українсько-Польська війна 1918-1919 рр. Акт Злуки УНР та ЗУНР. Директорії УНР, ЗУНР, УСРР. Друга радянськоукраїнська війна. Окупація військами Антанти півдня України. Повстання Григор`єва.

Денікінський  режим в Україні.

Більшовицький режим в Україні.

Конституція УРСР 1919 р.

Перший «Зимовий похід» Армії УНР. Варшавська угода. Другий «Зимовий похід» Армії УНР.

Холодноярська республіка (1919-

1922 рр.) 

Культурне життя в Україні 19181921 рр.

 

 

 

Історико - географічні дослідження території України:

•          1918 – 1921 рр. 

– формування українських земель під впливом

політичних змін;

 

Дати історичних подій періоду:

        Січень (лютий)

1918 р. – Брестський мирний логовір мыж УНР та державами

Четвертого союзу;

              29 квытня 1918

р. – державний переворот і прихід до влади П.

Скоропадського;

              1 листопада

1918 р. –

«Листопадовий зрив» у Львові;

        13 листопада

1918 р. – проголошення Західноукраїнської народної Республіки;

        Листопад 1918

р. – Заснування

Павло

Скоропадський,

Євген

Петрушевич,

Дмитро

Витовський,

Симон Петлюра,

Нестор Махно, Християн

Раковський.

Презентація №25 «Україна в боротьбі за незалежність (1918-1921 рр.)

Територія УНР за Брестським мирним договором. Держави Четвертого союзу.

Конституція УНР. Гетьманський переворот.

Українська Держава П. Скоропадського. Політичні події та соціальноекономічне життя українського народу.

Наслідки Українськопольської війни 1918-1919 рр. для українського суспільства. Розвиток культури, науки  та освіти».

-                      зазначати на карті території та причини формування територій українських земель під впливом революційних подій 1918-1921 рр., Українсько-Польської війни 1918 – 1919 рр.; - вказувати на значимість змін в економічному, суспільно-політичному житті українського народу в цьому періоді; - характеризувати у хронологічному порядку історичні події та зміни суспільства у 1917-1918 рр.;

-                      давати характеристику розвитку української культури та відображенню  історичних подій і фактів у народній та літературній творчості;

 

 

 

 

української академії наук;

              14 листопада –

утворення Директорії;             22 січня – 1919 р. – проголошення Акта Злуки УНР та

ЗУНР;

              Грудень 1919 р

                    травень 1920 рр. – Перший «Зимовий похід» Армії УНР; Квітень 1920 р.

                    Варшавська угода;

              Березень 1921

р. – Ризький мирний договір;

              Листопад 1921

р. – Другий «Зимовий похід» Армії УНР;

 

 

 

23

1

УРОК 22. 

 

УКРАЇНСЬКА СРСР В

УМОВАХ НОВОЇ

ЕКОНОМІЧНОЇ ПОЛІТИКИ

(1921-1928 рр.)

Зміни в адміністративнотериторіальному устрої УСРР у 1921-1928 рр. Голод на півдні України. Антицерковна кампанія. НЕП в УСРР. Входження УСРР до складу СРСР. Політика

«коренізації» («українізації»)  в

. Історико - географічні дослідження території України: • 1922 р.  – формування українських земель завдяки входження

УСРР до складу

СРСР;

 

Дати історичних подій періоду:

Олександр

Шумський,

Микола

Скрипник,

Михайло

Волобуєв, Микола

Хвильовий, Лесь

Курбас, Михайло

Бойчук,

Олександр Довженко, Василь Липківський.

Презентація №26

«Зміни в адміністративнотериторіальному устрої УСРР у 19211928 рр. Українська СРР в умовах НЕП (1921-1928рр.)

Політичні події та соціальноекономічне життя українського народу.

-                      зазначати на карті території та причини формування територій українських земель під впливом нової економічної політики 1921-1928 рр. та  . Входження УСРР до складу СРСР;

-                      вказувати на значимість змін в економічному, суспільно-політичному

 

 

 

УСР. Ліквідація не писемності дорослих. Українське національне відродження 1920-х рр.  Вплив історичних подій на українську культуру.

 

 

 

       1921 – 1923 рр.

– голод в Україні;

             1921 р. – утворення Української автокефальної православної церкви

(УАПЦ);

             1922 р. - входження УСРР до

складу СРСР;

             1923 – початок

політики «коренізації» в УСРР;

             1925 р. – проголошення курсу на індустріалізацію.

 

Розвиток культури, науки  та освіти».

житті українського народу в цьому періоді; - характеризувати у хронологічному порядку історичні події та зміни суспільства у 1921-1928 рр.;

- давати характеристику розвитку української культури та відображенню  історичних подій і фактів у народній та літературній творчості;

24

1

УРОК 23.   

 

УТВЕРДЖЕННЯ

ТОТАЛІТАРНОГО РЕЖИМУ В

1929-1939 РР.

 

 Форсована індустріалізація, насильницька колективізація. Основні індустріальні об`єкти, побудовані в роки перших п`ятирічок. Райони, що найбільш постраждали від  Голодомору 1932-1933 рр. – геноцид

Українського народу. Масові репресії. Культ особи. 

Історико - географічні дослідження території України:

•          1929 – 1939 рр.

– утвердження тоталітарного режиму на  українських землях. 1923-1972 рр. – діяльність вченогогеографа М.С. Волобуєва,український економіст 1930-х років. Автор концепції економічної

Станіслав Косіор, Максим

Рильський, Павло

Вірський, Григорій

Верьовка.

Презентація №26

«1929 – 1939 рр. – утвердження тоталітарного режиму на  українських землях. Політичні події та соціальноекономічне життя українського народу. Розвиток культури, науки  та освіти».

- зазначати на карті території та причини формування територій українських земель під впливом тоталітарної політики 1929-1939 рр.; - вказувати географічний ореол територій

Голодомору 1932-1933рр.;  - вказувати на значимість змін в економічному, суспільно-політичному житті українського народу в цьому періоді; - характеризувати у хронологічному порядку

 

 

 

Згортання українізації.

Антицерковна кампанія.  Зміни в соціальній структурі населення. 

Ідеологізація суспільнокультурного життя України.

 

 

 

 

 

 

самодостатності УСРР.;

1900-1945 рр. – дослідження та наукові відкриття В. І. Вернадського

 

Дати історичних подій періоду:

             1928/1929-1932 рр. – перша п`ятирічка;

             1928 р. –

судовий процес у «Шахтинській справі»;

             1929 р. – початок насильницької колективізації;

             1930 р. – судовий процес «Спілки визволення України» (СВУ);            1932-1933 рр. – голодомор в Україні;

             1934 р. –

перенесення столиці

УСРР з Харкова до

Києва;

             1937 р. ухвалення

Конституції УРСР;

 

 

історичні події та зміни суспільства у 1929-1939 рр.;

- давати характеристику розвитку української культури та відображенню  історичних подій і фактів у народній та літературній творчості;

 

 

 

 

        1937-1938 рр. –

«Великий терор»;

 

 

 

25

1

УРОК 24. 

 

ЗАХІДНА УКРАЇНА В 1921-1939

РР.

 

Українські землі у складі Польщі, Румунії, Чехословаччини, територіальні межі Карпатської України. Соціально-економічний розвиток та суспільно-політичні рухи  в період 1921-1939 рр. Причини і наслідки діяльності політичних сил.

 

 

 

 

 

 

 

 

Історико - географічні дослідження території України: •             1921 – 1939 рр.

– українські землі у складі Польщі,

Румунії,

Чехословаччини, визначення територіальних меж Карпатської України

 

Дати історичних подій періоду:

             1920 р. – підписання Бессарабського протоколу, визнання країнами Антанти входження Бессарабії до складу Румунії;

             1923 р. –

визнання країнами Антанти входження Східної Галичини до складу Польщі; саморозпуск уряду

ЗУНР;

             1925 р. – утворення

Євген

Коновалець, Степан Бандера,

Андрй Мельник,

Августин Волошин

Презентація №27 «Західна Україна в 1921 – 1939 рр.

Українські землі у складі Польщі,

Румунії,

Чехословаччини, територіальні межі Карпатської України.

Політичні події та соціальноекономічне життя українського народу. Розвиток культури, науки  та освіти».

-                      зазначати на карті території та причини формування територій українських земель у складі Польщі, Румунії, Чехословаччини, територіальні межі Карпатської України 1921-1939 рр.;

-                      вказувати на значимість змін в економічному, суспільно-політичному житті українського народу в цьому періоді; - характеризувати у хронологічному порядку історичні події та зміни суспільства у 1921-1939 рр.;

-                      давати характеристику розвитку української культури та відображенню  історичних подій і фактів у народній та літературній творчості;

 

 

 

 

Українського національно – демократичного об`єднання (УНДО);

            1929 р. –

утворення Організації  українських націоналістів (ОУН);

            1930 р. – проведення польською владою акції «пацифікації»;

            1938 р. –

надання автономії Підкарпатської Русі у складі Чехословаччини;

            15 березня

1939 р. – проголошення незалежності

Карпатської України;

 

 

 

26

1

УРОК 25. 

 

УКРАЇНА ПІД ЧАС ДРУГОЇ

СВІТОВОЇ ВІЙНИ (1939 – 1945

РР.)

Українські землі, приєднані до

УРСР 1939-1940 рр. Початок Другої світової війни. Напад нацистської Німеччини та її союзників на СРСР. Оборона Києва, Одеси, Севастополя. 

Історико - географічні дослідження території України:             1939 рр. –

приєднання Західної України, Південної та Північної Бессарабії та Північної

Буковини до УРСР.

Тарас Бульба

(Боровець), Роман

Шухевич, Іван

Кожедуб, Олексій

Берест, Кузьма Дерев`янко,

Ярослав Стецько.

Презентація №28

«Україна під час Другої світової війни 1939-1945 рр. 

Українські землі, приєднані до УРСР 1939-1940 рр. Напад нацистської Німеччини та її союзників на СРСР. Звільнення території

- зазначати на карті території та причини формування територій українських земель у наслідок приєднання Західної України,

Південної та Північної

Бессарабії та Північної

Буковини до УРСР у 1939

р.;

 

 

 

Поразки Червоної армії.

Окупаційний режим нацистів. Голокост. Партизанський та український визвольний рух. 

Діяльність ОУН. Утворення УПА. Утворення УГВР. Звільнення території України від нацистських окупантів. Депортація кримських татар та інших народів Криму (травень 1944 р.). Внесок українців у визволення народів Європи від нацизму. Завершення Другої світової війни. Соціальноекономічне та політичне життя українського народу у часи воєнних дій.  Роль мистецтва у часи Другої світової війни.  Українська література 1939-1945 РР.

 

 

 

 

 

 

        1941-1945 рр. –

зміна території українських земель   у результаті воєнних

дій на території СРСР;

Дати історичних подій періоду:

                   23 серпня 1939

р. – радянськонімецький договір про ненапад  і таємний протокол до нього («пакт Молотова-

Ріббентропа»);

                   1 вересня 1939

р. – початок Другої світової війни;

                   17 вересня

1939 р. – вторгнення Червоної армії на територію Західної України;

        Червень 1940 р.

– вторгнення Червоної армії на територію Бессарабії

та Північної

Буковини;

         22 червеня

1941 р. – напад

Німеччини на СРСР;

 

України від нацистських окупантів. Депортація кримських татар та інших народів Криму (травень 1944 р.). Внесок українців у визволення народів Європи від нацизму. Завершення Другої світової війни.   Політичні події та соціальноекономічне життя українського народу. Розвиток культури, науки  та освіти».

- зазначати на карті території та причини формування територій українських земель у результаті воєнних дій на території  СРСР р.1941-

1945 рр;

-                      вказувати на значимість змін в економічному, суспільно-політичному житті українського народу в цьому періоді; - характеризувати у хронологічному порядку історичні події та зміни суспільства у 1939-1945 рр.;

-                      давати характеристику розвитку української культури та відображенню  історичних подій і фактів у народній та літературній творчості 1939-1945 рр.;

 

 

 

 

                     30 червня 1941

р. – проголошення Акта відновлення

Української Держави; •             14 жовтня 1942

р. – створення Української повстанської армії

(УПА);

                     Грудень 1942 р. – початок вигнання нацистських загарбників з

України;

                     6 листопада

1943 р. – визволення

Києва від нацистських

окупантів;

        Січень – лютий

1944 р. – КорсуньШевченківська наступальна операція;

         Травень 1944 р.

- депортація кримських татар та інших народів Криму •          28 жовтня 1944

р. – завершення вигнання нацистських окупантів зі всієї території України;

 

 

 

 

 

 

 

                   8 травня 1945

р. – підписання фашистською

Німеччиною Акта

капітуляції;

                   2 вересня 1945

р. – завершення

Другої світової війни

 

 

 

 

27

1

УРОК 26. 

 

УКРАЇНА В ПЕРШІ

ПОВОЄННІ РОКИ (1945 – НА

ПОЧАТКУ 1950 РР.)

Зміни в адміністративнотериторіальному устрої України. Операція «Вісла». Політика влади, щодо соціально-економічного, культурного, релігійного і повсякденного життя. Голод в Україні 1946-1947 рр. Радянізація західних областей України.

Боротьба ОУН і УПА. 

Придушення визвольного руху.  Розгортання ідеологічних кампаній та їх вплив на розвиток культури, науки, освіти.

 Відображення історичних подій в творах письменників емігрантів:

Іван Багряний. «Тигролови»; Євген Маланюк «Стилет чи стилос?».

 

 

Історико - географічні дослідження території України:

       1945- початок

1950-х рр. – зміна адміністративнотериторіального устрою України у складі СРСР

(входження

Закарпаття до складу УРСР – 1945 р.);

 

Дати історичних подій періоду: 1945 р. – входження

Закарпаття до складу

УРСР;

Квітень 1945 – Україна – спів засновниця ООН;

Березень 1946 р. – «саморозпуск»

Української греко-

Йосип Сліпий,

Володимир

Сосюра, Олесь

Гончар

Презентація №29 «Україна в перші повоєнні роки 19451950 рр. Зміни в адміністративнотериторіальному устрої України. Операція «Вісла». Політика влади, щодо соціальноекономічного, культурного, релігійного і повсякденного життя. Голод в Україні 1946-1947 рр. Радянізація західних областей України. Боротьба ОУН і УПА.   Політичні події та соціальноекономічне життя українського народу.

-                      зазначати на карті території та причини формування територій українських земель у наслідок входження Закарпаття до складу

УРСР – 1945 р;

-                      вказувати географічний ореол територій Голодомору 1946-1947

рр.;

-                      вказувати на значимість змін в економічному, суспільно-політичному житті українського народу в цьому періоді; - характеризувати у хронологічному порядку історичні події та зміни суспільства у 1945-1950 рр.;

-                      давати характеристику розвитку української культури та відображенню  історичних подій і фактів

 

 

 

 

каталицької церкви (УГКЦ);

1946 – 1947 рр. – голод в Україні; Квітень – липень 1947 р. – проведення польською владою операції «Вісла».

 

 

Розвиток культури, науки  та освіти».

у народній та літературній творчості 1945-1950 рр.;

28

1

УРОК 27. 

 

УКРАЇНА  В УМОВАХ

ДЕСТАЛІНІЗАЦІЇ (1953-1964 

РР)

Зміни в адміністративнотериторіальному устрої України. Процес лібералізації. Спроби реформ управління економікою в середині 1950-1960-х рр. Рух «шістдесятники», дисидентський рух. Особливості розвитку культури. Розвиток науки та  здобутки  науковців України. 

 

 

 

 

 

Історико - географічні дослідження території України:

• лютий 1954 р. – входження Кримської

області до складу

УРСР;

Дати історичних подій періоду: 1953-1954 рр. – повстання політичних в`язнів в сталінських концтаборах. 1954вхлдження Кримської області до складу

УРСР. Ліквідація

ГУЛАГу;

1956 р. – ХХ з`їзд КПРС, засудження культу особи; 1957 р. – запуск першого штучного супутника Землі,

Левко

Лук`яненко, Іван

Світличний, Алла

Горська, Іван

Дзюба, Ліна

Костенко, Євген

Сверстюк, Василь

Симоненко,

Катерини Білокур, 

Лесь Танюк, Сергій

Корольов;

Презентація №30 «Україна в умовах десталінізації 19531964 рр. Зміни в адміністративнотериторіальному устрої України.

Процес лібералізації. Спроби реформ управління економікою в середині 1950-1960-х рр. Рух

«шістдесятники», дисидентський рух Політичні події та соціальноекономічне життя українського народу. Розвиток культури, науки  та освіти».

-                      зазначати на карті території та причини формування територій українських земель у наслідок входження Кримської області до складу УРСР – 1954 р; - вказувати на значимість змін в економічному, суспільно-політичному житті українського народу в цьому періоді; - характеризувати у хронологічному порядку історичні події та зміни суспільства у 1953-1964 рр.;

-                      давати характеристику розвитку української культури та відображенню  історичних подій і фактів у народній та літературній творчості 1953-1964 рр.;

 

 

 

 

почато «космічної ери»;

1959 р. – утворення Української робітничо-селянської спілки;

1961 р. – перший політ людини в Космос (Юрій Гагарін).

 

 

 

 

 

29

1

УРОК 28.

 

 УКРАЇНА В ПЕРІОД

ЗАГОСТРЕННЯ КРИЗИ РАДЯНСЬКОЇ СИСТЕМИ

(1965-1985 РР.)

Політико-ідеологічна криза радянського ладу в Україні (середина 1960-початок 1980-х рр..)  Спроби економічних реформ (друга половина 1960-их років). Здобутки і проблеми соціальної сфери. Політика русифікації. Опозиційний рух.

 

Розвиток науки, освіти, культури.

 

 

Історико - географічні дослідження території України:

•          дослідження

грунтів та природних ресурсів УРСР українськими вченими-географами;

 

Дати історичних подій періоду:             1965 р. –

реформи в сільському господарстві та промисловості («косигінська реформа»); перша хвиля арештів

дисидентів;

         1972 р. – зміна політичного

Валерій

Марченко, Петро Григоренко,

Микола Руденко,

Василь Стус,

В`ячеслав

Черновіл, Олег

Антонов, Сергій

Параджанов, Іван

Миколайчук,

Володимир Івасюк, Леонід Биков.

Презентація №31 «Україна в період загострення кризи радянської системи 1965-1985 рр. Політикоідеологічна криза радянського ладу в Україні (середина

1960-початок 1980-х рр.).  Політичні події та соціальноекономічне життя українського народу. Розвиток культури, науки  та освіти».

-                      зазначати на карті території та причини формування територій українських земель у наслідок входження Кримської області до складу УРСР – 1954 р; - вказувати на значимість змін в економічному, суспільно-політичному житті українського народу

в цьому періоді; - характеризувати у хронологічному порядку історичні події та зміни суспільства у 1953-1964 рр.;

-                      давати характеристику розвитку української культури та відображенню  історичних подій і фактів

 

 

 

 

керівництва УРСР;

масові арешти; •       1976 р. – утворення Української гельсінської групи;

 

 

у народній та літературній творчості 1953-1964 рр.;

30

1

УРОК 29. 

 

РОЗПАД РАДЯНСЬКОГО

СОЮЗУ ВІДРОДЖЕННЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ

(1985-1991 РР.)

Зміст та основні напрямки політики «перебудови». Загострення соціальноекономічної кризи. Рівень життя населення. Чорнобильська катастрофа. Зростання соціальної та національної активності українського суспільства. Загальноукраїнський страйк шахтарів. Політичні реформи. Створення Народного руху України за перебудову. Перші альтернативні вибори до

Верховної Ради УРСР. Створення АР Крим (12 лютого 1991 р.). Декларація про державний суверенітет України. Акт проголошення незалежності

України. Проведення

Всеукраїнського референдуму та виборів Президента України.

Особливості соціально-

Історико - географічні дослідження території України: •      12 лютого 1991

р. – створення АР

Крим;

        1990-1996 рр – вивчення О. Г. Топчієвим адміністративнотериторіальних регіонів України;   З 1975 р. – географічні, історичні, соціальноекономічні дослідження О. І. Шаблія. .  У 2007 році видав хрестоматію "Новітня українська суспільна географія", у якій представив біографії, бібліографію і праці 24 українських учених, що

 

Презентація №32 «Україна в період розпаду радянської системи 1985-1991 рр. Створення АР Крим (12 лютого 1991 р.). Декларація про державний суверенітет України. Акт проголошення незалежності

України. Проведення Всеукраїнського референдуму та виборів Президента України.  Політикоідеологічна криза радянського ладу в Україні. Політичні події та соціальноекономічне життя українського народу. Розвиток культури, науки  та освіти».

- зазначати на карті території та причини формування територій українських земель у наслідок розпаду радянської системи 1985-

1991 рр.;

-                      вказувати географічний ореол забруднених територій  в наслідок Чорнобильської катастрофи  у квітні 1986

р.;

-                      вказувати на значимість змін в економічному, суспільно-політичному житті українського народу в цьому періоді; - характеризувати у хронологічному порядку історичні події та зміни суспільства у 1985-1991 рр.;

-                      давати характеристику розвитку української культури та відображенню  історичних подій і фактів

 

 

 

економічного становища України в історичний період.

 

 

 

працювали у суспільній географії  

Дати історичних подій періоду:

         Квітень 1985 р.

– початок

«перебудови»;

                   26 квітня 1986

р. – вибух на

Чорнобильській АЕС; • Вересень 1989

р. – створення

Народного руху України за перебудову;

                   Березень 1990

р. – проведення перших альтернативних виборів до Верховної Ради УРСР;

                   16 липня 1990

р. – ухвалення 

Верховною Радою УРСР Декларації про державний суверенітет України;

                   Жовтень 1990

р. – «Революція на граніті»;

                   24 серпня 1991

р. – ухвалення

Верховною Радою

УРСР Акта

 

 

у народній та літературній творчості 1985-1991 рр.;

 

 

 

 

проголошення незалежності

України;

         1 грудня 1991

р. – проведення Всеукраїнського референдуму та виборів Президента України. 

Л. Кравчук а.

 

 

 

31

1

УРОК 30.  

 

ЛІТЕРАТУРНА ТВОРЧІСТЬ 

УКРАЇНСЬКИХ МИТЦІВ

ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ ХІХ –ХХ ст.

Висвітлення історичних подій авторами літературних творів. Нацонально-патріотичні почуття в творах українських літераторів. Видатні  українські літератори  другої половини ХІХ –ХХ ст.  

Огляд творчості митців:

М. Коцюбинський. «Тіні забутих предків», «Intermezzo»;

Марко Вовчок. Поезія; Ольга Кобилянська. «Земля»; Леся Українка. «Contra spem sperro», «Лісова пісня»;

Василь Стефаник. «Камінний хрест»;

Микола Вороний. «Блакитна панна»;

 

 

Презентація №33

«Видатні  українські літератори  другої половини ХІХ –ХХ ст.  

Огляд творчості митців. Ідея, зміст, образи героїв літературних творів».

-                      давати характеристику розвитку української культури  у другій половині  XІХ – ХХ ст.; - називати діячів літератури та давати характеристику їхньої творчості;

-                      робити висновки щодо провідної тематики творів видатних українських літераторів;

 

 

 

Олександр Олесь. «Чари ночі», «О слово рідне! Орле скутий!..»,; Володимир Винниченко.

«Момент»;

Павло Тичина. «О, панно Інно…», «Пам`яті тридцяти», «Ви знаєте, як липа шелестить…»; Максим Рильський. «Молюсь і вірю. Вітер грає…»;

Микола Зеров. «Київ- традиція»;

Микола Хвильовий. «Я

(Романтика)»;

Юрій Яновський. «Дитинство»;

Володимир Сосюра. «Любіть

Україну!»;

Валер`ян Підмогільний. «Місто»; Остап Вишня. «Моя автобіографія», «Сом»;

Микола Куліш. «Мина Мизайло»;

Богдан-Ігор Антонич. «Різдво»; Олександр Довженко. «Україна в огні», «Зачарована Десна»; Андрій Малишко. «Пісня про рушник»;

Василь Симоненко. «Ти знаєш, що ти – людина…», «Задивляюсь у твої зінниці…»;

Олесь Гончар. «Залізний острів»; Григір Тютюнник. «Три зозулі з поклоном»;

Василь Стус. «Як добре те, що смерті не боюсь я», «О земле втрачена, явися!...)

 

 

 

 

 

 

 

Іван Драч. «Балада про соняшник»;

Ліна Костенко. «Страшні слова, коли вони мовчать», «Українське альфреско», «Маруся Чурай».

 

 

 

 

 

32

1

УРОК 31. 

 

УКРАЇНА В УМОВАХ

НЕЗАЛЕЖНОСТІ (З 1991 р. –

ХХІ ст.(до наших днів) ) Адміністративно-територіальний поділ сучасної України, економіко-географічні райони України, характеристика економічних районів. .

Державотворчі процеси, зміни в політичному, соціальноекономічному, національному, культурному житті громадян України, здобутки країни на шляху інтеграції у європейський та світовий простір. Україна серед світових цивілізацій.

ОГЛЯД  ПОДІЙ ЗА ПЕРІОД НЕЗАЛЕЖНОСТІ.

Заснування Збройних сил України;

Дострокові вибори до Верховної

Ради та вибори Президента

України;

Затвердження державної символіки (1992 р.);

Визначення статусу «громадянин

України»;

Історико - географічні дослідження території України:    6 лютого 1996 року – -  країна стала власницею антарктичної станції, а разом з нею дістала міжнародний статус антарктичної держави, народилася перша українська антарктична станція

«Академік

Вернадський» 

•      20 лютого 2014

-  розпочалася анексія Кримського півострова армією РФ;

    квітень 2014 р.

- війна на сході

України або війна на

Донбасі. За географічним масштабом є локальною і охоплює

 

Презентація №34 «Україна в умовах незалежності (з 1991 р. до наших днів). Адміністративнотериторіальний поділ сучасної України.

Політичні події та соціальноекономічне життя українського народу. Розвиток культури, науки  та освіти».

 

 

 

 

 

 

Презентація №35 «Адміністративнотериторіальний поділ сучасної України, економікогеографічні райони України, характеристика

-                      зазначати на карті території та причини формування територій українських земель у наслідок розпаду радянської системи у 1991

р.;

-                      зазначати на карті території та причини формування територій українських земель в наслідок анексії

Кримського півострова та бойових дій на Донбасі; - характеризувати адміністративнотериторіальний поділ сучасної України, економіко-географічні райони України;

-                      вказувати на значимість змін в економічному, суспільно-політичному житті українського народу в періоді становлення незалежності України; - характеризувати у хронологічному порядку

 

 

 

Ухвалення Конституції та змін до

неї;

Приватизація;

Лібералізація цін;

Грошова реформа (1996 р.); Майнова диференціація суспільства;

Інтегрування України в європейське і світове співтовариство;

«Газові» та «торгівельні війни» з

Росією;

Збройна агресія Росії проти

України;

Підписання з ЄС «Угоди про вільне пересування територією країн, що входять до ЄС»

(скасування віз для громадян України)

 

 

 

 

 

частини Донецької і Луганської областей України.

 

Дати історичних подій періоду:

             6 грудня 1991

р. – заснування

Збройних Сил

України;

             Липень 1994 р.

– обрання Л. Кучми

Президентом

України;

              1995 р. –

обрання України членом Ради Європи

(РЄ);

              28 червня 1996

р. – ухвалення Конституції України;

              Вересень 1996

р. – запровадження національної грошової одиниці – гривні;

              Жовтень – грудень 2004 р. – «Помаранчева революція», обрання Президентом України

В. Ющенка;

 

економічних районів. .

Державотворчі процеси, зміни в політичному, соціальноекономічному, національному, культурному житті громадян України, здобутки країни на шляху інтеграції у європейський та світовий простір».

історичні події та зміни суспільства вільної України з 1991 р до наших днів;

-                      зазначати роль Революції Гідності та повалення режиму В. Януковича у становленні української

Держави;

-                      зазначати необхідність інтегрування України в європейське і світове співтовариство;

-                      давати характеристику розвитку української культури та відображенню  історичних подій і фактів у народній та літературній творчості з 1991 р до наших днів;

 

 

 

 

              2008 р. – вступ України до Світової організації торгівлі

(СОТ);

              Січень 2010 р.

– обрання В. Януковича Президентом

України;

        Листопад 2013

– лютий 2014 рр. – «Революція Гідності»; повалення режиму В.

Януковича;

        Червень 2014 р.

– обрання

П.Порошенка

Президентом

України;

              2014 р. – підписання Україною Угоди про асоціацію з

Європейським

Союзом (ЄС);

              Лютий 2014 р.

– Анексія  Криму РФ;

        Березень 2014

р. -. Початок антитерористичної операції на сході

України;

 

 

 

 

 

 

 

              Вересень – лютий 2014 р. –

Мінські угоди;

              24 лютого 2023

р.- початок повномасштабної загарбницької війни

росії проти України

 

 

 

 

 

33

1

УРОК 32. 

 

ОСНОВНІ НАПРЯМКИ

ДЕРЖАВОТВОРЧИХ

ПРОЦЕСІВ ТА РОЗВИТКУ

ГОСПОДАРСТВА І

ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАХНИ

В УМОВАХ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

(З 1991 р.- до наших днів) Основні напрямки державотворчих процесів.

Характеристика економіки України на сучасному етапі. 24 февр. 2022 г. — Про введення воєнного стану в Україні (Указ

Президента України 64/2022.Основні напрямки планування  відродження Українипереможниці після закінчення війни.

Економічні  заходи державної  політики України: Показники соціально-економічного розвитку; валовий національний продукт,

Євроінтеграційний' поступ України: угода про асоціацію між Україною та ЄС.

Режим безвізового в’їзду в країни ЄС Для громадян України. 5 січня 2019 року

Вселенський патріарх Варфоломій – підписання Томосу про автокефалію об’єднаної

Православної церкви України.

24 февр. 2022 г. — Про введення воєнного стану в Україні (Указ Президента України

64/2022

 

Презентація №36 «Основні напрямки державотворчих процесів та розвитку господарства і промисловості України в умовах незалежності ( з 1991 р. до наших днів). Характеристика економіки України, галузей промисловості  на сучасному етапі. Перспективи розвитку економіки та господарства України. Розвиток культури, науки  та освіти. Основні напрямки планування  відродження

України-

-                      зазначати на карті та характеризувати адміністративнотериторіальний поділ сучасної України, економіко-географічні райони України;

-                      визначати основні напрямки державотворчих процесів та розвитку господарства і промисловості України в умовах незалежності ( з 1991 р. до наших днів); - давати характеристику народному господарству, промисловості, провідних галузей промисловості, сільському господарству

України;

-                      вказувати на карті основні центри промислових галузей та

 

 

 

валовий доход; господарство і національний господарський комплекс. МГПП; НТР; промисловість, як сфера матеріального виробництва; сировинна база; галузі і міжгалузеві комплекси; електроенергетика, як складова ПЕК; інфраструктура; значення зовнішніх економічних зв`язків у господарстві країни.

Економічні  заходи державної  політики України у транспортній галузі: Роль транспорту у розвитку господарства країни; основні види транспорту України; особливості розміщення; географія перевезень; зовнішньоекономічні зв`язки України.

Економічні заходи державної  політики України у сільському господарстві:

Значення сільського господарства в економіці держави; галузева структура сільського господарства і зв`язок з іншими галузями; меліорація; тваринництво та кормова база тваринництва.

Соціальні заходи державної  політики України: Кількість, розміщення, статева і вікова структура населення; трудові ресурси, занятість населення;

 

 

переможниці після закінчення війни».

 

 

Презентація №37 «Географія екологічних проблем

сучасної України»

 

Презентація №38 «Епідемії – істроичний  виклик людству. Географія епідемій.

Епідеміологічний

стан в  Україні»

 

 

 

Презентація №39 «Сучасні напрямки освіти незалежної України»

 

 

Презентація №40 «Історичні персоналії України. Пам`ятки ЮНЕСКО 

на території  України, історичні архітектурні пам`ятки.

сільського господарства України;

-                      робити висновки щодо взаємозв`язку між галузями промисловості; - зазначати перспективи розвитку економіки

України;

-                      вказувати на значимість змін в економічному, суспільно-політичному житті українського народу в періоді становлення незалежності України; - характеризувати у хронологічному порядку історичні події та зміни суспільства вільної України з 1991 р до наших днів;

-                      давати характеристику розвитку української культури та відображенню  історичних подій і фактів у народній та літературній творчості з 1991 р до наших днів;

 

 

пенсійне забезпечення,  забезпечення   населення продуктами харчування, товарами повсякденного вжитку, медикаментами, соціальними послугами.

Природоохоронні заходи державної  політики України: Використання й охорона природних умов і ресурсів; природоохоронні комплекси; національна екологічна мережа; екологія водних ресурсів, раціональне природокористування.

 

 

 

 

 

Образотворча

скарбниця України»

 

 

34

1

ПІДСУМКОВИЙ УРОК  за  модулем ІІІ

(складання заліку у вигляді тестування)

 

 

 

 

35

1

Повторення. 

 

ПІДСУМКОВИЙ УРОК  ЗА РІК

(Контрольне  тестування за інтегрованим експрес-курсом)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСАНИХ ДЖЕРЕЛ

1.      Антонюк О. Українці в світі // Політика і час. ─ 1993. ─ № 5. ─ С. 22-27

2.      Багатокультурність - Українська етнографія [Електронний ресурс]. - Режим доступу : http://etno.us.org.ua/tag/багатокультурність/. 2. Балицька Ю. О. Молодіжна політика Конгресу українців Канади як перспектива розвитку в майбутньому / Ю. О. Балицька // Актуальні проблеми міжнародних відносин. - Чернівці, 2008. - Вип. 76, ч. 2. - С. 188-190. 

3.      Безвізовий діалог між Україною та ЄС.  План дій з лібералізації візового режиму [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.kmu.gov.ua/

4.      Вівчарик М. Українці в світі: східна і західна діаспора // Український історичний журнал. ─ 1993. ─ № 11, 12. ─ 57-67

5.      Гай-Нижник П. П. Українознавство як комплекс знань про Україну та чинник сучасної гуманітарної політики і системи національної безпеки / П.П.Гай-Нижник // Гілея. – 2014. – Вип.86 (№7). – С.109–116.

6.      Гай-Нижник П. П. Українознавство як чинник концепту «м’яка сила» і системи національної безпеки / П.П.Гай-Нижник // Українознавчий альманах. – Вип.16. – Київ, Мелітополь, 2014. – С.234–241.

7.      Гай-Нижник П. П., Чупрій Л. В. Культура як основа «м’якої сили» держави Україна в контексті підвищення її зовнішньополітичного авторитету / П.П.Гай-Нижник, Л.В.Чупрій // Гілея. – 2013. – Вип.79 (№12). – С.266–269.

8.      Гай-Нижник П. П. Започаткування та розвиток українознавчих досліджень в Австралії у другій половині ХХ ст. / П.П.Гай-Нижник // Гілея. – 2013. – Вип.79 (№12). – С.155–157.

9.      Гай-Нижник П. П., Чупрій Л. В. Національні інтереси, національні цінності та національні цілі як структуроформуючі чинники політики національної безпеки / П.П.Гай-Нижник, Л.В.Чупрій // Гілея. – 2014. – Вип.84 (№5). – С.465–471. 

10.  Горохович А. Плекаймо в дитині і розум, і душу (Українська виховна система) / А. Горохович. – Дрогобич: Бескид, 1992. – 112 с.

11.  Гриньох Н. Діяльність українських науково-історичних установ у Канаді в 50-80 рр. ХХ ст. / Н. Гриньох // Діаспора як Історичні науки СХІД № 1 (147) січень-лютий 2017 р. 68 Економічні науки чинник утвердження держави Україна у міжнародній спільноті. Перша міжнародна наукова конференція. Збірник доповідей. - Львів, 2006. - С. 172-180.

12.  Джус О. Визначні представники української педагогічної думки в еміграції (західноукраїнський контекст 1920-х – 1930-х рр. XX ст.) / О. Джус // Український вимір. Міжнародний збірник інформаційних, освітніх, наукових, методичних статей і матеріалів з України та діаспори до 200-ліття Ніжинської вищої школи. – Ч. 4. – Кн. I. – Ніжин: Видавництво НДУ ім. М.Гоголя, 2005. – С. 148-159.

13.  Джус О. В. Життя і творчість Софії Федорівни Русової (1856-1940): науково-методичний посібник / О. В. Джус. – Івано-Франківськ:

НАІР. – 2016. – 216 с.

14.  Джус О. Творча спадщина Софії Русової періоду еміграції: Монографія / О. Джус. – Івано-Франківськ: Плай, 2002. – 260 с.

15.  Заставецька О. В., Заставецький Б. І., Ткач Д. В. Географія населення України. - Тернопіль, 2007.

16.  Концепція Державної програми співпраці із закордонними українцями на 2017-2020 роки, [Електронний ресурс], джерело доступу www.zakon2.rada.gov.ua

17.  Кутішенко В.П. Вікова та педагогічна психологія,  2-ге вид.: Навчальний посібник. – К.: Центр учбової літератури, 2010. – 128 с.

18.  Наказу Міністерства освіти і науки від 3 лютого 2016 року № 77 «Про затвердження програм зовнішнього незалежного оцінювання осіб, які бажають здобувати вищу освіту на основі повної загальної середньої освіти» затверджено програми зовнішнього

незалежного оцінювання з української мови і літератури, історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії та російської мов., [Електронний ресурс], джерело доступу: www:testportal.gov.ua

19.  Окремі завдання і напрями національно-патріотичного виховання на 2016/2017 навчальний рік , [Електронний ресурс], джерело доступу: www.pedrada.com.ua

20.  .Педагогічні проблеми та дидактичні поради (Матеріяли Вишкільного Курсу для учителів Суботніх шкіл). На правах рукопису. – Мюнхен: Український Вільний Університет, 1969. – 94 с.

21.  Петрів І. За душу дитини / І. Петрів / У кн. о. І. Нагаєвський. Батьки і діти: Бібліотека мирянина. – Львів, 1995. – С.144-183.

22.  Піскун В. М. Українська політична еміграція й діаспора у ХХ столітті: форми культурного й інтелектуального увзаємнення в країнах проживання / В. М. Піскун // Українство у світі: традиційність культури та спільнотні взаємини : [монографія] / [Піскун В. М., Ціпко А. В., Щербатюк О. В. та ін.]. - К. : ЗАТ "Нічлава", 2004. - 252 с.

23.  Розвиток української та польської освіти і педагогічної думки (ХІХ-ХХІ ст.). Т. 4. Теорія і практика опікунської педагогіки в Україні та Польщі (ХІХ-ХХІст.). Збірник наукових праць / За ред. Д. Герцюка і І. Мищишин. – Львів: Видавничий центр Львівського національного університету імені Івана Франка, 2014. – С. 189-201. 24. Саган З. Українська культура, традиції і звичаї як виховний засіб в Юному СУМі / З. Саган // Записки виховника. – 1959. – Ч. 2. – С. 20-23.

25.  Саган З. Український патріотизм і лояльність до країн поселення у виховній праці Юнацтва СУМ / З. Саган // Записки виховника. – 1959. – Ч. 3. – С. 35-39.

26.  Смеречинська А. Програма зайнять у світличках для дітей / А. Смеречинська. – Нью-Йорк – Дітройт, 1978. – 40 с.

27.  Трощинський В.П., Шевченко А.А. Українці в світі. ─ К.: Альтернатива, 1999. ─ 352 с.

28.  Трощинський В.П. Міжвоєнна українська еміграція в Європі як історичне і соціально-політичне явище. ─ К.: Либідь, 1997. ─ 274 с. 29. www.iom.org.ua   

30.  www.niss.gov.ua  

31.  www. miok.lviv.ua 

32.  www mon.gov.ua

 

 

 

Опубліковано: 

https://drive.google.com/file/d/1mw255vG2u4dfR7zB4FpxgvG1fJFE9xif/view?usp=sharing

http://www.dia.kiev.sch.in.ua/gallery_and_documents/metodichna_robota/osobistisne_zrostannya_pedagogiv/galena_olena_volodimirivna/

 

pdf
Додано
27 січня
Переглядів
108
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку