Навчальний відеофільм «Медіапростір: можливість або…»

Про матеріал

«Медіапростір: можливість або…» – це 3-хвилинний навчальний відеофільм. Сюжет фільму розповідає про можливості інтернету та небезпеки, які можуть зустріти учнів в мережі. Також приділяється увага інтернет-залежності. Адресований дітям від 10 років, батькам, педагогічним працівникам, широкій громадській аудиторії. Фільм розрахований на публічний перегляд та легко сприймається, не дивлячись на серйозність порушуваної теми.

Перегляд файлу

Методичні рекомендації до використання навчального відеофільму «Медіапростір: можливість або…»

у профілактиці інтернет-залежності в навчальних закладах

Методичні рекомендації підготовлені

Г.В. Рожко, практичним психологом Державного навчального закладу «Миколаївське вище професійне училище технологій та дизайну»

Насправді, що таке Інтернет? Електронний океан, таємнича стихія, ув'язнена в кремнієвих кристалах і мідних проводах сучасних комп'ютерів. Неіснуючий всесвіт, що інший раз здається реальнішим, ніж наш матеріальний, "справжній" світ. Те, що вривається у кожен будинок, обвиває всю планету і свідомість всіх людей тугою мідно-кремнієвою павутиною; щось позаземне, незбагненне людському розуму, нікому не видиме, але всі це відчувають...

Справді, ніхто не заперечуватиме, що тепер Інтернет відіграє важливу роль у житті людей. Просто вражає, скільки часу у нас забирає Інтернет. Якщо хтось кожного дня буде користуватися мережею принаймні 4 години, то, досягнувши шістдесятирічного віку, 10 років свого життя він просидить перед екраном комп’ютера.

Сьогодні Інтернетом користується понад чверть населення земної кулі - 1,9 млрд. чоловік. Середній рівень інтернет-проникнення в світі наближається до 30%, а в розвинених європейських країнах цей показник досягає 70%. В Україні ця цифра становить 10-12 млн. осіб - близько чверті населення країни. При цьому діти потрапили в Мережу значно раніше за дорослих. На тлі стабільно високого рівня користування інтернетом серед дітей віку 11-14 і 15-17 років, також зростає число дітей молодшого віку (6-10 років).

Каталізатором подальшого зростання чисельності інтернет-населення є проникнення мобільного зв'язку. Серед дітей від 7 до 10 років 95%  ходить з мобільним телефоном, і практично така ж цифра - до 10 років - активно користуються інтернетом.

 

1. Короткий опис фільму

«Медіапростір: можливість або…» – це 3-хвилинний навчальний відеофільм. Сюжет фільму розповідає про можливості інтернету та небезпеки, які можуть зустріти учнів в мережі.  Також приділяється увага інтернет-залежності. Адресований дітям від 10 років, батькам, педагогічним працівникам, широкій громадській аудиторії. Фільм розрахований на публічний перегляд та легко сприймається, не дивлячись на серйозність порушуваної теми. 

 

Головна героїня фільму - Вікіпе-тан (яп. ウィキぺたん)  - персоніфікація  Вікіпедії у вигляді «анімешного» персонажа.

 

2. Рекомендації до використання мультфільму

Фахівці компанії Microsoft визначили, що 44% неповнолітніх інтернет-користувачів хоч би раз наражалися на сексуальні домагання в он-лайні, а 11% зустрічалися з цим неодноразово. Згідно з дослідженнями минулого року, кожен п'ятий школяр в Уанеті заходив на порносайти, а кожен десятий - намагався купити наркотики.

Часто діти не знайомі з правилами поведінки в Інтернеті й не лише починають розмову з незнайомцями, а ще й погоджуються з ними зустрітися в реальному житті. Близько 14,5% підлітків призначали зустрічі з незнайомцями через Інтернет, при цьому 10% із них ходили на зустрічі самі, а 7% нікому не повідомили, що з кимось зустрічаються.

Побачивши в Інтернеті рекламу алкоголю чи тютюну, хоча б раз пробували їх купити - 28%. Готові переслати свої фотографії незнайомцям в Мережі - 28%. Періодично потрапляють на сайти для дорослих - 22%. Без вагань погоджуються повідомити інформацію про себе і свою сім'ю (місце проживання, професія і графік роботи батьків, наявність в будинку цінних речей) - 17%. Відправляють платні SMS за бонуси в онлайн-іграх, не звертаючи уваги на їх вартість – 14%. Намагалися купити наркотики - 11%

Інші небезпеки Інтернету для юних користувачів - це вільний доступ до будь-якої інформації - тут можна знайти статті про наркотики, контент для дорослих (порнографію), інформацію про те, як у домашніх умовах зробити бомбу.

Що стосується онлайн-гри — це світ фантазії і абсолютно іншої реальності. Діти із задоволенням «занурюються» в казкові події, битви і непокояться за своїх героїчних персонажів. Вони відчувають себе комфортно у фантастичному світі. Але іноді буває перебір: дитина може не на жарт захопитися іграми в Інтернеті, не сприймати навколишню реальність і ототожнювати себе з супергероями. Уявляючи себе героєм віртуальних ігор, дитина отримує можливість певної самореалізації. Він приміряє до себе якості супергероя: сміливість, силу, надздібності тощо. Але повернення до реальності позбавляє його таких можливостей і робить безпорадним перед щоденними проблемами. Досить часто онлайн-ігри призводять до погіршення емоційного та психологічного стану дитини. Тому основна мета фільму – підвищити рівень інформованості учнів щодо користі та шкоди Інтернету, сформувати уявлення про небезпеку Інтернету, ознайомити з різними правилами безпечної роботи в Інтернеті, показати впливу Інтернету на здоров’я та спосіб життя людини.

Під час перегляду відеофільму важливо обговорити з учнями побачене. Запитання, які можна задати:

  1. Чи сподобався фільм?
  2. Що найбільше сподобалось? Що зворушило?
  3. Що не сподобалось?
  4. Чому, на Вашу думку, саме Вікіпе-тан спілкується з нами ?
  5. Який можна зробити висновок?

3. Словник термінів до теми:

Небажаний контент - матеріали непридатні для дітей та ті, що мають протизаконний зміст – порнографічні, ті що пропагують наркотики, психотропні речовини й алкоголь, тероризм і екстримізм, ксенофобію, сектантство, національну, класову, соціальну нетерпимість і нерівність, асоціальну поведінку, насилля, агресію, суїцид, азартні ігри, інтернет-шахрайствою.

Розкриття конфіденційної інформації у Мережі – це повідомлення повного власного імені чи імен членів родини, адреси проживання і навчального закладу, номерів телефонів, місця відпочинку, часу повернення додому, періоду відсутності батьків чи інших членів родини, номерів банківських карток батьків чи інтернет-гаманця, повідомлення паролей до електронної пошти та акаунтів соціальних мереж.

Онлайн-гембілнг - надмірне захоплення азартними мережевими іграми, віртуальними казино.

Кібероніоманія – неконтрольовані покупки в інтернет-магазинах, без необхідності їх придбання та урахування власних фінансових можливостей, постійна участь в онлайн-аукціонах.

Кіберкомунікативна залежність – надмірне спілкування у чатах, участь у телеконференціях.

Кіберсексуальна залежність – нездоланний потяг до обговорення сексуальних тем на еротичних чатах і телеконференціях, відвідування порнографічних сайтів і заняття кіберсексом.

Секстинг – новий вид розваг: фотографування себе у роздягненому вигляді на камеру телефона чи комп’ютера, з метою пересилки знімків друзям.

Нав’язливий веб-серфін – блукання по Мережі, пошук у віддалених базах даних (відвідування сайтів новин, читання інформації на форумах, блогах, перегляд і прослуховування інформації в різних форматах).

Кібербулінг – одна з форм переслідування дітей і підлітків з використанням цифрових технологій. Кібербулінгу підлягають діти, яких відштовхнули однолітки. Іноді для цього створюються сайти, де розміщуються компрометуючі матеріали на дитину, яку переслідують. 

Зіткнення з гриферами. Інтернет-хулігани заважають гравцям (особливо початківцям) спокійно грати, постійно наносять пошкодження їхнім персонажам, блокуючи функції гри і створюючи неможливі умови для всієї команди Мережі, переслідуючи окремих її гравців.

Кібергрумінг – входження в довіру дитини з метою використання її у сексуальних цілях. Злочинці добре розуміються на психології дітей і підлітків та орієнтуються в їхніх інтересах. Встановлюючи контакти в соціальній мережі або на форумах з дітьми, що знаходяться у пригніченому психологічному стані, вони співчувають, пропонують підтримку, обговорюють з дитиною питання, які її турбують, поступово переводячи їх у сексуальну площину, а потім пропонують перейти до стосунків у реальному світі.

Фішинг (різновид спаму) — це спосіб мережного шахрайства, який використовується злочинцями, щоб примусити вас розголосити свої особисті відомості. Фішинг розвивається найбільш стрімко серед методів крадіжки особистих коштів та інформації в Інтернеті.

 

Список використаних інтернет-джерел:

http://bespekain.blogspot.com/

http://bespekain.blogspot.com/p/blog-page_12.html

Онляндія – безпечна веб-країна [Електронний ресурс]. – Режим доступу:http://disted.edu.vn.ua/media/bp/html/etusivu.htm

Програма Європейської комісії „Безпечний Інтернет” [Електронний ресурс]. – Режим доступу :http://www.saferinternet.org/

 

 

zip
Додано
14 липня 2018
Переглядів
605
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку