Навчально-виховний проект з патріотичного виховання та народознавства для дітей старшої групи

Про матеріал
Даний проект допоможе сформувати у дітей старшого дошкільного віку цілісне уявлення про процес вирощування та приготування хліба, виховати дбайливе ставлення до хліба, до праці людей, які його вирощують.
Перегляд файлу

«Хліб – наше багатство,

 бережіть його!»

 

Навчально-виховний проект з патріотичного виховання та народознавства для дітей старшої групи

 

Хліб - джерело життя. У ньому краса праці, у ньому - сила духу, що долає труднощі. Нехай уже в дитинстві хліб стане для дитини святинею.
                                 В. Сухомлинський

 

Він щодня приходить до нас - рум'яний, теплий, запашний, незрівнянний. А ще має багато імен - бублик, булочка, батончик, рогалик, паляниця, калач, паска, пиріг... І все-таки хліб. 

Якщо на столі немає хліба - на ньому чогось не вистачає. Найголовнішого. Бо хліб - то багатство, добробут. Люди ласкаво і шанобливо кажуть про нього: хліб - батечко, хліб - годувальник, хліб - усьому голова. Спрадавна народ наш понад усе цінував хліб, сіль, честь. 

Хліб супроводжує нас усе життя - від народження до глибокої старості. У всіх народів він святий. Хліб берегли, на його честь складали гімни, хлібом зустрічали найдорожчих гостей. І щоб був у нас хліб, ми щодня повторюємо слова молитви і мовимо: «Отче наш, хліб наш насущний дай нам днесь». І цю молитву батьки заповідають нам, а ми - нашим дітям. Бо хліб безцінний. Ні робота, ні смерть, ні життя, ні весілля - нічого на світі не обходиться без хліба. Він сильніший за все, смачніший за все, він дорожчий за золото, насущний і святий хліб із нашого поля. 

Знати ціну хлібові, вміти його економити, бути бережливими і дбайливими господарями - це головні питання та завдання  суспільства. Ось чому питання про хліб лишається у нас головним. 

 

Мета проекту:

 

Формування у дітей старшого дошкільного віку цілісного уявлення про процес вирощування та приготування хліба, виховання дбайливого ставлення до хліба, до праці людей, які його вирощують.

 

Завдання проекту:

  • Формувати знання дітей про хліб; дати уявлення про послідовність процесів вирощування хліба, про те, що хліб – найцінніший продукт харчування, що для його одержання потрібно докласти багато зусиль; ознайомити з давніми традиціями українського народу; закріпити знання про продукти харчування, які виготовляють з борошна; удосконалювати вміння дітей встановлювати прості причинно-наслідкові зв’язки шляхом пошуково-дослідницької діяльності; поповнити словник дітей іменниками, прикметниками, дієсловами;
  • Розвивати увагу, логічне мислення, пам’ять, мовленнєвий апарат;
  • Виховувати шанобливе ставлення до хліба, повагу до людей, які вирощують і виготовляють хліб.
  • Розвивати творчі здібності у продуктивних видах діяльності.
  • Сприяти активізації спільної діяльності з однолітками, батьками та педагогами.

 

Актуальність проекту

 

Актуальність проекту визначена Базовим компонентом дошкільної освіти в Україні, в якому сформовані завдання щодо ціннісно-змістовної наповненості діяльності в різних напрямках. У проекті відображені різні лінії розвитку: фізичний, соціально-моральний, емоційно-ціннісний, пізнавальний, мовленнєвий, художньо-естетичний, креативний.

З дитинства закладаються основи особистісної культури людини, прихильність до загальнолюдських духовних цінностей. Дитина повинна навчитися орієнтуватися в природі, предметах, створених руками людини, явищах навколишньої дійсності, суспільному й власному житті. Щоб сформувати у дітей цілісне уявлення про навколишній світ, слід приділяти більше уваги комплексному вивченню природи і її зв'язку з людиною. Переконувати дітей в тому, що людина - частина природи, і вона повинна берегти і шанувати навколишній світ. Важливо знайти цікаву для дітей тему, створити умови для осягнення способів активної взаємодії зі світом, прояви емоційно-оцінного ставлення до подій. Чи завжди ми дбайливо ставимося до хліба? Чи завжди хліба було вдосталь на столі людей? Від чого залежать урожай хліба і різноманітність його на прилавках магазинів? Як хліб потрапляє на наш стіл? Хто дбає про те, щоб ми могли придбати його до свого столу?

Знайомство дітей з процесом вирощування і виробництва хліба, з людьми, які беруть участь безпосередньо в його виготовленні, сприяє розширенню кругозору дітей, вмінню визначати назви хлібобулочних виробів, техніки, встановлювати зв'язок між властивостями і ознаками системи різноманітних продуктів, визначати технологію виготовлення хлібобулочного виробу. При цьому діти знайомляться з професіями людей, обстежують предмети за допомогою системи сенсорних еталонів, групують предмети відповідно до пізнавального завданням.

У процесі знайомства дітей з новими поняттями, назвами продуктів, зернових, техніки, професій, хлібобулочних виробів, використанням борошна і зерна в житті людини поповнюється активний словник дітей, а значить, розвиваються мовленнєві вміння і навички особистості, підвищується рівень пізнавальних здібностей, розвивається уява, формується особистість в цілому.

Залучення дітей до дослідницької діяльності є засобом формування у них допитливості, інтересу, дбайливого ставлення до природних багатств.

 

Проблема

 

Спостерігаючи за дітьми під час вживання їжі на протязі декількох місяців, було помічено, що не в кожній родині їм прищеплюють дбайливе ставлення до хліба (мнуть хліб в руках, залишають недоїденим, можуть кинути на підлогу, викинути в смітник), а іноді і самі батьки показують приклад зневажливого ставлення до хліба. Дуже важливо, щоб діти зрозуміли, як важко вирощувати хліб і як дбайливо треба до нього ставитися. Вирішення цієї задачі неможливе без взаємодії всіх учасників освітньої діяльності: дітей, педагогів, батьків. Це сприяло розробці даного проекту

 

Гіпотеза: отримання хліба - це результат праці людей різних професій. Якщо дитина буде знати, скільки витрачено праці для того, щоб прийшов хліб до нас на стіл, то буде дбайливіше ставитися до нього.


           У відповідність з проблемою і гіпотезою діти разом з вихователем поставили завдання подальшого дослідження проблеми:

1) Познайомитися з історією хліба.

2) Дізнатися, як вирощують та виготовляють хліб

3) Люди яких професій беруть участь у виготовленні хліба

4) Які машини допомагають вирощувати хліб?

3) Як треба берегти хліб?

4) Пошукова робота з підбору ілюстративного матеріалу по темі «Хліб»

 

Заходи:

  •        Заняття за відповідною тематикою;
  •        Читання художньої літератури.
  •        Проведення пошуково-дослідницької роботи.
  •        Використання інформаційно-комунікаційних технологій.

 

Очікуванні результати

 

Цей проект дозволить:

  • сформувати у дітей уявлення про цінність хліба;
  • отримати знання про те, як вирощують хліб, донести до свідомості дітей, що хліб – це підсумок великої роботи багатьох людей;
  • виховати інтерес до професій і до праці людей, що беруть участь у вирощуванні та виробництві хліба; виховати дбайливе ставлення до хліба.
  • спільна діяльність сприятиме зміцненню дитячо-батьківських відносин;
  • сприятиме розвитку у дітей спостережливості, допитливості, творчих здібностей, пізнавальної активності, комунікативних навичок.

 

Характеристика проекту:

 

Тип проекту:  освітній, пізнавально-дослідницький, пошуковий, виховний

За тривалістю   короткотривалий (2 тижні)

За кількістю учасників колективний.

За характером контактіву межах групи.

Учасники та співучасники проекту діти, батьки, вихователі групи «Писанка», музичний керівник

Етапи реалізації проекту

Картинки по запросу раскраски пшеничное поле

Підготовчий етап

 

  • Обговорення мети, завдання з дітьми та батьками.
  • Анкетування батьків.
  • Перспективне планування проекту.
  • Підбір методичної літератури для реалізації проекту
  • Вивчення інтернет - джерел
  • Підбір наочно - дидактичного матеріалу; художньої літератури; організація розвивального середовища в групі

 

Мотиваційний етап

 

Обговорення трьох питань:

  1. Що ми знаємо?
  2. Що хочемо знати?
  3. Звідки  ми дізнаємось?

 

Що ми знаємо?

Що ми хочемо знати?

Звідки ми дізнаємось?

 

- Хліб продається в магазині

- Мама вдома пече хліб в хлібопічці, духовці

- Із зерен роблять борошно

- Хліб буває білий і чорний

- Хліб печуть на хлібозаводі

- Як називаються люди, які вирощують хліб?

- Що треба, щоб виростити хліб?

- Як вирощували хліб вдавнину?

- Як готується тісто?

- Що можна зробити з борошна ще?

- Як печуть хліб?

- Які  є крупи?

- Як працює млин?

- Чому говорять: Хліб всьому голова?

- Як називають хліб в інших країнах?

- Що можна приготувати з черствого хліба?

- Сходити на екскурсію

- Запитати у батьків

 - Подивитися в Інтернеті

 - Запитати у вихователя

- Провести досліди  та  спостереження

- Подивитися в книгах, енциклопедіях

 

 

Основний етап

 

  • Організація навчально-освітньої діяльності
  • Бесіди
  • Дидактичні  та розвивальні ігри
  • Творчі ігри
  • Рухливі та народні ігри
  • Розгляд ілюстрацій
  • Читання художньої літератури
  • Перегляд презентацій  та мультфільмів
  • Експереметально - дослідницька діяльність
  • Робота з батьками

1. Анкетування батьків

2. Наочні матеріали в батьківському куточку:

  • Консультаціі «Розкажіть дітям про хліб»
  • Поради «Цікаві бутерброди», «Поробки з зерна та макарон»
  1. Залучити батьків до  створення предметно-розвивального середовища в групі (книги, картинки, вірші, загадки про хліб, міні-книжки, створені дітьми та батьками).
  2. Підготувати роботу на виставку образотворчої діяльності «Хліб – усьому голова»
  3. Домашній кінозал: перегляд мультфільмів «Слово про хліб», «Хліб», «Історія про дівчинку, яка наступила на хліб» та ін.
  4. Розучування віршів, загадок, прислів’їв про хліб
  5. Створення книги сімейних рецептів «Наші улюблені страви з борошна».
  6. Чаювання з батьками (з хлібобулочними виробами).
  7. Участь батьків у фольклорному святі, присвяченому хлібу; підготовка костюмів, атрибутів до свята

 

Заключний етап

 

  • Організація виставки малюнків та поробок «Хліб – усьому голова »
  • Створення музею хліба.
  • Створення альбому «Хліб в творах видатних художників»
  • Виготовлення вихователями лепбуку «Хліб»
  • Проведення фольклорного свята
  • Оформлення результатів проекту у формі презентації.

Похожее изображениеЗміст роботи в ході реалізації проекту

 

Тема І тижня «Хвала рукам, що пахнуть хлібом»

 

 

Вид діяльності

 

 

Тема, назва

 

Зміст, мета

 

Заняття

 

Розвиток мовлення

«Складання розповіді за серією малюнків «Як хліб на стіл прийшов»

 

Ліплення

«Золота пшениця в полі колоситься»

 

Екологічна освіта

«Від зернини до хлібини»

 

 

Ознайомлення з при-родним довкіллям

«Висівання зерен озимих злакових культур»

 

Художньо-мовленнєва діяльність

«Переказ української народної  казки «Коло-сок»

 

ОБЖД

«Продукти харчування: наші друзі і вороги»

 

 

 

 

 

Патріотичне виховання

«Хліб – символ українського народу»

 

 

 

 

 

 

 

Малювання

«Їде з поля урожай»

 

 

 

 

Ознайомлення з предметним довкіллям

«Хто вирощує хліб?»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Аплікація

«Хлібна машина»

 

 

 

Конструювання

«Хлібний колосок»

 

 

Ручна праця

«Хлібне поле»

 

 

Розвивати зв’язне мовлення, вчити складати розповіді за серією малюнків на задану тему

 

 

Вчити створювати пластилінову картину, закріплювати навички роботи в техніці пластилінографія

 

Формувати уявлення дітей про процес вирощування та виготовлення хліба, виховувати бережне ставлення до хліба та хлібобулочних виробів

 

Формувати уявлення про зернові культури, вчити розпізнавати й називати їх; залучати дітей до висаджування зернових культур

 

 

Вчити дітей відтворювати зміст твору близько до тексту, розвивати бажання брати участь в інсценуванні уривків казки

 

 

Узагальнити знання дітей про корисну їжу та її позитивний вплив на збереження і зміцнення здоров’я дорослих і ді­тей, про основи культури і традиції харчування, про правила зберігання продуктів

 

 

Розширювати і поповнювати знання дітей про хліб; наголосити на тому, що хліб –це святиня українського народу. Показати дітям традиційні уявлення українців про хліб, ставлення до нього. Розповісти про свята та звичаї нашого народу, про різні вироби з борошна, які випікалися до певних свят. Розкрити символічне значення хліба.

 

Збагатити уявлення дітей про працю дорослих, пов’язану з вирощуванням хліба, виховувати повагу до неї; формувати здібності зорової оцінки зовнішніх ознак багатоскладових об’єктів; ознайомити з засобами композиційної виразності, що підсилюють враження руху.

 

 

На основі розширення знань про навколишній світ виховувати у дітей повагу до людей праці (хліборобів, пекарів), дбайливе ставлення до хліба. Узагальнити і систематизувати знання дітей про хліб, процес вирощування хліба, розмаїття хлібобулочних виробів, про те, що хліб - це один з найголовніших продуктів харчування, який дуже важко виростити

 

Продовжувати вчити дітей вирізати деталі знайомого предмета, складати з них зображення машини, доповнювати зображення необхідними деталями

 

Вчити дітей конструювати колосок зі смужок паперу, згортати їх у кільце, збирати й склеювати з них колосок

 

Викликати у дітей бажання створити картину з макаронних виробів, розвивати естетичний смак, вміння бачити в звичайних речах прекрасне, вправляти мілку мускулатуру пальців рук

 

Бесіди

 

«Хто такий хлібороб»,

 

«Як раніше вирощували хліб» (за серією малюнків)

 

«Які машини допома-гають хліборобам виро-щувати хліб»

 

 

Розвивати пізнавальний інтерес, бажання приймати участь у бесіді, виказувати свої думки, розвивати діалогічне мовлення

 

 

Спостере-ження

 

За машиною, яка привозить хліб до дитячого садка

 

За роботою кухарів, які випікають пиріжки

 

 

За властивостями землі

 

 

 

Закріпити знання про працю людей, які трудилися над виготовленням хліба

 

 

Закріпити знання дітей про властивості борошна; виховувати повагу до людей праці

 

Формувати знання про те, яка земля необхідна для вирощування рослин, як її підживлювати

 

Досліди

 

Розгляд і порівнювання зерен жита, пшениці, ячменю, вівса.
 

З борошном.

 

 

За допомогою лупи та мікроскопу

 

 

 

Поглибити знання про борошно, його властивості.

Хід досліду: змолоти зерно (за допомогою ступки, кавомолки) і розглянути борошно, яке воно на запах, дотик, охарактеризувати його властивості.

 

 

Ігри

 

Дидактичні ігри

«Вгадай професію»

«Ланцюжок часу»

«Що можна зробити з тіста»

«Підбери техніку»

«Пекар»

«Хлібні професії»

 

Логічні та розвивальні

«Розрізні картинки»

«Знайди пару»

 «Лабіринти»

 

Творчі ігри

«Домалюй і розфарбуй»

«Кольорові розповіді»

 

Рухливі ігри

«Вправні трактористи»

 

 

«Хто швидше збере колоски»

 

«Хто швидше відвезе зерно на елеватор»

 

«Млин»

 

«Перевези хліб до магазину»

 

 

Народні ігри

«Хлібчик»

«Копиця»

«Вийшли в поле косарі»

 

Психогімнастика

«Виростайте, колосочки»

 

Фізкультурні хвилинки

«Пшеничне поле»

«Вітряк»

«Млин»

 

Пальчикові ігри та вправи

«Як хліб на стіл прийшов»

«Спечем хлібчик»

«Місимо тісто»

«Нумо, братця, до роботи»

 «Пекарі»

 

Сюжетно-рольова гра «Сімя»

 

 

Формувати знання про працю людей, пов’язану з вирощуванням та виготов-ленням хлібу та хлібобулочних виробів

 

 

 

 

 

Розвивати логічне мислення, увагу, дрібну моторику рук

 

 

 

 

Розвивати творчі здібності

 

 

 

Удосконалювати навички ходьби, стрибків, бігу

 

Розвивати швидкість реакції

 

 

Розвивати спритність, увагу

 

 

Розвивати точність й швидкість руху

 

Удосконалювати вміння ходити в одному напрямку, переходити від ходьби до бігу.

 

Розвивати інтерес до народних ігор, викликати бажання брати в них участь

 

 

 

Діти уявляють себе колосочками і роблять рухи відповідно до тексту

 

Розвиток вміння поєднувати віршовані слова з відповідними рухами

 

 

 

Розвиток моторики рук, узгодження мовлення з рухам пальці

 

 

 

 

 

 

 

 

Розігрування ситуації «У хлібному магазині»

 

Читання

Оповідання

В. Сухомлинський «Моя мама пахне хлібом»

Т. Коломієць «Хліб»

 

Казки

«Колосок»

«Хліб і золото»

«Легкий хліб»

 

Вірші

 

Загадки

про зерно, хліб, хлібобулочні вироби, працю дорослих

 

Прислівя  та приказки про хліб

Викликати у дітей бажання слухати, розуміти зміст, відповідати на запитання за змістом твору.

 

 

 

 

Зацікавити дітей змістом казок, вчити розуміти, викликати бажання розповідати казки

 

Слухання та заучування

 

Продовжувати вчити розуміти й розгадувати загадки

 

 

 

Формувати вміння розуміти зміст приказок та прислівїв, пояснювати їх

 

 

СХД

 

«Розмальовкам кольорове життя»

 

«Читайлик»

 

 

 

 

«Від зернятка пшениці до смачної паляниці»

 

 

Закріплювати навички малювання кольоровими олівцями

 

Розглядання книжок з даної теми, картинок  про хліб та працю хліборобів

 

 

Самостійне створення схеми процесу вирощування та випікання хліба

 

Трудова діяльність

 

Висівання зерен жита, пшениці

 

Формувати знання дітей про умови росту зерен

 

 

Картинки по запросу рисунок хлеб на рушнике 

Тема ІІ тижня «Хліб – усьому голова»

 

 

Вид діяльності

 

 

Тема, назва

 

Зміст, мета

 

Заняття

 

Розвиток мовлення

«В крамниці хлібобу-лочних виробів»

 

 

 

Ліплення

«Ой рум’яний він який, і пшеничний, і пухкий»

 

 

Ознайомлення з природним довкіллям

«Осінь – щедра госпо-диня з подарунками прийшла»

 

 

 

 

Художньо-мовленнєва діяльність

«Читання й переказ оповідання І. Сенченко «Хліб святий»

 

 

Економічна освіта

«Хліб – багатство народу»

 

 

 

 

 

Патріотичне виховання

 «Образу хліба вклонімося»

 

 

 

 

 

Малювання

«Хліб, хлібобулочні вироби»

 

 

 

 

Ознайомлення з предметним довкіллям

«Вітряки і млини Україні»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Аплікація

«Польовий натюрморт»

 

 

 

 

 

Ручна праця

«Колоски – колосочки»

 

 

Активізувати словник дітей з теми, вчити описувати предмети за допомогою схеми, розвивати у вихованців зв’язне та граматично правильне мовлення,

 

Удосконалювати вміння ліпити запропоновані фігури з солоного тіста, закріплювати вміння самостійно визначати прийоми ліплення.

 

Конкретизувати й узагальнювати уявлення дітей про зернові культури, овочі та фрукти; закріплювати знання про те, хто їх вирощує, де їх використовують; навчати дітей розрізняти дари полів, садів, городів; розвивати мислення; виховувати пізнавальний інтерес

 

Продовжувати вчити дітей переказу-вати текст оповідання послідовно, виразно, повно; розвивати зв’язне мовлення пам'ять, увагу; виховувати повагу до праці дорослих, бережливе ставлення до хлібу

 

Розширити уявлення дітей про те, який шлях проходить зерно, щоб перетворитися на хліб, уточнити уявлення про ресурси, що необхідні

для виробництва сировини, а потім і хліба, як готового продукту; виховувати шанобливе та ощадливе ставлення до хліба.

Узагальнювати й систематизувати знання дітей про хліб, як головний продукт харчування, про хліборобську працю; закріпити знання про деякі звичаї  та традиції українського народу виховувати повагу до людей, які вирощують хліб, та бережне ставлення до нього

 

Закріплювати вміння малювати предмети округлої та овальної форми (хліб та хлібобулочні вироби), розвивати вміння працювати кінцем пензля, малювати на задану тему та за зразком

 

Розширити знання дітей про господарчі споруди села на Україні та їх призначення – вітряк. Познайомити дітей з репродукцією картини українського художника С.І.Святославського «Вітряк». Розширювати кругозір дітей про етапність проходження зернових культур від поля до столу. Викликати інтерес до національних традицій та виховувати повагу до праці людей села.

 

 

Продовжувати вчити дітей шляхом зрізування кутів прямокутника та квадрата отримувати овал та круг; закріплювати вміння складати й акуратно наклеювати красиву композицію

 

Продовжувати знайомити дітей з нетрадиційною технікою виготовлення аплікації, з використанням природного матеріалу (гарбузове насіння)

 

Бесіди

«Про культуру пове-дінки за столом, про бережне відношеня до хліба»

 

« Хліб та сіль»

Закріплювати правила поведінки за столом під час вживання їжі, виховувати бережне відношення до хліба

 

Познайомити дітей з українською традицією зустрічати гостей хлібом - сіллю, розповісти про її походження, ви-

ховувати  повагу до українських звичаїв

та традицій

 

 

Спостере-ження

 

За рослинами в куточку природи

Що спільного із зерновими культу-рами?

 

Розглянути пророщену пшеницю

 

 

Розвивати спостережливість, логічне мислення.

 

 

 

 

Визначити у якій посудині пшениці були надані умови для хорошого росту, а у якій чогось бракувало. Визначити, чого.

Зробити висновок: для росту пшениці потрібні земля, тепло, вода і хороший догляд

 

 

Досліди

 

З колосками жита та пшениці.

 

 

 

 

 

 

«Місимо тісто»

 

 

 

 

Розвивати у дітей спостережливість; поглибити знання про види зерна та будову колоска.

Хід досліду: розглянути будову колоска, вийняти з нього зернятка, з’ясувати, які вони на дотик, колір, запах

 

Закріплювати знання про інгредієнти, що потрібні для випічки хліба, вчити замішувати тісто.

 

Ігри

 

Дидактичні ігри

«Яким буває хліб»

«Начинка для пиріжків та вареників»

«Назви лагідно»

«Такий різний хліб»

«Хто знає найбільше виробів з борошна»

«Що роблять з тіста?»

 

Логічні та розвивальні

 «Четвертий зайвий»

«Знайди пару»

«Чия тінь?»

«Знайди такий самий»

«Склади ціле»

 

Творчі ігри

«Домалюй і розфарбуй»

«Намалюй за крапочками»

 

Рухливі ігри

«Діти і колоски»

 

 

 

«Дружні зернята»

 

 

«Знайди, де заховано»

 

 

«Колосочки»

 

 

«З колосочком я біжу»

 

 

 

 

Народні ігри

«Пиріжок»

«Коровай»

«Пиріг»

 

Психогімнастика

«Зернята та колосок»

 

 

Фізкультурні хвилинки

«Зернятко»

«Дощик»

«Прилетіли журавлі»

 

Пальчикові ігри та вправи

«Ладки-ладки»

«Напечемо млинців»

«Смаколики»

 

Сюжетно-рольва гра «Сімя»

 

 

Закріплювати знання про хліб та хлібобулочні вироби

 

 

 

 

 

 

 

 

Розвивати логічне мислення, увагу, дрібну моторику рук

 

 

 

 

 

Розвивати творчі здібності, творчу уяву

 

 

 

 

 

удосконалювати навички ходьби й бігу; виховувати уважність; розвивати спритність.

 

 

викликати бажання брати участь в іграх з елементами змагання

 

виховувати спостережливість, витрим-ку; розвивати орієнтування у просторі.

 

удосконалювати навички ходьби по колу в змінному темпі

 

розвивати спритність, орієнтування у просторі, навички бігу в змінному темпі; формувати вміння діяти за сигналом.

 

 

Розвивати інтерес до народних ігор, викликати бажання брати в них участь

 

 

Діти уявляють себе зернами та колосочками і роблять рухи відповідно до тексту

 

Розвиток вміння поєднувати віршовані слова з відповідними рухами

 

 

Розвиток моторики рук, узгодження мовлення з рухам пальці

 

 

 

 

Розігрування ситуації «Печемо пиріг до свята»

 

Читання

 

Оповідання

Г. Демченко «Красно дякуєм за хліб»

Амонашвілі «Хліб»

М. Глинська «Хліб»

 

Казки

«Про дівчинку, яка наступила на хліб»

«Золота пшениця»

«Про хліб і неслухняну дівчинку»

 

Вірші

 

Загадки про хліб та хлібобулочні вироби

 

Прислів’я  та приказки про комах

 

Викликати у дітей бажання слухати, розуміти зміст, відповідати на запитання за змістом твору.

 

 

 

Зацікавити дітей змістом казок, вчити розуміти, викликати бажання розповідати казки

 

 

 

 

Слухання та заучування

 

Продовжувати вчити розуміти й розгадувати загадки

 

Формувати вміння розуміти зміст приказок та прислівїв, пояснювати їх

 

СХД

Розфарбовування шаб-лонів хлібних виробів

 

«Півник і двоє мишенят»

 

«В картинній галереї»

 

Розвивати фантазію, творчі здібності

 

 

Театр іграшок

 

 

Розглядання картин видатних художників, присвячених хлібу та праці людей, що вирощують та виготовляють хліб

 

 

Трудова діяльність

 

Догляд за пророслими зерновими

 

Викликати у дітей бажання допомагати дорослим доглядати за рослинами

Отримані результати

  • Розширився кругозір дітей проте як вирощують та виготовляють хліб, діти ознайомилися з історією хліба, професіями людей, які беруть участь у вирощенні та виготовленні хліба.
  • Поліпшилося предметно - розвиваюче середовище: літературою, дидактичними іграми, фотографіями, ілюстраціями, віршами, розповідями про хліб, загадками, презентаціями  про різноманітні хлібобулочні вироби
  • У дітей сформувалися допитливість, творчі здібності, пізнавальна активність, комунікативні навички.
  • Вихованці та їх батьки взяли активну участь в реалізації проекту

 

ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА ІНФОРМАЦІЇ

 

  1. Базовий компонент дошкільної освіти / Науковий керівник: А. М. Богуш, дійсний член НАПН України, проф, д-р пед. наук; Авт. кол-в: Богуш А.М., Бєлєнька Г.В., Богініч О.Л., Гавриш Н.В., Долинна О.П., Ільченко Т.С., Коваленко О.В., Лисенко Г.М., Машовець М.А., Низковська О.В., Панасюк Т.В., Піроженко Т.О., Поніманська Т.І., Сідєльнікова О.Д., Шевчук А.С., Якименко Л.Ю. – К.: Видавництво, 2012.
  2. Богуш А., Лисенко Н. Українське народознавство в дошкільному закладі. – К., 1994.
  3. Євдокімова Л. Українські народні ігри та забави в дошкільних установах. //БВДС – 2007. – №12. – С.40-49. Кривоніс М. Л., Дроботій О. Л. Патріотичне виховання в ДНЗ. – Х.: Вид-во «Ранок», 2015.
  4. Кудикіна Н. Українські народні дитячі ігри малих форм. //Палітра педагога – 2008. – №2.
  5. Ніколаєнко В. М. Народознавство в дошкільному навчальному закладі. 2-6 років. – Х.: Вид. група «Основа», 2010.
  6. Павлушкіна О. Українські народні рухливі ігри. //Палітра педагога – 2008. – №3.
  7. Україна – моя батьківщина. Парціальна програма національно-патріотичного виховання дітей дошкільного віку/ О.М. Каплуновська, І.І. Кичата, Ю.М. Палець; за наук. ред. О.Д. Рейпольської. – Тернопіль: Мандрівець, 2016
  8. Українське дошкілля. – Київ: Смолоскип, 2003
  9. Інтернет ресурси

 

 

 

 

 

docx
Додано
4 серпня 2020
Переглядів
2519
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку