нехай укусить вас бджола

Про матеріал
Ознайомити учнів з одним із найстародавніших методів лікування та попередженням хвороб за допомогою медолікування, відомому у медичній практиці багатьох країн світу від найдавніших часів до сьогодення; сприяти розвитку інтересу в учнів до збереження свого здоров'я від різних недуг стародавніми народними методами; ознайомити учнів із деякими аспектами діяльності представників таких професій, як представники ЗМІ, продавці, фермери-бджолярі; виховувати почуття національної гордості, свідомості та самосвідомості.
Перегляд файлу

 Мета. Ознайомити учнів з одним із найстародавніших методів лікування та попередженням хвороб за допомогою медолікування, відомому у медичній практиці багатьох країн світу від найдавніших часів до сьогодення; сприяти розвитку інтересу в учнів до збереження свого здоров'я від різних недуг стародавніми народними методами; ознайомити учнів із деякими аспектами діяльності представників таких професій, як представники ЗМІ, продавці, фермери-бджолярі; виховувати почуття національної гордості, свідомості та самосвідомості.

Обладнання. Ілюстрації про бджіл та бджільництво; рушники, на яких вишиті квіти та різна зелень; виставка літератури про бджільництво, мед; продукти харчування з лісу, косметичні засоби, приготовлені з домішками меду тощо.

Вчитель. Добрий день! Відомий учений І.П. Павлов писав: «Людина могла б дожити до 100 років, якби вона своєю нестриманістю, своєю безсистемністю, своїм безвідповідальним відношенням до свого організму не зводила цей нормальний вік до набагато менших цифр. Потрібні конкретні дії, велике бажання і сила волі, щоб залишитися здоровим довгі роки».

   Ми сьогодні й поговоримо саме про збереження свого здоров'я від різних недуг стародавніми народними методами.

   До нас в гості завітали члени редакції журналу «Український пасічник». Тож їм слово.

1-й член редакції. Завтрашній день Медицини за тими методами лікування, які дозволяють максимально мобілізувати захисні функції організму. Засобами для таких методів лікування служать лікарські рослини, водолікування, голковколювання, гіпноз, гомеопатія, різні форми масажу, фізичні вправи тощо. Це і є ті методи, які нині називають нетрадиційними. Досвід багатьох лікарів свідчить про успішне лікування цими методами серцево-судинної і центральної нервової системи, які знижують рівень холестерину в крові, що уповільнює старіння організму, зміцнюють організм, імунну систему людини, сприяють довголіттю.

   На думку багатьох учених, провідне місце серед фармакологічних засобів повинні зайняти лікарські препарати, виготовлені на основі продуктів бджільництва.

   Бджола працює не для себе, а для людей.

2-й член редакції. Бджільництво було улюбленою справою древніх слов'ян. У V ст. історик Геродот писав про бджільництво у місцевості, в якій поселились східні слов'яни. У X ст. до часу виникнення Київської Русі почався розвиток бджільництва. Мед використовувався у харчуванні, релігійних культах, для освітлення та лікування. При княжих дворах служили кухарі-медовари, які варили медові напої з цілющими лікарськими травами, що вистоювали у погребах близько 30 років. Літописи цього часу зберігають багато відомостей про цілющі властивості меду.

 

3-й член редакції. Мед є одним із продуктів бджільництва, результатом копіткої праці бджолиної сім'ї. Як же влаштована вона?

   - У центрі сім'ї - бджолина матка, а навколо неї гуртуються бджоли (таку сім'ю ще інколи на-зивають роєм), матка зовні схожа на звичайну бджолу, тільки більших розмірів;

    рій визначають бджолярі у кілограмах, вони бувають 2-3, а інколи до 10 кг; в одному кг рою - 6-6,5 тис. бджіл;

    щоб зібрати 1 кг меду бджоли облітають 10-12 млн квіток, збирають вони нектар та пилок. До речі, на Харківщині на 1 км припадає 12 бджолиних сімей - в 8-9 разів менше, аніж у розвинутих країнах.

4-й член редакції. Нам відомо, що серед присутніх є людина, про яку можна сказати, що вона бджоляр-любитель. Це вчитель хімії та біології  нашої школи. (Підходить до вчителя, бере інтерв'ю).

   Запитання: Скільки бджолиних сімей має ваше господарство, якщо це не секрет?

   Запитання: Жінка-бджоляр: це дуже важко?

   Запитання: Яка користь від заняття бджільництвом?

   Запитання: Чи використовуєте ви особисто продукти бджільництва?

Дякуємо за вашу цікаву та змістовну розповідь. А зараз я запрошую завітати до бджолиної сім'ї разом із пасічником.

Сценка «Розподіл обов'язків у бджолиній сім'ї» (виходять «діти-бджілки», а з ними пасічник, між ними відбувається такий діалог).

- Ти хто це будеш, що підлогу метеш?

1-а бджілка. Та я щойно народилася, тож мені роботу дали найпростішу: у вулику прибрати, чистоту навести.

- А ти, бджілко, кому молочко несеш, кого годуватимеш?

2-а бджілка. Я - бджілка старша, несу молочко личинці, годувати її буду.

- А ти хто будеш, що крилами махаєш?

3-я бджілка. Ой, не повірите, я - вентилятор, крилами невтомно махаю - ось чому в нашому домі повітря завжди чисте.

- А що ви, бджілки, робите?

4-а бджілка. Я - бджола-постачальниця, віск постачаю.

5-а бджілка. А я - каменяр, стіну мурую, соти майструю.

6-а бджілка. А я - штукатур.

7-а бджілка. А я - полірувальник.

- А ти хто ж будеш, із чим у дім летиш, що в тебе у відерці?

8-а бджілка. Я - бджола-водонос, несу у відеречку водичку.

- Ось вас скільки, і всі зайняті своєю справою, от би і в людей так!

На пасіці

- Бджілко, бджілко, ти куди?

         А туди-сюди.

- Бджілко, бджілко, дай медку.

- Мед - у вулику. Я до вулика біжу,

А він: жу-жу, жу-жу!

Страшно в нього щось просити:

Ще подумає вкусити!

Дід Андрусь, напевне, знає,

Котрий вулик не кусає.

Бо крізь вуса сіє сміх;

каже:

- Бджілки жалять всіх,

Хто плаксій і вередливий,

Неслухняний і лінивий,

Не годує взимку пташку,

Топче у траві комашку,

Ломить дереву гілки, -

Того жалять вулики. –

Опускаю в землю очі:

- Діду, меду я не хочу...

            Микола Типчак

1-й член редакції. Сьогодні всі знають, що мед корисний. Це дуже рідкісний і унікальний продукт за своїм складом і лікувальною силою. Калій, магній, марганець, хром, ванадій, стронцій, барій, свинець, нікель, кобальт, молібден, цинк, срібло, йод, фтор - всі ці елементи наявні у меді та продуктах бджільництва.

   З давніх-давен мед використовували не тільки з лікувальною метою. Він був хорошим матеріалом для консервування продуктів та бальзамування померлих. Наприклад, за допомогою меду, а  точніше, помістивши у мед, вдалося перевезти через пустелю в Грецію із Середньої Азії тіло Олександра Македонського. Раніше, якщо людині бажали здоров'я, говорили: «Нехай укусить Вас бджола».

2-й член редакції. Отже, поговоримо тепер про лікувальні властивості меду. Мінімальна добова потреба у меді та продуктах бджільництва значна. Навіть якщо взяти тільки калій, то його потреба 2-4 г на добу. Але якщо його не вистачає, то розпочинається депресія, м'язова гіпертонія. При недостатності іонів калію спостерігається фізична і розумова втома, підвищена чутливість до холоду, зникає аппетит,  погіршується сон, виникають болі у суглобах. При недостатності фтору, порушується тканина зубів і може виникнути пародонтоз. Щоденно  людина повинна отримувати 15 г цинку, при його відсутності затримується ріст.

   Продукти  бджільництва  нормалізують явність всіх мікроелементів. Добова норма вживання меду становить 1 г на 1 кг ваги тіла.

3-й член редакції. Свою добову норму вживання меду потрібно розділити на три частини. Приймати слід вранці, в обід і ввечері з однією чайною ложкою квіткового пилку або перги.

   Перед споживанням меду доцільно прогріти ротову порожнину теплим чаєм. При поганому сні лікарі рекомендують вживати мед за 1 годину до сну (одна столова ложка меду розчинена у одній склянці води).

4-й член редакції. Лікування медом у наш час набуває все більшої популярності. Вчені та лікарі, провівши дослідження над 500 хворими з диз-функцією серцево-судинної системи, яких лікували медом, відмітили покращення серцевої діяльності, нормалізацію кров'яного тиску. У них зменшилася втома і болі серцевого м'язу, нормалізувався сон і підвищився життєвий тонус.

   Отже, мед сприятливо впливає на серцевий м'яз, розширює судини, покращує коронарне кровопостачання. Але лікарі попереджають від вживання меду з гарячим чаєм, що може привести до більшого навантаження на серце. Людині з хворим серцем слід вживати мед по 1 чайній ложці або столовій 2-3 рази в день, можна з молоком, фруктами. Хороший лікувальний ефект дає мед із натуральними природними продуктами.

1-й член редакції. При користуванні медом як лікувальним засобом необхідний індивідуальний підхід до кожної людини. Особам, які схильні до алергічних захворювань, мед протипоказаний і лікування апітерапією слід проводити під наглядом лікаря. Медолікування протипоказано людям, яким рекомендовано зменшити вживання вуглеводів і у яких спостерігається індивідуальне несприйняття меду. У деяких людей мед може викликати підвищення температури, слабкість, дерматит, шкірні висипи, тяжкий астматичний напад, диспепсичні явища шлунково-кишкового тракту, що залежить від надзвичайної чутливості чи спадковості.

2-й член редакції. Сьогодні ми говоримо про користь продуктів бджільництва, і, насамперед, меду. А хто з вас може сказати, які існують види меду?

(Відповідь присутніх).

Так, дійсно, видів досить багато. І про них нам можуть розповісти представники такої чудової професії - пасічники.

1-й пасічник. Акацієвий мед має протимікробні дії, застосовується як загальнозміцнювальний та заспокійливий засіб, а також від безсоння, при ниркових та шлункових захворюваннях.

2-й пасічник. Гірчичний мед використовують для боротьби із захворюваннями органів дихання, покращують роботу нирок.

1-й пасічник. Гречаний мед - чудовий антисептик, ефективно лікує гнійні рани, фурункульоз та інші захворювання шкіри.

2-й пасічник. Каштановий мед має антимікробні дії, рекомендується при серцево-судинних захворюваннях та розладу шлунку.

1-й пасічник. Липовий мед незамінний при лікуванні нежиті, ангіни, бронхіту, бронхіальної астми. Допомагає при лікуванні ран та опіків.

2-й пасічник. Малиновий мед надзвичайно корисний при простудних захворюваннях. Використовується як профілактичний засіб проти грипу. Досить ефективний при лікуванні стоматитів.

3-й член редакції. Якщо ви розгубилися від такого багатства видів і ніяк не можете вирішити, який же саме мед потрібно споживати, не засмучуйтеся, їжте той сорт меду, який вам більше всього подобається, тому що будь-який мед підвищує опір організму до захворювань, зміцнює серцево-судинну систему, заспокоює нервову систему та покращує роботу мозку.

4-й член редакції. Крім меду, еліксиру здоров'я та довголіття, бджоли виробляють віск, який використовується ними як будівельний матеріал і застосовується людиною більше ніж у 50 галузях промисловості, в тому числі і в фармацевтичній та косметичній. Їхні представники пропонують нам свої вироби.

Продавець. Бджолиний віск входить до складу багатьох косметичних засобів. Його додають для підтримки в'язкості кремів, емульсій, зубних паст, твердих дезодорантів тощо. Наявність у бджолиному воску ефірів, органічних кислот, вітаміну А, а також бактеріостатичних речовин, які перешкоджають розмноженню мікробів, зробили його незамінним компонентом косметичних препаратів. Неабияке значення має і абсолютна нешкідливість бджолиного воску.

Маточне бджолине молочко, до складу якого входять протеїни, жири, цукор, комплекс вітамінів, мінеральні та тонізуючі речовини, гормони, входить у рецептуру таких кремів, як «Нектар», «Медок», «Казка». Це поживні й тонізуючі креми для сухої та нормальної шкіри.

З добавкою сухого маточного бджолиного молочка випускаються шампуні «Лецитиновий», «Медовий», мило «Лісна німфа», якому прита-манний тонкий ніжний запах, а також креми для чоловіків «Одиссей», «Консул», «Супутник». Ці шампуні дуже корисні для сухого волосся, а мило - для шкіри рук, чутливих до подразнень.

Екстракт прополісу використовується в дитячому кремі «Карлсон» та зубній пасті «Прополісна», надаючи їм антибактеріальні, протигрибкові, протизапальні властивості.

1-й член редакції. Дякуємо за цікаву розповідь. Я хочу доповнити, що і в домашніх умовах можна приготувати косметичні маски з меду та соку лимону, меду та соку огіркового, морквяного, гранатового тощо.

Кого з присутніх зацікавить дане питання, можете скористатися нашою виставкою літератури, а саме книгою «Мед у нашому житті».

2-й член редакції. Про бджіл, результат праці яких користуються люди з давніх-давен» складено багато прислів'їв та приказок, віршів, пісень. Говорять: «Бджола працює не для себе, а  для людей», «Бджола маленька, та мед солоденький», «Бджоли раді цвіту, люди раді меду», «Добру людину бджола не кусає».

На згадку про сьогоднішню зустріч даруємо вам буклети.

Пропоную послухати пісню «Бджілка» із репертуару відомої української співачки Аліни Гросу.

Вчитель. Шановні гості! Дякуємо за змістовну та цікаву розмову з нами. Хочеться ще раз побажати всім здоров'я. То ж нехай укусить вас бджола. Запрошую всіх присутніх скуштувати вироби ще однієї галузі застосування продуктів бджільництва - харчової. Запрошуємо на чай та солодощі.

Лікувальні рецепти

 

 

 

 

 

   Особливу увагу звертаю на оздоровлення своєї родини за допомогою меду та продуктів бджільництва, особливо своєї маленької донечки Настюши. До речі, донечка любить бувати зі мною на пасіці. Та й медком охоче ласує, тому росте здоровенькою.

У домашніх умовах можна приготувати з меду багато лікувальних напоїв. Я зібрав рецепти і хочу поділитися ними  з іншими.

Тонік "Дубрава"

Змішати 200 г соку чорноплідної горобини, 100 г соку чорної смородини, 2 г лимонної кислоти, 90 г меду і 100 г мінеральної води. Напій охолодити і подавати до столу з невеликими  шматочками льоду.

Медово-малиновий коктейль "Дубрава"

Змішати 75 г меду, 200 г соку малини, 1,5 г лимонної кислоти в 130 г газованої або мінеральної води. Подаючи до столу, додайте до кожної порції 20 г харчового льоду.

Холодний напій

В одній склянці гарячої кип'яченої води розмішати 20-25 г меду і 1 г лимонної кислоти.

Яблучна вода з медом

Нарізати частинками яблука без насіння, залити водою і кип'ятити на слабкому вогні 20 хвилин потім додати 20-25 - меду і 1 г лимонної кислоти. Цей иапій дуже корисний для дітей.

Медовий квас

До 25 л кип'яченої охолодженої води додати 0,5 кг меду, 0,5 кг родзинок. 100-200 г борошна, 25 г дріжджів.

Посуд накрити. Бродіння закінчиться через 5-7 днів.

Цілющі властивості меду безмежні. Ось про деякі з них.

Від безсоння

1 столову ложку меду розмішати в склянці теплої води або в кефірі з лимоном, випити на ніч.

При захворюваннях печінки

1. Журавлину (клюкву) перемішати з медом і з'їдати по одній склянці щоденно.

2. По 1 чайній ложечці меду вживати 5-6 разів за день, пергу - 1 чайну ложечку 2-3 рази.

3. При захворюванні печінки, жовчного міхура, селезінки рекомен-

дується застосовувати суміш соку чорної редьки і меду (1:1) тричі на день по півсклянки. За систематичного вживання це запобігає утворенню каменів у жовчному міхурі, підвищує рівень гемоглобіну у крові, позитивно впливає на травлення.

4. Для швидкого і ефективного лікування медом при захворюванні печінки і жовчних шляхів хворий має одразу після прийому меду лягти на правий бік на 20-25 хвилин.

Прополіс і бджолину отруту при хворобах печінки використовувати не варто.

При сильному кашлі

Очищену, подрібнену цибулю, 50г меду, 40 г цукру в 1 л води варити З години на слабкому вогні, охолодити, злити в пляшки і щільно закупорити. Вживати по 4-6 столових ложок за день.

Відваром цибулі чи її соком з медом можна полоскати горло 5-6 разів за день. Свіжа цибуля з медом і свіжими яблуками допомагає при запаленні горла.

Сік лимона з медом

Невеликий лимон розрізати навпіл і вичавити сік у склянку, додати 2 столових ложки гліцерину для внутрішнього вживання. Доповнити склянку медом і ретельно перемішати. При сильному кашлі вживати по 1 чайній ложечці суміші 3-4 рази за день перед їдою і на ніч.

Хрін і мед допомагають при кашлі, захворюванні нирок, сечового міхура, ревматизмі, подагрі, радикуліті, болях у суглобах. Подрібнений хрін змішати в рівних пропорціях з цукром чи медом і вживати 2-3 рази за день по 1 чайній ложечці.

Оман з медом

1 столову ложку подрібненого коріння оману залити склянкою води і кип'ятити 10 хвилин, охолодити і процідити. На склянку цього відвару додати столову ложку меду. Вживати по 1 столовій ложці тричі на день за годину перед їдою.

Аніс з медом

До 1 чайної ложечки додати 2 столові ложки насіння анісу і щіпку солі, залити склянкою води і довести до кипіння, процідити і охолодити. Вживати по 2 солові ложки кожні 2 години. Для малих дітей (особливо при коклюші) змішувати у відношенні 1:1 мед і теплу оливкову олію, вживати по 1 чайній ложечці кілька разів упродовж дня.

Пиво лікує кашель

До однієї пляшки пива додати 1 столову ложку цукру (меду), підігрій і випити.

При важкості в грудях, кашлі, хрипоті рекомендується цибуля з медом, особливо людям похилого віку. Склянку дрібно насіченої цибулі залити склянкою оцту, протерти через складену вчетверо марлю, додати таку ж кількість меду, перемішати. Вживати по 1 чайній ложечці через кожні півгодини.

При захворюванні легень

20-30 листочків медуниці лікарської, 100 г меду, жменю пшеничних висівок кип'ятити в 1,25 л темного пива, поки залишиться половина рідини, охолодити, перелити в пляшку і пити перед їдою.

Відмінний засіб при захворюваннях горла - це чай із суміші листочків медуниці, подорожника, шавлії, золототисячника та полину з медом.

При підвищеному артеріальному тиску

Народна медицина рекомендує овочеві соки з медом (сік буряка, моркви, редьки). Сік змішати з медом у рівних пропорціях за об'ємом. Вживати по 1 столовій ложці тричі на день упродовж 2-3 місяців перед їдою. Суміш варто зберігати у прохолодному темному місці.

При високій кислотності шлункового соку приймають розчин 1 -2 столові ложки меду на 1 склянку води за 1,5-2 години до їди в теплому вигляді.

При пониженій кислотності шлункового соку приймають той же розчин, але кімнатної температури "залпом" за 5-10 хвилин до їди.

Можна взяти 500 г меду, змішати з 500 г соку подорожника, варити на дуже слабкому вогні упродовж 20 хвилин. Охолоджений напій вживати тричі надень перед їдою. Такий напій (тільки теплий) вживають при лікуванні кашлю, коклюшу, бронхітів.

За 20-30 хвилин до їди випивати 1 склянку теплої води, в якій розмішати 1 чайну ложечку меду. Для підсилення ефекту додати по одній столовій ложці соку листків подорожника і відвару малини.

Для полегшення прорізування зубів

Дітям до одного року перед сном давати одну чайну ложечку меду. Це можна робити і за нічного нетримання сечі.

Запалення легень

   Один лимон варити на малому вогні 10 хв., розрізати навпіл, віджати сік у склянку, додати 2 столові ложки гліцерину і долити медом. Вживати по одній чайній ложці протягом дня при слабкому кашлі. При сильному - 5-6 разів на день.

   Одну чайну ложку меду, дві столові ложки анісу і пучку солі залити 250 мл кип'яченої води і довести до кипіння. Вживати по 2 столові ложки через кожні дві години.

   Одна столова ложка липи, плоди малини - теж одна столова ложка, залити однією склянкою окропу, охолодити, процідити. Вживати з однією столовою ложкою меду липового.

Кашель, бронхіт

   Одну столову ложку кореня дивосилу залити 1 склянкою окропу і кип'ятити 10 хв., охолодити, додати одну столову ложку меду.

   Сік редьки чорної і мед змішати в рівних пропорціях. Вживати по 1 столовій ложці 3 рази на день.

   500 г грецьких горіхів розтерти з 100 г алое і 300 г меду. Вживати по 1 столовій ложці 3 рази в день.

Серцево-судинні захворювання

   Змішати по одній склянці меду і морквяного соку. Вживати по 1 столовій ложці 3 рази на день за 30 хв. до їжі при слабкості серцевого м'яза. Курс лікування - 1 місяць. Після місячної перерви курс можна повторити.

   Змішати по одній склянці меду та тертої моркви чи столового буряка, відвареного у молоці. Спосіб вживання і курс лікування подібний вище-описаному.

Гіпертонія

   По одній склянці соку буряка столового, моркви, хрону (натертий хрін настоюють із водою у співвідношенні 1:1 протягом 36 годин, після чого з нього видавлюють сік), мед і сік одного лимона. Вживати 2 місяці по 1 столовій ложці 3 рази в день за 1 годину до їжі.

   По одній склянці меду, соку моркви і хрону змішати. Вживати теплим протягом 2-х місяців по 1 столовій ложці 3 рази на день за 1 год. до їжі.

   Змішати мед з рівною кількістю журавлини, пропущеної через м'ясорубку. Вживати суміш по 1 столовій ложці 3 рази в день за 30 хв. до їжі.

docx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Сценарії
Додано
15 березня
Переглядів
71
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку