Оберігаємо світ первоцвітів

Про матеріал
Виховна справа "Оберігаємо світ первоцвітів" допоможе вчителям донести те, що потрібно берегти світ природи в якому ми живемо. Також акцентуватимуть увагу на те , що всі первоцвіти внесено до Червоної книги.Виховувати любов до природи.
Перегляд файлу

Новоселицька гімназія

 

Виховна справа

“Оберігаймо світ первоцвітів”

в рамках проекту

з екологічного виховання

Картинки по запросу картинки первоцвітівКартинки по запросу картинки первоцвітів

Картинки по запросу картинки первоцвітів

 

 

 

 

Підготувала:

класний керівник 6-Б класу

Дідух-Бойчук Тетяна Георгіївна

 

 

2019 рік

Мета: привернути увагу до проблеми охорони та збереження первоцвітів; розширити знання учнів про рослинний світ рідного краю, спонукати до творчої та пошукової  діяльності; формувати інтерес до навколишнього середовища; виховувати почуття  любові та дбайливе і гуманне ставлення до  природи.

Обладнання: фото первоцвітів , презентація, відеоролики  “Первоцвіти нашого краю”, “Охорона та збереження первоцвітів”, “Первоцвіти з Червоної книги”, вірші, легенди, пісні, доповіді, кросворди.

У проміннях сонця ніжних

 Край веселого струмка

 Білий, росяний підсніжник

Раптом блиснув з-під листка.

 Отакий малий неначе,

 Ледь прокинувся від сну.

Тихий-тихий, а одначе,

Він привів до нас Весну.

В.Бичко

Вчитель. Доброго дня, діти та всі присутні. Сьогодні ми з вами проведемо виховну справу «Оберігаймо світ первоцвітів» в рамках нашого проекту з екологічного виховання. Весна – це час, коли все оживає. Природа прокидається після тривалого зимового сну, і все починає сяяти. Така атмосфера дарує нам позитивні емоції та наснагу, а ще – сповнює радістю. Зелене царство природи поступово пробуджується, а на прогрітих сонцем галявинах зацвітуть дивовижні рослини – первоцвіти. Вони пристосувались цвісти тоді, коли в лісі на деревах ще немає листя, і кожен теплий сонячний промінчик доходить до самої Землі. Перші квіти після тривалої зими приносять величезну втіху для душі, веселить око. Одна з рис людського характеру – це повинна бути  любов до природи. Чи може бути щось красивішим за квіти, що дарують радість, гарний настрій ? Чи може бути щось красивішим від пелюсток , що  вкриті, мов намисто, краплинами роси? Прогулянка до лісу ранньої весни , де вас зустрічають первоцвіти –  це просто краса. Побачити первоцвіти, так і хочеться доторкнутися до них і мимоволі зірвати, руки так і тягнуться до квітів… Але  схаменіться на хвилинку, не поспішайте нищити природу, зірвати це чудо! В лісовому царстві вони вдома, живуть, радіють… а зірваний  первоцвіт уже не живе, а поступово помирає. Адже веселить і дарує красу тільки на мить…

Сьогодні ми з вами дізнаємося ще більше про первоцвіти весни, щоб знати як їх захистити  та усвідомити їх чарівну красу, а в цьому нам допоможе вчитель біології, екології та основ здоров’я – Басараба Альона  Вікторівна. Ви вже , напевно, зауважили, що вона прийшла до нас не з пустими руками, а з  Червоною книгою України. Ми з вами обговоримо проблеми збереження первоцвітів та вислухаємо думки кожного з вас. А отже,  зробимо відповідні висновки щодо проблеми збереження первоцвітів рідного краю.

Вчитель біології, екології. Квітка – вершина краси і гармонії життя, саме яскраве і ніжне творіння, яке коли-небудь доводилось спостерігати людству. А вісниками цієї краси, кожну весну нагадуючи нам, який чудовий світ навколо нас, повний світла і різнобарвля  -  є першоцвіти, які ми любимо називати  підсніжниками.  Це сам білосніжний підсніжник, маленькі фіалки-цикламени, змінюючий свій колір морозник, шафран, горицвіт, колюча іглиця; крихкі створіння природи, які змагаються з холодом і сірістю відступаючої зими, дарують нам велику радість споглядання чуда.… Зрозуміле і природне наше ставлення до людей, що підносять руку на красу. Але, як спокійно ми дивимося на те, як кожний рік весною на наших очах знищується краса нашої природи. І ми не тільки споглядаємо цей вандалізм, але і самі інколи приймаємо в ньому участь, не задумуючись над її наслідками. А чи задумувались ви: чому зникають первоцвіти? Відповідь проста на перший погляд, а в дійсності все не так… Головна причина їх зникнення – знищення місць, де ці рослини ростуть. Але багато з привабливо квітучих рослин зменшують свою чисельність через пряме знищення їх людиною. Масштаби збирання цих рослин на продаж за останні декілька років набули загрозливих розмірів. Після довгої зими зрозуміле тяжіння людини до перших проявів життя природи. В цей час ми завжди прагнемо придбати один для одного самі різні, але завжди живі квіти. Сумно відомий той факт, що 531 виду рослин нашої держави загрожує зникнення. По неповним даним на Україні вже зникло 50 видів. В умовах економічної кризи, коли багато людей хочуть покращити свої фінансові справи за рахунок природи, різко зросла небезпека зникнення ще багатьох рідкісних видів. Зрозуміло, що в даний час люди це роблять не від доброго життя, погано живеться зараз майже кожному. Але не всі ж виживають, знищуючи живе…

Перегляд відеоролика  «Охорона та збереження первоцвітів»

Вчитель. Краса первоцвітів оспівується в піснях, про них складені вірші та  легенди. Тож послухайте одну з легенд про первоцвіти. Крокус – згідно з легендою був закоханий в чарівну німфу, вони ніколи не розлучалися. Коли Богам набридло спостерігати за нею, вони перетворили її в кущ, а юнака в прекрасну рослину, що назвали шафраном. Сон-трава – колись у давні часи за широким листям переховувався біс. Переслідуючи його, Архангел Михайло, пустив у нього стрілу блискавки, яка  і прострелила рослину, після цього листя перетворилося у вузенькі смужки, тої самої хвилини нечиста сила не може і наблизитися до сон-трави, а саму рослину стали вважати не тільки оберегом від усякого чаклунства і  лихого ока , а і символом перемоги. Одна з середньовічних легенд стверджувала, що первоцвіт виріс на місці ключів від раю, які випали з рук апостола Петра. А трапилось це так: коли Петро почув, що чорти нібито підробили ключі від раю і хочуть заселити райський сад нечистою силою, то він так розгубився, що ключі випали з його рук і полетіли на землю. В давнину цій рослині приписували здатність виявляти заховані скарби. Це була своєрідна магічна ключ-трава. Вважалось також, що рослина має приворотну силу. Старовинні  жерці  варили з первоцвіту приворотне зілля — любовний напій. Прикро, що останніми роками кількість первоцвітів значно скоротилася. Рослини, які віщують нам прихід весни, за останні десятиліття опинилися на межі зникнення.

Учень.  Я хочу розповісти легенду про підсніжник,  яку мені розповіла моя бабуся. Кажуть,  колись дуже давно, сніг падав на землю, але він був безбарвний, і його ніхто ніколи не бачив. Захотів сніг, щоб і на нього люди дивились й щоб ним, як квітами, милувалися. Пішов сніг до Червоної  Рути і попрохав її, щоб вона дала йому трохи свого кольору. А Рута йому відповіла: «Я червона, і все навкруги буде червоним»,- і не дала йому свого кольору. Тоді пішов сніг до Зеленої  Травички й нумо її прохати, щоб вона дала йому трохи свого кольору, але й травичка йому відмовила. Звертався він і до Айстри, і до Фіалки - і ніхто не допоміг снігу. Лише коли Сніг звернувся до білого підсніжника, той дав йому трохи білого кольору. І відтоді, коли сходить сніг, з’являються підсніжники.  

Творча група  « Природоохоронці »  Первоцвіти – це безцінний дар природи, перша посмішка весни. Ці рослини знаходяться на межі зникнення та занесені до Червоної книги України. Громадяни, які  знищують рослини, види яких занесені до Червоної книги України, погіршують середовище існування, що призводить до їх загибелі, а здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин порушують закони України: "Про рослинний світ", "Про Червону Книгу України". Порушення Законодавства у сфері охорони природи, використання та відтворення рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тварин і рослин, що занесені до Червоної книги України, тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законами України.

Вчитель. Ваші знання на уроках природознавства, біології, основ здоров’я допоможуть нам розгадати кросворд «Світ первоцвітів». За описом рослини ви повинні назвати правильну назву рослини , цим самим давши відповідь на запитання.

Розгадування кросворда  (кросворд в додатку).

Відеоролик  “Первоцвіти з Червоної книги”.

Вчитель біології.  Хочу зауважити, що частина первоцвітів до Червоної книги не занесена. Це проліски, рясти, анемони, первоцвіти та інші. Поки що ці рослини не є рідкісними. Але масове зривання їх може привести до того, що і ці види опиняться на межі зникнення. Тож із лісу краще принести гарний настрій, спогади про тишу та аромат весняного повітря, напоєного чарівними квітами. Щороку в Україні з метою збереження ранньоквітучих видів рослин проводиться кампанія "Первоцвіт", направлена на припинення збору, перевезення та торгівлі зникаючими первоцвітами. Вона починається із першими підсніжниками , а закінчується, коли відцвітають останні конвалії.

Творча група «Природоохоронці».  Кожного року завданням природо - охоронної акції «Первоцвіти» –  є привернути увагу громадськості до проблеми охорони ранньоквітучих лісових рослин і спрямувати зусилля учнів, молоді, пересічних громадян на практичні дії щодо захисту первоцвітів. Дуже важливою складовою акції «Первоцвіт» є пропаганда відмови від купівлі первоцвітів. Збираючи та продаючи первоцвіти, ми знищуємо їх, а купуючи – допомагаємо знищувати. Рідкісні весняні квіти краще не чіпати: вони красиві в природному середовищі. Хай лісові квіти тішать око, серце і душу всіх, хто після вас прийде до лісу.

Вчитель біології, екології. Запрошуємо всіх небайдужих прислухатися до порад, а ще краще – до свого розуму і совісті, та активно підтримати зусилля для збереження нашого майбутнього та майбутнього наших дітей і всіх наступних поколінь. Кожен з нас повинен усвідомити, що перші весняні квіти відіграють важливу роль в житті природного угрупування, є їх невід’ємною частиною і потребують людського захисту. У акції «Первоцвіт» участь може брати кожний. Головне – не зривати ранньоквітучі рослини і не купувати їх. І найголовніше, можна відновити пам’ятки мистецтва, історії, але неможливо відреставрувати зниклі види рослин або тварин, які «творяться» природою десятки тисяч років. Їх краса теж хоче жити.

Творча група учнів. З метою збереження перших весняних квітучих рослин ми створили агітаційний буклет «Збережемо первоцвіти», де розміщена інформація  екологічного спрямування для  роз’яснювальної  роботи серед населення, щодо ранньоквітучих видів рослин.

Вчитель.  Прихід весни - це свято відновлення і відродження природи. З приходом цієї прекрасної пори року  прийде  найкраще весняне свято – свято жінки, матері, і найперше, що ми завжди робимо – це даруємо квіти. Ми повинні пам’ятати  про первоцвіти, а квіти можна зробити своїми руками, зберігаючи цим самим світ природи. Тож нехай тепло весни розтопить не тільки сніг та лід  на річці, нехай теплий промінець освітить кожного з нас , і ми з вами будемо творити тільки добро: не руйнувати та нищити, а оберігати та примножувати прекрасний світ природи, який там потребує допомоги в наше сьогодення.  На завершення нашого дійства прошу вас взяти олівчики, які лежать у вас на партах та намалювати первоцвіт, який вам більше всього подобається.

Звучить музика  П. Чайковського  «Чотири пори року» (Весна).

Вчитель біології. Дякую вам за гарну співпрацю і думаю, що ми разом з вами будемо намагатися донести , що не потрібно нищити світ природи – світ первоцвітів.

Творча група «Природоохоронці» .  Пам'ятка «Увага! Первоцвіти!»

  • Первоцвіти — неповторна краса нашої природи.
  • Запам'ятайте назви первоцвітів: сон-трава, медунка, мати-й-мачуха, підсніжник, пролісок, конвалія, горицвіт весняний, білоцвіт, первоцвіт, ряст.
  • Не рвіть первоцвіти, а тільки милуйтеся ними.
  • Майже усі види первоцвітів занесені до Червоної книги.
  • Їх кількість у природі щороку зменшується.
  • Торгівля первоцвітами заборонена.
  • Свідомо відмовтеся від купівлі квітів.
  • Станьте на захист первоцвітів!
  • Цінуйте кожну рослину!

Учень.   Вірш   « ДИВО-КВІТИ»

 Яке це дивне диво-квіти!

Чарівні форми й кольори.

І можна світові радіти,

Як сяє сонечко згори.

Тоді всі квіти розцвітають.

На казку схоже все стає.

Метелики довкіл літають,

Бджола між квітами снує.

І джміль великий волохатий

Танок над квітами веде.

В пилкові жовтому, пухнатий

То присідає, то гуде.

А квіти гарні, розмаїті,

Ввібрали диво-кольори.

Видовище найкраще в світі,

Казкове, що не говори... 

                                   Н. Красоткіна

Вчитель. Підведемо підсумок. Гра «Мікрофон».

 Я  дізнався…

          Я  навчився…                                       

 Я  зможу…

 Я  дякую…

 Пам’ятайте, зберігаючи квітам життя, ми прикрашаємо і зберігаємо своє! Бережіть неповторну українську природу!

Література:

1. Беднарська І.О. Хронологія видів роду Festuca L. в Українських Карпатах за даними гербарних фондів // Наук. вісник Ужгород. ун - ту. Сер. біол. - 2001, № 9. - С. 207 - 216.

2.Беднарська І.О. Види збірної групи Festuca glauca agg. у флорі України // Вісник Львівськ. ун - ту. Сер. біол. - 2003 а. - Вип. 33. - С. 27 - 41.

3.Беднарська І.О. Нові пропозиції до Червоної Книги України // Мат - ли конф. "Роль природно - заповідних територій у підтриманні біорізноманіття". - Канів. - 2003 б. - С. 91 - 92.

 4.Давидов А. І. Знай, люби, бережи. — К.: Веселка, 1989.

5. Золотницький Н. Ф. Квіти в легендах і переказах. — К. : Фірма «Довіра», 1992.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кросворд «Первоцвіти»

 

Завантаження...
docx
Додано
28 лютого 2019
Переглядів
1501
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку