Обертальний рух у природі — основа відліку часу

Про матеріал
Проектна робота на тему Обертальний рух у природі — основа відліку часу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Обертальний рух у природі — основа відліку часу. Ковалевська Вероніка

Номер слайду 2

Обертальний рух – це рух по колу, при якому всі точки тіла рухаються з однаковим періодом, але з різною швидкістю. У обертальному русі він має такі величини, як кути та радіани, кутова швидкість та кутове прискорення. Деякі приклади обертального руху часто зустрічаються у повсякденному житті, одним із яких є обертання Землі навколо своєї осі, щоб рухатися навколо Сонця по еліптичній орбіті, а також Місяць, який обертається навколо своєї осі, щоб рухатися навколо Землі.

Номер слайду 3

Величини, які описують обертальний рух. Період обертання – це фізична величина, що дорівнює проміжку часу, за який тіло, що рівномірно обертається, робить одне повне обертання. Період звичайно вимірюється в секундах. Якщо говорять, що період обертання 1с, то це значить, що тіло за 1с робить один повний оберт. Частота обертання – це кількість повних обертів за 1 с. Формула періоду обертання. Формула частоти обертання

Номер слайду 4

Крім того, є кілька факторів, що впливають на обертальний рух об’єкта, а саме момент інерції, момент сили, центр ваги, момент кута та закон збереження моменту імпульсу. Момент інерції, позначається (I), що є мірою інерції об'єкта, що обертається навколо своєї осі. Цей момент має ту ж аналогію, що і маса при поступальному русі. Момент інерції об’єкта залежить від маси та відстані об’єкта від його осі обертання. Чим більший момент інерції, тим складніше об’єкту обертатися і обертатися і навпаки. Для обертального руху момент інерції формулюється так: I = mr2 Момент сили або крутний момент позначається (τ) - це величина, яка змушує обертатись об’єкт. Момент сили або крутного моменту виникає внаслідок впливу величини сили, прикладеної до об’єкта в певній точці осі обертання об’єкта. Момент сили або крутного моменту формулюється так: τ = F × d. Центр гравітації є середнім розташуванням усіх точкових мас в системі об’єктів, щоб ми могли визначити вагу об’єкта в цілому. Момент імпульсу - імпульс, яким володіє обертається об’єкт. Імпульс кута можна визначити як: L = r × P або L = IωЗакон збереження імпульсу кута стверджує, що "якщо результуючий момент сили, що діє на систему, дорівнює нулю, то кутовий момент системи постійний". Математично це можна сформулювати так: I1ω1 = I2ω2 = константа

Номер слайду 5

Приклади обертального руху та руху по колу в природі та в техніці: рух планет; рух супутників; рух годинникової стрілки; рух транспорту на поворотах; рух різних частин в механізмах; рух крил вітряка; рух барабана пральної машини.

Номер слайду 6

Період повного обертання Землі навколо своєї осі дорівнює 23 год 56 хв 04 с. Цей період часу заокруглили до 24 год і назвали добою. Осьовий рух нашої планети спрямований проти руху годинникової стрілки. Обертання Землі навколо осі має ряд географічних наслідків. Зокрема, воно вплинуло на формування сплющеної з полюсів форми Землі, спричиняє добові ритми в географічній оболонці, є причиною існування сили Коріоліса.

Номер слайду 7

Спільні риси обертальних рухів- траєкторія точок тіла – кола- завжди є вісь обертання, на якій розташовані центри траєкторій точок тіла- обертальний рух тіла повторюється через певні проміжки часу. У всіх обертальних рухів є спільні риси:

Номер слайду 8

Обертання Місяця навколо ЗемліНайпростішим обертальним рухом є рівномірний обертальний рух, тобто, рух, при якому точки тіла рухаються по колах і значення швидкості руху точки тіла не змінюється з часом. Прикладом такого руху є обертання Землі навколо своєї осі, Місяця навколо Землі. З розвитком космонавтики та сучасних технологій навколо Землі обертається все більше і більше штучних супутників. Їх використовують для метеорологічних досліджень та спостережень, як засоби зв’язку, для передачі даних та координат. Але крім штучних супутників навколо Землі обертається ще й природній. Це Місяць – найближче до Землі небесне тіло. Його рух є яскравим прикладом обертального руху. Він обертається навколо Землі та в той же час обертається навколо власної осі. Зазвичай Місяць світить віддзеркаленим сонячним світлом. Ми бачимо ту частину Місяця, яке освітлює Сонце. Чому ж ми бачимо Місяць в різному обсязі? Це пов’язано з взаємним положенням Місяця, Сонця та Землі. Наприклад, коли Місяць знаходиться між Сонцем та Землею, сторона, що повернута до Землі майже не віддзеркалює сонячного світла, тому майже не видна. Цей момент називають «новим місяцем», бо з цього часу Місяць ніби народжується, і з кожним днем ми бачимо все більшу його частину. Проходячи чверть своєї орбіти Місяць демонструє нам половину освітленого диску, при проходженні половини своєї орбіти, у Місяця стає видимий весь бік, що повернутий до Землі. Цей час називають «повним місяцем». Далі видима частина Місяця продовжує зменшуватися. Ми бачимо завжди тільки один бік Місяця, бо час обертання Місяця навколо Землі дорівнює його обертанню навколо своєї вісі.

Номер слайду 9

г. Обертання Землі навколо своєї осіКоли ви проїжджаєш у машині повз будинки, дерева, то здається, ніби рухаються вони, а не ви. Це тому, шо ви рухаєтеся разом з автомобілем. Так само люди не відчувають руху Землі, бо рухаються разом з нею. Повний оберт навколо своєї осі наша планета здійснює за 24 години. Цей відрізок часу має назву доба. Ми звикли чути і говорити, шо вранці Сонце сходить, а ввечері заходить. Ту сторону небосхилу, де воно з’являється вранці, називають сходом. Ввечері ми бачимо Сонце вже в іншому місці - на заході. Там воно зникає з поля зору на деякий час. Проте в дійсності це не Сонце сходить і заходить, а Земля, обертаючись навколо власної осі, підставляє Сонцю то один, то інший бік. Тобто в певний період руху Землі навколо своєї осі одну її частину освітлюють промені Сонця, а іншу - ні. На освітленій Сонцем частині Землі триває день, а тим часом на протилежному боці в цей час ніч.

Номер слайду 10

Обертання Землі навколо Сонця. Нам здається, що Земля залишається нерухомою, коли спостерігаємо за рухом небесних тіл - Сонця, Місяця, зірок. Насправді ж, як і інші планети, Земля рухається навколо Сонця по своїй орбіті, і не перетинається з орбітами інших планет. Швидкість цього руху сягає майже 30 км/с. Тобто за час, коли ви не поспішаючи робите два кроки, Земля встигає «пройти» 30 км! У Землі орбіта має форму еліпса - витягнутого кола. Час, за який наша планета робить один повний оберт навколо Сонця, називається роком. І триває земний рік 365,25 доби. Отже, Земля в космосі здійснює водночас два рухи - обертається навколо своєї осі і навколо Сонця. Оскільки земна вісь завжди нахилена в один бік, то сонячні промені падають па Землю під різним кутом. А це означає, що під час руху Землі навколо Сонця протягом року сонячні промені нерівномірно освітлюють і нагрівають Північну та Південну півкулі. Це є причиною зміни пір року.т У червні вісь Землі своєю верхньою частиною похилена до Сонця і Північна півкуля звернена до нього. У цей час у нас літо. У грудні, навпаки, вісь Землі похилена від Сонця і Північна півкуля, де розташована Україна, більш віддалена від нього. Тому настає зима. Здавна людина спостерігала періодичні процеси на небосхилі: схід і захід Сонця, зміна фаз Місяця, зміна вигляду зоряного неба. З’ясувалося, що ці зміни викликані обертальним рухом: Землі навколо Сонця, Місяця навколо Землі. Періодичність такого обертального руху дає можливість вимірювати час. Схід і захід Сонця, обумовлені обертанням Землі навколо своєї осі, спричинили виникнення понять дня і ночі, а також природної одиниці часу – доби. Понад 5000 років тому жреці давнього Вавилона за зміною фаз Місяця визначали такі відомі нам проміжки часу, як місяць і тиждень. Обертання Місяця навколо Землі спричинює те, що вона за 29,5 доби проходить повний цикл зміни фаз – молодик, перша чверть, повна, остання чверть. Це становить один місячний місяць. Так само жреці поділили місячний місяць на чотири майже рівні частини й одержали сім днів. Так виник тиждень. Таким чином, обертальний рух дуже поширений у природі.

Номер слайду 11

Обертальний рух у природі — основа відліку часу. Дякую за увагу!

Номер слайду 12

https://uk.lepiejwidoczni.com/252-rotation-motion-and-factors-affecting-ithttps://naurok.com.ua/prezentaciya-fizika-obertalniy-ruh-v-prirodi-osnova-vidliku-chasu-353048.htmlhttps://geografiamozil2.jimdofree.com/%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/11-%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D1%96%D1%87%D0%BD%D1%96-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D1%96%D0%B4%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D1%96%D0%B2-%D1%96-%D1%80%D1%83%D1%85%D1%96%D0%B2-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%BB%D1%96-%D1%8 F%D0%BA-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B8/Використані джерела:

pptx
Додано
27 грудня 2023
Переглядів
232
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку