Особиста гігієна - запорука здоров'я

Про матеріал
ознайомити учнів зі значенням чистоти й охайності для здоров’я, вчити правилам особистої гігієни, яка є особливо важливою в підлітковому віці
Перегляд файлу

Особиста гігієна — запорука здоров’я.

Мета:

ознайомити учнів зі значенням чистоти й охайності для здоров’я, вчити правилам особистої гігієни, яка є особливо важливою в підлітковому віці;

розвивати мовлення учнів, мислення, уміння думати, робити висновки;

виховувати у дітей бажання перетворювати набуті знання у внутрішню потребу;

прищеплювати гігієнічні навички догляду за тілом, нігтями, волоссям, зубами особливо в підлітковому віці;

виховувати охайність, акуратність.

Обладнання: плакати, виставка засобів  особистої гігієни, індивідуальні засоби гігієни, слайди, відеопрезентація, додатковий матеріал запрошених спеціалістів.

Хід заходу.

Людство  з  давніх-давен  усвідомило  ціну  здоров’я,  присвячуючи  цій темі мудрі  думки,  які  слугують  засобом  передачі  знань  і  досвіду старшого  покоління молодшому. З  розумінням  цінності  здоров’я  і руйнівних  наслідків  хвороб випливає думка про необхідність дбайливого ставлення до власного здоров’я.

І.Оргагізаційний момент.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

  Особиста гігієна — це зведення правил, які допомагають підтримувати здоров’я, а також оберігають людину від хвороб, передчасної старості і смерті. Розділ науки гігієни, званої особистою гігієною, це правила про те, як поводитися зі своєю шкірою, зубами, статевими органами і тими предметами, які оточують нас у побуті.

ІІІ. Мотивація виховної діяльності.

  Обов’язково особиста гігієна не обходить і правильне харчування, розпорядок дня, психічний стан. Якщо Ви їсте здорову їжу, займаєтеся спортом і навіть обливаєтеся зранку холодною водою, то все це ,безперечно, покращує загальний стан ваного організму, підвищує імунітет, продовжує життя. Особиста гігієна — це невід’ємна частина загальнолюдської культури. Саме дотримання правил особистої гігієни усвідомлено і відрізняє кожного з нас від тварин. В підлітковому віці більшість з вас стикнулися з проблемами шкіри та неприємним запахом. Тому сьогоні на нашій годині спілкування ми поговоримо про засоби, які допоможуть вам справитись з даними проблемами, та з’ясуємо чому вони виникають.

ІV. Основна частина.

 1.Лекція вихователя з відеорядом.

 Гігієна шкірного покрову

Одним з найважливіших постулатів особистої гігієни є догляд за шкірним покривом. Це необхідно робити не тільки для привабливого зовнішнього вигляду, але і для здоров’я. Шкіра є одним з найбільших органів в людському тілі. Причому шкіра ще по кількості виконуваних функцій стоїть на одному з найперших місць в організмі. Так, шкіра відповідає за терморегуляцію, через неї в організм потрапляє кисень, через шкіру в кров потрапляють поживні речовини, шкіра — це найважливіший з органів чуття.

У здорової людини шкіра чиста і гладка. Поява на шкірі будь-яких прищів, почервонінь або виразок говорить про неблагополуччя всього організму. Тому необхідно постійно стежити за станом своєї шкіри. Щодня приймайте теплий душ з використанням жорсткої мочалки і мила. Не носіть брудну і не стирану натільну білизну. Не намагайтеся самостійно розкривати нариви або тиснути вугри. Вибирайте білизну та одяг з комфортних матеріалів. Це може бути не обов’язково чистий бавовна, багато сучасні матеріали не поступаються бавовні за всіма параметрами. Виходячи на сильний мороз, надягайте рукавиці і обробляйте відкриті ділянки шкіри спеціальними жирними кремами.

2. Доповідь учня .

 Вікові зміни та особливості гігієни підлітків(презентація)

У період інтенсивного росту і розвитку починають ак­тивно працювати всі залози, зокрема потові, сальні, ста­теві.

1.  Виділення потових залоз є сприятливим поживним середовищем для хвороботворних бактерій. Продукти розкладу цих виділень мають неприємний запах, подраз­нюють шкіру, виникає проблема запаху поту.

2.  Через ранки, що утворюються на тілі, бактерії можуть потрапити у кров. Показовим прикладом є запалення сальних залоз шкіри на обличчі - вугри. Вони нікому не пасують. Але якщо їх видавити, бактерії спричинять запалення глиб ших шарів шкіри. І тоді, навіть після загоєння, на все жит­тя залишиться глибокий шрам.

3.  В зв’язку із підвищеною активністю статевих залоз виникає питання особистої гігієни статевих органів.

 

3. Доповідь учня.

 

Як боротися із запахом поту.

 

1.    На шкірі є потові залози, які виділяють піт. Піт має неприємний запах. Такий запах може зробити вас непривабливим для інших лю­дей. Зазвичай потіють пахви, незрідка потіють ноги. Причиною цього може бути тісне й незручне взуття.

2.    Щоб ноги не потіли, треба на ніч мити їх прохолодною водою з ми­лом, щодня вдягати чисті шкарпетки й стежити, аби взуття було су­хим і зручним.

Уміння доглядати за шкірою сприятиме збереженню вашого здоров'я.

4. Слово вихователя (відеопрезентація)

Щоб уникнути утворення прищів рекомендується:

  багато часу перебувати на свіжому повітрі і на сонці;

  додержувати вимог особистої гігієни. Часто і ретельно мити уражені ділянки шкіри з милом й витирати їх чистим м'яким рушником;

  регулярно мити волосся;

  ввести до раціону багато свіжих овочів і фруктів: вони допо­магають підтримувати здоров'я всього організму, включно зі шкірою;

  пити більше води. Вона сприяє виведенню з організму ток­синів та зволожує шкіру зсередини;

  користуватися лікарськими кремами: вони лікують прищі та знищують бактерії, які спричиняють запальні процеси. Якщо прищі не зникають або поширюються на інші частини тіла, слід звернутися за порадою до лікаря.

5. Розповідь косметолога. Майстер - клас по догляду за обличчям, презентація різноманітних рослинних косметичних заходів по догляду за обличчям в підлітковому віці.

 Гігієна шкіри обличчя

Окрема розмова про гігієну шкіри обличчя. Тут все дуже індивідуально. Залежно від типу шкіри та віку слід підбирати і засоби по догляду за нею, і спосіб догляду. Так, наприклад, найпростіше доглядати за нормальною шкірою обличчя. Але це досить велика рідкість. З віком шкіра найчастіше стає сухою. Жирну шкіру не слід мити гарячою водою. Це ж стосується і жирного волосся. Гаряча вода, як правило, має властивість стимулювати вироблення шкірного сала. Тим, у кого суха шкіра слід оберігати її від впливу та холоду, і спеки. Важливо зволожувати суху шкіру, тому що в’яне вона швидше.

6. Розповідь стоматолога (відеозапис)

Гігієна порожнини рота

Гігієна порожнини рота — це дуже важливий компонент особистої гігієни.

Якщо зуби Ваші не в порядку, то страждає весь організм. За наявності в роті

вогнищ карієсу, при пародонтиті або пародонтозі інфекція легко поширюється і в носові пазухи, і в мигдалини, і в нирки. Тому регулярно двічі на день чистіть зуби. Для цього використовуйте відповідну для себе зубну пасту і щітку. Якщо у Вас немає можливості почистити зуби після чергового прийому їжі, пополощіть рот хоча б чистою водою. Бажано видалити залишки їжі з використанням зубної ниточки або зубочистки. Один раз на шість місяців слід відвідувати стоматолога.

7. Розповідь перукаря (відеозапис)

Гігієна волосся

Особиста гігієна неможлива без гігієни волосся. Мийте волосся так часто, як необхідно для утримання їх в чистоті. Тільки важливо підібрати шампунь.

Якщо волосся у Вас настільки жирні, що їх необхідно мити щодня, знайдіть саме шампунь для щоденного використання. Не розчісуйте волосся мокрими, не використовуйте для цього металеві гребінці. Якщо Ви робите зачіску «хвіст», не користуйтеся аптекарськими гумками. Вони занадто сильно стягують волосся.
Особиста гігієна і Ваше харчування — це два поняття, які не можуть існувати одне без одного. Який здоровий спосіб життя може бути, якщо людина харчується локшиною швидкого приготування або бутербродами. Тому, дотримуючись гігієни харчування, Ви також вносите внесок у скарбничку свого здоров’я і довголіття.

V. Підведення підсумків.

Давайте повернимось до епіграфа :

Людство  з  давніх-давен  усвідомило  ціну  здоров’я,  присвячуючи  цій темі мудрі  думки,  які  слугують  засобом  передачі  знань  і  досвіду старшого  покоління молодшому. З  розумінням  цінності  здоров’я  і руйнівних  наслідків  хвороб випливає думка про необхідність дбайливого ставлення до власного здоров’я.

Як ви його розумієте? Чи згодні ви з ним?

Чи цікавим був для вас сьогоднішній матеріал?

Чи будете ви користуватись порадами експертів?

Про що ви б хотіли поговорити на наступному занятті?

 

 

 

 

docx
Додано
12 січня 2021
Переглядів
1418
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку