Особливості процесів регенерації у людини. Роль стовбурових клітин у процесах регенерації

Про матеріал
Презентація до уроку біології в 10 класі з теми "Особливості процесів регенерації у людини. Роль стовбурових клітин у процесах регенерації"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості процесів регенерації організму людини.

Номер слайду 2

Губки за своєю здатністю до регенерації перевершують усі відомі багатоклітинні тваринні організми. Проведені досліди показали, що навіть протерті крізь сито окремі клітини губок здатні у воді збиратися в скупчення й утворювати повноцінні особини.

Номер слайду 3

Живі організми здатні загоювати рани, відновлювати більші або менші частини тіла. Регенерація (відновлення) — здатність живих організмів з часом відновлювати пошкоджені тканини, а іноді й цілі втрачені органи.

Номер слайду 4

Регенерація відбувається на таких рівнях:

Номер слайду 5

В одноклітинних організмів регенерація відбувається шляхом відновлення втрачених органел чи частин клітини. Регенерацією є також відновлення цілого організму з його фрагмента (наприклад, прісноводної гідри чи морської зірки).

Номер слайду 6

Типи регенерації

Номер слайду 7

Регенерацію, що відбувається в процесі нормальної життєдіяльності організму й не пов’язана з пошкодженням чи втратою частин організму, називають фізіологічною. Типи регенерації. Улюдини постійно оновлюється зовнішній шар шкіри. Птахи періодично змінюють пір’я, ссавці — волосяний покрив. У листяних рослин листя помірного клімату щорічно восени опадають листки і замінюються навесні новими. Процеси відновлення та оновлення відбуваються в організмі протягом усього життя.

Номер слайду 8

Інший вид регенерації — репаративна. Вона відбувається після пошкодження або втрати частини тіла або клітини. Типи регенерації. За атипової репаративної регенерації втрачена частина замінюється структурою, що відрізняється від утраченої кількісно або якісно За типової репаративної регенерації втрачена частина змінюється такою ж самою (приклад: відновлення хвоста, ноги, ока у ящірки). (приклад: антена замість ампутованого ока у рака).

Номер слайду 9

Репаративна (відновна) регенерація є по суті посиленою фізіологічною регенерацією у хворому організмі. Під час захворювання фізіологічна регенерація «трансформується» в репаративну, яка після одужання хворого знову повертається в рамки фізіологічної. Типи регенерації. За репаративної регенерації на тілі можуть залишатися рубці та шрами. Я здоров!

Номер слайду 10

Особливості процесів регенерації організму людини. У людини добре регенерує епідерміс, а також його похідні — волосся та нігті, клітини слизових та серозних оболонок, внутрішніх органів, клітини кісткового мозку. Здатність до регенерації має також кісткова тканина (кістки зростаються після переломів). Відновлюється печінка (зі втратою до 75 %) до повної маси, однак це відбувається завдяки збільшенню розміру клітин, а не їхньої кількості. За певних умов можуть обмежено регенерувати кінці пальців (якщо був утрачений фрагмент пальця до першої фаланги).

Номер слайду 11

• стабільні — мають обмежену спроможність до розмноження. Клітини тканин організму тварин і людини відносно фізіологічної регенерації поділяються на три групи:• лабільні — швидко і легко відновлюються• статичні — не діляться, регенерація відбувається на субклітинному рівніклітини крові, епітелію слизової оболонки шлунково-кишкового тракту, епідермісуклітини печінки, підшлункової залози, слинних залоз та ін.клітини посмугованої м’язової і нервової тканин

Номер слайду 12

1) Вік — у молодому та юнацькому віці процеси регенерації перебігають інтенсивніше і більш досконало, ніж у літніх або людей старечого віку. На процес регенерації впливають:2) Харчування й обмін речовин — порушення загального харчування, що супроводжується виснаженням або авітамінозом (особливо дефіцитом вітамінів С і D), затримує й уповільнює процеси регенерації.

Номер слайду 13

3) Гормональний фон — порушення функціонування залоз внутрішньої секреції (особливо наднирників, щитовидної залози, гіпофіза, статевих залоз) загальмовує процеси регенерації. На процес регенерації впливають:4) Стан кровотворення — наявність анемії та лімфопенії є доведеною у клінічній практиці ознакою зниження регенераційної здатності організму.

Номер слайду 14

5) Стан центральної нервової системи — гострі або хронічні стреси послаблюють процеси регенерації та захисні механізми (найбільш чутливою вважається слизова оболонка шлунково- кишкового тракту, де можуть утворитися так звані «стресові» виразки). На процес регенерації впливають:

Номер слайду 15

Ембріональні стовбурові клітини виділили з мишачих ембріонів в 1981 році Мартін Еванс (лауреатом Нобелівської премії з фізіології і медицині 2008 року) і Метью Кауфман, а також незалежно від них Гейл Мартін.  У листопаді 1998 року в групі Джеймса Томсона в Університеті Вісконсіна вчені виділили такі клітини з бластоцисти людини. Мартин Эванс. Стовбурові клітини

Номер слайду 16

Області застосування стовбуровихклітин

Номер слайду 17

Порівняйте види регенерації і сформулюйте висновок про загальні й відмінні особливості. ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ВИДІВ РЕГЕНЕРАЦІЇ{08 FB837 D-C827-4 EFA-A057-4 D05807 E0 F7 C} Ознака. Фізіологічна регенерація. Репаративна регенерація. Визначення. Значення. Приклади

Номер слайду 18

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯОпрацювати 44 параграф підручника, заповнити таблицю в зошиті

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Анциборова Вера
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Виджак Олена Яремівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 квітня 2020
Переглядів
12026
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку