Пам‘ятка для батьків дітей з ООП

Про матеріал
Поради батькам дітей з особливими освітніми потребами як допомогти дитині з ОЛП адаптуватися в соціумі
Перегляд файлу

Поради батькам дітей з особливими освітніми потребами

 

  • Дітям необхідно пояснювати, що відбувається

З одного боку, роз’яснити треба, а з іншого – треба пояснити все виважено, щоб у дитини не виникло зайвих страхів і тривог. Адже, так чи інакше, наприклад, війна буде обговорюватись вдома з більшим чи меншим рівнем тривоги. i дитина точно відчує це. i гірше, коли вона не буде мати пояснень для себе. Тоді та тривога буде відкладатись у дитини всередині. Треба пояснювати все так, як є. Що на вулиці ми можемо побачити людей з штучними кінцівками (як наслідок поранень), потрібно вчити дітей як поводитися, як спитати, як допомогти таким людям.

  • Не залишайте дитину саму вдома

У дитини ще не сформована відповідальність, а увага може відволіктись на якусь забавку, і буде втрачено контроль за дiями.Взагалі небезпечно лишати дитину саму. Їй в будь-який момент може стати нудно – і тоді вона може взятись до якихось заборонених предметів чи занять.

  • Щоденно займайтеся з дитиною

Старанно, своєчасно виконуйте побажання і завдання педагогів. Намагайтеся щоденно закріплювати завдання. Допомагайте дитині, але не виконуйте завдання за неї. 

Для підняття самооцінки, віри дитини в свої можливості – хваліть її за успіхи і досягнення, навіть зовсім незначні. 

Якщо дитина втомилася – дайте їй відпочити, або займіть її іншою діяльністю. Не вимагайте від дитини більше, ніж вона може.

Корисно розглядати разом з дитиною дитячі книжечки, аналізувати малюнки, визначати на них об’єкти, місце їх розташування, форму, колір та інше.

Слід також розвивати у дитини елементарні ручні уміння, користуватися олівцем, ножицями; вчити її виготовляти різні вироби; разом з нею виготовляти вироби з паперу, пластиліну, з природних матеріалів. Важливо, щоб дитина отримувала задоволення від виконаної роботи, раділа результатам своєї праці. При цьому дозувати співвідношення між допомогою дитині та мірою її самостійності: завжди мають залишатися для неї посильні завдання для самостійного виконання.

Доцільно влаштовувати домашні виставки зі зроблених дитиною виробів з паперу, з пластиліну, солоного тіста тощо.

Не соромтесь, звертайтеся за порадами до педагогів та психолога закладу освіти.

  • Правильно організуйте повсякденне життя дитини

Обов'язково забезпечте дитині чіткий розпорядок дня. Складіть (краще разом з дитиною) детальний розклад, що включатиме: сон, прийом їжі, прогулянку, ігру, заняття і звичайні домашні обов'язки. Намагайтеся дотримуватися цього розкладу, незважаючи на бажання дитини постійно від нього відхилятися.

Разом з дитиною визначте систему заохочень і покарань за хорошу і погану поведінку. Домовтеся з дитиною про правила її поведінки вдома. Просіть дитину вголос промовляти ці правила.

У взаєминах з дитиною не допускайте «вседозволеності», інакше дитина буде маніпулювати Вами. Чітко визначте і обговоріть з дитиною, що можна, а що не можна робити вдома.

Не відгороджуйте дитину від обов'язків і проблем. Вирішуйте всі справи разом з нею. 

Дитина повинна знати і бачити, що кожний член родини має певні обов'язки перед родиною, виконує певні доручення. Про це потрібно розказувати дитині та залучати її до виконання елементарних доручень.

Дитина має брати посильну участь у прибиранні помешкання, приготуваннi сніданку, обіду, вечері.

Не вдавайтеся до фізичного покарання. Ваші стосунки з дитиною повинні ґрунтуватися на довірі, а не викликати страх. Дитина завжди повинна відчувати вашу допомогу і підтримку. Спільно вирішуйте труднощі, які виникають у дитини в процесі спілкування.

Будьте послідовними і постійними.

Намагайтеся завжди вести розмову спокійно і повільно. 

Не бійтеся в чомусь відмовити дитині, якщо вважаєте її вимоги надмірними.

Намагайтеся уникати постійних заборон і окриків – «перестань», «не смій», «не можна» і так далі.

Частіше розмовляйте з дитиною. Пам'ятайте, що ні телевізор, ні будь-якi  ґаджети не замінять їй вас.

docx
Пов’язані теми
Класному керівникові, Інші матеріали
НУШ
Інкл
Додано
27 січня
Переглядів
148
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку