Патріотичне виховання, основа навчально – виховної роботи Калинівського ліцею

Про матеріал
Національно-патріотичне виховання наскрізно пронизує весь навчально-виховний процес, базується на національній історії, знанні та відстоюванні своїх прав, виконанні конституційних і громадянських обов’язків, відповідальності за власне майбутнє, добробут та долю країни, охоплює всіх учасників навчально-виховного процесу, сприяє формуванню у дітей та утвердженню у педагогів і батьків національних та загальнолюдських цінностей, особистісних якостей, що притаманні громадянину України
Перегляд файлу

Патріотичне виховання,  основа навчально – виховної  роботи Калинівського ліцею

     Герб України, пшениця, квіти та калина. ⋆ Український кліпарт ⋆ Картинки,  листівки, привітання.                  “… Патріотизм – це любов до своєї Батьківщини,

відданість своєму народові, готовність для них на подвиги.            

Це, образно кажучи, сплав почуттів і думки,

осягнення святині – Батьківщини – не тільки розумом, а й передусім серцем…”

                           В. Сухомлинський

У сучасних суспільно-політичних умовах, коли Україна ціною життя людей, зусиллями українських військових, добровольців, волонтерів відстоює свободу і територіальну цілісність, пріоритетного значення  набуває  патріотичне  виховання  дітей  та учнівської молоді.

Патріотизм (від латинського patria – країна, вітчизна, батьківщина) – це любов і відданість Батьківщині, прагнення своїми діями служити її інтересам. Історичне джерело патріотизму – це формування зв’язків з рідною землею, рідною мовою, народними традиціями, звичаями та культурою.

Події цього року дають підстави стверджувати, що переважна більшість громадян України, серед яких є і діти, і молодь, виявили високу патріотичну свідомість та міцну громадянську позицію. Це є свідченням системної  виховної  роботи  педагогічного колективу  Калинівського ліцею.

Національно-патріотичне виховання  наскрізно пронизує весь навчально-виховний процес,  базується на національній історії, знанні та відстоюванні своїх прав, виконанні конституційних і громадянських обов’язків, відповідальності за власне майбутнє, добробут  та долю країни, охоплює  всіх учасників навчально-виховного процесу, сприяє формуванню у дітей та утвердженню у педагогів і батьків національних та загальнолюдських цінностей, особистісних якостей, що притаманні громадянину України.

В основу національно-патріотичного виховання покладені історичні й культурні цінності, традиції і звичаї народу, значення яких зростає в умовах європейської інтеграції України. Головною тенденцією національно-патріотичного виховання є формування ціннісного ставлення особистості до Батьківщини, держави, народу, нації.

Калинівський ліцей взяв на себе обов'язки готувати високоосвічене молоде покоління інтелігентів, патріотів – майбутню еліту української нації.

Виховна робота педагогічного колективу нашого закладу підпорядкована обласній програмі «Покоління успішних». Програма спрямована на реалізацію соціальної функції виховання – забезпечення наступності духовного і морального досвіду поколінь, підготовки особистості до успішної життєдіяльності.

        Для досягнення результату будуємо виховну роботу за такими напрямками:

     Напрям «ціннісне ставлення до себе»

Соціальна адаптація учнів, розуміння ними своїх прав та свідомого виконання обов’язків в значній мірі залежить від правильно організованого виховного процесу в ліцеї.

Критерієм впливу закладу на соціальну поведінку учнів є свідоме виконання учнями основних нормативних документів закладу: Статуту, правил внутрішнього розпорядку, в яких визначені основні права та обов’язки учнів, вивчення норм поведінки в колективі, суспільстві. На основі цих документів розроблені «Правила для учнів».

Робота по ознайомленню учнів з «Правилами для учнів» та контроль за виконанням ними «Правил» здійснюється педагогічним колективом та шкільним парламентом серед всього контингенту учнів з 1 по 11 класи. Вона включає в себе постійну роботу на шкільних лінійках, годинах спілкування, під час проведення тижнів і декад правових знань; тренінгів «Мої права та обов’язки», «Шкідливі звички й правопорушення»; зустрічей з працівниками правоохоронних органів тощо.

Відвідування учнями навчальних занять систематично контролюється адміністрацією закладу, соціальним педагогом та класними керівниками, розглядається на засіданнях Ради профілактики правопорушень.

         З метою попередження серед учнів таких негативних явищ, як: паління та вживання напоїв, що містять алкоголь, превентивне виховання школярів – є  одним з пріоритетних напрямків у виховній роботі школи. Над цими питаннями працюють: шкільний парламент, психологічна служба, вчитель «Основ здоров’я».

Також у даному напрямі проходять заходи: бесіда «Здоровим бути модно!», година спілкування «Твоє життя – твій вибір» та інші.

     Напрям «ціннісне ставлення до сім’ї, родини, людей»

Виховання здійснюється комплексно через навчальний процес, позакласну роботу, а також роботу органів учнівського парламенту і носить послідовний характер, тобто починається з початкової школи, продовжується в середній, і вже в старшій школі ми намагаємося досягти усвідомлення кожним учнем своєї громадянськості, приналежності до суспільного життя в Україні, сімейних цінностей.

Традиційно громадянське, національне виховання здійснюється на уроках історії, правознавства, української мови та літератури, географії.

Важливе місце займає позакласна робота. Громадянські якості формуються в процесі безпосередньої участі дітей у виховних заходах, які носять різноманітний характер: це бесіди, диспути, зустрічі, години спілкування, участь у пошуково-дослідницькій роботі, онлайн-екскурсії та інше.

Виходячи із вищесказаного, можна стверджувати, що ліцей є одним із центрів громадянського виховання учнів, успішно працює над виконанням найважливішого завдання сучасної школи - виховання свідомого й активного громадянина України.

У даному напрямі проходять заходи: майстер-клас «Надання першої допомоги в разі надзвичайних ситуацій», година спілкування «Вчинок, відповідальність, наслідки», година спілкування «Милосердя та любов до ближнього», рольова гра «Культура поведінки. Знайомство, гостювання» та інші.

     Напрям «ціннісне ставлення до суспільства і держави»

Формування правової культури передбачає прищеплення учням поваги до прав і свобод людини і забезпечення знання і виконання ними Законів України. Традиційно у школі у грудні проходить тиждень правових знань. Протягом тижня проводяться години спілкування, бесіди, усні журнали, ділові ігри з морально-правової тематики, вікторини, квести. Для учнів 5-11 класів вчителем правознавства проводиться правовий брейн-ринг. Школярі розв'язують задачі на правову тематику, відгадують кросворди, беруть участь у дидактичних іграх. Серед дітей 1-4 класів проводиться конкурс малюнків „Права дитини в малюнках", бесіди, інформаційні години.

Патріотизм учнів в формується шляхом участі у благодійних акціях по збиранню смаколиків, теплих речей для воїнів.

     Напрям «ціннісне ставлення до природи»

Екологічне виховання покликане забезпечити молоде покоління науковими знаннями про взаємозв'язок природи і суспільства. А тому стали традиційними: виставка малюнків «Збережи природу», години спілкування «Вплив екології на організм людини»; виставка літератури «Земля - наш спільний дім»; трудовий десант по прибиранню скверу та території школи. Але більш дієвою є організація практичної роботи екологічної спрямованості: догляд за зеленими насадженнями школи, озеленення класних кімнат інше.

     Напрям «ціннісне ставлення до праці»

Важливою ділянкою роботи ми вважаємо економічне і трудове виховання, спрямоване на формування творчої працелюбної особистості. А тому плануємо трудові десанти на пришкільній території, години спілкування «Професії моїх батьків», «Я обираю», проведення тестування для виявлення професійних нахилів, зустрічі із представниками служби зайнятості тощо.

Професійна підготовка учнів починається у шкільні роки. Завдання закладу – підготувати учнів до свідомого вибору професії. Профорієнтаційна робота у школі здійснюється під час навчально-виховного процесу і в позаурочний час. Учні розширюють знання про професії на уроках та на позакласних виховних заходах.

В ліцеї діє профорієнтаційний куточок, який містить цікаві інформаційні матеріали.   

     Напрям «ціннісне ставлення до культури і мистецтва»

Виховання передбачає формування основ естетичної культури, норм і принципів етикету, естетичних смаків, переконань та ідеалів. Цьому сприяють традиційні свята школи: День знань, День села та миру, День захисників та захисниць України, святкування дня працівників освіти, День Гідності та Свободи, День Святого Миколая, новорічні ранки та вечори, предметні тижні і місячники; виставки осінніх композицій та городніх культур «Осінні фантазії» тощо.

     Напрям «ціннісне ставлення до здоров’я»

Найважливішим напрямком виховної роботи на сьогодні є формування здорового способу життя, фізичних здібностей особистості, збереження життя та здоров’я учнів. Користуються популярністю у школі інформаційно-пізнавальні години спілкування «СНІД. Як уберегти себе від зараження вірусом», бесіда «Поведінка з незнайомими людьми. Диспути «Активна профілактика вживання алкоголю і тютюну - свідоме ставлення до власного здоров'я». Існує така форма роботи як опитування учнів школи на тему «Що я знаю про ВІЛ/СНІД», тестування «Моє ставлення до тютюну». Традиційною є лінійка для школярів 5-11 класів до Дня боротьби з ВІЛ/СНІДом. Класні керівники щотижня проводять бесіди з безпеки життєдіяльності учнів у різноманітних випадках. Сприяють оздоровленню учнів спортивні змагання, робота спортивних секцій, проведення уроків фізкультури та днів здоров’я.

З метою реалізації Концепції національно-патріотичного виховання молоді в школі оформлено стенди з національною символікою, у соціальній мережі Facebook створено шкільну групу «Школа успіху» в якій висвітлюється інформація про перебіг проведених заходів. Посилання  

https://www.facebook.com/groups/538992239975362/?ref=share_group_link

C:\Users\Пельц Антоніна\Desktop\т.jpg C:\Users\Пельц Антоніна\Desktop\б.jpg

ррОбласна фотовиставка «Україна – це ми!» 2023 р.

 

  C:\Users\Пельц Антоніна\Desktop\ж.jpg                  C:\Users\Пельц Антоніна\Desktop\ш.jpg

    Онлайн-урок мужності  2-А клас                         Свято «Майбутні захисники Вітчизни»

 

C:\Users\Пельц Антоніна\Desktop\п.jpg           C:\Users\Пельц Антоніна\Desktop\ц.jpg

Усний журнал « Я маю право» 10 клас                   Виховний захід «Свято хліба»

 

C:\Users\Пельц Антоніна\Desktop\й.jpg           C:\Users\Пельц Антоніна\Desktop\г.jpg

Інтелектуальна гра                                                              Позакласний захід

«Її величність – українська мова» 4 клас                     «Філологічний альянс» 11 клас

 

 

C:\Users\Пельц Антоніна\Desktop\у.jpg           C:\Users\Пельц Антоніна\Desktop\грамота.jpg

 

 Благодійна акція                                             Участь в благодійній акції «Смілива гривня»

«Допоможи захисникам України»

 

 

 

/Files/images/1830178qyjed01h98.gif 

docx
Додано
16 жовтня 2023
Переглядів
130
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку