Патріотичний захід з інформатики для старшокласників: «Гордись своїм»

Про матеріал

Українці - талановита нація і величезний перелік винаходів науковців з України цьому доказ. Тиждень точних наук можна розпочати із ознайомлення учнів з видатними науковцями, що мали українське коріння. На урокці діти виступають із повідомленнями про вчених, які змінили світ. Так, учні готують міні проєкти про Йосипа Тимченка, Ігоря Сікорського, Сергія Корольова, Євгена та Бориса Патонів, Анатолія Малихіна, В'ячеслава Петрова. Особлива увага надається вченим-жінкам. Адже жінки відіграють важливу роль у науковому і технологічному співтоваристві: Марина В'язовська, Галина Клим, Юлія Безвершенко, Ніна Мороженко, Наталія Виноград, Ніна Вірченко, Марія Байляк. Окрім того, така пошукова робота не тільки сприяє поглибленню знань з окремих галузей, а й заохочує дівчаток до участі в науці. Протягом тижня школярі ознайомлюються з книгами «Українці, що удосконалили світ» та «100 видатних українців», мають змогу переглянути відеоролик «Нашого цвіту – по всьому світу» про видатних українських фізиків і їх геніальні винаходи.

Перегляд файлу

 

Тема заходу з інформатики для старшокласників: «Знай наших»

Передмова

У концепції Нової української школи зазначається, що мета нової української середньої школи полягає в тому, щоб підготувати творчих, відповідальних, активних і підприємливих громадян, що забезпечить державі потужність та конкурентоспроможну економіку. Центральне місце в системі освіти відводиться саме середній школі, де формується особистість, закладається її світогляд. Мета загальної середньої освіти полягає в різнобічному розвитку, вихованні та соціалізації особистості, яка усвідомлює себе громадянином України. Вона повинна прагнути до самовдосконалення і навчання впродовж життя, бути готовою до свідомого життєвого вибору та самореалізації, трудової діяльності та громадянської активності, здатною до ризику та інновацій. Тільки така спільнота громадян поведе українську економіку вперед.

Випускник нової української школи повинен бути: цілісною особистістю, всебічно розвиненою, здатною до критичного мислення; патріотом з активною позицією, який діє згідно з морально-етичними принципами і здатний приймати відповідальні рішення, поважає гідність і права людини; інноватором, здатним змінювати навколишній світ, розвивати економіку за принципами сталого розвитку, конкурувати на ринку праці, учитися впродовж життя.

Сучасне суспільство розвивається шаленими темпами і дуже гостро потребує компетентних в своїх галузях спеціалістів. Процеси демократизації та гуманізації суспільства, бурхливий розвиток інформаційних технологій ставлять перед освітніми закладами завдання формувати новий тип випускників - толерантних, відкритих до демократичного спілкування, здатних критично оцінювати події навколишнього світу й адекватно на них реагувати. Тому одним із основних завдань системи освіти України є підготовка національно-свідомих, творчих громадян, здатних критично мислити і на високому інтелектуальному рівні розв'язувати проблеми, що постають перед українським суспільством.

Мета заходу: за допомогою поєднання інноваційних технологій із дидактичним матеріалом, що має зміст патріотичного характеру, сформувати творчу, компетентну особистість, яка інтегрує знання, уміння, навички, які виявляються у прагненні, здатності і готовності до ефективного застосування сучасних засобів інноваційних технологій для вирішення завдань у професійній діяльності, у повсякденному житті, усвідомлюючи при цьому значущість результатів діяльності для своєї держави в майбутньому; зробити навчальний процес цікавішим та сформувати людину, що любить свою Батьківщину, є носієм національної культури, рідної мови, традицій.

 

Хлопчик:

Є на карті така країна

І куди б не поїхав я,

Пам’ятаю, що я – з України!

Це для мене – як віза моя.

 

Народився я українцем

І пишаюсь корінням своїм.

Зі своїм ім’ям, як з гостинцем,

Я готовий ввійти в кожен дім.

 

Ми нащадки величного роду!

В нашім серці – Тараса ім’я.

Вірю в світле майбутнє народу!

Наша доля зорею сія!

Ведучий:  Напевно, жодна людина в світі не може не любити країну, в якій вона зросла, землю, по якій вона робила перші кроки. Так і я обожнюю свою Батьківщину: кришталеві роси, які пробуджують в мені відчуття теплого літа, та тепле сонце, яке дарує впевненість у безмежності щастя. Я люблю свою Країну, проте буду намагатися змінювати її недосконалі риси на краще.

Ведуча: Кожен громадянин має пишатися своєю державою. Не запитуй, що країна зробила для тебе, спочатку запитай себе, що ти зробив для країни. Я хочу, щоб у моїй Батьківщині не було міжусобиць, жорстокої війни, нехтувань історією. Тепер ми починаємо розуміти це дуже гостро.

Ведучий: Україна – це центр, серце Європи, її окраса та перлина у срібному намисті. Ми любимо кожен схід сонця, кожен листочок, колосочок наших ланів та лісів, пишаймося і будьмо горді з того, що Ми -українці!

Вчитель:

Усі ми мріємо, наче ті егоїсти.

Своє не цінуємо, чужеє бракуємо.

Завзято справедливості шукаємо,

А себе та своє плекати забуваємо……

Учень 1:

Радянська колоніальна політика старанно насаджувала українцям почуття меншовартості та вторинності, яке ми ще довго інерційно плекали після здобуття Незалежності. Але зараз ми відмовляємося від російського напрямку та здобуваємо свою справжню національну ідентичність.

Учень 2:

Останнім часом ми все частіше промовляємо імена земляків, які подарували світові багато нових відкриттів, зокрема й у галузі інформаційних технологій. Давайте згадаємо українців, які зробили цінний внесок у розвиток інформаційного суспільства. 
 

Учень 3:

Почнемо з глибин ХХ століття та витоків комп'ютерних технологій і завершимо найбільш сучасними розробками. Поїхали!

Доповідь учня 1

Любомир Романків — людина, яка зробила можливим комп’ютер У 1931 році у місті Жовква Львівської області народився хлопець Любомир, якому судилося змінити світ. Його юність збіглася з подіями Другої світової війни, через що родина багато переїжджала по Європі, а згодом емігрувала до Канади.  Так починалося життя вченого-електрохіміка, який винайшов метод виготовлення тонкоплівкових мікроголовок для запису інформації. Саме завдяки цій технології змогли з’явитися жорсткі диски, які й досі використовуються у персональних комп’ютерах і серверах (втім, можливо, їх скоро замінять SSD-диски нового покоління, але їх би не існувало без тривалої епохи HDD-накопичувачів).  Любомир Романків і досі працює провідним науковцем в IBM, де його дуже цінують і поважають. Адже саме завдяки винаходу українця компанія змогла заробити мільйони доларів на виготовленні комп’ютерів.  Ба більше — завдяки цій технології існує компанія Apple. Як згадує пан Любомир, Стів Возняк поклав в основу свого першого персонального комп’ютера саме ці диски, куплені в IBM, після чого стартапом зацікавився Джобс. Сам Романків, розробляючи магнітні голівки, навіть не задумувався над тим, що вони можуть нести таке значення для людства, і продовжував працювати над інноваціями. Наприклад, він винайшов технологію пайки для чіпів, яка використовується для виготовлення сучасних мікросхем, присутніх в усіх комп’ютерах.   Українець є автором та співавтором 67 патентів і 180 наукових відкриттів, а його біографія і досягнення розміщені в Залі національної слави США. 

Доповідь учня 2

Сьогодні компакт-диск – це раритет. Але був час, що на цих блискучих кружечках зберігалася вся інформація. Фільми, музика, фото.

В’ячеслав Петров — випускник Харківського політехнічного інституту, вчений-кібернетик у галузі оптичного запису інформації, академік НАН України.
Наприкінці 1960-х років науковець розробив концепцію оптичних компакт-дисків як єдиного носія інформації. У 1977 році вона була представлена на Всесвітньому електротехнічному конгресі. Перші оптичні накопичувачі були створені в його лабораторії та підключені до супер-ЕОМ. Вже пізніше технологію почали використовувати для запису дисків CD та DVD, зокрема музичних компакт-дисків, які грали в плеєрах всіх підлітків 2000 років. Вчений здійснив ще ряд корисних винаходів та зробив значний внесок в розвиток української науки. Заснував Інститут проблем реєстрації інформації НАН України та декілька наукових видань, ініціював створення комп'ютерної мережі Київської міської державної адміністрації та ще багато чого.  В’ячеслав Петров — автор 230 винаходів, чотири його ліцензії куплені компанією Samsung.

Доповідь учня 3

 

Українець Іван Пулюй за 14 років до німця Вільгельма Рентгена сконструював трубку, яка згодом стала прообразом сучасних рентгенівських апаратів. Він набагато глибше, ніж Рентген, проаналізував природу і механізми виникнення променів, а також на прикладах продемонстрував їх суть. Саме Іван Пулюй першим у світі зробив ренгеновскій знімок людського скелета.

Годинник-глюкометр для діабетиків

 

Вчений із Закарпаття Петро Бобонич винайшов глюкометр у вигляді наручного годинника. З його допомогою діабетики можуть дізнаватися рівень цукру в крові в будь-який момент. Для цього не потрібно здавати кров.

Рідкий струменевий скальпель

Наукові співробітники Аерокосмічного інституту та Національного авіаційного університету створили рідкий струменевий скальпель, який не пошкоджує судинну систему при проведенні операцій на внутрішніх ораганах людини. Високий тиск при роботі апарату дозволяє видаляти нем'язові тканини з мінімальною крововтратою. Скальпель не має аналогів на Заході і є інструментом багаторазового використання.

 

Гнучкий суперконденсатор

Фахівці з Львівської політехніки придумали гнучкий тканинний суперконденсатор, який працює на сонячній батареї і може зарядити навіть мобільний телефон. Пристрій являє собою компактну систему енергозбереження, котра гнеться і кріпиться до будь-якої поверхні. Це український винахід увійшов у топ-100 кращих досліджень і розробок світу 2011 року за версією впливового американського журналу R&D Magazine.

Рукавичка EnableTalk для людей з обмеженими можливостями

Рукавичка призначена для перекладу мови жестів в слова. Пристрій для людей з обмеженими можливостями слуху та мовлення розробили українські студенти. Він виглядає, як дві рукавички, оснащені датчиками, які відстежують положення рук і передають дані на мобільний пристрій.

 

Ракетний двигун і перший супутник Землі

Уродженець Житомира Сергій Корольов є конструктором радянської ракетно-космічної техніки і засновником космонавтики. У 1931 році він разом з колегою Фрідріхом Цандером домоглися створення громадської організації з вивчення реактивного руху, яка згодом стала державною науково-конструкторської лабораторією з розробки ракетних літальних апаратів. У 1957 році Корольов запустив на навколоземну орбіту перший в історії штучний супутник Землі.

Поштовий індекс

У 1932 році в Харкові була створена унікальна система маркування листів. Спочатку в ній використовувалися цифри від 1 до 10, а пізніше формат змінився на число-буква-число. З початком Другої світової війни цю систему індексації скасували, однак пізніше продовжили використовувати в багатьох країнах світу.

Йосип Тимченко - людина, яка за два роки до відкриття братів Люм'єр, спільно з фізиком Миколою Любимовим розробив скачковий механізм "равлик". Його принцип дії був покладений в основу створення кінескопа. У 1893 році в Одесі були показані два фільми, знятих за допомогою першого кінескопа. Тимченко випередив західних винахідників кінематографу, однак його пристрій не був запатентований.

 Безкровний аналіз крові

Аналіз крові без крові? Ні, це не фантастика Харківський вчений Анатолій Малихін придумав, як зробити аналіз крові безкровним, не пошкоджуючи шкіру пацієнта.. Він створив прилад, п'ять датчиків якого прикріплюються на певні ділянки тіла людини, після чого на екран комп'ютера виводиться 131 показник здоров'я. Розробки українця тривали 25 років. Точність даних до 98%, що не поступається традиційному способу. Однак переваги "Біопроменя" затьмарює ціна. Викласти за чудо-апарат доведеться 20 тисяч доларів. І поки українців мучать звичайними аналізами крові в чергах і на голодний шлунок, винахід українця активно використовують у Китаї, Саудівській Аравії, Німеччини, Єгипті та Мексиці.

Сергій Корольов – людина, яка "запустила" Гагаріна у космос

Україна – космічна держава, у цій галузі ми досі не пасемо задніх. А все почалося мабуть з Сергія Корольова, якого вважають чи не засновником космонавтики! Саме під його керівництвом було запущено першу міжконтинентальну балістичну ракету, перший штучний супутник Землі, перший політ людини в космос та вихід людини в космос.

Почалося все з того, що він і Фрідріх Цандер створили громадську організацію з вивчення реактивного руху. Пізніше вона переросла у науково-конструкторську лабораторію з розробки ракетних літальних апаратів.


Рукавичка для людей з проблемами зору

Хлопець із Луганська Іван Селезньов представив на міжнародному конкурсі "Intel International Science and Engineering Fair" свій проект "Нове чуття: ультразвукова рукавичка для просторової орієнтації людей з вадами зору". Така річ може стати досить корисною з точки зору орієнтації у просторі. Винахід молодого українця потрапив до трійки кращих винаходів світу у 2013 році, а американські інвестори вже ним зацікавились і пропонують співпрацю. Однак Іван все ще чекає, коли матиме змогу розвинути проект в Україні.

Петро Бобонич глюкометр

Життя людей, які хворіють на діабет, важке і ніхто з цим сперечатися не буде. Але вчений з Закарпаття Петро Бобонич знайшов спосіб значно полегшити їхнє життя! Він винайшов глюкометр (прилад для вимірювання рівня цукру у крові) у вигляді наручного годинника. З допомогою цього приладу діабетики можуть дізнаватися рівень цукру в крові в будь-який момент. Для цього не потрібно здавати кров. Також його глюкометр можна використовувати для введення інсуліну за допомогою інсулінового насосу, який програмується через глюкометр-наручний годинник. Бобонич розробив і запатентував приставки до мобільних пристроїв для вимірювання концентрації глюкози крові у хворих на діабет.

Також він автор оптичного томографа для діагностики захворювання молочної залози жінок. Цей прилад зміг би дати можливість діагностувати захворювання без застосування рентгенівського проміння, яке є шкідливим для людей.


Маска Михайла Чумаченка, яка вміє посміхатися Варто згадати одеського школяра Михайла Чумаченка, який у 14 років розробив інтерактивну Led-маску та заснував свою компанію Qudi. Цей стартап не настільки масштабний, як згадані вище розробки, але схоже на те, що хлопець далеко піде.

 Марина В'язовська

І зовсім нещодавно світ вразила молода українська вчена Марина В’язовська. Вона розв'язала одну з найскладніших математичних задач сьогодення, над якою науковці бились уже кілька століть.

Її досягнення має велике значення для корекції помилок у мобільних телефонах, інтернеті й космічних дослідженнях. Зараз вона живе у Німеччині. Адже реалізуватися у якості науковця на Батьківщині, на жаль, значно складніше.

Українці - талановита нація і цей перелік винаходів цьому доказ. Шкода, що, як і раніше, українські вчені не отримують підтримку від держави. Тому і зараз доводиться реалізовувати свої плани та винаходи на теренах інших країн, які дуже зацікавлені у наших вчених.

Моє серце стало вдвічі більшим

Від розпуки, болю і жалю….

Воно б’ється зараз вдвічі швидше,

Бо пишаюсь й водночас скорблю…….

І стиснулось серце України,

Бо нема подіям вороття,

Бо її найкращі діти відділи за матінку життя!

Не осушить сонце її сльози

Але втішить вітер нових змін,

А травневі довгождані грози

Перемоги розхитають дзвін!

Хай розквітнуть в посмішках обличчя

Українські з заходу на схід!

Хай нас Україна всіх покличе

В мирі на урочистий обід!

Хай серця пульсують в унісоні!

Нас чекає світле майбуття!

Низько схилим голови в поклоні

Перед тими, хто за це віддав життя…

 

 

А ви думали, що Україна так просто? Україна — це супер! Україна — це ексклюзив. По ній пройшли всі катки історії. На ній відпрацьовані всі види випробувань. Вона загартована найвищим гартом. В умовах сучасного світу їй немає ціни.

 

docx
Додано
18 лютого 2023
Переглядів
752
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку