Презентація "Бахута Анатолій Павлович. Життєвє кредо письменника з Херсонщини"

Про матеріал

Презентація "Бахута Анатолій Павлович. Життєвє кредо письменника з Херсонщини". Презентація містить інформацію про життєвий та творчий шлях письменника, віртуальну екскурсію до міста Нової Каховки, поезії письменника, сучасні світлини творця.

Перегляд файлу

БахутаПавловичкредо АнатолЖиттій в

image. є є з письменника  

 Херсонщини,           і , і    ,

міжПноаертоджуноОрї нллаеітлкессріята туКфррулосончооїн пихфрелмаіїу           реат ім.

by Олена Григорчук

image


image


imageДитинство та юність Анатолія Бахути

Анатолій Бахута народився 1945 року у селі Високопілля на Херсонщині. Його дитинство припало на важкі повоєнні роки, коли відбудова зруйнованого господарства і подолання післявоєнних труднощів стали головними пріоритетами.

Хлопчик ріс допитливим та жвавим, захоплювався природою рідного краю, читанням книг та народними оповіданнями. Це заклало основи його майбутньої літературної творчості.

Дитинство та юність

imageАнатолій Бахута народився 2 січня 1939 року в Києві, у родині працівників річкового флоту. Дитинство минало спочатку в селі Калуга Березнегуватського району на Миколаївщині, куди батьки переїхали під час війни. Тут хлопчик закінчив 5 класів. 1951 року сім’я переїхала на Херсонщину, до Нової Каховки. Батьки працювали на будівництві Каховської ГЕС, а майбутній поет продовжив навчання у ЗОШ № 2 – єдиній на той час українській школі у місті, яку успішно закінчив у 1956 році.

image

Дитинство та юність

imageНавчався Анатолій Бахута добре, батьки отримували подяки від педагогів за зразкове виховання сина. У цю пору хлопець захопився малюванням. І дотепер зберігаються в сімейному архіві автопортрети, замальовки з натури батьків, дружні жарти. Тож, є підстави стверджувати, що він міг би стати професійним художником, але зявилися нові захоплення музика, фотосправа. Проте найбільша пристрасть Анатолія в юні роки це поезія. Саме тоді і народилися перші вірші.

image


Поетична                  і     

imageАнатолія Бахутитворчсть

Початок поетичної творчості А. Бахути припадає на 1950-ті роки. Друкуватись почав у 1957 році на сторінках місцевої, а пізніше – республіканської преси, в журналах «Ранок», «Україна», «Дніпро», «Перець».

Писати Анатолій  почав ще у дитинстві:

Взьмуі    перо й поткі мелодйі

Кипить, немов дев΄ятий вал,

І гмниі   людям і свободі

Спваютьі    лицарі слова,

І прямо в хижу пащу згуби

Регочуть життєдайні грози,

І мислі ржутьсяі    , як зуби,

І капають рядки, мов сльози.


imageАнатолПисьменницькаяБахути діяльність

і

Письменник і літературознавець А. Португальский, колишній директор літературно-меморіального музею ім. А. Бахути в Новій Каховці, вважає антивоєнну поему «Ми діти людей» найвидатнішим твором митця, а у передмові до «Вибраних творів» Анатолія Бахути пише: «Це було нове, незвичне в сучасній українській поезії.

imageПерші літературні спроби та публікації

Поетичному слову Анатолія Бахути судилося бути повною мірою прочитаним і осмисленим вже після того, як він пішов з життя. Лише починаючи з 1990-х років, окремі його поезії почати виходити друком у колективних збірниках

          (1994)«Передчуття» В«(2002)іКрчнаіссунть» е                (2007)«Вежі та вітрила» а«лСтьмеапн»ахах

Творчість письменника-земляка


                            Жанрове розмаїття                             Увага до деталей             Цікаві сюжети

imageТвори Анатолія Бахути            Письменник майстерно описує            Захоплюючі сюжети, охоплюють різноманітні   колоритних персонажів та          непередбачувані повороти та жанри, від пригодницьких    занурює читача в атмосферу        гумористичні елементи оповідань до фантастичних         подій, використовуючи влучні       роблять твори Бахути

повістей та гумористичних    деталі та яскраві образи. цікавими та захопливими для творів.          читача.

Творча палітра митця

Творча палітра митця різнобарвна: патріотичні та філософські вірші, поеми, казки, байки, гуморески та ціла низка афоризмів. Найяскравіше свій оригінальний талант поет виявив в жанрі філософської лірики. Писав Анатолій Бахута і для дітей. Віршики для малечі увійшли до антології дитячих творів херсонських авторів

image«Гойдалки над степом» (2009). Поезії «До Україні» та «Ой, доле наша» були покладені на музику херсонською композиторкою Любов’ю Працюк. Ці дві пісні увійшли до колективного пісенного збірника херсонських авторів «Повіку бути хлібу й пісні» з серії «Пісенні скарби Херсонщини» (2009).

АнатолПригодницькяБахутиі твори

і

imageАнатолій Бахута - відомий херсонський письменник, чиї пригодницькі твори здобули широке визнання. Його захопливі історії занурюють читачів у світ небезпечних подорожей, захопливих відкриттів та непередбачуваних ситуацій. Від морських експедицій до таємничих джунглів, кожен твір Бахути вражає читача своєю динамікою та реалістичністю.

У своїх пригодницьких творах письменник вміло поєднує гостросюжетну інтригу, глибоку психологічну проробку героїв та яскраві описи природи. Читачі з нетерпінням чекають на кожну нову книгу автора, щоб поринути у захопливі пригоди.

imageСправжній лицар поезії

Анатолій Бахута був дуже вимогливим до себе і до інших. «Вні був справжнмі лицарем поезії. Не терпві срості  і, трафаретності, говорив правду у вчі і людині», – згадувала поетеса Вікторія Смолій. На думку

кращого друга та соратника по поетичному перу Олександра Гунька, «не кожному дано таке багатство душі, таку чистоту помислві і

поривань. Все життя нашого земляка це приклад як залишитися людиною в повному розумнні    і слова».

image


image


imageЖанроваписьменника різноманітність творчості


Пригодницькі твори

Анатолій Бахута відомий своїми захоплюючими пригодницькими оповіданнями та повістями, які переносять читача в атмосферу небезпечних подорожей та захоплюючих пригод.

Фантастичні твори

Письменник також створював яскраві зразки фантастичної літератури, які поєднували науково-технічні ідеї з глибокими філософськими роздумами.

Поетичні твори

У доробку Анатолія Бахути важливе місце займають поезії, які вирізняються тонким гумором,  соціальною критикою, філософськими роздумами.


АнатолБудинокя-музей Бахути і Павловича

image1 серпня 1992 року, через 2 роки після смерті Анатолія Павловича, в будинку, де жив поет, стараннями його друга, місцевого поета Олександра Гунька та письменника Анатолія Португальського, відкрився музей-садиба А. Бахути. Саме цю батьківську рідну хату з квітучим садом самобутній український поет любив понад усе. Літературно-меморіальний музей став місцем творчих зібрань його шанувальників, особливо новокаховчан. Тут відбуваються зустрічі шкільної молоді з місцевими письменниками. Щороку на базі музею проводиться міський конкурс на здобуття літературно-художньої премії ім. А. Бахути.

imageimageтворчостіжнароднеАнатол визнанняяБахути

                                                                   і                 і

Після смерті батьків поет жив самотньо у будиночку на околиці міста, до того ж, його вже багато років не відпускала важка хвороба. 1 серпня 1990 року Анатолія Бахути не стало. Того ж року йому було присуджено Міжнародну літературну премію ім. Олексія Кручоних (посмертно) за рукописи поетичних книг «Сталеві бризки» та «Дань».

Вдячні новокаховчани шанують пам'ять про свого земляка. У 1991 році імя А. Бахути присвоєно ЗОШ 2, в якій він навчався, та встановлено на ній меморіальну дошку.

АнатолБудинокя-музей Бахути і Павловича

imageУ навчальних закладах і бібліотеках Нової Каховки проводяться літературні вечори, спілкування з поетами-земляками, конкурси художнього читання віршів. У 2006 році вийшла друком книжка Миколи Чемериса «Живой поезії стежина. Будинок-музей Бахути Анатолія Павловича», до якої увійшли учнівські поезії та твори професійних авторів, присвячені А. Бахуті.


image


image


image


image


image


image


image


image

imageрозвитокХерсонщиниВнесок Анатоллтературиія Бахути в

                                                                                                                                                                                                                  і    

Анатолій Бахута зробив значний внесок у розвиток літератури свого рідного краю - Херсонщини. Своїми пригодницькими, фантастичними та гумористичними творами він збагатив літературну палітру регіону та привернув увагу читачів до багатої та різноманітної творчості письменників-земляків.

Своєю активною літературною діяльністю Анатолій Бахута популяризував херсонську літературу, сприяючи її визнанню на загальнонаціональному рівні. Його творчість стала значним внеском у розвиток культурного та літературного надбання Херсонської області.

imageЗначеннясучасного  творчостчитача і Анатолія Бахути для


1 Збагачення літератури рідного краю 2

Твори Анатолія Бахути збагачують літературу Херсонщини, відкриваючи читачам неповторний світ пригод, фантастики та гумору його творчості.

Актуальність для сучасного читача

Твори письменника залишаються цікавими та актуальними для сучасних читачів, які цінують якісну літературу з місцевим колоритом.


3 Формувідентичнанняості національної                       4

Творчість Анатолія Бахути сприяє формуванню національної ідентичності, розкриваючи унікальні особливості культури та традицій Херсонського регіону.

Збереження літературної спадщини

Твори письменника стають важливою частиною літературної спадщини, яку необхідно зберігати та передавати наступним поколінням.


image


image


image

image


image


image


image

imageПокликанняджерел        на список використаних

:

1.        Херсонська обласна бібліотека для юнацтва ім.Б.А.Лавреньова https://unalib.ks.ua/bahuta-anatoliy-

pavlovich.htm

2.        https://krai.lib.kherson.ua/ru-b3-peopl-2.htm

3.        Унікальні світлини з історії будівництва й роботи Каховської ГЕС оприлюднили архівісти  https://vechirniy.kyiv.ua/news/84007/

4.        СтікерБейкер | Створюйте наклейки зі штучним інтелектом (stickerbaker.com)

6.5. httОсобистps://novakahovka.citі світлини. y/articles/334644/prorochi-ryadki-anatoliya-bahuti

pdf
Додано
19 вересня
Переглядів
13
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку