Таблиці. «Підготовка до ЗНО/НМТ з української літератури. Давня українська література»

Про матеріал

Запропонований матеріал відповідає чинній програмі ЗНО/НМТ з української літератури. Таблиці містять необхідний мінімум з теорії літератури до розділу 2 – «Давня українська література». Вони складені з метою повторення вивченого матеріалу під час підготовки до ЗНО/НМТ.

Перегляд файлу

Готуємося до ЗНО/НМТ з української літератури

 

Розділ 2

 

Давня українська література

«Повість минулих літ»

Про твір. Це перший літопис, що дійшов до наших часів. Уважається, що його за князювання Володимира Мономаха (поч. ХІІ ст.) створив на основі попередніх зведень монах Києво-Печерського монастиря Нестор. Оригінал літопису не зберігся, але дійшов у списках (найдавніший – Лаврентіївський – 1377)

  •          рік створення: 1113 рід: епос
  •          жанр: літопис
  •          тема: висвітлення історії слов’ян від Ноя; розповідь про розселення східних слов'ян, їх звичаї та мову, про становлення Київської Русі, про князів, що будували могутню державу, про чвари між князями
  •          ідея: уславлення героїчних розбудовників держави; засудження міжусобиць; утвердження християнства; визначення рівноправності слов'янського народу серед інших.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           «Слово про похід Ігорів»

Про автора. Існує кілька версій щодо авторства цього твору: автор – Боян; автор – хтось із тодішньої феодальної верхівки; автор – один із учасників походу.

 

 

 

 

Григорій Савич Сковорода (1722-1794)

Про автора. Мислитель-гуманіст (філософ), просвітитель, письменник. Життєве кредо, що написане на надгробку: «Світ ловив мене, та не спіймав»

«Всякому місту – звичай і права» вважають моральним кредо Г. Сковороди.

 

 

 

docx
Додано
24 вересня
Переглядів
19
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку