Перший урок для 5 класу в 2023 році

Про матеріал
Урок державності та патріотизму. «Жовто-блакитне серце ніколи не здається!» Мета: • розширити знання учнів про цінності українців і України; розширити поняття про єдність, незалежність і суверенність нашої держави та роль у цьому українського воїнства; прищеплювати любов до державних символів України; • розвивати в учнів бажання брати посильну участь у розбудові та зміцненні єдності нашої держави; • виховувати почуття патріотизму, національної гордості та любові до Батьківщини, свого народу, рідної мови; виховувати майбутнього захисника своєї Вітчизни та формувати в учнів активну громадянську позицію щодо єдиної, цілісної держави та захисту її кордонів.
Перегляд файлу

 

 

 

План-конспект

уроку державності та патріотизму

 

«жовто-блакИтне серце

 ніколи не здається!»

 

 

 

 

 

 

 

Тема: «Жовто-блакитне серце-ніколи не здається!»

Мета:

      розширити знання учнів про цінності українців і України; розширити поняття про єдність, незалежність і суверенність нашої держави та роль у цьому українського воїнства; прищеплювати любов до державних символів України;

      розвивати в учнів бажання брати посильну участь у розбудові та зміцненні єдності нашої держави;

      виховувати почуття патріотизму, національної гордості та любові до Батьківщини, свого народу, рідної мови; виховувати майбутнього захисника своєї Вітчизни та формувати в учнів активну громадянську позицію щодо єдиної, цілісної держави та захисту її кордонів.

Форма проведення: урок державності та патріотизму.

Місце проведення: класна кімната.

Тривалість: 45 хвилин.

Обладнання: мультимедійний проектор, ноутбук, екран, два монітори, музично –акустична установка, естетичне оформлення.

Наочне та дидактичне забезпечення: Державні символи України, аудіозапис Державного гімну України, відеокліпи, мультимедійна презентація.

Методи і прийоми: слово вчителя, лекція, декламація, наочні методи.

Міжпредметні зв’язки: історія України, література, інформаційні технології, художня культура.

Очікувані результати: учні поглибили знання про цінності українців і України взагалі; розуміють необхідність єдності, незалежності і суверенності нашої держави та ролі у цьому українського воїнства; поважають  державні символи України. Учні, як свідомі громадяни і патріоти Батьківщини, розуміють життєву необхідність згуртованості нашої нації, прагнуть брати активну участь у розбудові та зміцненні єдиної, цілісної держави та захисту її кордонів.

 

Хід уроку

Слайд 1

І.Організаційний момент.

           Доброго дня, великий народе, великої України! Дозвольте щиро привітати вас із початком навчального року та побажати здоров’я, щастя, сили, творчої наснаги, теплоти та щирості, а головне – здійснення всіх ваших мрій і сподівань під мирним, чистим небом нашої незалежної, вільної України!

Цей навчальний рік розпочався у дуже складний час для нашої Батьківщини. Час, який потребував нашої спільної згуртованості та єдності!

Тому і тема  нашого уроку державності, патріотизму та єдності українського народу є промовистою – «Жовто-блакитне серце-ніколи не здається!»

Слайд 2

ЕПІГРАФ

Серце жовто-блакитне,
В наших грудях б'ється,
Віра в майбутнє квітне,
Свобода прапором в'ється.
 

ІІ. Мотиваційний етап.

Слайд 3

24 лютого мільйони з нас зробили вибір: не білий прапор, а синьо-жовтий стяг. Не втеча, а зустріч. Зустріч ворога. Опір і боротьба. лютому. 2 рік стійкості. 2 рік витримки. 2 рік єдності. Незламні піднялись на боротьбу в лютому.

 

Незламні переможуть. Українці – скарб. Воїни – сталь.

 

Це був рік болю, жалю, віри та єдності. І це рік нашої з вами незламності. Знаємо, що це буде роком нашої з вами перемоги!

Рік, як усе змінилося. Змінилося для України, для всієї Європи й вільного світу. Те, до чого за десятиліття миру звик вільний світ, виявилося тим, за що треба воювати.

Не спрацювала дипломатія. Не спрацювала наявна у світі архітектура безпеки. Не спрацювала стара європейська надія, що економічні зв’язки здатні утримати від руху російські танкові колони.

Але було й те, що спрацювало. Передусім єдність. Єдність України, всього вільного світу. І рішучість. Рішучість у захисті основ нашого з вами життя.

Чи нам під силу перемогти? Так, ми здатні на це. У єдності. Рішучо. І незламно.

Зараз той час, коли нашою сміливістю і нашою зброєю можна повернути мир і створити історично важливий запобіжник для будь-яких агресій. Ми можемо це забезпечити. Разом із вами! Разом з усіма у світі, хто цінує життя.

 

ВІРШ. Серце жовто-блакитне,
В наших грудях б'ється,
Віра в майбутнє квітне,
Свобода прапором в'ється,

Душа жовто-блакитна,
У нашій Україні милій,
Не зламна вона, непохитна,
В єдиній, в країні цілій,

Ми вдячні тобі наш Боже,
За сильний, непокорений дух,
Покров всім живим допоможе,
Померлим Небесний пух,

І наша мова співуча,
Як крила міцні, батьківські,
О земле наша родюча,
Донецькі ми всі та Львівські,

Свобода прапором в'ється,
Віра в майбутнє квітне,
В наших грудях б'ється,
Серце жовто-блакитне!!!!!!!!

Слайд 4

Українські військові, які захищають усіх нас на передовій, – вони номер один. Саме завдяки нашим захисникам і захисницям Україна стоїть міцно, бореться, живе. Дякуємо всім нашим воїнам – живим і тим, кого з нами, на жаль, уже немає, – за їхню мужність.

Зло все ще поруч, і битва триває. Але ми точно знаємо, що вона закінчиться нашою перемогою.

Ми стали іншими за цей рік. Пройшли шлях від жаху до ненависті та зневаги, від розгубленості до єднання і віри в перемогу. Ми відчули, що ми Українці, що між нами і ними кривава прірва, яка збільшується з кожним пострілом.

Ті, хто свідомо став на військовий шлях і кого цей шлях обрав 14-го року і 24 лютого. Ті, хто не уявляє свого життя без допомоги іншим українцям і всій нашій державі. Ті, хто стійко боронить позиції України і наближає день нашої перемоги.

Саме від вас залежить, чи бути нам усім, чи бути Україні. Щодня залежить! Щогодини! Саме від тебе, український воїне! Найголовніша наша людина. Яка стоїть і завдяки якій стоять мільйони українців. Яка вистоїть і завдяки якій вистоїть Україна!

Завдяки якій вічно лунатиме: «Слава Україні!»

 

ВІРШ. Жовто-блакитне серце

І плаче, і сміється!

Жовто-блакитне серце

Ніколи не здається!

В кожній новій надії

Там є моя надія,

Допоки серце б'ється,

Моя країна б'ється!

 

ВІРШ. Ми дякуємо всім , хто витримав той лютий, цей рік і хто дає Україні незламність!

Слава всім, хто зараз у бою! Слава Збройним Силам України, Національній гвардії, розвідці, Службі безпеки України, Національній поліції України, українським прикордонникам і всім нашим Силам оборони і безпеки!

Слава всім, хто допомагає битися і хто рятує життя! Світла пам’ять усім, чиї життя забрала ця війна!

Слава нашим героям! Слава Україні!

 

Прошу всіх встати. (Звучить Державний Гімн України).

ІІІ. Дискусія.

 Слайд 5

  Учитель. У кожної людини є велика Батьківщина - країна, де вона народилася. Щасливі ми, що народилися на такій чудовій, багатій, мальовничій, багатонаціональній землі - на нашій славній Україні! Тут жили наші діди і прадіди, тут живуть наші батьки, тут корінь роду українського, що сягає сивої давнини.

Україна - це мати, яку не вибирають, бо Україна - це доля, яка випадає раз на віку, бо Україна - це пісня, яка вічна на цій землі. Це наша свята земля, наш рідний край – «Від Сяну до Дону»! Хай буде він благословенним у віках!

Минулого року, коли російське зло розпочало проти нас тотальну війну, – ми не злякалися. Ми не розгубилися. Українці стали на захист держави. Вільний світ став на захист України.

Глобальний центр сили і сміливості зараз тут, в Україні, саме в наших людях, які боронять нашу державу. Які боронять нашу землю, нашу Донеччину, нашу Луганщину, всі наші землі, де тривають дуже жорстокі й болісні бої.

Я дякую кожному нашому воїну, всім, хто стійко, сильно, сміливо захищає наші позиції на Донбасі, знищує ворога і за потужний результат на сході.

Слава кожному і кожній, хто зараз у бою! Дякую всім, хто допомагає захищати Україну від російської агресії!

Слава Україні

 

Демонстрація відеокліпу

 

Україна досягла найбільшої національної єдності у своїй історії. Україна обʼєднала світ. Українці надихають сотні інших народів тим, як захищають свою державу та свободу. Ми зараз живемо у той час, коли всі історичні складнощі для України можемо перемогти.

Учень. Можемо! Якщо будемо берегти нашу єдність, одне одного і нашу державу. Я дякую всім, хто дбає про Україну та українців! Я дякую всім, хто дбає про нашу єдність – і про єдність світу заради України! Дякую кожному і кожній, хто зараз у бою за незалежність нашої держави!

Світла пам’ять усім, хто віддав своє життя за Україну! Усім, кого ми згадуємо, коли говоримо «Слава Україні!».

Поки окупант на нашій землі, поки нашим містам загрожує руйнація, поки життя й свобода мільйонів українців під загрозою, ми повинні продовжувати цю битву. І ми вистоїмо. Я знаю, що ми вистоїмо.

Учень. ВІЙНА...​​

Війна! Порожні вулиці, сирени, укриття,
Вдягає ляльку поспіхом розгублене дитя. 
Вломились «визволителі» злодюгами у дім.
Поборемо, здолаємо!  Дамо вогню усім! 

Ніколи не пробачимо загарбницьку орду
За долі покалічені, за сльози і біду.
Війна. Летять над згарищем лелеки й журавлі,
І вперто лізе паросток зелений з-під землі.

Щодня ми втрачаємо українських синів і доньок у війні, яку Україна не починала. Людей, які могли б бути митцями чи політиками, підприємцями чи журналістами, науковцями чи дипломатами. Ким завгодно, але – живими! Якби не Росія.

Учень. Це відверта війна тиранії проти свободи. В основі цієї російської війни – ненависть і бажання пограбувати сусідню націю. Поки окупант на нашій землі, поки нашим містам загрожує руйнація, поки життя та свобода мільйонів українців під загрозою, ми повинні продовжувати цю битву. І ми – вистоїмо. Я знаю, що ми вистоїмо. Разом із вами.

Учень. Має перемогти право чоловіків і жінок бути щасливими й жити своїм життям. Має перемогти священність родини, а не якоїсь тиранічної імперії, можливість давати майбутнє дітям, а не якійсь загарбницькій доктрині. Свобода має перемогти.

Учень. У кожного з нас більше немає чужих міст, сіл, вулиць. Кожне місто – рідне. Кожне село – рідне. Кожна вулиця – рідна. Навіть якщо ми там ніколи в житті не були.

Учень. Волноваха, Гостомель, Маріуполь, Харків, Херсон, Чернігів.

Минув рік, як ці міста стали містами-героями. Символами незламності. Прикладами стійкості і нескореності.

Слайд 6

Учень. Увесь світ чітко усвідомив, на яку жорстокість і зло здатна Росія. І водночас побачив, на що спроможна Україна.

Ми один за одного. Завжди.

Не злякаємось, не зламаємось, не здамося.

Будемо боронити наш синьо-жовтий стяг. До перемоги.

Учень. Завивають сирени
тривожно, невпинно —
Гірка нині доля у тебе,
моя Україно!
Своїми грудьми
ти Європу
й пів Світу прикрила.
Та вірю, що вистоїш, нене,
й розправиш
свої білі крила!...

Учитель. Рік тому, на п’ятий день повномасштабної війни, ми подали заявку на вступ України до Євросоюзу. Ми здобули кандидатство. Цього року час для рішення про початок переговорів щодо членства.

Саме з Україною величний проект мирної, вільної та об’єднаної Європи стане довершеним.

Ми разом у боротьбі, а отже, будемо разом і в перемозі. Хай живе Європа! Хай живе свобода!

 

Продовження диспуту під супровід презентації

Слайд 7

Учитель. Війна, що змінила кожного.

24 лютого 2022 року назавжди розділило життя українців на до та після. О п'ятій ранку російські війська здійснили масовану повітряну атаку по всій території України та почали повномасштабний воєнний наступ. За вісім років терору Донбасу та окупації Криму людоїдський апетит країни агресора зріс.

Розраховуючи на швидку перемогу «за три дні», війська загарбників наштовхнулися на потужний супротив українців, які завзято боронять свою землю, волю та незалежність попри те, що звичне життя руйнується на очах.

Сьогодні українці об'єднані як ніколи — голими руками зупиняють танки та БТРи, виходять на мітинги в окупованих містах, бо покірно мовчати не вміють. Кожен українець на своєму фронті самовіддано воює за свою країну як волонтер, журналіст, хакер, кухар, водій, митець тощо. Війна стерла усі хиткі насадженні конструкти, що вносили роз'єднання, усвідомлення української ідентичності невідворотно викристалізовується в кожному громадянині України.

Війна торкнулася кожного українця Отже, наше життя вже ніколи не стане колишнім та й ми вже ніколи не будемо, ті, що були, але не здаваймося! Ворог з кожним днем стає все слабший, а дух українців все сильніший, тому не потрібно втрачати віру, все буде добре.

Ми перейшли у наступний еволюційний етап кристалізації та перебуваємо у процесі трансформації в націю переможців.

Комплекс меншовартості українців розвіяний та відійшов в небуття. Наша небачена мужність та хоробрість, міць та дух лікує українське суспільство від отриманих в минулому тоталітарних та колоніальних травм.

Слайд 8

Саме зараз і саме в Україні ми захищаємо право кожної людини, кожної родини жити в безпеці, вільно, прагнучи до свого щастя.

Учень. Ми боремось за мир у нашім краї,
Ми боремось за щастя й майбуття.
Як тяжко не було б на серці,
Та віру нашу не зламать.
І зовсім скоро радість повернеться,
І буде Україна наша розквітать

Учень. Ми вже пройшли довгий шлях. Можливо, найскладніша з вершин попереду. Ми це подолаємо. І разом ми зустрінемо свій світанок, коли сонце зійде над усією нашою країною. Це синьо-жовтий прапор. Він обов'язково буде піднятий на всій нашій Богом даній землі, на всіх тимчасово окупованих чортами територіях.

Слайд 9

Учень. Сонце буде світити на півдні, сонце буде світити на сході, а сонце буде світити в Криму. Жовтогаряче сонце в мирному блакитному небі, і це світло справедливості.

   На нашій, українській, землі відбувається битва за основу вільного світу. Ми точно переможемо в цій битві. Російське зло впаде саме тут, в Україні, і більше не зможе піднятися. Людяність переможе.

Учитель. Рік тому успіхи нашого народу в битвах за Чернігівщину, Сумщину, за Київщину відкрили світу правду. Правду про те, якою є Україна.

Світ побачив не тільки сміливість і рішучість українців, не лише те, які незламні українці й українки. Світ побачив, що Україна здатна вийти переможцем із цієї війни – війни за Україну.

Це була принципова зміна ставлення до нашої держави, до нас усіх, українців. Саме тут була підтверджена віра світу в Україну. Підтверджена діями наших воїнів та втечею окупанта.

Дякую всім, хто наближає нашу перемогу. Слава всім, хто зараз у бою заради України!

Учень. Ми, українці, повинні пишатися тим, що наша Україна ніколи не поневолювала інші народи, не вела загарбницькі війни, а лише захищала себе від ласих на чуже добро близьких і далеких сусідів. Пережила добу Руїни, гітлерівську навалу, не схиляючись перед ворогом на коліна.

Учитель. Історичний парадокс: хто був нашим ворогом – став нашим другом, кого ми вважали другом – викрив своє справжнє ставлення до українців.

Слайд 10

Учень. Ми одна велика сім’я. Українці. У нас одна велика домівка. Україна. У нас одна велика мета. Перемога. Для всіх.

Учитель. Цього дня рік тому всі ми молилися, щоб Україна вистояла. Сьогодні – щоб Україна перемогла. Ми не лише чекаємо й просимо, а здобуваємо й творимо цю перемогу самі. ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­____________днів.

 

Учитель. Дякую нашим воїнам за те, що боронять Україну, нашу землю, наші сім’ї. Щиро вдячна від кожного українця за той великий шлях, який ви проходите щоденно.

Слава нашим воїнам!

Вічна пам'ять всім тим, чиє життя забрав російський терор!

Слава Україні!

 

Учень. Наш народ, який пройшов через тернистий шлях випробувань, виборов право на утвердження себе у світі як нації – такий народ має право на самостійний цивілізований розвиток. Перед усім світом постала суверенна, незалежна держава з давньою славною історією, оригінальною духовною культурою, зі своїми символами, конституцією, мовою, чесними, працьовитими, талановитими, миролюбними людьми - українським народом.

 

Слайд 11

Учитель. Сьогодні нашій країні як ніколи потрібно бути єдиною та згуртованою. На цілісність нашої держави посягнули  вороги , і багато наших земляків на сьогодні мобілізовано до лав українського війська. Вони з честю воюють  з терористами, відвойовують та захищають кордони нашої держави, кожен клаптик української землі.

Учень. Сотні тисяч наших людей захищають Україну від ворога. Мільйони – допомагають! Шукають усе необхідне для оборони, лікують і реабілітують після поранень, рятують після російських ударів, працюють заради України й українців.

Саме в цьому наша міцність.

Ми боремось за своє життя!

Слайд 12

Учень. Жовто-сині і біло-червоні – ці чотири кольори міцніші за ворожий триколор.

Дякую полякам, за те, що підтримали! Перемоги нам усім!

Учень. Україна – країна тепла, дружня, але в цій війні безкомпромісна. Безкомпромісна в тому, що ми не віддамо нашу землю, нашу свободу.

Так само, як ми безкомпромісні й в дружбі. Ми вважаємо Польщу нашими реальними друзями. Не тільки партнерами, а й дійсно друзями на віки.

Учитель. Немає більше таких моментів, коли ми були б порізно, коли ми були б необʼєднані. Українські й польські серця бʼються за одну свободу, за обопільну незалежність наших держав, за нашу рідну Європу – наш спільний дім. І ми – переможемо!

У майбутньому між нашими народами не буде існувати жодних кордонів: політичних, економічних і – що дуже важливо – історичних. Але для цього ще потрібно перемогти. Для цього потрібно ще трішки пройти пліч-о-пліч

 

24 лютого, 14-й рік, боротьба за волю для України у XX столітті, визвольні битви більш ранніх часів – усе це буде увінчано перемогою України, яку ми щосили наближаємо зараз кожного дня.

Слава нашим воїнам! Слава всім вам, слава українським добровольцям!

Учитель. Навесні 2022-го ми звільнили від окупанта північні регіони України. Завдяки міці сил оборони й безпеки та сміливості всіх наших людей нам вдалося вистояти. Світ побачив, на що здатні українці.

Усе це заряджало на подальшу боротьбу й повернення нашого прапора всюди: у Куп’янськ, Балаклію, Ізюм, Херсон. І після півночі – успішне звільнення рідної землі на півдні. Щоб далі – на сході. Далі – у Криму. До повної деокупації нашої суверенної території. До нашої повної перемоги.

Учень. Міцність наших Сил оборони і безпеки – у міцності нашого народу. А сила українців і держави в цілому ґрунтується на тому, що українці стають воїнами у вирішальний час – не губляться, а б’ються, не шукають чужого, а роблять усе, щоб вибороти своє.

Учень. Ми переможемо в цій війні. Робимо все для цього. Підтримуємо одне одного. Посилюємо державу. Об’єднуємо світ заради нашої перемоги. Яка складається, насправді, із дій усіх, хто бореться за Україну, хто воює за нашу державу і за своїх побратимів, хто робить усе, щоб не віддати ворогу ані нашу землю, ані українську славу.

Слава всім, хто зараз у бою за нашу державу! Слава всім, хто став на захист України!

Світла пам’ять і вічна шана всім, чиї життя були забрані російськими обстрілами та ударами!

Слава Україні!

 

Слайд 13

Учитель. Рік тому ми починали в Мощуні звільнення наших земель. Ми  дякуємо та вклоняюсь усім, хто брав і продовжує брати в цьому участь. Військовослужбовці всіх родів військ, спецпризначенці, нацгвардійці, тероборона, поліція, СБУ, наші розвідники, наші прикордонники, медики, сапери, пожежники, наші енергетики, аграрії, дипломати, наші журналісти, волонтери й усі наші небайдужі, незламні громадяни. Чоловіки, наші жінки, літні й зовсім юні українці, які всі разом зупиняли ворожу техніку, повідомляли про рух цієї ворожої техніки та місцезнаходження і навіть допомагали корегувати вогонь по всіх окупантах.

Усі ми боремось і продовжуємо боротися пліч-о-пліч. Заради спільної мети. І всі ми обов’язково звільнимо нашу державу, звільнимо нашу Україну до останнього міста, до останнього села, останньої хати, останнього метра нашої землі й вигнання з неї останнього ворожого солдата, що стане першим днем миру та першим днем нашої перемоги.

Учень. Дякую всім, хто її творить, дякую кожному і кожній, хто її наближає. Усім тим, хто зараз тут, і всім тим, хто зараз на фронті, хто живий і хто назавжди в нашій пам’яті.

Слава нашим містам!

Слава нашим героям!

Слава Україні!

Учень. Світ стане безпечнішим, коли тиранія програє й коли інші потенційні агресори побачать повну силу свободи.

І світ стане безпечнішим, точно стане безпечнішим. І для націй, і для людей, і для держав.

Учитель. Війна в Україні – один із найбільших збройних конфліктів після Другої світової війни. Активна лінія фронту сягає 1500 км. Бої точаться в полях, лісах, на воді, у небі та містах. Ми продовжуємо боротися за рідну землю. Попереду звільнення всіх окупованих територій. І Україна обов’язково це зробить.

Коли окупант, що прийшов на нашу землю, чомусь вірить у себе, українці, упевнено дивлячись в очі ворогу, доводять, що вірити в Україні будуть лише в Україну і лише в українців, лише в нашу славу – славу українського народу, славу українських героїв. Коли світ помилково не очікує від українців сили, мільйони наших людей проявляють таку сміливість, що у світі не залишається жодного куточка, де б не чули про силу України.

 

Демонстрація відеокліпу

 

Слайд 14

Учитель. Держава-зло вкотре демонструє свою сутність. Просто серед дня вбиваючи людей. Руйнуючи, знищуючи все живе.

За кожен прояв тероризму буде справедлива відповідальність. Жодного сліду Росії на нашій землі не залишимо. І жодного ворога непокараним також не залишимо.

Є лише один шлях зупинити російський терор, повернути безпеку всім нашим містам і громадам, від Сумщини до Донбасу, від Харківщини до Херсонщини, від Київщини до Ялти. І цей шлях – військова перемога України. І наші дії будуть потужними. І ми дуже чекаємо на доставку зброї, обіцяної нашими партнерами. Учень. Наближаємо перемогу якомога ближче. І ми забезпечуємо дух єдності на максимум. Ефективність - на максимум. Підготовка - також на максимум.

Ворог безумовно зазнає втрат у відповідь на кожен удар по українцям.

Слава всім хто зараз бореться за Україну! Дякую всім, хто працює на нашу оборону і перемогу!

Дякуємо всім хто допомагає!

Слава Україні!

Учитель. Те, що Україна вистояла, те, що Україна може боротися та звільняти свою землю, те, що Україна впевнена у своєму майбутньому, багато в чому базується на нашій упевненості в уміннях і талантах, розумі й стратегічному мисленні всіх, хто ефективно працює в українському оборонно-промисловому комплексі та здатний його розвивати.

Учень. Слава всім нашим воїнам, які зараз у бою! Дякую всім, хто допомагає Україні!

Дякую всім, хто захищає наш народ і захищає українське життя!

Слава Україні!

 

Учитель. Ми зараз на такому етапі війни, коли нашому суспільству і партнерам важливо не втрачати відчуття шляху, який нам треба подолати. Саме шлях. Шлях, який попереду.

У порівнянні з минулим роком зараз в багатьох місцях тихіше. Але це не означає, що десь можна ігнорувати війну або бути менш зосередженим на допомозі державі.

Немудро просто пасивно сподіватися, що перемогу принесе хтось інший, той хто зараз в окопах, хто зараз в штурмах. Це спільне завдання. Перемогу здобувають кожен. Тими, хто за це бореться і тими, хто дає зброю. Тими хто зменшує можливості держави-терориста і тими хто збільшує можливості України.

Учень. Дякую всім українським чоловікам і жінкам, які розуміють, що ми маємо пройти цей шлях разом - до перемоги, і в справжньому єдності, підтримуючи один одного і державу.

Слава всім нашим воїнам! Слава нашому сильному народу!

 

Учитель. Держава-терорист не здолає єдності всіх, хто цінує свободу. Окупант не зробить залякування й терор новою нормою для Європи. Вони не переконають нікого, що вбивати й грабувати – краще, ніж жити за законом і співпрацювати. І російський прапор не вкорениться на окупованій території України.

Учень. Цінності, за які ми всі боремося тут, в Україні, актуальні для кожної нації, незалежно від того, чи географічно вони далеко від нашого народу. Кожен цінує безпеку та захист від терору.

Учень. Немає такої нації, яка б із задоволенням прийняла те, що принесла російська окупація - російські концтабори, депортацію наших дітей, зґвалтування жінок, спалювання міст...

Учень. Чим більше світ дізнається про російську агресію, тим швидше програє агресор, і повернеться мир. Воно повернеться не тільки в Україну - воно повернеться до всіх на світі.

Слава всім, хто бореться за Україну! Дякуємо всім партнерам за потужну допомогу!

Слава Україні!

 

Учень. Усі ми обʼєднані вірою. І нам напевно не дано знати всього шляху, який у нас попереду, але ми впевнені всі в одному: нас не зламати, не розʼєднати і точно не стерти. Особливо наше головне – не стерти наші цінності, бо ми йдемо з повагою, заради єдності й заради свободи.

Учитель. Рік тому Збройні Сили України завершили звільнення від ворога Київської, Чернігівської та Сумської областей. Завдяки міці наших воїнів, нескореності наших людей ми перемогли у битві за північ.

Ми відновимо територіальну цілісність нашої держави. Україна переможе на фронті. Україна переможе у відбудові. Україна переможе у поверненні справедливості.

Слайд 15

Український народе! Ти зупинив найбільшу антилюдську силу нашого часу. Ти зупинив силу, яка зневажає та хоче знищити все те, що дає значення людині.

І ми звільнимо всі наші землі. Повернемо український прапор в усі наші міста й громади. Зробимо все, щоб Україна повернулась.

Світу потрібен дієвий механізм покарання винних у первинному злочині агресії – у злочині, який відчиняє браму для всього зла такої війни.

Повна відповідальність – це те, що привчає агресорів до миру. Вони повинні відповісти за все, що наробили, не лише перед історією, а перед судом.

Хай це відбудеться в ім’я кожного і кожної, хто загинув від рук російських воєнних злочинців. Хай це відбудеться в ім’я кожної української дитини, чиє життя було забране російським терором.

Хай це відбудеться в ім’я цінностей світу, на яких побудоване міжнародне право і які мають діяти – ефективно діяти завжди і всюди на землі.

 

Учень. ________днів... _________________ днів нашої оборони від повномаштабної агресії.

Це колосальний шлях, який ми пройшли. Всі разом - всі, хто воював і воює за Україну. Хто піклувався і піклується про державу і українців. Хто зміцнив і зміцнює українську стійкість.

Учитель. Україна пережила найстрашніші дні того лютого. Ми пережили і цю зиму. За цими словами стоять колосальні зусилля...

Учень. Минулого літа та восени ми довели, що весняне звільнення наших північних регіонів було не випадково. Битва за Київську, Чернігівську та Сумську області... Повернення територій нашої Харківщини, повернення Херсона, оборона Бахмута і Донбасу в цілому - це героїзм українців, який світ не забуде.

Готуємо наступні кроки, наші активні дії. Готуємо наближення нашої перемоги.

Ми зробимо все, щоб швидше настав день, коли ми зможемо подякувати захисникам за нашу перемогу!

Слава українським героям! Слава Україні!

Учень. Україна ніколи не хотіла й не брала чужого. Нас не цікавить чужа земля. Ми не хочемо втручатись у життя інших народів. Українці ніколи не прагнули того, щоб через наших солдатів хтось десь на землі страждав і тим більше гинув.

Учень. Ми прагнемо безпеки, спокою, свободи, щастя для своїх дітей у своєму українському домі. Ми прагнемо того, щоб міжнародні договори й конвенції, якими гарантується безпека народів і суверенітет держав, працювали.

Учень. Дякую всім, хто допомагає Україні! Вічна памʼять кожному і кожній, чиє життя забрала жорстока російська війна! Слава Україні!

Учитель. Жахливі кадри, які назавжди поранили наші душі й серця. Рік тому світ побачив правду про Росію. Про те, що вона несе лише катівні, розстріли, мародерство.

Усі російські вбивці, кожен організатор цієї агресії, усі, хто забезпечує війну проти нашої держави й терор проти наших людей, мають бути покарані. Ми не маємо сумніву, що вони понесуть відповідальність. Ми не маємо сумніву, що крок за кроком очистимо нашу землю від цього зла.

Українці билися, українці бʼються за свободу у складі cил оборони та безпеки і просто на своїх вулицях, у своїх дворах, полях.

Саме тут, у боротьбі за такі міста, за такі містечка, у битві за наш Тростянець, інші міста Сумщини, у битві за Київщину, Гостомель, у боях за нашу Чернігівщину, наші люди довели, що цей окупант зазнаватиме поразок від нас, від нашого духу, від нашого українського характеру. Це довели наші люди, це довели наші воїни.

Учень. Це про наш характер – український характер, який переміг тією весною та точно, упевнений, переможе в цій війні.

На Сумщині, у нашій Охтирці, ми вшановуємо справжню козацьку хоробрість і незламність наших людей – наших героїв, усіх українців та українок.

Тих, хто бився тут за своє місто, за свою землю й тим самим за всю нашу державу – державу Україна. Тих, хто знищував російські колони тут і тим самим ламав увесь ворожий задум проти України, проти українського народу. Тих, хто допомагав одне одному в Охтирці, у сусідніх містах, містечках, селищах навесні минулого року й тим самим відвоював у ворога час для багатьох українських весен. Вільних весен!

Слайд 17

Учень. Дякую кожному нашому воїну за захист України, нашого суверенітету, наших міст, наших дітей. Ми обов’язково переможемо. Ми боронимо й будемо боронити кожну частинку України. Настане час – звільнимо кожне місто, кожне село нашої держави. І змусимо окупанта відповісти за кожен постріл проти України, за кожну підлість проти українців.

Учень. Ворог повинен знати: Україна не пробачить знущання з наших людей, не пробачить цих смертей і поранень. Усі російські терористи будуть розбиті. Відповідальність понесуть усі, хто причетний до цієї агресії. Національна гвардія України стала одним із ключових елементів загальної системи захисту нашої держави, який не дає ворогу здолати Україну.

Учень. Із перших хвилин 24 лютого та протягом років війни на Донбасі – нацгвардійці проявляють справжню українську силу, роблять усе, щоб наша держава вистояла.

Дякую вам за службу і сталевий характер!

Учень. Служба безпеки України бʼється з ворогом на фронті в найгарячіших точках, забезпечує кіберзахист України, стабілізує ситуацію в деокупованих районах, дбає про те, щоб у жодній із частинок України у ворога не було прислужників, допомагає нам повертати українців і українок із російської неволі.

Немає такого підрозділу Служби, який не дав би нашій державі потрібних здобутків. І я вдячний усім вам за це!

Учень. На Донбасі, на Харківщині - куди б не прийшло російське зло, очевидно, що державу-терориста не зупинити нічим, крім одного - наша перемога. І ми це забезпечимо – перемогу України. У всіх районах сходу нашої країни, де є український прапор, також є надія. Це відчувається. Зробимо все, щоб синьо-жовті кольори продовжували свій визвольний рух - повернення нормального життя всій нашій землі, від Донецька до кордону.

Учитель. Ми обов'язково будемо відповідати окупанту за кожну атаку на наші міста... Сьогоднішні російські удари по Запоріжжі, нічна атака по Київській області... Всі російські удари отримають військову, політичну та правову відповідь. Росія програє цю війну. Немає в світі теми, хто б цього вже не відчував. Всі це розуміють.

Слава всім хто зараз бореться за Україну і народ! Вдячність всім, хто допомагає кожного дня!

Учень. Завдяки нашим людям, нашим героям ми бережемо Україну. Дякую кожному і кожній, хто бʼється проти російського зла!

Учень. Дякую кожному ВОЇНУ за перемогу, яку ви несете щодня, за ту незалежність, яку ви забезпечуєте, і за той суверенітет, який захищаєте. За те майбутнє, яке ви даруєте разом з усіма воїнами. Бережіть себе, рідних і близьких! Слава кожному і кожній, хто зараз у бою за Україну!

Світла пам’ять усім, хто віддав своє життя за нашу незалежність!

Учитель. Наші захисники в минулому – люди різних професій із різним життєвим шляхом та історією. Зараз – героїчні воїни. І обов’язково настане час – стануть українськими переможцями.

Українські добровольці, які за покликом серця стали на захист незалежності нашої держави і гідно боронять Україну разом з усіма бійцями наших сил оборони та безпеки.

Україна вдячна кожному і кожній, хто відчув, що час стати воїном. Україна пишається всіма, хто здобуває перемогу для нашої держави. Україна завжди пам’ятатиме всіх своїх героїв, які віддали життя за свободу.

Слава українським добровольцям! Слава Україні!

 

 

Слайд 18

А тепер хвилиною мовчання вшануємо пам'ять усіх, хто віддав своє життя за Україну – героїв, мирних українців, що загинули 

 (Вшанування пам'яті хвилиною мовчання ).

 

Демонстрація відеокліпу

Слайд 19

Учитель. Багатство кожної держави – це її люди. Вони своїми справами, винаходами, творчістю зміцнюють її авторитет. Кожний громадянин робить конкретний внесок у життя держави, працюючи на її добробут. Тільки так можна зараз довести свої справжні патріотичні почуття. У нас є багато героїв, які назавжди залишаться в нашій історії. Одним з таких є відомий на весь світ «Привид Києва» – льотчик, пілот-ас МІГ-29, який за перші два тижні повномасштабного вторгнення росії в Україну збив більше 20 ворожих літаків. Цього пілота називають ангелом-охоронцем Києва. Ще одним фактом щедрості нашої нації можна вважати благодійний внесок 82-річного дідуся з Буковини, який перерахував на підтримку Збройних Сил України 10 тисяч доларів та 100 тисяч гривень особистих накопичень.

 

Слайд 20

Патріотизм, незламна сила духу, сміливість – це риси характеру, які притаманні нашим українським прикордонниками острова Зміїний, яких вороги закликали здатися, а вони відповіли одним реченням «русский корабль, иди …», яке стало крилатим гаслом у цій війні і вже облетіло увесь світ.

У такий складний час не можна стояти осторонь подій, які відбуваються навколо нас. За час війни ми об’єдналися ще сильніше, ніж було до війни. Всі роблять те, що можуть... Хтось став волонтером, хтось лікарем, інші виготовляють бронежилети, шиють білизну для захисників, готують смачну їжу. 

Тому-то Україна й весь демократичний світ заради захисту людської цивілізації зобов’язані виконати свою історичну місію. І вони зроблять це – витравлять осине кубло паліїв війни, засудять московських варварів справедливим міжнародним трибуналом і не дозволять рашиZму ніколи Всюди, куди заходив російський триколор, було принесене зло і страждання. Всюди, де була окупація, людей калічили і розстрілювали. Міста і села – знищували.

Відповідальність окупанта за все це повинна бути повноцінною. Лише коли мир будується на справедливих засадах засудження агресії і коли відповідальність того, хто його зруйнував, забезпечується повністю – мир може триматися довго.

Учениця. Я – підростаюча громадянка України. І вже зараз починаю замислюватися над своєю роллю в цьому житті. Моїм головним завданням на даний момент є добре навчатися, стати кваліфікованим спеціалістом. Моя найбільша мрія, яку я хочу здійснити після закінчення цієї війни, це поїхати в нашу мальовничу Одесу та прекрасні Карпати. Сподіваюся, що саме цього року це стане реальністю.

Слайд 21

Учень. Ми все обов’язково відбудуємо! Наша нація незламна, працьовита, дружня, гостинна, сильна, щедра, співуча і ніхто її не здолає, бо в нас є сила, а сила – в єдності. Нам є чим пишатися, нам є заради чого жити. Сьогодні, як ніколи, актуальні слова Великого Кобзаря:

Борітеся – поборете! Вам бог помагає!

За вас правда, за вас слава і воля святая!

Україна переможе в цій війні. Лише питання часу, коли російська агресія зазнає поразки.

Слайд 22

Учень. Дякую всім нашим воїнам, які це забезпечують, хто пам'ятає, що за кожен російський напад на наші міста і села, на наші позиції, за кожне вбивство українців окупант повинен зазнати найбільш відчутних втрат.

Кожен метр української землі має означати неминучість втрат Росії в цій війні для окупанта, неминучість того, що на землі України у ворога не буде перспектив.

Учень. Дякую всім, хто протистоїть злу разом з Україною! Слава всім нашим воїнам, які зараз воюють за державу і народ!

Слава Україні!

Учень. Дякую нашим воїнам, які бʼються під Авдіївкою, Марʼїнкою, під Бахмутом. Особливо – Бахмутом, там сьогодні особливо гаряче... Під Білогорівкою, під Кремінною, усіма іншими нашими містами, містечками, селами Донбасу! Стійкість кожного – це стійкість усієї України. Допомога кожному на позиції поруч – це допомога всій Україні.

 

Учень. Війна перевернула моє життя. Це момент дорослішання, час думати не лише про себе. Ми любимо все, що пов’язано з могутньою силою життя, і ця любов стає лише сильнішою, якщо смерть близько…

Дякую військовим медикам за їхню щоденну важливу роботу. За порятунок і збереження життів наших воїнів.

 

IV. Підсумкове слово

Слайд 23

Українська земля пройшла війни та мир, поразки та перемоги, пишалася вірними синами та доньками, чарувала світ своїми запашними паляницями та мелодійними піснями. Вона була і залишається вірною матір'ю українців, які свято шанують і люблять її.

Шановні ліцеїсти! Ви - майбутнє України. Тож своїми знаннями, працею, здобутками підносьте її культуру. Тільки людина з добрим і чуйним серцем, роботяща і вольова може бути справжнім патріотом і громадянином своєї держави, по-справжньому любити і захищати, відстоювати її інтереси і приносити велику користь. Будьте гідними своїх предків, любіть рідну землю, мову, бережіть волю і незалежність України, поважайте наш народ .

А головне пам’ятайте: ми - Єдина країна! Незважаючи на всі негаразди, що відбуваються зараз, всі ми прагнемо одного - миру, спокою, міцної, квітучої держави та чистого неба над головою.

«Моя Україно!»

Моя Україно, народ мій коханий,

Брати-українці, мої земляки!
Здоров'я і щастя вам, рідні краяни,
Добробуту, миру на довгі роки!
Єднаймося, браття! Хай чиста іскрина
Запалить любов'ю гарячі серця,
Й піснями наповниться вся Україна
Від щастя, якому не буде кінця!

Слайд 24-25

Ми завжди єдині! Слава нашій неньці Україні!

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Лелека Алла
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Парчук Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Підмазко Ганна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
25 серпня 2023
Переглядів
11893
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку