Перший урок. Мій сонячний дім – це Україна

Про матеріал

Мета: формувати у першокласників почуття єдності, взаємодопомоги, патріотизму, ознайомити з поняттям «громадянин»; вчити поважати цілісність суверенної держави;розвивати уміння відповідально ставитися до громадянських обов'язків; виховувати повагу до територіальної цілісності України, її кордонів, любов до Батьківщини.

Перегляд файлу

Сердюк Наталія Матвіївна,

вчитель початкових класів

 

 

Тема:  Мій сонячний дім – це Україна

           Мета: формувати у першокласників почуття єдності, взаємодопомоги, патріотизму, ознайомити з поняттям «громадянин»; вчити поважати цілісність суверенної держави;розвивати уміння відповідально ставитися до громадянських обов’язків;  виховувати повагу до територіальної цілісності України, її кордонів, любов до Батьківщини.

          Обладнання: прапор України, ілюстрації до теми, паперові квіти, карта України, відеозапис «Перлина Україна» О.Винник, аудіозапис «Вкраїно моя» Ассоль.

 

Хід уроку

І. Організаційна частина

Привітний і світлий наш сонячний клас,
Радо стрічає сьогодні всіх вас!
І голос дзвіночка до сонця аж лине:
До школи ідуть усі діти країни!

А кожен із вас – України серденько,
Вона – наша рідна друга ненька.
Ми всі – українці, ми – сестри й брати,
У мирі життям разом будемо йти!

 

Дорогі діти. Сьогодні – надзвичайно важливий день у вашому житті. Сьогодні ви стали дорослими. Так-так, не сумнівайтесь. Ви – справжнісінькі школярі! Як добре зватись школярем. Для вас відкривається надзвичайно цікавий світ шкільних премудростей, ви дізнаєтесь так багато нового і корисного, що з радістю будете повчати молодших братиків, сестричок та друзів, котрі ще не відвідують школу. Сьогодні ви сидите за справжніми шкільними партами і кожен з вас отримав почесне звання: «Першокласник»! Вітаю вас!

ІІ. Основна частина

2.1. Вступна бесіда

   Скажіть, що це значить – бути першокласником?

   А чому ви хотіли стати школярами, що нового ви чекаєте від шкільного життя?

   Ви стали дорослішими, стали відповідальнішими і тепер дуже серйозно маєте ставитись до усіх своїх обов’язків. Обов’язки – це те, що людина повинна завжди виконувати. Скажіть, чи є у вас якісь обов’язки?

   А у ваших мам і тат які обов’язки?

   Відкрию вам один секрет: кожен з вас є не лише сином чи донею, не лише братом і сестричкою, не лише школяриком. Кожен з вас – громадянин. Чи чули ви коли-небудь це слово?

   Громадяни України – це ми усі, кожен, хто народився і проживає у своїм українськім краю , у своїй країні – Україні, називається українцем.

   Які ж обов’язки має громадянин України?

   Чи повинні громадяни любити свою державу, захищати її, робити все можливе, щоб вона процвітала?

   Хто захищає нашу державу?

   А що можете для України корисного робити ви – маленькі громадяни неньки - України?

2.2. «Віночок Дружби». Колективна робота

Давайте разом з вами заплетемо Віночок Дружби над нашою Україною. Кожен з вас має зараз отримає квітку, яку причепить на велике коло навколо карти нашої України. І як квіти у віночку нерозривно з’єднані поміж собою, так і дружба й мир в нашім класі завжди пануватиме. Ми будемо допомагати один одному, будемо підтримувати товаришів, не будемо сваритися, а будемо міцною і дружною великою українською  шкільною родиною. Згодні?

(На дошці карта України, навколо якої з цупкого картону чи фанерної дошки є коло. На саме коло з картою в центрі учні кріплять квіти, на зворотній стороні яких заздалегідь наклеєна двостороння клейка стрічка. Лунає музика, учні по черзі отримують та кріплять квіти).

 

 

 

Описание: Безымяннsdfый.png 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дивіться, який барвистий та чудовий вийшов у нас віночок! Яка гарна в ньому Україна! Цей віночок – не зів’яне ніколи, як і ваша дружба та єдність. Українці повинні бути єдиними та допомагати завжди один одному не лише у нашому класі. Завжди, коли хтось проситиме допомоги – допоможіть, ніколи не насміхайтесь, творіть лише добро, тоді добро й до вас від людей повернеться.

Запам’ятайте, любі діти: усе в світі повертається. Добро повернеться добром, усмішка – усмішкою, а зло вертається злом. Тому завжди варто ставитись до людей так, як би ви хотіли, що б ставились і до вас.

Які ви молодці! Подивіться, яка гарна, уквітчана наша Батьківщина стала. А щоб такою гарною і чарівною вона була, кожен з вас має щось робити для неї. Як ви думаєте, що саме?

Правильно! Любити рідний край, шанувати, робити Україну кращою – не смітити, не руйнувати те, що створили люди й природа, а ще – жити у дружбі й мирі. Коли ви всі будете як одна велика дружня родина, ви здолаєте усі труднощі, усі негаразди.

2.3. Робота за ілюстраціями

  • Погляньте-но на малюнок. Що ви на ньому бачите?
  • Описание: originghjal.jpgПравильно, це – перлина – велика коштовність, яку важко знайти на дні глибокого океану, а якщо вдається комусь знайти у мушлі таку коштовність, то, вважається, що цій людині неймовірно пощастило. Подивіться, яка кругла, рівна, гладенька ця перлинка, а її ніхто такою не робив – її створила сама природа. Нашу Україну теж називають перлиною, а знаєте чому?
  • Описание: Kiev.jpgОписание: ekologicheski-opasnym.jpgОписание: 3980383_662db132.jpgОписание: карпаты.jpgНаша країна має чудову територію, має вихід аж до двох морів, має найродючіші в світі землі, на яких щедро родить золота пшениця, має високі гори з чистим повітрям, саме тому її називають перлиною. Погляньте на ці малюнки, які чудові краєвиди має наша держава!

Ось така гарна, неповторна і велична наша держава. Давайте ж будемо любити її, захищати й шанувати. А для того, щоб ви впевнились, що Україна насправді коштовна перлина, пропоную вам переглянути відео. Під час перегляду зверніть увагу на те, які кольори найчастіше зустрічаються.

(Учні переглядають відеозапис О.Винника «Перлина Україна»)

  • Які кольори найчастіше зустрічалися вам, коли ви переглядали ролик?
  • Описание: prapor.jpgЖовтий та синій – визначальні кольори. Саме такі барви має прапор України – синьо-жовтий стяг – символ нашої держави. Кожна країна має свій прапор, а на нашому ніби відбилося чисте блакитне небо та золоте колосся полів, прозорі сині гірські ріки та тепле, яскраве, лагідне сонцеЗапам’ятайте ці кольори, діти. Сьогодні у серці кожного українця синій та жовтий  - це кольори великої любові до нашої рідної неньки-України.
  • Послухайте вірш.

Синій, як море, як день, золотий
З неба і сонця наш прапор ясний.
Рідний наш прапор високо несім!
Хай він, уславлений, квітне усім!

Гляньте, на ньому волошки цвітуть,
Гляньте, жита в ньому золото ллють.
З жита й волошок наш прапор ясний.
З неба і сонця, як день весняний.

  • Яким автор називає прапор України?
  • З яких рослин, на думку автора, зітканий прапор?
  • Чому саме з волошок і жита?

Описание: василек-синий-e1366705062459.jpgОписание: rozh.jpgЗолоте жито – символ здоров’я, багатства і достатку, а сині волошки – символ миру. Саме тому такі кольори й на прапорі. Україна – мирна держава, проте, завжди завойовники хотіли її пограбувати, але мужність українців, їх сила завжди перемагали.

  • Відгадайте загадку.

Красивий, щедрий рідний край

І мова наша солов’їна.

Люби, шануй, оберігай

Усе, що зветься … (Україна)

ІІІ. Заключна частина

Наша держава насправді велична й квітуча, але ми, українці, маємо допомагати їй розвиватись, маємо бути дружними, добрими, чесними й відповідальними людьми. Ми маємо дбати про рідний край, шанувати людей, які у нім проживають, бути привітними. Хоч ви – маленькі українці, ви можете робити великі справи, адже доброта, повага і любов до людей, до свого краю – це велике вміння, якому має навчитися кожен.

  • Як ви гадаєте, що є символом  миру і дружби?
  • Так, символом миру і дружби є голуб!
  • А давайте кожен з вас подарує сьогодні нашій чарівній-перлині Україні –цей чудовий символ-миру.

(Діти розфарбовують голуба миру та кріплять на дошку).

 

Описание: http://www.alllessons.ru/wp-content/uploads/files/hello_html_33e15714.png

 

 

  • Живіть у мирі, дружбі, проявляйте милосердя  та доброту, тоді й наша країна процвітатиме, а ми – українці – будемо пишатися нею.

Лунає пісня про Україну

 

doc
Додано
18 листопада 2018
Переглядів
713
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку