Підготовка до ЗНО з біології

Про матеріал

Цей матеріал містить головні теми "Вступу" для підготовки до ЗНО, а саме: біологія як наука, вчені-біологи та їв внесок у науку, методи дослідження, рівні організації життя, критерії життя та сучасну біологічну класифікацію

Перегляд файлу

image

image

imageОсновні методи біологічного дослідження

 

Спостереження

(дає можливість описати біологічні явища)

image

 

Опис

(дає можливість описати та проаналізувати біологічне явище)

 

Тому метод спостереження в біології і вважається

найважливішим, історично першим і значущим. Тісно поруч з

ним йде і інший спосіб дослідження - опис. Адже поспостерігати мало, потрібно ще й описати те, що вдалося побачити, тобто зафіксувати результат. Це надалі і стане теоретичною базою знань про те чи іншому об'єкті.

 

Саме цей варіант дослідження є визначальним, першим і значущим. Це отримання цікавій інформації про об'єкт за допомогою органів чуття. Тобто можна зрозуміти, що за живу істоту перед тобою за допомогою органів слуху, зору, дотику, нюху і смаку.

 

Якщо іхтіологові слід провести дослідження в області конкретного виду риби, наприклад, рожевого окуня, то він, в першу чергу, вивчає вже наявну теоретичну базу, яку склали за спостереженнями вчені до нього. Після цього він приступає до спостережень сам і ретельно фіксує всі отримані результати.

image

 

Саме так вчилися розрізняти елементи біомаси наші предки. Так тривають дослідження в біології і донині. Адже неможливо дізнатися, як відбувається окукливание гусениці і поява з кокона метелики, якщо не поспостерігати за цим навіч, фіксуючи кожен момент часу.

image

 

Цей спосіб характерний не тільки для біологічної науки, а й для хімії, фізики, астрономії та інших. Він дозволяє наочно переконатися в тому чи іншому теоретично висунутому припущенні. За допомогою експерименту підтверджуються або спростовуються гіпотези, створюються теорії і висуваються аксіоми.

Саме експериментальним шляхом були відкриті кола кровообігу у тварин, дихання і фотосинтез у рослин, а також ряд інших фізіологічних життєво важливих процесів.

Моделювання же метод більше математичний, особливо якщо говорити про комп'ютерному способі побудови моделі. Даний спосіб передбачає створення таких ситуацій над дослідженням об'єкта, які неможливо поспостерігати в природних умовах. Наприклад, як вплине той чи інший лікарський засіб на організм людини.

imageimageimageimageimageimage

Емпіричні (методи, якими біологи працюють із природними об’єктами, спостереження та експеримент)

 

image

image

 

Лежить в основі виявлення походження і становлення кожного організму, його розвитку та перетворення в ході еволюції. На підставі отриманих даних будуються теорії і висуваються гіпотези про появу життя на Землі, розвитку кожного царства природи.

image

 

Теоретичні (методи, якими вчені безпосередньо досліджують фізичні чи математичні моделі)

image

image

 

Молекулярний

(досліджується роль біологічно важливих молекул (білків, нуклеїнових кислот, ліпідів, полісахаридів) у рості та розвитку організмів, зберіганні та передачі спадкової інформації, в обміні речовин і перетворенні енергії в живих клітинах та інших явищах)

image

 

Тканинний й органний

(вивчають будова, функції, механізм дії, походження, еволюція та індивідуальний розвиток тканин і органів рослин і тварин)

image

 

Організмовий

(досліджується процеси і явища, що відбуваються в особині, і механізм злагодженого функціонування ії органів в життєдіяльності організму, пристосувальні зміни та поведінку організмів у різних екологічних умовах)

 

Клітинний

(передбачає вивчення структурної організації клітин. Вчення про клітину, або цитологія, яка включає, зокрема, цитоморфологію, патофізіологію, цитогенетику і цитохімію, дає можливість встановити фізіолого-біохімічні та структурно-функціональні зв’язки між клітинами в різних і органах)

image

 

Біосферно-біоценотичний

Вивчають взаємовідносини організму і середовища, міграція живої речовини, процеси, що відбуваються в біогеоценозах.

 

Популяційно-видовий

(Склад і динаміка популяцій, тобто сукупність особин одного виду, які мають однаковий генофонд і населяють певну територію з відносно сталими умовами існування, є предметом вивчення генетики, морфології, фенології, екології та ін)

image

image

image

 

image


image

Життя – це принцип існування біологічних систем, які відрізняються від неживого складністю та високою структурною й функціональною

упорядкоівністю

imageimageПроцеси життя:

ü  Опора

ü  Рух

ü  Живлення

image

image

pdf
Додано
31 жовтня 2022
Переглядів
285
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку